Preview: Clijstersová - Heninová

8. 1. 2010, 15:30
Previews 16
O titul si zahrají Kim Clijstersová a Justine Heninová. To bylo ještě před rokem nepředstavitelné: obě belgické rivalky byly už v tenisovém důchodu a o jejich vzájemných bitvách si fanoušci mohli nechat jenom zdát. Ale i sny se plní a v sobotu ráno si bývalé světové jedničky zahrají finále v australském Brisbane.
Profily hráčů
Kim Clijstersová a Justine Heninová

Clijstersová svou kariéru ukončila na jaře roku 2007. Trápily ji zdravotní problémy a hlavně chtěla miminko. Měla před sebou oslavu 24 narozenin.

Přesně o rok později ukončila svou první etapu tenisové kariéry Heninová. V necelých 26 letech byla bezkonkurenčně nejlepší hráčkou světa, ale ztratila motivaci a chtěla žít jinak.

Ani jedna ovšem bez tenisu nevydržela.

Kim Clijstersová se na kurty vrátila loni v létě. Do konce sezony odehrála sice jen čtyři turnaje, ale už si stihla připsat triumf na US Open.

Raketově vstupuje i do nového roku, během kterého má v plánu zaútočit na přední pozice světového žebříčku. V Brisbane smetla Garbinovou a Molikovou. Ve čtvrtfinále sice dostala 'kanára' od Šafářové, postup si ale ohlídala. V pátek s Němkou Petkovicovou už příliš starostí neměla.

I povedený comeback Clijstersové motivoval Justine Heninovou. Loni na podzim začala s tvrdou přípravou a tvrdí, že jako žena psychicky dospěla a bude ještě silnější.

Před odletem do Austrálie si žádné šance nedávala, cílem je až její milovaná Paříž. Ze sedmi grandslamových titulů získala čtyři na French Open.

Na prvním turnaji u protinožců předvádí agresivní tenis. Údery zatím nehraje s lehkostí a často chybuje, ale vítězné míče převažují. Znechutit návrat se jí marně pokoušely Petrovová, Karatančevová, Czinková (jako jediná uhrála set) a Ivanovičová.

"Je to perfektní. Můj první turnaj po návratu a hned finále. Prostě neuvěřitelné," citovala vítězku sedmi grandslamů agentura AP. "Jsem překvapená, protože to pro mě rozhodně není tak lehké, jak to možná z tribuny vypadá," dodala Heninová. "Nevěděla jsem, co od návratu čekat, ale tohle jsem si rozhodně nepředstavovala. Beru to jako bonus, hodně mi to pomůže," uvedla.

Belgičanky si na kurtu nikdy nic nedarovaly zadarmo. Občas mezi nimi došlo i na slovní přestřelky. K rivalitě přispívá i to, že každá z nich pochází z jiné části jazykově rozdělené Belgie. Heninová je Valonka z frankofonního jihu, zatímco Clijstersová je Vlámka a hovoří vlámštinou.

V sobotu od 10:00 hodin SEČ je čeká celkem 23. vzájemné utkání. Dvanáctkrát se z výhry radovala Heninová, většinu si ale připsala na trávě nebo antuce. Na tvrdém povrchu, na kterém se v Brisbane hraje, se více dařilo Clijstersové.

"Myslím, že nikdo v Belgii ani po celém světě neočekával, že k tomu znovu dojde," řekla Clijstersová směrem k finále s Heninovou. "Je skvělé být opět součástí nového belgického finále," pokračovala Clijstersová. "Je to perfektní, že jsme spolu zase v duelu o titul. Na den, kdy hraji proti Kim, se vždy těším," dodala Heninová, která na ženský okruh vrací tařka nevídaný úder - bekhend jednoruč.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

16
Přidat komentář
smazaný uživatel
No já se snad začnu dívat na ženský tenis. To byl ale krásný zápas!!
Reagovat
smazaný uživatel
Divím se tomu, že někdo může fandit Enánový. Ošklivá, plochá, se směšnou kšiltovkou, kterou nesundá i když jí nesvítí do očí. Navíc to otřesný upnutý triko s rukávem. Nevidí snad, jak se oblékají soupeřky? Chudák zatuhla někde v 90. letech, kdy rukávy u ženských byly v módě. Děs, hrůza, trapnost. Kdo mi asi bude dýl pít krev, opičky nebo Enánová?
Reagovat
smazaný uživatel
predpokladám,že ty asi nebudeš ani štěpánkov fanda ako tak čítam čo ti vadí:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Viktorku, Radek Štěpánek je sice koní rypák, případně opičák, ale s těma opičkama výše nemá nic společného :-)
Reagovat
smazaný uživatel
tak to som ani nemyslel:-) to len keď som čítal slová ako "ošklivá","otřesný triko" apod. tak ma hneď napadol aj on:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ty budeš asi pěknej manekýnAt hraje v čem se cítí dobře,ne? Na tenise snad hlavně hodnotíme tenis!, a v tom ji určitě nesaháš ani po paty.
Reagovat
smazaný uživatel
Podívej se na svůj rypák ty kreténe jak je šeredný a pak mluv o druhých .
Reagovat
ladik418
Moc chytrý, co jsi dokázal ty ?
Reagovat
smazaný uživatel
No asi ti to všichni už nandali, ale je fakt, že Justine není žádná krasavice, ale je rozhodně jedna z nejlepších tenistek - legend tohoto sportu a to jde!!! Jsou krásné holky v tenise jako i v normálním životě. Jen nesnáším protěžování a vyzdvihování nějaké ŠARAPOVOVÉ, která je v oblyčeji úplně obyčejná ne nějaká supermodelka a její postava?
Že by JAKÉKOLIV holce NĚJAK ZVLÁŠŤ slušelo skoro 190cm, to nevím? Hlavně ona nemá ani krásné husté vlasy, ani nemá dobrou pleť, o ženských tvarech ani nemluvím, NO ZKRÁTKA JAK NĚKDO MOHL TUHLE ÚPLNĚ NORMÁNÍ A OBYČEJNOU HOLKU DOSTAT TAK DALEKO,NECHÁPU. HODNĚ ŠIKOVNÝ MANAGER A TÝM CO SE TOMUTO VĚNUJE A MUSÍM ŘÍCT, ŽE TO DĚLÁ DOBŘE!!! Myslím, že tenis umí, ale zdaleka ne jako JUSTINE!!!!! Nechápu tu medializaci kolem této obyč holky!!! Ve sportu jde hlavně o to, co kdo umí a v tom je JUSTINE SKUTEČNÁ SUPERSTAR!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
V obličeji je pěkná docela dost, s vlasy je to slabší, ale nepřál bych si vidět modelky po dvouch hodinách na kurtě. Ale u Maruš jde především o osobnost a o prezentaci ženství. Ta když vejde na kurt nebo na tiskovku, tak přišel NĚKDO, má úžasné charisma, i když není dokonalá.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to úžasné, že obě se tak famozně vrátily. Viděla jsem zatím Justine jen útržkovitě, ale hrála vždy úžasně. Dnes v noci s Aničkou, to byl slušný mazec, Oboustranně silový, razantní tenis. Ale Andulka fakt neméla šanci. Finále si v klidu vychutnám celé i proto, že nemám favoritku. Každopádně je dobře, že jsou zpátky. Ostatní tenisty, ať se třesou.
Reagovat
smazaný uživatel
poradí mi někdo jak mám hlasovat? Já to označím, dám hlasovat, a nic
Reagovat
smazaný uživatel
Doufám, že to bude parádní tenis... Ačkoliv ještě nejsem rozhodnutý v otázce fadění Justine či nikoliv, tady jsou mé sympatie jednoznačné: Do toho, Kim!
Reagovat
smazaný uživatel
Vím, že je to kompletně OT, ale zatím tu není adekvátní článek, kam to dát: Davy právě vyhrál 1. set nad Fedexem a myslím, že nemynul ani JEDNO první podání! Není to snad nějaký rekord? Já si na nic podobného nepamatuju, naprosto úžasné. Kolja je v hrůzostrašné formě (pro jeho soupeře:)
Reagovat
skott
No, necekal jsem, ze se zas potkaji takhle rychle.Podle toho, co jsem zatim videl, tak ale ani jedna zatim nepredvadi uplne idealni vykony.Presto se mi zda v lepsi forme Kim, u Justine mi prijde jakoby experimentovala, hraje az nezvykle agresivne, tlaci se na sit vic nez kdy jindy a dela celkem dost chyb.Tipoval bych neco jako 7-5 6-4 pro Kim...ale zavery bych z toho nedelal, at to dopadne jak chce, absolutni spicka tu stejne chybela.
Reagovat
smazaný uživatel
Také mi připadá, že Justine hodně chybuje a experimentuje, ale to experimenotvání je uřčitě spojené i s adaptací na hru soupeřek, případně nalezení nových zbraní pro rychlejší zakončování úderů (třeba čopovaný bekhend s přechodem na síť nebo něco podobného). Jisté je, že zířejší zápas s Kim, jak tvrdíš sám, poukáže, jak je Justine daleko od absolutní špičky. Měření s grandslamovou vítězkou je přesně to, co potřebuje k návratu mezi elitu. Tipovat je těžké, favoritkou je Kim, ale já tipuju vítězství Justine ve třech rozdílných setech.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist