Preview: Del Potro - Federer

26. 1. 2009, 10:18
Previews 17
Tenisové Australian Open vstoupilo do své druhé poloviny. Noc z pondělí na úterý je vyhrazená čtvrtfinálovým soubojům dvouher. V mužské části soutěže nastoupí v jednom z duelů Federer proti Del Potrovi.

Ve všech třech dosavadních duelech uspěl Švýcar, navíc svému mladšímu soupeři nepustil jediný set. Role favorita mu patří i zde v Melbourne. Del Potro však hodlá překonat dva osobní milníky. Připsat si premiérový skalp dlouholeté světové jedničky, a též vylepšit grandslamové maximum. Tím je účast mezi osmičkou nejlepších na posledním US Open.

Juan Martin Del Potro pochází z města Tandil, na okruhu ATP jej můžeme vidět od roku 2005. Do užší světové špičky vlétl loni, způsobem málokdy vídaným. Když v polovině července ovládl antukový Stuttgart, čímž si připsal první triumf elitní kategorie, asi nikdo nečekal, jakou sérii tím odstartuje. Kitzbühel, Los Angeles, Washington, takový je seznam podniků, které bezprostředně následovali po Stuttgartu, jméno vítěze bylo však stále stejné. Del Potro dokázal získat kvarteto turnajových vavřínů v řadě. Po osmnácti výhrách za sebou jej zastavil až Andy Murray ve čtvrtfinále US Open.

Tím však výčet podzimních úspěchů dvacetiletého tenisty nekončí. Argentině pomohl postoupit do finále Davis Cupu, na Turnaji v Tokiu zůstal těsně pod vrcholem. Turnaj mistrů, kam se poprvé kvalifikoval, zastihl bezmála dvoumetrového hráče již unaveného. Porazil pouze Tsongu, a ze skupiny nepostoupil. Čas na odpočinek však stále nepřicházel, hlavní vrchol sezóny měl teprve přijít. Ve finále Davis Cupu proti Španělsku odehrál navzdory plánům pouze jediný duel. Během prohraného střetnutí s Felicianem Lopezem se totiž zranil a i možná proto Salátová mísa nakonec připadla Španělsku.

Do kolotoče bílého sportu se šestý hráč světa vrátil odpočatý, a v plné síle. Před Australian Open absolvoval jediný přípravný turnaj. V Aucklandu ztratil jedinou sadu, hned v prvním kole s Gulbisem. Všechny další protivníky porazil s přehledem. Další vavřín určitě znamenal posílení sebevědomí. Úvodní dva duely v Melbourne Parku zvládl hladce. Lucemburčan Gilles Muller jej ale řádně potrápil, přestože zápas nakonec ve čtyřech dějstvích prohrál. Stejný průběh mělo i osmifinále s Marinem Ciličem. Také v tomto případě dokázal Del Potro nepříznivý vývoj otočit.

Roger Federer oslaví v srpnu osmadvacáté narozeniny. S tenisem začal v rodné Basileji. Přemožitele nenašel již na sedmapadesáti turnajích ve dvouhře, z toho plných třináct vavřínů pochází z grandslamů. Zatím posledním místem, které ovládl, je Basilej 2008. Trojnásobný vítěz Australian Open začal aktuální sezónu exhibicí v Abú Zabí. Zde jej, stejně jako o týden později na turnaji v Dauhá, přehrál Andy Murray.

Další exhibicí v Kooyongu prošla současná dvojka žebříčku ATP neporažena. Porážku si Federer nepřipsal zatím ani v Melbourne. Seppiho, Koroljovova i Safina vyprovodil z kurtu jednoznačně. Proti Tomáši Berdychovi úvodní dva sety prohrál. Poté však převzal otěže střetnutí do svých rukou, a po pětisetovém úspěchu může dál snít o vyrovnání čtrnácti grandslamových titulů Peta Samprase. „Utkání s Berdychem pro mě nebylo snadné. Už před začátkem jsem věděl, že k postupu budu možná potřebovat pět setů, což se nakonec vyplnilo. Ani za nepříznivého stavu jsem nepřestával věřit ve své schopnosti. Se svou hrou od třetí sady můžu být velmi spokojený. Nyní je přede mnou další výzva. Vím o tom, jak se dokázal Del Potro zlepšit. Mým cílem je zde vyhrát celý turnaj, tudíž musím porazit i tohoto hráče,“ uvedl po zápase s českou jedničkou Roger Federer.

Porazí Del Potro poprvé švýcarského elegána, či i tentokrát odejde ze vzájemného souboje poražen? Bwin vypsal na výhru Federera kurs 1.15, na triumf Del Potra si můžete vsadit v zajímavém kursu 4.70.

TenisPortal.cz, Zbyněk Svoboda

Komentáře

17
Přidat komentář
smazaný uživatel
del potro nemá šanci, zvítězí zkušenost nad neklidným mládím!!
Reagovat
smazaný uživatel
Doufám, snad Rogera to vítězství nad Berdychem pořádně nakoplo ...
Reagovat
smazaný uživatel
no jestli se tomu dá říkat pořádně?? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Na 100% výhra pro Fedexe 3:0 !
Reagovat
smazaný uživatel
Teď fandím Rogerovi, do semifinále GS by v tomto roce ještě měl postupovat. AO ale musí vyhrát Rafa !!! Po French Open bude mít dva tituly z grandslamů a Wimbledon tak bude neuvěřitelně zajímavý.
Reagovat
smazaný uživatel
rafa ale tentokrát french open nezíská. letos to vidim na 0 grandslamů pro Rafu, bohužel.
Reagovat
smazaný uživatel
Neblázni :D:D:D
Reagovat
smazaný uživatel
ty si blatzel alessi, french open rafa vyhraje ikdyz mu nefandim, ale na antuce nema konkurenci
Reagovat
carolyn
Já si taky myslím že FO dá
Reagovat
smazaný uživatel
Klidně se může stát, že nic nevyhraje, loni na USO bych si na jeho SF porážku určitě nevsadil, léto měl skvělé a jak dopadl.
Nemá konkurenci, ale co když odejde zdraví nebo bude nemocný?
Reagovat
smazaný uživatel
Taj je jasný že nemusí nic vyhrát,ale větší je ta pravděpodobnost že něco udělá a hlavně když se podíváme na výsledky na FO.
Reagovat
smazaný uživatel
Del Potra čeká první letošní porážka :-). Argentinec tento rok ještě nepotkal tenistu z absolutní špičky a na Federera stačit podle mě nebude.
Reagovat
skott
Souhlasim s tebou, neni to tak davno, co se potkali a Roger ukazal, co na nej plati.Jednoduse slajsem donuti Del Potra, ze neprehodi sit.Delpovi jeste neco mezi absolutni spicku chybi (zatim je "jen" kral malych turnaju) a Roger po zapase s Berdychem nevypadal, ze by nemel byt fit na dalsi zapas, takze ani na jeho unavu nejde spolehat.
Reagovat
smazaný uživatel
Pamatuju si, že jsme se tu o tom bavili, že Fedex při jejich posledním setkání v Madridu dost rychle našel recept, jak ho přehrát. Del Potra tehdy držel jen dobrý první servis, jinak by odešel s výpraskem. Neříkám, že to bude tak snadné jako tehdy (Potro byl na konci sezóny už unavený a nevýrazný), ale prostě si nedovedu představit, že by Federer prohrál. Ale stát se může cokoli :-D. Jinak souhlasím, spoléhat na to, že by byl Roger unavený, je nesmysl.
Reagovat
smazaný uživatel
Nechápu, jak může být na Fedexe kurz 1,15 - při současné formě Del Potra, to je snad výsměch, ne??? Švýcar bude určitě dost unavený, navíc nemá mladý Argentinec co ztratit, určitě Federera alespoň potrápí...
Reagovat
smazaný uživatel
Tím líp, ne? Vsaď na Fotra a doufej, že pětiseťák Féďu tentokrát nenakopne k parádním výkonům.
Reagovat
smazaný uživatel
No nevím, možná handicap na Potra by mohl vyjít:)) Třeba má taky nějaké čarodějnické schopnosti jako jeho "skorojmenovec Harry" a vyčaruje si postup přes stárnoucího Rogera:))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist