Preview: ATP Masters Series Toronto

21. 7. 2008, 11:45
Previews 15
Šesté pokračování turnajů série Masters se tento týden zastaví v kanadském Torontu. Tenisoví fanoušci už netrpělivě čekají, zda Španěl Rafael Nadal po turnajích na antuce a trávě ovládne i americké betony, čímž by po více než čtyřech letech sesadil Rogera Federera z trůnu. V Kanadě však titul obhajuje Novak Djokovič. Z Čechů se představí Radek Štěpánek, Tomáš Berdych, a pokud uspěje v kvalifikaci, také Lukáš Dlouhý.
Novak Djokovič

Tento rok se bude v pořadí šestý turnaj série Masters, Rogers Cup, hrát v kanadském Torontu. Pořadatelství tohoto podniku si toto město po roce střídá s Montrealem, kde loni triumfoval Novak Djokovič. V Torontu se narozdíl od turnajů v Miami nebo Indian Wells hraje pavouk "64" - do hlavní soutěže je přihlášeno 53 tenistů, další 4 hrají na divokou kartu, 7 jmen vzejde z kvalifikace a poslední volné místo zaplní "Lucky Looser", protože kvůli zranění zápěstí se odhlásil Kypřan Marcos Baghdatis.

Již tradičně bude největším favoritem na zisk titulu Roger Federer. Šestadvacetiletý Švýcar oba poslední ročníky, které se uskutečnily v Torontu, vyhrál. Tedy v letech 2004 a 2006. Loni v Montrealu prohrál ve finále s Djokovičem. Letošní sezona však světové jedničce nevychází podle představ, a tak se Federerova vedoucí pozice otřásá v základech. Pokud selže i na amerických betonech, může se v následujících týdnech stát světovou jedničkou Nadal. Po bojích v Torontu ovšem situace, že by Federer už nebyl světovou jedničkou, zatím nastat nemůže. Švýcar, který má v úvodním kole volný los, může už v 2. kole poprvé narazit na Francouze Gillese Simona, který v uplynulém týdnu vyhrál turnaj v Indianapolisu a v žebříčku se posunul na 22. místo.

Nejvíce pozornosti je upínáno na současnou světovou dvojku Rafaela Nadala. Španělský tenista letos na antuce prohrál pouze jeden zápas z třiadvaceti. Na trávě dokonce přemožitele nenašel a získal dva tituly z Queen`s Clubu a slavného Wimbledonu. Na tvrdém povrchu však letos ještě netriumfoval, přestože hrál dvakrát finále. V souvislosti s útokem na post světové jedničky tak bude pod velkým tlakem, protože čím dál větší část tenisové veřejnosti mu věří, že by mohl Federera na tenisovém trůnu vystřídat. Loni však na americkém turné postoupil nejdál v Montrealu, kde vypadl v semifinále s Djokovičem. Jinak se mu i vinou zdravotních problémů s koleny příliš nedařilo. Kvůli zranění kolena se odhlásil i letos ze Stuttgartu, kde měl před 14 dny obhajovat loňský titul. Nadal hrál v Torontu zatím dvakrát - v roce 2004 podlehl v úvodním kole Hewittovi, po dvou letech prohrál ve třetím kole s Berdychem. S neoblíbeným Čechem by si letos mohl duel zopakovat, znovu ve třetím kole. V roce 2005 "Rafa" vyhrál turnaj v Montrealu.

Titul bude obhajovat světová trojka Novak Djokovič. Loni dvacetiletý Srb prošel snad nejtěžší cestu za titulem, kterou mu současný tenis mohl připravit. Porazil Kiefera, Nalbandiana, Roddicka, Nadala a ve finále i Federera. Na následném turnaji v Cincinnati sice úspěch nezopakoval, ale na US Open se dostal až do finále. Letos poprvé v kariéře získal grandslamový titul, když nenašel přemožitele na Australian Open. Dva triumfy přidal na podnicích série Masters v Indian Wells a na antuce v Římě. Naposledy hrál na trávě ve Wimbledonu, kde doplatil na těžký los - už v druhém kole podlehl Maratu Safinovi, který to o pár dní později dotáhl až do semifinále. V Torontu má v prvním kole volný los, ve druhém si zahraje s vítězem utkání Ančič - Dančevič. V boji o postup do čtvrtfinále může narazit na Španěla Verdasca, který ještě minulý týden bojoval na antuce v Evropě, kde získal titul z Umagu.

Z českých tenistů je na tom v současné době nejlépe Radek Štěpánek, kterému patří 18. příčka. Obhajobu loňského semifinále z Montrealu zahájí soubojem se Španělem Felicianem Lopezem, kterého ve všech sedmi dosavadních střetnutích porazil. Český tenista bude chtít navázat na slušnou formu z posledních měsíců, šestadvacetiletý Španěl zase na wimbledonské čtvrtfinále.

Tomáše Berdycha na úvod turnaje čeká Fin Jarkko Nieminen. Dvaadvacetiletý Čech se po zranění kotníku dosud nedostal do optimální formy. Ve Wimbledonu hladce podlehl Verdascovi už ve 3. kole. Odehrál ještě turnaj na antuce v Bastadu, kde si po zlepšených výkonech zahrál finále. I když není Tomáš v dobré pohodě, měl by si s o 4 roky starším Finem poradit. Nieminen od Australian Open jen dvakrát vyhrál dvě utkání po sobě, Berdych s ním navíc ještě neprohrál.

Do hlavní soutěže se může dostat ještě třetí Čech - Lukáše Dlouhýho dnes čeká rozhodující utkání o postup z kvalifikace proti Uzbekistánci Dustovovi. O postupujících z kvalifikace se mělo rozhodnout už v neděli, program celého dne však byl kvůli dešti zrušen. Věřme, že v Torontu nebude tak uplakané počasí, jako v minulém týdnu nad Evropou.

Zajímavé odkazy:

OFICIÁLNÍ STRÁNKA
pavouk turnaje (draw)

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
hele podle mě bude Nadal do konce sezóny světová jednička - ovlád trávu ovládne i beton
Reagovat
smazaný uživatel
Doufám že to letos ovládne Roger a jenom pro redakci- Berdych hrál v Bastadu finále. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Diky
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Davide, ukaž co umíš, přišel tvůj čas!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Všichni se pletete. Roger nevyhraje. Nadal ovládne i tvrdý povrch a určitě brzy bude světovou jedničkou on. Federera porazí ve finále,ale je mi to celkem jedno kdo z nich to vyhraje. Oba dva jsou špičkoví tenisté.
Reagovat
smazaný uživatel
taky bych moch říct, že se pleteš, ale proč?? dle mě začíná naprosto nová sezóna, na tom tvrdym povrchu, takže uvidíme jak to dopadne a těšmě se na to.....a tyhlety neustálý potyčky bych nechal bejt.
Reagovat
smazaný uživatel
Len chcem upozorniť redakciu, že Nadal nevyhral v Halle, ale v Queense.
P.S.: Roger come on!
Reagovat
smazaný uživatel
Diky
Reagovat
smazaný uživatel
Stále si říkám, proč všichni fandí Rogerovi? Já sám jsem jeden z jeho velikých fandů!Odpověď je asi tak jednoduchá, jak jen může být! Není to jen skvělý a výjimečný tenista,ale je to i neskutečná osobnost, jeho vysupování, chování a skromnost by mělo být příkladem nejen slavným osobnotem. Ne nadarmo asi vyhrál několikrát (myslím 4x) nejlepšího sportovce planety! :-)
Moc si přeju, aby se mu začalo opět dařit tak, aby nedolo k sesazení z "trůnu"¨
Fandíme Ti Rogere, myslím, že nás je více, než dost!
Reagovat
smazaný uživatel
No tohle nepotřebuje komentář, jen můžu souhlasit. Roger je prostě nej !!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Roger vsetkych vyprasi
Reagovat
smazaný uživatel
Taktéž fandím géniovi jménem Federer, čili výhra musí přijít.Go Roger.
Reagovat
smazaný uživatel
Fandím Rogerovi, doufám že všem předvede že on je ten, kdo si zaslouží být stále na pozici světové jedničky!!! Rogere do toho!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Já fandím Nadalovi a taky je nás dost!Jediné co mi vadí na Federerovi je,že je takový odpůrce jestřábího oka,už několikrát mu to vyhrálo set nebo celý zápas,ale je to fantastický člověk.Ale toho Srbáka nemusím vůdec.
Reagovat
smazaný uživatel
Hele Marťas,abys nebyl překvapenej,už Nole Nadala přejede jako v loni:)JO a Roger je na kurtu pravý aristokrat,jemu pozice jedničky prostě patří!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist