Preview: Čilič - Štěpánek

29. 5. 2009, 11:43
Previews 3
Radek Štěpánek si ve třetím kole Roland Garros zahraje s třináctým nasazeným Chorvatem Marinem Čiličem, který v prvním kole porazil Jana Hernycha, a pokusí se vyrovnat loňské osmifinále.
Profily hráčů
Marin Čilič - Radek Štěpánek

Česká jednička se s Čiličem zatím utkala jen jednou, před dvěma lety na antuce v Gstaadu nedovolil Štěpánek soupeři uhrát ani set. Tehdy však bylo Chorvatovi teprve 18 let a v žebříčku nebyl ani v první světové stovce. Nyní je třináctý.

Marin Čilič hrál již třikrát grandslamové osmifinále. Dvakrát v Melbourne a jednou ve Wimbledonu. Chorvat o sobě tvrdí, že má radši rychlé betony a trávu, ale na antuce taky moc dobře umí. V Paříži dokázal rodák z Medžugorie v Bosně a Hercegovině před čtyřmi lety vyhrát dvouhru juniorů, poté co v semifinále porazil současnou světovou trojku Andyho Murrayho.

Mezi dospělými došel nejdál až letos, když si v prvním kole poradil e třech setech s Hernychem a ve druhém ještě snadněji se Selou. Letos získal již dva tituly, ze čtyř turnajů na antuce byl však jen jednou ve čtvrtfinále.

Skoro dvoumetrový hráč je na třináctém místě světa, nejvýše v kariéře, ale nahlas nechce předpovídat, kam až míří. Dá se ale tušit, že myslí na tenisový trůn. Minimálně se tak dá usuzovat z toho, že ví, co všechno je potřeba, aby se hráč stal prvním v žebříčku. "Člověk si musí nadmíru věřit, být fyzicky silný a psychicky odolný, nenechat se zbytečně vyvádět z míry na kurtu i věcmi mimo něj. Je toho potřeba dát hodně dohromady," uvedl Čilič letos na Australian Open.

Také Radek Štěpánek letos vyhrál už dva turnaje a dostal do první světové dvacítky. Od března ale šly jeho výkony trochu dolů. Nejlepšího výsledku na antuce dosáhl v Barceloně, kde vypadl ve čtvrtfinále s Davyděnkem. Těsně před French Open měl problémy s kolenem, ale stihl se uzdravit. Český tenista se v Paříži do 3. kola dostal po relativně snadné výhře nad Gaudiem a čtyřsetovém zápase s Montcourtem. Jeho levá noha, kvůli které měl před cestou do Paříže tréninkový výpadek, zatím drží. I v chladnějším dnu neměl problémy. "Noha vydržela tu delší zátěž a jsem za to hrozně rád," ulevil si.

Do dnešního zápasu chce změnit styl hry. "Je to dobrý hráč, který se za poslední rok zlepšil. Podává velice vyrovnané výkony na všech površích, snaží se hodně pracovat forhendem, má výborný bekhend i servis," řekl Štěpánek o Čiličovi a plánoval změny rytmu a agresivní pojetí. "Zkrátka moji hru," dodal. Štěpánek na antuce ještě nikdy netriumfoval, ale na antuce může využít dobrého pohybu a především chytrosti. To by mohlo na Čiliče platit. Ne že by se nedokázal po kurtu dobře pohybovat, ale hra o deset let staršího soupeře by mu vyhovovat nemusela.

Duel na kurtu číslo 2 je naplánován na zhruba 14:30 hodin.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
a jak jsem včera napsal pod podobný článek zde, Štěpánek neuhrál ani set a výhra byla fakt zadarmo!!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
No, trafil si presne. Ani set! Radek vyhra dva zapasy, zacne srsat optimizmom a potom pride sprcha. To sa mu stava aj v zapase. Ale uhral dva kola, cest jeho praci.
Reagovat
smazaný uživatel
OK !
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist