Preview: Češky ve Fed Cupu zahájí cestu za hattrickem

9. 2. 2013, 10:26
Previews 17
Víkendovým zápasem proti Austrálii vykročí české tenistky za obhajobou prvenství ve Fed Cupu. Partii v ostravské ČEZ Aréně v dnes ve 13 hodin rozehrají domácí jednička Petra Kvitová s Jarmilou Gajdošovou, do druhé dvouhry nastoupí Lucie Šafářová se Samanthou Stosurovou. Tým kapitána Petra Pály bude v 51. ročníku soutěže útočit na třetí triumf za sebou.
© Česká sportovní

Pála do Ostravy nominoval stejnou sestavu, která v listopadu v Praze zdolala Srbky a zvedla nad hlavu vítěznou trofej. Už sedmou v historii, čímž shodou okolností dorovnala úspěšnost svých víkendových soupeřek. Čtyřlístek Kvitová, Šafářová, Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková je proti Austrálii mírným favoritem, i když v úvodu kalendářního roku české hráčky trápí pokles formy i zdravotní problémy. 

Šafářová dokonce po čtyřdenní pauze způsobené bolestmi úponu v koleni začala trénovat až ve středu. "Už jsem v pořádku. S holkama jsme ve čtvrtek už hrály naplno gamy, koleno drží," řekla 18. hráčka světa. 

Nová australská kapitánka Alicia Moliková vybrala do svého družstva světovou devítku Stosurovou, Gajdošovou a nečekané finalistky čtyřhry na Australian Open Casey Dellacquaovou a šestnáctiletou Ashleigh Bartyovou. 

"Češky jsou favoritkami, mají dvě holky ve dvacítce, ale my jsme přiletěly dobře připravené a máme dobrý tým, který soutěže družstev umí," řekla rodačka z Bratislavy Gajdošová, která se v Austrálii provdala a získala tamní občanství.

Stihla už se ale i rozvést a po loňském úmrtí matky a několika zraněních se propadla až na 168. místo světového žebříčku. "Loňský rok pro ni nebyl jednoduchý. Ale angažovala nového kouče, porazila v Brisbane (Italku) Vinciovou a je na cestě nahoru," upozornila Kvitová. 

Oporou Australanek bude Stosurová, předloňská vítězka US Open by ale mohla mít potíže s herním pojetím obou levorukých českých singlistek. "Musíme jí to hrát na bekhend, to nemá ráda. Ale o jejích kvalitách není pochyb, je to hráčka, která vyhrála grandslam," shodly se Kvitová a Šafářová. 

Ostravský zápas se bude hrát už podle nového pravidla, které za rozhodnutého stavu ruší čtvrtou dvouhru a přednost dostává debl. "Jsme rády, že si zahrajeme. V Praze jsme se při finále nemohly ani ukázat, ale jde o to získat tři body a je jedno jak," řekla Hlaváčková. V neděli by měly s Hradeckou podle losu vyzvat Dellacquaovou a mladičkou Bartyovou. Vzájemnou zkušenost zatím nemají žádnou. 

Česká republika se s Austrálií v samostatné historii utká poprvé, bývalé Československo vyhrálo čtyři ze sedmi vzájemných zápasů. Vítěz narazí na úspěšnějšího z dvojice USA - Itálie.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

17
Přidat komentář
Nancy_z
Petra splnila to, co se od ní čekalo a teď byl na ČT zajímavý rozhovor s jejím psychologem... Tak kéž by změna v přípravě nesla v budoucnu svoje ovoce.
Reagovat
deLaFere
to vypadá, že Petře funguje celkem servis, kéž by to vydrželo. Pohyb po kurtu pořád dost špatnej
Reagovat
dadaft
jj, trochu to přepínám s biatlonem, ale teď dva luxusní na tělo.
Reagovat
dadaft
bekhend teď taky slušně zašlapal...
Reagovat
Bob
jojo, taky přepínám na biatlon :))
Reagovat
Nancy_z
Já si říkala, že jsem se na ten biatlon nevykašlala :-) Teď už sleduju jenom Petru a hraje teď hodně slušně...
Reagovat
Nancy_z
Teď jsem to zakřikla :-))
Reagovat
dadaft
Petra se rozhodla to klasicky zdramatizovat...
.......
tak ne.

Nancy
jj, místy to trefuje skvěle
Reagovat
dadaft
chtělo by to jít do vedení 1:0 na zápasy...
pojď Petro.
Reagovat
dadaft
po prvním dnu:
A/ 2 : 0
B/ 1 : 1
C/ 0 : 2
Reagovat
PetaM
Myslím, že to bude buď A nebo B :D S C moc nepočítám :D :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
Tipuju Áčko. ;-)
Reagovat
nouma
Bojím se céčka
Reagovat
smazaný uživatel
Tipuju zlatou střední cestu, tedy B. :)
Reagovat
tommr
doufám v áčko, ale čekám spíš béčko. Céčko by mě ovšem taky nepřekvapilo. Jak už tady na TP někdo psal - jde o zápas 4 labilek a možný je tak úplně všechno ... :)
Reagovat
Fandina
tommr tak nemůžeš si odpustit ten labilní slovník proboha?
Reagovat
Fandina
Přeji A doufám A !
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist