Preview: Berdych - Querrey

26. 8. 2008, 10:00
Previews 0
Tomáše Berdycha, nejlépe umístěného českého tenistu v žebříčku ATP, čeká v úvodním kole US Open zápas proti nebezpečnému domácímu Samuelu Querreymu, který je specialistou na tvrdé povrchy. Jediný vzájemný zápas vyhrál letos, také na americké půdě, v Miami Čech.
Profily hráčů
Berdych Tomáš

A nebyla to výhra ledajaká. Dvaadvacetiletý Berdych svého dnešního soupeře takřka rozstřílel, vyhrál nad ním 6:1, 6:2. Navíc šlo o mimořádně důležitý podnik série Masters, Querrey měl výhodu domácího prostředí a jistě si nemohl stěžovat ani na povrch, protože nejlepší výsledky dosahuje právě na amerických betonech, na něž se specializuje.

Aby nebylo málo faktů, které dělají Berdychovu výhru ve vzájemném zápase hodnotnější, ještě uveďme, že 198 sentimetrů vysoký Američan rodákovi z Valašského Meziříčí podlehl jen 20 dní po největším úspěchu dosavadní kariéry, triumfu na turnaji v Las Vegas. Querrey tedy tenkrát pravděpodobně nebyl z formy.

Americký tenista, který je profesionálem teprve dva roky, letos došel také do semifinále v Delray Beach a Indianapolisu. Velice překvapivé bylo čtvrtfinále, do něhož se probojoval na antukovém turnaji v Monte Carlu, protože mimo tvrdý povrch hraje minimálně a bídně.

Z tvrdého servisu těžící dvacetiletý Querrey, kterému patří v žěbříčku ATP 54. místo, ještě nikdy na US Open nevyhrál víc než první kolo. Přesto by ho na tomto povrchu Tomáš Berdych rozhodně podcenit neměl.

Nejlépe umístěnému Čechovi v žebříčku ATP aktuálně patří 22. místo. Jaroslav Navrátil, trenér talentovaného tenisty, nedávno prohlásil, že by měl být relativně brzy členem nejlepší světové pětky. To by si ale Berdych, jenž už jednou nakoukl do top 10, nesměl dovolit tak chudou sezónu na úspěchy, jako je ta letošní.

Mnoho hráčů by jeho výsledky z tohoto roku bralo všema deseti, zahrál si osmifinále Australian Open, semifinále na turnaji série Masters v Miami a finále ve švédském Bastadu, ale bylo-li zmiňováno umístění v první pětce nebo desítce, pak je to málo.

Držitel tří titulů si na 'hardu' vede obecně velmi dobře a podobné hodnocení snese i jeho účinkování na mezinárodním mistrovství Ameriky. Ze čtyř účastí hrál na US Open třikrát v osmifinále. Tam by mohl reálně skončit i letos, protože právě v osmifinále by na něho s velkou pravděpodobností čekal nejlepší tenista současnosti Rafael Nadal.

Věřme, že si Tomáš na poslední grandslam sezony přivezl dobrou formu, a že ani případný zápas proti světové jedničce by pro něho nebyl předem ztracený. Nakonec, Berdych Nadala, jako jeden z mála současných tenistů, už třikrát porazil.

Bookmakeři bwin věří, že s první překážkou by si měl Čech poradit a na jeho výhru nad Querreyem nabízejí kurs 1,2. Na výhru Američana pak můžete vsadit v kursu 4,02.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist