Preview: Berdych - Wawrinka

27. 10. 2008, 20:30
Previews 3
Dvě výhry a dvě prohry. Taková je vzájemná bilance Tomáše Berdycha se Švýcarem Stanislasem Wawrinkou. Popáté se třiadvacetiletí tenisté střetnou ve středu 29. října na francouzské půdě. Konkrétně na devátém podniku série Masters v Paříži v rámci druhého kola. Berdych zde před třemi lety vyhrál, soupeř však ještě bojuje o účast na Turnaji mistrů.
Profily hráčů
Tomáš Berdych - Stanislas Wawrinka

Tomáš Berdych se po zranění kotníku dlouho trápil. "Ze tmy" vystoupil před měsícem v hale v Bangkoku, kde nestačil až v semifinále na Djokoviče. Už v Thajsku se svítalo na lepší časy a od českého tenisty se dalo očekávat zlepšení. A to Berdych potvrdil v Tokiu, kde získal titul. A že to bylo cenné vítězství. Poradit si musel se čtyřmi hráči první světové dvacítky: Robredem, Gonzalezem, Roddickem a Del Potrem. Berdych předvedl silnou psychiku, ale také úderovou jistotu, která mu v posledních měsících chyběla.

Herní i psychickou pohodu si přivezl i do Madridu, kde v úvodním kole za 53 minut smetl Němce Rainera Schüttlera. Jenže stejně jako před rokem ho ve třetím kole zastavil obhájce titulu Nalbandian. O nevyrovnanosti Tomášových výkonů se fanoušci mohli přesvědčit i minulý týden - už v prvním kole podlehl Bolellimu, který si od Wimbledonu ani jednou nezahrál 3. kolo.

Do turnaje ve francouzské metropoli vstoupil třiadvacetiletý rodák z Valašského Maziříčí lépe než před týdnem ve Švýcarsku. Američanu Robbymu Gineprimu sebral dvakrát podání a i přes zaváhání za stavu 5-2 dotáhl první set do vítězného konce. Ve druhé sadě si oba tenisté prolomili svá podání, za stavu 5-5 ale Berdych udeřil podruhé a šanci postoupit do druhého kola turnaje s dotací přes 2 miliony eur už si ujít nenechal.

V druhém kole ho čeká dvanáctý nasazený Stanislas Wawrinka. Se švýcarským daviscupovým reprezentantem má Berdych po čtyřech vzájemných zápasech vyrovnanou bilanci. Naposledy se z vítězství radoval Wawrinka, který uspěl na tvrdém povrchu letos v Indian Wells.

Jen o pár měsíců starší Švýcar má za sebou vcelku povedenou sezonu. Sice nezískal ani jeden titul, ale dvakrát si zahrál finále a díky vyrovnaným výkonům se poprvé dostal mezi deset nejlepších hráčů světa. Pozici však krátce po US Open ztratil. V hale odehrál čtyři zápasy, v nichž dokázal vyhrát pouze proti Kohlschreiberovi. Dvě porážky byly těsné, nicméně Petschnera nebo Beckera by měl porážet. Obzvlášť tehdy, kdy si chce vybojovat účast na Turnaji mistrů. Prestižní podnik v Šanghaji se mu vzdálil, ale teoretickou šanci ještě má. V Paříži by musel dokráčet do finále.

Resumé: V hale Bercy by tento souboj mohl nabídnout vyrovnanou podívanou. Pokud se Berdych bude moci opřít o vlastní servis, což se o jeho každém zápase říct nedá, měl by proti Wawrinkovi uspět. Švýcar má o motivaci postaráno, ale současná forma ho na do Šanghaje zřejmě nepustí. O vítězi rozhodnou maličkosti a ten šťastnější si o čtvrtfinále může zahrát s šestým nasazeným Davyděnkem.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

3
Přidat komentář
weak
prohra s BOLELLIM rozhodne neni zadna ostuda - SIMONE je jednim z objevů této sezóny a ikdyž je stále dost podcenovany, je to budouci extra-trida, tenis umi skvele, na vsech povrsich.... treba v zapase s FEDEREREM chvilema jasne dominoval a odzadu Rogera prehraval, ale nebyl schopen vyhravat klicove body/gamy...
Reagovat
smazaný uživatel
od extra triedy je poriadne daleko a ani sa tam nikdy nepriblizi a ze chvilu dominoval je normalne to dokaze i ked iba na chvilu kazdy z prvej 200,300tovky su to vsecko profesionali co sa s tym zivia takze hrat vedia ale znajlepsimi len v par vymenach a gemoch
Reagovat
dabelsobul
ostud-neostuda... Zkratka prohral s hracem, ktery nemel formu a o tyden drive mel problemy s ramenem. Takove hrace by mel, pokud by podaval vyrovnanejsi vykony, porazet ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist