Preview: Dočká se Jankovičová grandslamového titulu?

18. 1. 2009, 16:45
Previews 3
Stala se světovou jedničkou, ale nikdy nehrála ve finále grandslamového turnaje. Dostala se do něj až loni na US Open. Teď věří, že se může dočkat i premiérového titulu. Proti však budou sebevědomé sestry Williamsovy nebo "armáda" Rusekv čele s letos ještě neporaženou Dementěvovou.

Světová jednička Jelena Jankovičová může získat první grandslamový turnaj v kariéře. Srbská tenistka má navzdory svému postavení v žebříčku WTA na kontě jen jednu finálovou účast na turnajích elitní čtyřky, na podzim v boji o titul prohrála na US Open s Američankou Serenou Williamsovou.

Věděla, že na velké triumfy potřebuje zlepšit fyzičku a tak tomu zimní přípravu podřídila. "Bude to pro mě speciální výzva, protože v minulých letech jsem vždy hrála nějaké přípravné turnaje. Teď jsem tvrdě trénovala, abych byla připravená, jak je to před Melbourne jenom možné," popisovala Jankovičová, která teď věří, že díky skvělé kondici může grandslam vyhrát. Odstartuje zápasem s Rakušankou Meusbergerovou a až do semifinále by ji neměla žádná soupeřka ohrozit.

Fakta:
Australian Open (Melbourne)
grandslam
19. 01. - 31. 01. 2009
povrch: tvrdý povrch - Plexicushion
dotace: 15.700.000 dolarů
draw: 128 hráček
oficiální webová stránka
single draw

Jednou z hlavních sokyň bude druhá hráčka světa Serena Williamsová. Devítinásobná grandslamová vítězka se údajně cítí být lepší hráčkou, než v době, kdy ženskému tenisu dominovala. Loni ji v Melbourne zastavila ve čtvrtfinále Jankovičová, letos by však měla navázat na pravidelnou linii vítězství na Australian Open. Mezi třemi triumfy měla vždy rok pauzu. Přídá k ročníkům 2003, 2005 a 2007 i 2009? "Bylo by skvělé vyhrát to znovu," poznamenala.

Úchvatnými výsledky se v generálce rozhodně neprezentovala. Na Hopman Cupu chyběla vinou zranění ruky a v Sydney v zápasech se Stosurovou a Wozniackou odvracela mečboly. V semifinále ji z kurtu smetla Ruska Dementěvová. Ale grandslamy, to je něco pro klan Williamsů.

Kursy na vítěze (bwin.com):
V. Williamsová (USA) ... 3.05
Jankovičová (Srb.) ... 4.35
S. Williamsová (USA) ... 4.35
Dementěvová (Rus.) ... 4.65
Safinová (Rus.) ... 11.00
Ivanovičová (Srb..) ... 12.00

I starší sestra Venus totiž v úvodu sezony hýří sebevědomím. Narozdíl od Sereny však slova potvrdila výsledky, když na exhibici v Hong Kongu i po deklasování Jankovičové dovedla tým Ameriky k triumfu.

Získala již sedm grandslamových titulů, v Melbourne však hrála jen jednou ve finále. "Ještě nikdy jsem nevyhrála Australian Open, ani French Open, i když jsem byla už velmi blízko," zavzpomínala na své finálové prohry se sestrou Serenou v Melbourne 2003 a Paříži o rok dříve. "Ale stále jsou tyto turnaje na mém seznamu," upozornila.Letos se se svou sestrou může potkat v semifinále.

Poslední vítězky:
2008 ... Šarapovová - Ivanovičová 7-5 6-3
2007 ... S. Williamsová - Šarapovová 6-1 6-2
2006 ... Mauresmová - Heninová 6-1 2-0 skr.
2005 ... S. Williamsová - Davenportová 2-6 6-3 6-0
2004 ... Heninová - Clijstersová 6-3 4-6 6-3

O kolo dříve ji však může čekat Jelena Dementěvová. Sedmadvacetiletá Ruska sice ještě nikdy nehrála na grandslamu ani ve finále, ale poslední dva pro ni skončily až v semifinále. Získala olympijské zlato a v žebříčku ji zaslouženě patří čtvrtá příčka. Skvěle začala i novou sezonu, když vyhrála turnaje v Aucklandu a v Sydney. Především skalpy Radwaňské, Sereny Williamsové a Safinové musejí před prvním grandslamem sezony povzbudit. "Lepším se každým zápasem," těšilo ruskou tenistku, jež loni vypadla v osmifinále s pozdější vítězkou Šarapovovou.

Právě obhájkyně trofeje Maria Šarapovová v Melbourne kvůli rekonvalescenci po operaci ramena chybí, ale zastoupit ji mohou ruské krajanky. Kromě Dementěvové se může prosadit i Dinara Safinová. Třetí nasazená Ruska loni hrála sedmkrát finále, včetně French Open a získala tři tituly. Letos se dostala do finále Hopman Cupu i turnaje WTA v Sydney. Tam ji však viditelně vydily vysoké teploty, které by ji mohly poznamenat i v Melbourne.

Australian Open (World Tour 2000):
vítězka ... 2000 b. (1.620.000 dolarů)
finále ... 1400 b. (810.000 dolarů)
semifinále ... 900 b. (365.000 dolarů)
čtvrtfinále ... 500 b. (182.500 dolarů)
osmifinále ... 280 b. (88.000 dolarů)
3. kolo ... 160 b. (51.000 dolarů)
2. kolo ... 100 b. (31.000 dolarů)
1. kolo ... 5 b. (19.400 dolarů)

Velké ambice nemá sedmička českých tenistek v hlavní soutěži ženské dvouhry. Semifinalistka Australian Open z roku 2007 Nicole Vaidišová se stále potácí v herní krizi a krátce před úvodním grandslamem sezony přišla o dlouholetou pozici české jedničky. Pokud neobhájí účast ve čtvrtém kole, čeká ji další velký pád ve světovém žebříčku. Už v prvním kole narazí na Francouzku Bremondovou, která ji loni vyřadila z US Open.

Na rozdíl od Vaidišové mají v úvodu sezony dobrou formu Iveta Benešová a Petra Kvitová, které se utkaly ve finále turnaje v Hobartu. Benešovou však hned ve druhém kole může čekat olympijská vítězka Jelena Dementěvová, která vyhrála turnaje v Aucklandu a Sydney. Čerstvá šampionka z Hobartu Kvitová nebude favoritkou ani v prvním kole proti Bělorusce Viktorii Azarenkové. Ta je v Melbourne třináctou nasazenou a podobně jako Kvitová získala první turnajový titul, když minulý týden vyhrála v Brisbane.

Finálový zápas dvouhr žen je na programu 31. ledna.

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

3
Přidat komentář
skott
Teda nechci se dotknout autora, ale Lena uz si zahrala dvakrat finale grandslamoveho turnaje a to na USO a FO v roce 2004.Letos je jako dosud neporazena spolecne s Venus pro me nejvetsi kandidatkou na vitezstvi, proto je velka skoda, ze jejich souboj prijde na radu uz ve ctvrtfinale.Jeste bych snad doplnil, ze se Dinara v pripade postupu do finale stane novou svetovou jednickou.Takze hodne stesti Dinarko:)
Reagovat
smazaný uživatel
tj skoda no ze se dementieva s tou venus muze utkat uz ve QF...pro me taky tyhle dve nejvetsimi favoritkami!
Reagovat
smazaný uživatel
Tu tvou dlouhodobou jedničku chci vidět. To byl zase mazec! Když bylo potřeba uhrát rozhodující míče, tak zrovna tam neuspěla. Jako na OH !!! Snaživka Alla může její psychiku pěkně nabourat už na začátku.
Postup do finále? Co to vedeš za počty? Finálová prohra je za 1400 bodů a to může na #1 stačit, jen když v tom finále nebude Serena nebo Elena, které se tam můžou dostat z druhé poloviny pavouka.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist