Preview: ČR - Francie

5. 3. 2009, 17:40
Previews 11
Podruhé za sebou si mohou čeští tenisté zahrát čtvrtfinále slavného Davis Cupu. Zatímco loni byli proti Belgii jasnými favority, tentokrát se v prvním kole očekává mnohem vyrovnanější zápas se silnou Francií.
Tomáš Berdych a Jo-Wilfried Tsonga

Proti týmu kolem Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha se postaví vyrovnaný celek složený z hráčů elitní světové dvacítky: Jo-Wilfrieda Tsongy, Gillese Simona a někdejšího sedmého tenisty světa Richarda Gasqueta. K nim nehrající kapitán Guy Forget na poslední chvíli zařadil zkušeného deblistu Mickaëla Llodru, který nahradil původně nominovaného Gaëla Monfilse.

"Bylo to těžké rozhodnutí, protože všichni hráli dobře. Konečné rozhodnutí padlo včera večer. Vždycky se snažím čekat na poslední chvíli a rozhodovat se podle aktuálního stavu hráčů," uvedl Forget na tiskové konferenci.

Není velkým překvapením, že proti českému týmu nepostavil Monfilse, který hrál v neděli finále antukového turnaje v Acapulku a do Ostravy dorazil až v úterý večer. "Víme dobře, že Monfils je vynikající hráč, ale po příjezdu v úterý večer po finále na antuce by bylo těžké, aby se připravil do pátku na tak odlišný povrch," řekl český nehrající kapitán Jaroslav Navrátil.

Ten má na rozdíl od francouzského kolegy výběr do dvouher jasný - Jan Hernych ani Lukáš Dlouhý by nebyli rovnocennou náhradou za Štěpánka a Berdycha. Český tým by se měl opírat především o Štěpánka, který v této sezoně zatím hraje ve skvělé formě. Vyhrál turnaje v Brisbane a v San Jose, v Memphisu prohrál až ve finále s Andym Roddickem.

Štěpánek: Chci využít své silné stránky
Ve francouzské sestavě pro dvouhry se podle očekávání objevili Simon s Tsongou. Simon je osmý a Tsonga jedenáctý na světě, zatímco Štěpánek aktuálně osmnáctý, takže by podle žebříčkového postavení měli být favority Francouzi. Sami se však tuto roli snažili odmítnout s poukazem na minimální zkušenosti v Davisově poháru. Tsonga v týmové soutěži odehrál jediný zápas, pro Simona to dokonce bude premiéra.

 

Dále čtěte:

Gilles Simon navíc zatím hledá formu, s níž loni dokázal porazit tři nejlepší tenisty světa. Na rychlých površích v Rotterdamu a Marseille si neporadil s vynikajícími servismany Ančičem a Llodrou, v zápase s Novakem Djokovičem v Dubaji ovšem vyslal českému týmu varovný signál.

Právě on odstartuje daviscupový duel zápasem s Tomášem Berdychem. Ten bude tentokrát zastávat roli týmové dvojky a bude chtít nechat zapomenout na nepovedená vystoupení z posledních týdnů. Na Australian Open sice vypadl až v osmifinálové pětisetové bitvě se světovou dvojkou Rogerem Federerem, ale od té doby nevyhrál ani zápas. Zúčastnil se turnajů v Rotterdamu a v Marseille, kde prohrál hned v prvních kolech s talentovaným Grigorem Dimitrovem z Bulharska a nepříjemným Michailem Južným z Ruska.

Český reprezentant má poměrně jasnou představou, co od soupeře očekávat. "Myslím, že se bude snažit hrát stejně chytře, jak mu to teď v poslední době jde. Doufám, že se mi podaří předvést svůj nejlepší výkon, a od toho se to bude odvíjet. Když to půjde dobře, tak by ten první bod mohl dopadnout," komentoval své šance. Simon se podle něj navíc výborně pohybuje, takže je těžké proti němu ukončovat výměny.

Jo-Wilfried Tsonga letošní sezonu odstartoval stejně dobře jako tu loňskou, v níž se překvapivě dostal až do finále Australian Open. Letos na grandslamovém turnaji vypadl už ve čtvrtfinále se skvěle hrajícím Španělem Verdaskem, od té doby pak ale na třech turnajích prohrál jediný zápas - se světovou jedničkou Rafaelem Nadalem. Poslední triumf si připsal v Johannesburgu, kde ztratil jediný set.

Tsongovi by měl ostravský kurt s rychlým taraflexem vyhovovat, Radek Štěpánek, který proti němu v pátek nastoupí, se ale chystá použít vlastní zbraně. "Předvádím jiný tenis než Tsonga a budu se snažit hrát svou hru a využívat své silné stránky, k nimž patří chytrost a změny rytmu hry," uvedl třicetiletý tenista.

 

Program ČR - Francie:
Pátek 6. března, 14:30: Berdych - Simon, Štěpánek - Tsonga
Sobota 7. března, 14:00: Dlouhý, Hernych - Gasquet, Llodra.
Neděle 8. března, 13:00: Štěpánek - Simon, Berdych - Tsonga
pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
Slovensko drzi Cesku ! dufam, ze stihnem aspon zaver uboja lebo najprv budem pozerat nas zapas Talianskom... no ja to vidim tak 50 na 50 a podla mna rozhodne stvorhra
Reagovat
smazaný uživatel
sorry myslel som suboja a nie "uboja" :D
Reagovat
smazaný uživatel
To doufam:-)taky drzim palce Slovensku ale podle me v Italii moc sanci neni.Bolleli a Seppi jsou neprijemni , ale zase Hrbaty by mohl neco uhrat a kdyby prekvapil i Beck nebo Mertinak nebo kdo tam je:Dtak by to snad mohlo vyjit.No uvidime:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Bolleli za Itálii nenastoupí.
Reagovat
smazaný uživatel
men se zda ze beck odmita reprezentovat, nemylim se?
Reagovat
smazaný uživatel
*Bolelli
Reagovat
dabelsobul
Bolelli dostal od svazu zákaz reprezentovat, dvojkou bude Starace, jedničkou Seppi.

Beck v nominaci Slováků není.Ve dvouhře začne Hrbatý a Lacko.
Reagovat
smazaný uživatel
Jen dodám, že Bolelli si zákaz vysloužil tím, že odmítl reprezentovat Itálii v DC loni na podzim proti Lotyšsku. Místo toho jel hrát turnaje do Asie. Ten zákaz je dlouholetý, Bolelli nepojede ani na olympiádu.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím si, že Tomáš by mohl Gillese klidně porazit. Tenhle koberec je hodně rychlej a pokud bude hrát Berďa ty své tvrdé údery, tak věřím v úspěch. Simon tyhle rychlé indoory nemá rád. Pokud Tomáš vyhraje první zápas, tak bych si vsadil klidně i na Štěpce. Jsem zvědav a fandit budu z plných plic
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš určitě bude hrát své tvrdé údery, ale hlavně aby se trefoval do kurtu. A taky jak víme Tomášovi nestačí ani vedení 2-0 na sety aby zápas v klidu dotáhl do konce, takže to budou nervy až do posledního míče. Osobně raději nic netipuju, jen budu trnout před televizorem a fandit. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Jediné, co bych si tipnul, je postup Francie...Ale mám takový dojem, že to Tom nezvládne, poslední dobou byl špatnej, na Davis Cup se ale určitě namotivuje, jenomže Simon nebude pod tak velkým tlakem jako Tomáš, a bojím se, že pokud bude hrát tu svou nepříjemnou hru, porazí Berdycha...Ale uvidíme!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist