Preview: Berdych - Safin

14. 5. 2008, 00:05
Previews 2
Po měsíční pauze zaviněné zraněním se na tenisové kurty vrací česká tenisová jednička Tomáš Berdych. Hned ho čeká souboj s bývalou světovou jedničkou Maratem Safinem. Právě s ním odehrál poslední celý zápas, než se zranil v duelu s Davyděnkem. Berdych v daviscupovém duelu se Safinem ztratil dvousetové vedení, a tak v Hamburku touží nejen po úspěšném návratu na kurty, ale i po odvetě. Utkání se bude hrát ve středu.
Profily hráčů
Tomáš Berdych (#11-Česko) - Marat Safin (#89-Rusko):

Tomáš Berdych se vyléčil ze zranění kotníku, které si přivodil v daviscupovém střetnutí v Moskvě proti Rusku. Nejdříve dobře vstoupil do utkání proti Safinovi, se kterým vedl už 7-6 6-4. Jenže ze strany českého tenisty přišlo uspokojení a do té doby nevýrazný Safin dokázal otočit a získat pro Rusko první důležitý bod. Ve své druhé dvouhře Berdych nastoupil proti Davyděnkovi. Za stavu 2-2 na sety a 2-1 na gamy v rozhodujícím setu to vypadalo, že by mohl porpvé svého neoblíbeného soupeře porazit, jenže Berdych si nepříjemně podvrtl kotník a utkání musel vzdát.

Český tenista se tak na kurtech 4 týdny neobjevil a v žebříčku vypadl z elitní desítky, jelikož nemohl obhajovat loňské úspěchy. V Hamburgu by však mohl získat nějaké body zpět. Před rokem si v prvním kole poradil s Verdascem, ale v druhém kole nestačil na dalšího Španěla Carlose Moyu. Letos už loňský výkon bez boje vyrovnal, protože měl v 1. kole díky svému žebříčkovému postavení volný los.

Berdych se letos blýskl semifinálovou účastí v Miami, kde prohrál až v semifinále s Nadalem. Za zmínku též stojí osmifinálová prohra s Federerem na Australian Open. Pokud by dnes Berdych vyhrál, poprvé by v Hamburku přešel přes druhé kolo - to se mu v žádné ze tří dosavadních účastí nepovedlo.

Marat Safin, bývalá světová jednička, se od konce sezony 2005 nemůže dostat zpět do optimální herní pohody. Ruský tenista totiž utrpěl vážné zranění kolena a když se vrátil v roce 2006 na kurty v Dubaji, netušil, že už se nemusí dočkat dalšího titulu, celkem šestnáctého.

Safin na 14 dní dokonce vypadl v žebříčku z elitní světové stovky. Sice se dokázal vrátit mezi 30 nejlepších tenistů, ale když se v loňské sezoně dostal pouze jedenkrát dál než do čtvrtfinále, logickým vyústěním byl opět žebříčkový propad. Nyní se nachází až na 89. místě.

Pokud nebudeme počítat exhibici v australském Kooyongu, tak Marat letos až do zmíněného Davis Cupu vyhrál jen dva zápasy. Na Australian Open si poradil vcelku bez potíží s Lotyšem Gulbisem, ale v pětisetové bitvě už na Baghdatise nestačil. Po té musel opět několik týdnů odpočívat, když mu lékaři objevili únavovou zlomeninu palce u nohy. Po návratu na kurty ale prohrál 4 zápasy v řadě a začaly se objevovat spekulace, zda neukončí kariéru. Sám však reagoval slovy, že peněz má stále dost na to, aby dělal to, co ho baví.

Na to zřejmě slyšel kapitán ruské daviscupové reprezentace Tarpiščev a nasadil Safina jako svého žolíka do utkání proti Berdychovi. Safin dokázal otočit z 0-2 na 3-2 a výrazně tak Rusku pomohl k postupu do semifinále. V zápase s Lukášem Dlouhým, kde už se hrálo spíše jen z povinnosti, motivaci nenašel a prohrál hladce 3-6 3-6. Rusovi však týmová soutěž mírně pomohla k lepším výsledkům, když si na čtyřech antukových turnajích připsal 4 výhry - nad Ferrerem, Malissem, Berlocqem a Berrerem. Nestačil na Haaseho, Davida Ferrera, Gonzaleze a minulý týden v Římě podlehl 1-2 na sety pozdějšímu finalistovi Wawrinkovi.

V Hamburku musel osmadvacetiletý Rus projít kvalifikací. V ní udolal ve třech setech domácího Juliana Reistera i krajana Jevgenije Koroljova. Ve včerejším zápase prvního kola zdolal Chorvata Marina Ciliče po setech 7-5 6-2. Na německém podniku série Masters v Hamburku hraje už podeváté, dvakrát si zde zahrál finále. Naposledy však před 6 lety.

Resumé: Nevím, kolik toho Berdych po vyléčení stihl natrénovat, ale nakonec se Tomášovy vazy uzdravily rychle a vypadá to, že by ze své slušné formy nemusel příliš ztratit. Narazí však na kvalitního soupeře, který když chce, dokáže stále hrát tenis světové úrovně. Ač bych raději tento zápas ze sázkařského hlediska vynechal, Bwin.com nabízí pěkný kurs na postup Berdycha, a to 1.88. Za tento násobek by se postup s nižší důvěrou zahrát dal. Bookmakeři zřejmě kvůli Berdychově pauze mírně favorizují Safina, na kterého vypsaly nižší kurs 1.72. Rus však není v nejlepší formě, a pokud Berdych nevypadl z herního tempa, se Safinem si v Hamburku poradí. Tomáš Berdych má podle svých slov po tenisu velký hlad.

Tomáš Berdych (#11-Česko) - Marat Safin (#89-Rusko):

Detail zápasu
Bwin.com: 1.88 - 1.72

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ty vole ten berdych uplne blbec lemra jedna
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš by si to měl pohlídat, aby nepřišlo to co v davis cupu, kdy nadějně nedl, ale Safin pak dokázal
otočit a v pátem setu Tomáše udolal.I přesto bych ale řekl, že Tomáš půjde do utkání jako favorit
a nižší kurz na jeho straně je i po přestávce nepochopitelný
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist