Preview: Federer - Berdych

24. 1. 2009, 14:55
Previews 5
Stejně jako loni narazí Tomáš Berdych v boji o postup do čtvrtfinále na Švýcara Federera. Porazit třináctinásobného grandslamového vítěze dokázal jen v prvním vzájemném střetnutí. Do nové sezony však vstoupil pod vedením nového trenéra a nové herní prvky začínají nést ovoce.
Profily hráčů
Roger Federer - Tomáš Berdych

Roger Federer letošní sezonu odstartoval porážkou na exhibici v Abú Zabí, kde nestačil na Murrayho. Stejnému soupeři podlehl o pár dní později i v semifinále v Dauhá. V generálce na grandslamový turnaj však triumfoval na exhibičním klání v Kooyongu. Z něj se vydal na Australian Open, aby se pokusil vyrovnat rekord Peta Samprasa v počtu vyhraných grandslamů.

Třináctinásobný grandslamový vítěz zatím neztratil ani set. Zvládl duel se Seppim, ve středu ztratil pouhých šest her proti Koroljovovi a v očekávaném duelu nedal šanci ani vítězi z roku 2005 Maratu Safinovi. Přestože v loňské sezoně ztratil post světové jedničky, stále věří, že ještě dosáhne na řadu rekordů a vrátí se do čela světového žebříčku. "Nic jiného mě nazajímá. Buď jsem první, nebo nic," pronesl Federer.

Stejně jako na loňské cestě do semifinále, v němž ho zastavil Djokovič, se sedmadvacetiletý Švýcar střetne v osmifinále s Berdychem. Loni s ním neztratil jediný set, ani na olympiádě v Pekingu. V každém zápase se hrál jeden tie-break a nebylo to nic jednoznačného. Nicméně, statistiky hovoří jasně: z osmi vzájemných soubojů těch posledních sedm vyhrál Federer.

Berdychova loňská sezona byla poznamenána zraněním kotníku. Nejen že ho to na měsíc vyřadilo ze hry, ale návrat na kurty byl krkolomější, než asi sám čekal. Mírně se chytl alespoň na podzim, kdy triumfoval na slušně obsazeném podniku v Tokiu.

Jeho kondiční příprava na novou sezonu proběhla stejně jako o rok dříve ve slovenských Tatrách, kam zamířil společně se svou partnerkou Luckou Šafářovou. Fyzickou připravenost si nakonec oba pochvalovali.

Berdych udělal také zásadní krok, když vyměnil trenéra. Jaroslava Navrátila nahradila mladá krev v podobě Tomáše Krupy. A třiadvacetiletý tenista je spokojen, jak začali pracovat na zdokonalování nových herních prvků. Po servisu se více tlačí na síť.

Každá změna však přinese své zápory a ty se odrazily ve výsledích na prvních dvou turnajích sezony. Berdych porazil jen Australana Kleina, podlehl Nišikorimu i Guccionemu, tedy soupeřům, které by měl porážet, chce-li se vrátit do první světové desítky. Na změny si musí zvyknout, a to chvíli trvá. "Už tolik nepřemýšlím, že teď musím na síť, už se mi to víc zažívá a je to lepší a lepší," komentoval svůj herní projev v Melbourne.

Na úvodním grandslamu roku totiž porazil bez ztráty setu Ginepriho a deklasoval Dabula. "Ale beru to tak, že první dva zápasy v Melbourne byly spíš na rozjezd," uvědomuje si. "Teď ty dva zápasy byly takové potvrzení toho, že je člověk nasazenej, že by měl ty dva soupeře zvládnout," dodal. A nezaváhal ani ve třetím kole proti turnajové patnáctce Wawrinkovi, kterého porazil 3-1 na sety.

Resumé: Jednoznačným favoritem je Federer, který v Melbourne již třikrát triumfoval. Suverénní výkony sice nepodává, ale jisté ano. Ve třech zápasech nečelil žádnému problému. Berdych však bez šancí není. Nenásilně změnil styl a mohl by tím Švýcara zaskočit. Set si Berdych zřejmě připíše, na postup to však příliš nevypadá.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

5
Přidat komentář
LubosZabloudil
Berdych Fedexe vic nez trapi :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jak píšou,Féďu by mohlo do jisté míry zaskočit to,že Berdych změnil hru,ale ne natolik, aby mu Berdych vzal set, natož vyhrál.Roger se zatím prozentuje jistými výkony,i když žádnou superformu zatím nemá.Semifinále by měl dát bez problémů,ale obávám se, že v duelu s Murraym,nebo nadalem to nemujsí stačit.
Reagovat
smazaný uživatel
O tom zápase s Berdychem bych už nemluvil protože většině lidí je jasné jak to s největší pravděpodobností dopadne.Proti Maratovi hrál Roger velice slušně,ale s tím ža na semifinále to bude stačit bych zas tak jistej nebyl.Jelikož A-Rod se zatim prezentuje také velice dobrým tenise (roger má ovšem výhodu v jejich zápasové bilanci)
Reagovat
smazaný uživatel
přeju to Berdychovi
Reagovat
smazaný uživatel
Tvrdá realita je Berdychovo prohra 0:3, Roger mu moc šancí nedá, důležitý míče získá pro sebe.
TIP 0:3
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist