Preview: Berdych - Verdasco

27. 6. 2008, 00:11
Previews 2
Vyrovnaný souboj se dá v pátek ve Wimbledonu očekávat od duelu třetího kola mezi Tomášem Berdychem a Fernandem Verdascem. Český tenista sice 3 ze 4 vzájemných střetnutí vyhrál, ale pokaždé šlo o vyrovnaný boj. Navíc aktuálně na tom Berdych psychicky není nejlépe, naopak od Španěla, který má dobrou formu.
Tomáš Berdych - Fernando Verdasco

Tomáš Berdych v březnu příjemně překvapil na podniku série Masters v Miami postupem do semifinále. Jenže za týden přišel šok - v daviscupovém utkání na půdě Ruska nejdříve ztratil vedení 2-0 na sety proti Safinovi a ve své druhé dvouhře proti Davyděnkovi si zranil kotník. Následovala měsiční pauza a možná trochu uspěchaný návrat na kurty.

V té době nejlepší český tenista chtěl absolvovat alespoň část přípravy na French Open, ale v Hamburku hned v úvodním kole podlehl Safinovi. Na Světovém poháru družstev v Düsseldorfu už podal lepší výkony a na úvod Roland Garros využil snadného losu - Australana Smeetse smetl 6-1 6-0 6-0. Jenže už v druhém kole nestačil na domácího Michaella Llodru a z Francie předčasně odjel do Čech. Po nevydařeném grandslamu si mohl spravit chuť alespoň na challengeru v Prostějově, ovšem ne zcela soustředěný rodák z Valašského Meziříčí už ve čtvrtfinále podlehl Brazilci Belluccimu.

S přechodem na trávu se od dvaadvacetiletého tenisty čekalo zlepšení - před rokem totiž vyhrál turnaj v Halle a ve Wimbledonu prohrál až ve čtvrtfinále s Nadalem. Avšak Berdych na německé půdě vypadl už v 2. kole se Söderlingem a v žebříčku se propadl na 20. místo. Své učinkování na kurtech v All England Clubu začal hodně rozpačitě - proti Rusovi Koroljovovi byl jasným favoritem, ale za stavu 3-5 v pátém setu byl na pokraji vyřazení. Nicméně i přes bolest pravého kotníku dokázal vyhrát 4 gamy v řadě a postoupit. V druhém zápase narazil na Rumuna Hanescua. Ten držel krok jen první dvě sady, kdy mu vycházel první servis. Od stavu 6-7 7-6 už ale Berdych "přitlačil na pilu" a po zlepšeném výkonu vyhrál 6-1 6-2.

V boji o osmifinále se střetne s nepříjemným soupeřem. Španěl Fernando Verdasco je ve Wimbledonu třetí rok po sobě ve 3. kole. Rodák z Madridu navíc poslední týdny disponuje dobrou formou - na French Open prohrál až v osmifinále s Nadalem, v Hamburku ve čtvrtfinále s Federerem. Připsal si skalpy Južného nebo Ferrera.

A že výsledky na antuce nebyly náhodné, potvrdil i přechodem na trávu. V generálce na Wimbledon postoupil v Nottinghamu až do finále, v němž po boji podlehl Karlovičovi. V Londýně zahájil skvělým výkonem proti Němci Kohlschreiberovi, kterého porazil snadno 6-4 6-3 6-2. V druhém zápase hrál s Belgičanem Olivierem Rochusem. Stejně jako v 2. kole Berdych musel v prvních dvou sadách hrát tie-breaky - ovšem mohlo za to nejisté Verdascovo podání, které celkem pětkrát prohrál. Od třetí sady už ale Španěl dominoval a po setech 6-1 6-1 zaslouženě postoupil.

Resumé: Tenisté se spolu střetli celkem čtyřikrát a třikrát vyhrál Berdych. Nicméně všechny duely byly nesmírně vyrovnané a vždy se hrál alespoň jeden tie-break. Podle sázkové kanceláře Bwin je mírným favoritem český hráč, na kterého vypsala kurs 1.65. Jenže v optimální herní pohodě se nenachází, a kdo ví, jak je to s jeho kotníkem. To Verdasco je už několik týdnů v dobré formě, což potvrzuje i na trávě ve Wimbledonu. Proto kurs 1.98 na postup Španěla do osmifinále je zřejmě hodnotnější. Každopádně můžeme čekat skvělou tenisovou bitvu.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Vzdyt Berdych loni na Roland Garros nebyl v osmifinale, ale vypadl hned v prvnim kole.
Reagovat
smazaný uživatel
Diky, kouknul jsem o rok niz...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist