Preview: Davyděnko - Safin

10. 10. 2008, 09:21
Previews 0
Pikantní ruský souboj dnes nabídne halový turnaj v Moskvě. V jednom ze čtvrtfinálových zápasů proti sobě nastoupí pátý hráč světa a místní trojnásobný vítěz Nikolaj Davyděnko a Marat Safin, někdejší světová jednička a grandslamový šampion. Čtyři z šesti vzájemných zápasů ovládl Davyděnko, který Safina jednou porazil i v Moskvě. Šlo o finále v roce 2006.
Profily hráčů
Safin Marat

Davyděnkovi se na moskevském turnaji tradičně výborně daří. Je místním trojnásobným vítězem a letos obhajuje titul z dvou předchozích ročníků. V úvodních kolech si bez problémů poradil s Francouzem Serrou a Garciou-Lopezem ze Španělska.

5. hráč světa se teoreticky nemusí bát ani svého dnešního čtvrtfinálového soupeře. Nad Safinem vyhrál čtyři z šesti vzájemných zápasů a ve třech setech ho už jednou dokázal porazit i v Moskvě. Bylo to ve finálovém zápase před dvěma lety.

27letý Rus tento týden startuje na prvním turnaji ATP po více než měsíc starém nevydařeném US Open, kde ve 4. kole podlehl Mullerovi z Lucemburska. Před dvaceti dny se ještě zúčastnil neúspěšné daviscupové mise na argentinské antuce.

Jeho letošní sezona se ale za neúspěšnou považovat nedá. Ukrajinský rodák v tomto roce do své sbírky 14 titulů přidal hned 3. Začátkem dubna vyhrál vysoce ceněný turnaj Série Masters v Miami a v létě se radoval i na své oblíbené antuce, když získal trofeje v rakouském Pörtschachu a ve Varšavě.

Tím výčet Davyděnkových úspěchů v tomto roce nekončí. Do této kategorie se dá bez obav započítat i finálová účast z antukového podniku v portugalském Estorilu a tři účasti semifinálové (Doha, Dubaj, Monte Carlo). Je ale na místě zmínit, že hráč, jehož pověstí otřásla sázkařská aféra, už dobré čtyři měsíce podobný turnajový výsledek nezaznameal.

Marat Safin - jeden z minima tenistů, kteří o sobě mohou prohlásit: "Vyhrál jsem grandslamy a byl světovou jedničkou." Talentovaný Rus vyhrál v roce 2000 US Open a usedl na tenisový trůn. Bohužel jen na krátko, protože od té doby jeho pracovní morálka a nejspíš i vnitřní motivace poklesly a s nimi i výsledky.

15násobný vítěz ATP se ke svému poslednímu fantastickému úspěchu vzepjal v roce 2005, když triumfoval na Australian Open. Od té doby nejen že nedosáhl úspěchu fantastického, nevyhrál už nic. Za poslední 3 roky byl pouze ve finále dvou tuctových turnajů (Halle 2005, Moskva 2006).

Na základě předchozího odstavce si pak není těžké představit letošní sezonu 28letého tenisty. Vzhledem k jeho potenciálu prakticky nestojí za řeč. S jedinou poměrně velkou vyjímkou - Safin hrál zcela nečekaně semifinále Wimbledonu. Nebyl by to ale on, kdyby od té doby něco lepšího uhrál.

Safin je moskevský rodák a na místním turnaji by tak mohl mít o něco větší motivaci. V hale se mu navíc obecně daří. V obou úvodních kolech ztratil set, ale proti Izraelci Okunovi i Benneteauovi z Francie nakonec zápas zvládl. 40. hráč světa tu startuje podeváté - dvakrát hrál semifinále a před dvěma lety ho ve zmiňovaném boji o titul porazil právě Davyděnko.

Ne že by byl Davyděnko synonymem spolehlivosti, ale proti Safinovi si ho bookmakeři bwin vysoce favorizovat dovolí (kurs 1,17). Osobně si umím představit, že některým sázkařům bude připadat kurs 4,3 na Safinovo vítězství příliš vysoký.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist