Preview: Djokovič útočí na post světové jedničky, Wozniacká na první grandslam

22. 5. 2011, 14:47
Previews 9
Získá Rafael Nadal šestý titul z antukového French Open, či se Novak Djokovič poprvé stane světovou jedničkou? Tak to jsou nejčastější otázky před letošním druhým grandslamem sezony v Paříži. Mezi ženami jsou šance na vítězství otevřenější: poprvé na grandslamovém turnaji by ráda uspěla světová jednička Wozniacká, formu chce potvrdit Petra Kvitová.

Už dlouho nezačínalo grandslamové Roland Garros s takovým nábojem jako letos. Může za to srbský tenista Novak Djokovič, který dorazil Paříže letos neporažený a vážně ohrožuje antukového krále Rafaela Nadala. Španěl vyhrál French Open pětkrát z uplynulých šesti let a prohrál zde jen jeden zápas.

Hlavní pozornost se upírá na Djokoviče, vítěze všech 37 zápasů, ke kterým letos nastoupil. Navíc dokázal čtyřikrát porazit Nadala a dvakrát dokonce na antuce. "Ty výhry mi dodávají sebevědomí, ale Rafa je pořád králem antuky. V Paříži prohrál jen jednou v životě," konstatoval vítěz sedmi letošních turnajů.

Nadal může případným šestým titulem vyrovnat legendárního Švéda Björna Borga. "Musím čekat na svoji šanci," řekl Španěl, který Djokoviče respektuje, ale je z něj cítit touha uspět. "Djokovičova vítězná série nemůže trvat věčně. Šampiony nejsou ti, kteří vyhrávají týden po týdnu, ale ti, kteří vyhrají v pravý čas," prohlásil Nadal.

Djokoviče varoval před Nadalem na pařížské antuce i slavný Američan John McEnroe. "V pěti setech to bude mít s Rafou mnohem náročnější. Novak musí být opatrný, protože Nadal bojuje až do konce," řekl sedminásobný grandslamový vítěz.

Fakta:
French Open (Francie)
Roland Garros 2011
Grandslam 2000
22. 05. - 05. 05. 2009
povrch: antuka
draw: 126 hráčů
oficiální webová stránka
men single draw (pdf)
women single draw (pdf)

Hrát se bude nejen o titul, ale také o světový trůn. Nadal vede o 405 bodů před Djokovičem a pozici uhájí, dokáže-li obhájit titul a Djokovič vypadne nejpozději v semifinále. Když Srb postoupí do finále, stane se poprvé prvním hráčem světa.

Ve druhé linii číhá Švýcar Roger Federer. Šestnáctinásobný grandslamový vítěz sice na antuce nezářil, ale do Paříže přijel odpočinutý a plný energie. "Chci se vrátit na post světové jedničky, to je můj cíl," vyhlásil odhodlaně. "S Rafou jsem hrál vyrovnaně. Novak sice jede, ale to situaci nemění. A myslím, že můžu jeden z nadcházejících grandslamů vyhrát," řekl směrem k Roland Garros a Wimbledonu.

Devětadvacetiletý Švýcar nebude na grandslamovém turnaji poprvé po osmi letech jedním ze dvou nejvýše nasazených hráčů. "Je to pro mě rok, kdy na mě nebude takový tlak, jako v předchozích šesti nebo sedmi letech. Teď se každý ptá, jestli French Open vyhraje Nadal, nebo Djokovič. A to mi může pomoct," uvědomuje si světová trojka.

 

Poslední vítězové/vítězky:
Muži:
2010 ... Rafael Nadal (Šp.)
2009 ... Roger Federer (Švýc.)
2008 ... Rafael Nadal (Šp.)
2007 ... Rafael Nadal (Šp.)
2006 ... Rafael Nadal (Šp.)
2005 ... Rafael Nadal (Šp.)
2004 ... Gaston Gaudio (Arg.)
2003 ... Juan Carlos Ferrero (Šp.)
2002 ... Albert Costa (Šp.)
2001 ... Gustavo Kuerten (Braz.)
2000 ... Gustavo Kuerten (Braz.)

Ženy:
2010 ... Francesca Schiavoneová (It.)
2009 ... Světlana Kuzněcovová Rus.)
2008 ... Ana Ivanovičová (Srb.)
2007 ... Justine Heninová (Belg.)
2006 ... Justine Heninová (Belg.)
2005 ... Justine Heninová (Belg.)
2004 ... Anastasia Myškinová (Rus.)
2003 ... Justine Heninová (Belg.)
2002 ... Serena Williamsová (USA)
2001 ... Jennifer Capriatiová (USA)
2000 ... Mary Pierceová (Fr.)

Nadal turnaj zahájí proti Isnerovi, Djokoviče čeká Holanďan De Bakker a Federera nebezpečný Španěl Feliciano López, proti kterému nedávnou odvracel mečbol.

Světová jednička Nadal by mohl narazit na odpor ve třetím kole v podobě Davyděnka, ve čtvrtfinále pak na svého jediného místního přemožitele Söderlinga. Srbský tenista zase může čelit už v boji o osmifinále černému koni turnaje Del Potrovi, který však před turnajem léčil svalové zranění. Federera může ve čtvrtfinále čekat nepříjemný španělský bojovník David Ferrer, v semifinále je možný souboj s Djokovičem.

Mezi ženami se opět očekává útok Dánky Caroline Wozniacké na velký titul, kterým by v očích mnoha potvrdila svoji pozici světové jedničky. "K prvenství je potřeba vyhrát sedm zápasů. Ráda bych to dokázala, ale nebude katastrofa, když to nevyjde," řekla hráčka, která letos ovládla už čtyři turnaje.

Titul obhajuje Francesca Schiavoneová, která se loni v Paříži stala první italskou vítězkou grandslamu. "Bude to krásné a emotivní," řekla třicetiletá tenistka před návratem na "místo činu", na kterém ve finále porazila Australanku Samanthu Stosurovou. "Pokusím se na loňský rok nemyslet, ale samozřejmě chci vyhrát," uvedla Italka.

Mezi adeptky na titul se musí počít s uzdravenou Kim Clijstersovou, Victorií Azarenkovou či Marií Šarapovovou.

Stranou pozornosti nemusí zůstat ani české barvy. Skvělou formu má světová devítka a vítězka z Madridu Petra Kvitová a loňskou semifinálovou jízdu obhajuje Tomáš Berdych, který je šestým hráčem žebříčku a letos podává relativně stabilní výkony.

Grandslam French Open:
muži:
vítěz ... 2000 b. (1.200.000 dolarů)
finále ... 1200 b. (600.000 dolarů)
semifinále ... 720 b. (300.000 dolarů)
čtvrtfinále ... 360 b. (150.000 dolarů)
osmifinále ... 180 b. (75.000 dolarů)
3. kolo ... 90 b. (42.000 dolarů)
2. kolo ... 45 b. (25.000 dolarů)
1. kolo ... 10 b. (15.000 dolarů)

ženy:
vítězka ... 2000 b. (1.200.000 dolarů)
finále ... 1400 b. (600.000 dolarů)
semifinále ... 900 b. (300.000 dolarů)
čtvrtfinále ... 500 b. (150.500 dolarů)
osmifinále ... 280 b. (75.000 dolarů)
3. kolo ... 160 b. (42.000 dolarů)
2. kolo ... 100 b. (25.000 dolarů)
1. kolo ... 5 b. (15.000 dolarů)

"Grandslamové vítězství? Uvidíme. Grandslam je něco jiného než třeba turnaj v Madridu," řekla jednadvacetiletá Kvitvá po výhře ve španělské metropoli, kde získala letos už třetí titul na okruhu WTA, což ji posunulo do elitní desítky. "Špička je hrozně vyrovnaná. Každá může porazit každou a vyhrát může vážně kdokoliv. Je to top turnaj a velkou roli hrají nervy," doplnila česká jednička, která v posledních dnech léčila natažený stehenní sval.

Pětadvacetiletý Berdych držel v sezoně laťku převážně na úrovni čtvrtfinále, ale nepovedlo se mu porazit ani jednoho z hráčů světové desítky. "Daří se mi hrát vysoký standard. Když to takhle půjde celý rok a přidají se k tomu dobré výsledky, tak to bude to, co jsem si přál na začátku roku," řekl loňský semifinalista Roland Garros Berdych před antukovou sezonou. V Paříži zahájí proti domácímu Robertovi, v osmifinále hrozí souboj s Južným a ve čtvrtfinále s Djokovičem.

Bolavé koleno již vyléčil Radek Štěpánek, který do soutěže vstoupí proti domácí nasazené třináctce Richardu Gasquetovi.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Správný přepis jména je Anastasija (ev. Anastasia) Myskina.
Dále nebyl opraven počet bodů pro 1. kolo žen - správně 5 b.
Reagovat
smazaný uživatel
Jen upozorňuji, že text v rámečku vzbuzuje mylný dojem, že GS turnaje jsou u žen i u mužů stejně bodově ohodnoceny (viz "vítěz/ka" na začátku). Ve skutečnosti tomu tak není. U žen je to: W: 2000
F: 1400
SF: 900
ČF: 500
4.k: 280
3.k: 160
2.k: 100
1. k: 5
Reagovat
LubosZabloudil
Díky, zapomněl jsem dodělat přehled pro ženy...
Reagovat
smazaný uživatel
Mimochodem, nechápu, proč je u žen více bodů za druhé kolo, než u mužů za třetí kolo.
Reagovat
smazaný uživatel
"Djokovičova vítězná série nemůže trvat věčně. Šampiony nejsou ti, kteří vyhrávají týden po týdnu, ale ti, kteří vyhrají v pravý čas," prohlásil Nadal.
tahle hlaska me od nadala fakt nesedi...kez by prohral uz pred finale s nekym...
Reagovat
smazaný uživatel
To je zajímavá formulace. Jako, že před FO mu to nestálo za to vyhrát? :D
Reagovat
smazaný uživatel
Nechci zase dělat zbytečný povyk, ale když se zde přesně před rokem dostala zpráva, že něco velmi podobného řekl Roger (vlastně neřekl, bylo to špatně přeloženo), hned byl za "arogantního tlučhubu a "nepřejícího hamouna".
Reagovat
smazaný uživatel
Samozřejmě netrvám na tom, abychom to tady zase pozdě do noci rozebírali do detailů, jen mě napadla tato paralela.
Reagovat
taffer
My, Rogerovi fanoušci, bychom si toto prohlášení měli teď pouze zapamatovat a až se snese zase kritika na Federera za to co řekl/neřekl, myslel/nemyslel, tak na to pouze korektně odkázat ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist