Preview: Bude Murray dominovat i v Melbourne?

18. 1. 2009, 14:30
Previews 12
Úvodní grandslam sezony Australian Open klepe na dvěře. Mnohé teď jistě více než termín turnaje v Melbourne zajímá, kdo vyhraje 105. ročník tradiční soutěže. Obhájí snad titul Djokovič nebo si pozici světové jedničky upevní Rafael Nadal? Roger Federer může vyrovnat rekord v počtu vyhraných grandslamů. Ale je tu ještě Murray! Letos dosud neporažen!

Autralian Open se začal konat v roce 1905 jako amatérské mezinárodní mistrovství Austrálie. Po roce 1968 bylo mistrovství otevřeno profesionálním hráčům a turnaj získal dnešní podobu. Z původních travnatých kurtů se v roce 1988 turnaj přestěhoval do svého dnešního místa konání v Melbourne Park a tráva byla nahrazena tvrdým povrchem.

Dva hlavní kurty, aréna Roda Lavera a Vodafone aréna, jsou vybaveny posuvnou střechou, takže mohou být uzavřeny v případě deště nebo extrémního horka, které v Austrálii v tomto ročním období pravidelně panuje.

Před zahájením 105. ročníku se rozhořela diskuze, zda by se úvodní grandslam sezony neměl hrát o pár týdnů později. Pro by byla prakticky kompletní mužská špička, proti jsou však hlavně pořadatelé, jenž těží z letních prázdnin, které jim zajistí vyšší návštěvnost. To chápe i domácí finalista z roku 2005 Lleyton Hewitt.

Fakta:
Australian Open (Melbourne)
grandslam
19. 01. - 01. 02. 2009
povrch: tvrdý povrch - Plexicushion
dotace: 15.700.000 dolarů
draw: 128 hráčů
oficiální webová stránka
single draw

Více času na přípravu by uvítal Andy Murray. Právě jednadvacetiletý Skot má za sebou už osm utkání a nenašel přemožitele. Na začátku roku vyhrál exhibici v Abú Zabí i turnaj v Dubaji, navíc porazil světovou jedničku Rafaela Nadala a dvakrát druhého hráče světa Rogera Federera. Od Murrayho, který se během loňské sezony dostal až na 4. příčku světového žebříčku, především britští fanoušci očekávají útok na první grandslamový titul v kariéře. Všechny své největší rivaly dokázal v posledních vzájemných střetnutích porazit.

"Ještě nejsem ale tak blízko své nejlepší formě. Musím hrát tak jako loni na Wimbledonu a US Open. Pak můžu porazit i ty nejlepší," uvedl Murray týden před Australian Open. Svou formou se pasoval do role největšího favorita turnaje v Melbourne Park, přestože ještě žádný grandslamový turnaj nevyhrál. Aktuálně čtvrtý hráč světa se na grandslamu poprvé výrazně prosadil na loňském US Open, kde prohrál až ve finále s Federerem. Jeho krajané doufají, že získá pro Británii první grandslamový titul v mužské dvouhře od roku 1936.

Kursy na vítěze (bwin.com):
Federer (Švýc.) ... 2.95
Murray (Brit.) ... 3.05
Nadal (Šp.) ... 4.75
Djokovič (Srb.) ... 7.50
Nalbandian (Arg.) ... 14.50
Del Potro (Arg..) ... 25.00

Murrayho čeká v úvodním kole Rumun Pavel, cestou do semifinále by mohl potrápit snad jen nasazený Verdasco nebo Štěpánek, v případném čtvrtfinále loňský finalista Tsonga. Cestu do finále mu může překřížit Nadal.

Švýcar Roger Federer bude v Melbourne útočit na vyrovnání rekordních čtrnácti grandslamových titulů Američana Peta Samprase. Loni jeho vystoupení na Australian Open negativně ovlivnila mononukleóza a sezonu, v níž po více než čtyřech letech přišel o post světové jedničky, zahájil prohrou v semifinále s pozdějším šampionem Djokovičem.

Sedmadvacetiletému Federerovi generálka vyšla, když triumfoval na exhibici v Kooyongu. "Nová sezona, to je pro mě velká výzva," bojovně prohlásil rodák z Basileje. "Chci více rekordů," dodává. "Loni jsem se na poslední chvíli snažil získat nějakou kondici a na Australian Open jsem pak jen přežíval," uvedl. "Letos je to jiné, jdu Australian Open vyhrát. Mám za sebou hodně zápasů, nemám zdravotní problémy, citím se skvěle a ve formě."

Poslední vítězové:
2008 ... Djokovič - Tsonga 4-6 6-4 6-3 7-6
2007 ... Federer - Gonzalez 7-6 6-4 6-4
2006 ... Federer - Baghdatis 5-7 7-5 6-0 6-2
2005 ... Safin - Hewitt 1-6 6-3 6-4 6-4
2004 ... Federer - Safin 7-6 6-4 6-2

Druhý hráč světa se však ze snadného losu radovat nemohl. V prvním kole sice odstartuje proti Seppimu, ovšem už ve druhém a třetím kole ho můžou potrápit dvě bývalé světové jedničky - Španěl Moya a Marat Safin. Právě ruský tenista je jedním ze dvou hráčů. kteří Federera dokázali za posledních pět let v Melbourne porazit. Švýcar Australian Open vyhrál v letech 2004, 2006 a 2007.

Srbský tenista Novak Djokovič se stal jediným hráčem, který na posledních patnácti grandslamech narušil nadvládu Federera s Nadalem. Třetí hráč světového žebříčku pak na podzim vyhrál Turnaj mistrů, ale v zimě změnil značku rakety a v úvodu sezony tápe. V Brisbane prohrál hned v prvním kole s Lotyšem Ernestem Gulbisem a šanci dostat se před Federera na druhé místo žebříčku nevyužil ani v Sydney, kde jako turnajová jednička překvapivě nestačil v semifinále na Fina Jarkka Nieminena.

Djokoviče však čeká poměrně snadná cesta do čtvrtfinále. Pozlobit by ho snad mohl jen Robin Söderling ze Švédska. O semifinále, v němž by se po roce mohl střetnout s Federerem, ho pak může připravit Roddick nebo Nalbandian.

Australian Open (World Tour 2000):
vítěz ... 2000 b. (1.620.000 dolarů)
finále ... 1200 b. (810.000 dolarů)
semifinále ... 720 b. (365.000 dolarů)
čtvrtfinále ... 360 b. (182.500 dolarů)
osmifinále ... 180 b. (88.000 dolarů)
3. kolo ... 90 b. (51.000 dolarů)
2. kolo ... 45 b. (31.000 dolarů)
1. kolo ... 10 b. (19.400 dolarů)

Ti všichni patří mezi velké favority, ale roli světové jedničky bude v Melbourne potvrzovat Španěl Rafael Nadal, který může získat první grandslamový titul na tvrdém povrchu. Zatím čtyřikrát triumfoval na antukovém Roland Garros a loni ukončil Federerovu nadvládu na wimbledonské trávě.

Ani dvaadvacetiletému rodákovi z Mallorky přípravné turnaje příliš nevyšly. V Abú Zabí podlehl Murraymu, v Dauhá ho zastavil ve čtvrtfinále Gael Monfils. Obávat by se Nadal měl už osmifinálového zápasu. Čekat ho může Gasquet, Hewitt nebo Fernando Gonzalez.

Ze čtveřice českých tenistů v pavouku mužské dvouhry se mezi nasazené dostali jen Tomáš Berdych a Radek Štěpánek, ale postup kohokoliv z nich dál než do osmifinále by byl vzhledem k losu velkým překvapením. Berdych, kterému se zatím příliš nedaří, by mezi posledními šestnácti mohl narazit na Federera. Vítěz turnaje v Brisbane Štěpánek, kterého na začátku týdne skolila chřipka, zase může ve 4. kole očekávat Murrayho. Štěpánka v prvním kole čeká Nicolas Lapentti, Berdycha nebezpěčný Robby Ginepri z USA.

Ve hře je ještě Ivo Minář, který narazí na patnáctého nasazeného Švýcara Wawrinku, a Jan Hernych se střetne s Rumunem Hanescem. Z kvalifikace žádný český tenista nepostoupil.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

12
Přidat komentář
smazaný uživatel
vyhraje roger:-)věřim mu a on vypada v klidu tak hodne stesti!
Reagovat
smazaný uživatel
Opravdu se někdy střecha zatahuje v případě extrémního horka? Nebude pak uvnitř ještě extrémnější horko? :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Letos to konečně vyhraje David. Nikdo mu nevěří, ale on překvapí.
Reagovat
smazaný uživatel
Největší favorit je Rafa! Vamos!!!! (to už tu dlouho nebylo)
Reagovat
smazaný uživatel
Nebude!! Winner bude........Fede! :)
Reagovat
smazaný uživatel
podle mého to bude tak jak říkáš. Vítěz bude Fedex!!! Taky mu to moc přeju!!
Reagovat
smazaný uživatel
Jako fanoušek Federera se připojuji,Rogerovi by do hodně pomohlo a na začátek sezony by mu stouplo sebevědomí.
Reagovat
smazaný uživatel
Presne presne tak potrebuje to a velmi :) Musi sa rozbehnut a dokazat vsetkym ze bude este svetovou 1.
Reagovat
skott
Souhlasim s vama, Roger ma pomerne prijatelny los.Pro me zustava jako vzdy nejvetsi favorit na vitezstvi.
Reagovat
carolyn
Já né že bych byla Rogera nějaká fanynka, ale přeju mu to, ale to už asi víte :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Já taky nepřekvapím, když napíšu, že to přeju Djokovi...I když jsem realista:))Ale i když bude vítěz kdokoliv, hlavně ať je na co koukat:))
Reagovat
smazaný uživatel
ja som tez realista a vsadil som 25euroX7 na djokovica neverim ze ho na betone niekto zastavi pre mna je naj hrac na betone aj ked budem drzat rafovi.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist