Preview: Berdych - Južnyj

10. 5. 2009, 10:13
Previews 4
Oba tenisté mohou titulem udělat tlustou čáru za špatnými výsledky. Na antuce v Mnichově prošli až do finále, ve kterém je čeká již devátý vzájemný souboj. Před dvěma lety v metropoli Bavorska vyhrál Južnyj, Berdych však uspěl v jediném letošním střetnutí. Získá český tenista svůj pátý titul?
Profily hráčů
Tomáš Berdych - Michail Južnyj

Tomáš Berdych byl v bavorské metropoli předloni v semifinále a v něm podlehl Rusovi Južnému. Na stejného soupeře Berdych narazí letos v boji o titul. Právě v Mnichově spolu odehráli jediný vzájemný souboj na antuce, jinak se spolu střetli již osmkrát a jen ze třech zápasů odešel jako vítěz český tenista.

Do finále se třiadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí dostal poprvé od loňského září, kdy vyhrál turnaj v Tokiu, díky třísetovým výhrám nad Beckem, Hewittem a Chardym. Pouze v prvním kole nemusel hrát plný počet setů s hráčem páté světové stovky Kloerem. Ukazuje se však, že prahne po úspěchu ať to stojí co to stojí.

Český tenista hrál v Mnichově letos vůbec poprvé ve čtvrtfinále, od úvodu sezony se totiž výsledkově i herně trápí. Světlým momentem bylo jen Australian Open, kde v osmifinále vedl 2-0 nad Federerem. Zápas do vítězného konce nedovedl a následně prohrál na třech turnajích hned v úvodním kole. Zkusil se tak rozehrát na challengeru v Sunrise a podlehl až ve finále 1-6 1-6 Söderlingovi. Následně v Miami udolal dnešěního soupeře Južného i Blakea a vypadalo to na pomalý vzestup.

Jenže změna povrchu třiadvacetiletému rodákovi z Valašského Meziříčí vzala vítr z plachet: v Monte Carlu prohrál s Fogninim, v Barceloně udolal Hernandeze, aby následně po boji podlehl Verdaskovi a v Římě selhal proti Zverevovi. Až na německé půdě se Berdych výsledkově probudil.

Ani Michail Južnyj za sebou nemá úspěšné tenisové období. Před rokem v Miami jakoby něco tušil, když se za špatný úder potrestal úderem do hlavy a stal se hvězdou Youtube. Jediný světlý moment od té doby zaznamenal ve Wimbledonu, kde vyhrál tři zápasy v řadě. To už se mu pak nikde nepodařilo.

Poslední titul získal loni na začátku roku v Čennaí. Stejně jako Berdych antukovou část sezony nejlépe neodstartoval. V Monte Carlu neprošel kvalifikací, Na dvou následných vypadl shodně ve druhém kole s Wawrinkou. V bavorské metropoli postupně postoupil přes Mináře, Almagra, Mathieua a Brandse. Se dvěma posledně jmenovanými ztratil set.

Resumé: Berdych se dnes pokusí zmírnit nepříznivou bilanci vzájemných zápasů a oplatit soupeři jedinou porážku z antuky. Letos už Rusa porazit dokázal a oba budou prahnout po prvním letošním titulu, který by jim jistě vlil do žil čerstvou krev. Utkání začíná v 15:00 hodin. Sledujte v přímém přenose, kdo si domů odveze vůz BMW.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
musíš Tome, musíš!
Reagovat
smazaný uživatel
já teda sázím Youzhnyho, na antuce by měl být lepší...
Reagovat
smazaný uživatel
ja zase na Berdycha, podle mě se mu vrací forma zpět.
Reagovat
smazaný uživatel
tak to určitě na mě nebylo...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist