Preview: Djokovičovi hrozí konec ve skupině, o semifinále zabojují také Sinner a Rune

16. 11. 2023, 08:00
Previews 44
V rámci pátého hracího dne letošního ročníku Turnaje mistrů se rozhodne o semifinalistech ze Zelené skupiny. Obhájce titulu a šestinásobný šampion Novak Djokovič může skončit už ve skupinové fázi, náhradníka Huberta Hurkacze ideálně potřebuje porazit bez ztráty setu. V případě jakéhokoli jiného výsledku bude doufat, že domácí Jannik Sinner večer přehraje debutanta Holgera Runeho.
Novak Djokovič (© AFP)

Novak Djokovič (1.) - Hubert Hurkacz (9.) | Centre Court (14:30 SEČ)
Novak Djokovič před pár týdny ovládl Masters v Paříži, ačkoli nebyl úplně fit a nepředváděl svůj nejlepší tenis. Během Turnaje mistrů však není zdravotně limitován a hraje ve skvělé formě, ale i tak už našel přemožitele. V úterý večer nestačil v parádní třísetové bitvě 5:7, 7:6, 6:7 na rozjetého domácího zástupce Jannika Sinnera. Přišel tak o svou 19zápasovou neporazitelnost a také možnost poprvé v kariéře zakončit sezonu s pěti či méně porážkami.

Nečekaná prohra se Sinnerem a skreč Stefanose Tsitsipase, která znamenala pro pořadí ve skupině dvousetové vítězství pro Holgera Runeho, mu pořádně zkomplikovaly boj o účast ve vyřazovacích bojích. Postup do semifinále totiž nemá úplně ve svých rukách. Navíc hraje ve čtvrtek jako první, takže Sinner a Rune budou vědět, jaký výsledek večer potřebují.

Šestatřicetiletý Srb by měl mít semifinále jisté, pokud porazí náhradníka Huberta Hurkacze ve dvou setech a Rune nevyhraje ve třech setech. V případě jakéhokoli jiného výsledku bude potřebovat, aby Sinner v posledním utkání skupiny přehrál Runeho.

Šestinásobný šampion závěrečného vrcholu sezony byl v podobné situaci naposledy v roce 2020. Po porážce ve druhém zápase skupiny s Daniilem Medveděvem potřeboval poslední zápas skupinových bojů zvládnout. Dle očekávání si s touto výzvou poradil a přehrál ve dvou setech Alexandera Zvereva.

Novak Djokovič - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Paříž, US Open,  Cincinnati, French Open,  Australian Open,  Adelaide (T);  Wimbledon (F);  Dubaj (SF)
Největší úspěchy v hale: Paříž (T)
Bilance: 52:6
Bilance z posledních 10 zápasů: 9:1
Bilance v hale: 6:1
Bilance proti hráčům TOP 10: 14:4 (kariérní 254:111)
Grandslamy: Australian Open (T), French Open (T), Wimbledon (F), US Open (T)

Novak Djokovič - Turnaj mistrů
Kariérní bilance:
47:18
Nejlepší výsledek: triumf (2008, 2012-15, 2022)
Loňský výsledek: triumf
Generálka: Paříž (T)
Odehrané zápasy: Rune (7:6, 6:7, 6:3), Sinner (5:7, 7:6, 6:7)

 

Hubert Hurkacz do poslední chvíle bojoval o účast na Turnaji mistrů, ačkoli měl před závěrečnými podniky roku výraznou ztrátu na osmé postupové místo. Přestože v posledních týdnech sbíral skvělé výsledky, ve čtvrtfinále na Masters v Paříži už byl na dně sil a po prohře s Grigorem Dimitrovem skončil v hodnocení letošní sezony na deváté příčce.

V Turíně si ale po odstoupení Stefanose Tsitsipase coby první náhradník přece jen zahraje, i když už je bez šance na postup. Oproti ostatním účastníkům je ve velké nevýhodě, protože v posledních dnech neabsolvoval ani jeden ostrý zápas. Na druhou stranu může hrát naprosto uvolněně a v úterý si zahrál alespoň exhibiční set s druhým náhradníkem Taylorem Fritzem, který vyhrál.

Úřadující šampion Masters v Šanghaji se Turnaje mistrů dosud zúčastnil jen předloni, kdy se hrálo poprvé právě v Turíně. Šestadvacetiletý Polák však prohrál všechny tři zápasy ve skupině, recept nenašel na Daniila Medveděva, Jannika Sinnera ani Alexandera Zvereva. Nyní mu hrozí, že nezvládne ani čtvrtý duel na této akci, protože ho čeká souboj s favorizovanou světovou jedničkou Djokovičem.

Hubert Hurkacz - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Šanghaj,  Marseille (T);  Basilej (F);  Cincinnati,  Stuttgart (SF)
Největší úspěchy v hale: Marseille (T); Basilej (F)
Bilance: 46:23
Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3
Bilance v hale: 12:4
Bilance proti hráčům TOP 10: 2:6 (kariérní 16:26)
Grandslamy: Australian Open (OF), French Open (3K), Wimbledon (OF), US Open (2K)

Hubert Hurkacz - Turnaj mistrů
Kariérní bilance:
0:3
Nejlepší výsledek: skupina (2021, 2023)
Loňský výsledek: nehrál
Generálka: Basilej (F), Paříž (ČF)

 

Vzájemná bilance: Djokovič vede 6:0. Rekordman v počtu grandslamových trofejí ve vzájemné bilanci dominuje, nicméně na rychlejších površích mu dokázal Hurkacz už několikrát výrazně vzdorovat a Djokovič vítězství urval hlavně díky lepšímu zvládání klíčových momentů. Hurkacz ale nyní nebude pod žádným tlakem a může Srbovi cestu k vítězství ještě více ztížit.

 

 

Jannik Sinner (4.) - Holger Rune (8.) | Centre Court (21:00 SEČ)
Jannik Sinner má v posledních měsících životní formu, což potvrzují časté skalpy těch nejlepších hráčů světa. Jedním z nich je senzační třísetové vítězství nad Novakem Djokovičem z úterního večera. Přestože favorizovaný Srb odehrál jeden ze svých nejlepších zápasů za poslední dobu, dokázal 22letý Ital najít recept a parádní bitvu ovládl poměrem 7:5, 6:7, 7:6.

Je celkem škoda, že navzdory vítězství nad světovou jedničkou nemá před čtvrtečním duelem jistý postup do semifinále. Dokonce mu stále hrozí, že skončí už ve skupině. Navíc v tříhodinové bitvě s Djokovičem určitě ztratil nějaké fyzické síly, což pro něj není před soubojem s Runem ideální. Ještě k tomu jeho následující protivník v úterý absolvoval pouhé tři gamy a bude odpočatý.

Semifinále si zajistí v případě jakékoli výhry nad Runem. Pokud by prohrál, bude důležitý i výsledek odpoledního utkání mezi Djokovičem a Hubertem Hurkaczem. Nejlepší Ital v žebříčku ATP ovšem bude scénář pro svůj zápas znát, jelikož hraje až večer.

Aktuálně čtvrtý hráč světa dorazil na Turnaj mistrů jako účastník s nejlepší formou. To potvrdil hladkým vítězstvím nad Stefanosem Tsitsipasem a těsnou třísetovou výhrou nad Djokovičem. Po skončení Wimbledonu dohrál do konce šest akcí a na polovině z nich kraloval, navíc dvakrát porazil Daniila Medveděva a jednou Carlose Alcaraze.

Jannik Sinner - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Vídeň,  Peking,  Toronto,  Montpellier (T);  Miami,  Rotterdam (F);  Wimbledon,  Monte Carlo,  Indian Wells (SF)
Největší úspěchy v hale: Vídeň, Montpellier (T); Rotterdam (F)
Bilance: 59:14
Bilance z posledních 10 zápasů: 9:1
Bilance v hale: 15:1
Bilance proti hráčům TOP 10: 10:5 (kariérní 19:26)
Grandslamy: Australian Open (OF), French Open (2K), Wimbledon (SF), US Open (OF)

Jannik Sinner - Turnaj mistrů
Kariérní bilance:
3:1
Nejlepší výsledek: skupina (2021, 2023)
Loňský výsledek: nehrál
Generálka: Vídeň (T), Paříž (OF)
Odehrané zápasy: Tsitsipas (6:4, 6:4), Djokovič (7:5, 6:7, 7:6)

 

Holger Rune naopak nebyl před startem Turnaje mistrů považován za adepta na postup ze skupiny, a to kvůli nejisté fyzické kondici a nepřesvědčivým výkonům v posledních měsících. Svůj debut na závěrečném vrcholu sezony zahájil třísetovou porážkou s Novakem Djokovičem, ale díky skreči Stefanose Tsitsipase po pouhých třech gamech se dostal zpět do hry. Do pořadí skupiny se mu totiž započítala dvousetová výhra, která pořádně zamíchala kartami. Nyní mají šanci na semifinálovou účast Djokovič, Sinner i 20letý Dán.

Ačkoli zatím na turnaji vyhrál jen jeden dohraný set, pořád může ovládnout Zelenou skupinu. Jeho situace je však o něco těžší než ta Djokovičova a Sinnerova. Aby postoupil do semifinále, musí ve čtvrtek nehledě na výsledek utkání mezi Djokovičem a náhradníkem Hubertem Hurkaczem porazit Sinnera.

V úvodní půlce probíhající sezony zaznamenal několik zklamání a nečekaných porážek a po čtvrtfinále ve Wimbledonu spadl do extrémní krize. Nepovedené období si však stále může vynahradit v Turíně. Napříč všemi úrovněmi dokázal vyhrát jen sedm z posledních 20 zápasů a na skalp TOP 10 v dohraných duelech čeká od květnového vystoupení na antukovém Masters v italském Římě.

Holger Rune - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Mnichov (T);  Řím,  Monte Carlo (F);  Basilej, Queens,  Acapulko, Montpellier (SF)
Největší úspěchy v hale: Basilej, Montpellier (SF)
Bilance: 44:23
Bilance z posledních 10 zápasů: 6:4
Bilance v hale: 9:6
Bilance proti hráčům TOP 10: 5:8 (kariérní 14:14)
Grandslamy: Australian Open (OF), French Open (ČF), Wimbledon (ČF), US Open (1K)

Holger Rune - Turnaj mistrů
Kariérní bilance:
1:1
Nejlepší výsledek: skupina (2023)
Loňský výsledek: nehrál
Generálka: Stockholm (2K), Basilej (SF), Paříž (ČF)
Odehrané zápasy: Djokovič (6:7, 7:6, 3:6), Tsitsipas (2:1 skreč)

 

Vzájemná bilance: Rune vede 2:0. Mladší z aktérů je sebevědomějším hráčem a v některých aspektech hry nejspíše solidnějším tenistou. Navíc vyhrál souboj loni v Sofii i letos v Monte Carlu, vždy po obratu, a může mít proti Sinnerovi psychickou převahu. Ital však v posledních měsících předváděl mnohem lepší výkony a sbíral podstatně kvalitnější výsledky, což by mu mohlo pomoct k prvnímu skalpu bývalé světové čtyřky.

 

 

Scénáře Zelené skupiny

 

 

Program 5. hracího dne

• CENTRE COURT • (od 12:00 SEČ)
1. Dodig/Krajicek (1-Chorv./USA) - González/Roger-Vasselin (4-Mex./Fr.)
2. Djokovič (1-Srb.) - Hurkacz (9-Pol.) / nejdříve ve 14:30 SEČ
3. Granollers/Zeballos (5-Šp./Arg.) - González/Molteni (7-Arg.) / nejdříve v 18:30 SEČ
4. Sinner (4-It.) - Rune (8-Dán.) / nejdříve ve 21:00 SEČ


Previews: 1. den | 2. den | 3. den | 4. den


Pořadí skupin dvouhra | Pořadí skupin čtyřhra

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

44
Přidat komentář
Mantra
Tak můj tip je, že vyhraje taktika bez ohledu na diváky nebo cokoliv. Kdo by chtěl mít v pavouku Djokoviče, když mu sám může zabránit v postupu? Počítat potom s tím, že ho porazím znovu by bylo úplně bláhové, zvlášť ve finále.
Reagovat
Orgasmator
Takže by pak tenis prohrál...
Reagovat
Mantra
normální politické rozhodnutí, stejně tomu vládnou prachy, ty tenise
Reagovat
Mantra
a navíc si mladej musí taky vorazit...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Přesně, ať maká Spratek, ten toho tam toho moc neodehrál.
Reagovat
Pavol
Ale kurzy na Runeho klesli. Ja som vsadil na Runeho za 3,59 a teraz je 2,77 . Bude to skúška Sinnera . Ale Rune hrá dobre aj bez pomoci súpera. smile
Reagovat
Krisboy
To bych si netroufl. Věřím spíš Sinnerovi, diváci mu nedovolí prohrát a navíc má v poslední době fakt životní formu. Rune zase bojuje o postup, je to otevřené... smile
Reagovat
Patt
Spíše vyhraje Rune. Když dnes Sinner vyhraje, tak prohraje finále s Djoko. Když dnes prohraje, tak může vyhrát celý turnaj.
Reagovat
Marduch
Bude Sinner chtít do případného finále Djokoviče? Nemyslím si
Reagovat
Krisboy
Jannik si soupeře nevybírá. Je mu jedno, kdo se postaví na druhou stranu kurtu smile
Reagovat
Kandinsky1
Ty vole, Djoko nabídne Hurkymu za celej zápas jedinej brejkbol a možná ho tu bude stát postup ze skupiny
Reagovat
Orgasmator
Setkali se hráči na 2. a 3. místě v % využití svých servisů, respektive 89 % a 88 %. První je Tsitsipas, také 89 % ale více odehraných zápasů...
Reagovat
A-Za-z0-9._.
Bohužel to nyní vypadá, že Novakovi postup nevyjde, ale přesto již na turnaji jeden úspěch zaznamenal, když jako první pokoří hranici 400 týdnů na pozici světové jedničky!
Reagovat
wojtop
Je možné, že mu prípadný nepostup do SF nebude až tak vadiť, sám deklaroval, že hlavným cieľom bolo potvrdiť koncoročnú No 1 pozíciu a nakoľko ho ešte čaká finále DC, trocha dlhšia pauza predtým mu asi až tak vadiť nebude.
Reagovat
Orgasmator
To by bylo ostudný. Aby lepší hráč skončil s někým koho reálně porazil...
Reagovat
kolombo94
Já bych se rád zeptal. Všude se píše, že umístění ve skupině, rozhoduje vzájemná bilance.
Když počítám, jak počítám, tak Djoko postupuje. Bude mít bilanci 3:3 a má + gamy v celkovém počtu (utkání se Sinnerem+Rumem)
Zkuste to někdo vyvrátit?
Reagovat
Kozoroh
Docela snadno. Holgerovi se skreč Tsitsipase po 3 gemech počítá jako výhra 2:0. Tudíž pokud jakýmkoliv způsobem porazí Sinnera, tak No1e může na TM balit kurfy. :(
Reagovat
turista
Sinner je v laufu. Italové by byli velmi zklamaní, kdyby zápas Runemu jakkoliv odevzdal. Myslím, že to ani neodpovídá tomu jak naplno a koncentrovaně tady Sinner hraje. Půjde mu i o H2H bilanci.
Reagovat
jackiec
A taky o body navíc za další vítězství ve skupině.
Reagovat
praky
Taky to moc nechápu.
Tak jak píše kolombo... vzájemné zápasy rozhodují a pokud budou mít stejný počet bodů (sinner, rune a djoker po 2bodech) - tak tedy vzájemné zápasy a minitabulka. A tam rozhodují jen zápasy mezi s sebou odehrané... Tsitsipas a Hurkacz se nepočítají přeci.
Reagovat
Kozoroh
Vzájemné zápasy jsou poslední kritérium, přednost má poměr vyhraných / prohraných setů a gemů. Když Rune dnes vyhraje 2:1 na sety, bude mít poměr setů 5:3 (62,5 %), což by bylo lepší než Djokovo skóre 5:4 (56 %).
Reagovat
Orgasmator
Nepočítalo se to dříve na TM jinak, když takhle přišla skreč? A případně hráči co takhle vyhrál to uškodilo v méně vyhraných gamech...?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kdyby ses podíval o pár řádků výš, bylo by ti to jasné
Reagovat
jackiec
Nerozhoduje vzájemná bilance mezi třemi hráči ale vzájemný zápas mezi prvním a druhým v pořadí, stejně jako mezi druhým a třetím v pořadí, v případě že Srb, sinner a rune budou mít po dvou výhrách.
Reagovat
praky
Tak to je zajímavý systém. Něco extra musí vymyslet ????
A po večerním zapáse vymyslí ještě jinačí systém ????
Reagovat
praky
Reagovat
Patik
Rozhodcovia v Turíne.. Dobrovoľníci z fakultnej nemocnice z očného oddelenia..krátia si čas pred operáciou očí.
Reagovat
Patik
Mne sa to takto nejak nepáči ze Hurkac dostane príležitosť pripraviť Djokovica o postup.. hráč ktorý sa tam ani nekvalifikoval môže ovplyvniť celý turnaj..ak raz niekto vypadne tak každý jeho súper by si mal automaticky pripísať víťazstvo a nie tam príde niekto iný a vypáli druhým rybník..a co mal sedieť doma tak bude este dvíhať cennú trofej a dostávať veľké body.
Reagovat
Mistic
Presne tak. Úplne súhlasím. Náhradník tam príde úplne bez stresu, nič nemusí len môže. A nakoniec sa môže úplne v pohode prepinkať k titulu.
Reagovat
peek
Tak goat všech goatů snad nějakýho náhradníka musí porazit na jedný noze, ne?
Reagovat
Patik
A nestratit ani gem pritom.
Reagovat
Mistic
Veď to tak aj urobí!
Reagovat
Kozoroh
To spíš Tsitsipas No1emu zavařil. Skreč řeckého filozofa se počítá jako výhra 2-0 pro Runeho!
Reagovat
Amputace
Stejně jako je matematicky možné na turnaji 2x prohrát a přitom se stát jeho vítězem. TM je plný podivností. Je to zkrátka turnaj, který vybočuje a tak je třeba se na něj dívat. Už to, že Sinner teď může zápas v podstatě vypustit a nijak mu to v turnaji neublíží, je prapodivné. To je zkrátka logika hokejových či fotbalových turnajů, ne těch tenisových. Ale jako zpestření jednou za rok je to určitě fajn.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jj, Nadal tam jezdil jen pro zpestřenísmile
Reagovat
Amputace
Však bodejť. Co chceš dělat jiného, než hrát v hale, když venku je kosa. Já to úplně beru. Lepší, než sedět na prde.li.
Reagovat
dadaft
Myslím, že jak Novak, tak Jannik prostě vyhrajou a postoupí dál, protože oba rozhodně myslí na titul a postup ze skupiny berou jako povinnost ,,,,,,,,,,,,, oba budou hrát od startu na vítězství...
Samozřejmě vždycky se to může podělat, ale dnes jako nejpravděpodobnější vidím výhru favoritů.
Reagovat
Kozoroh
Možná se ale bude chtít Sinner zbavit No1eho a schválně s Holgerem prohraje. Příkladů, kdy hráč A oplatil ve finále hráči B prohru ve skupině, je v historii TM fůra.
Reagovat
turista
To si myslím, že Sinner před domácím publikem neudělá.
Reagovat
Ianny
Tyhle pochybnosti by se na něj snesly, i kdyby prohrál zcela nezáměrně. Proto si myslím, že udělá vše pro to, aby vyhrál, zvlášť když hraje doma.
Reagovat
turista
Navíc jít záměrně do H2H 0:3 s tím dánským spratkem se mu asi chtít nebude.
Reagovat
Mistic
Dnes 2:0 a frčíme ďalej.
Reagovat
turista
Ano. Soupeř je kvalitní, ale není rozehraný.
Reagovat
Orgasmator
Ano... Magické 7:7:7 snad vyjde
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist