Preview: ATP Masters Paříž

27. 10. 2018, 22:35
Previews 15
Již v pondělí startuje hlavní soutěž posledního letošního podniku série Masters v Paříži, kde mají tenisté poslední šanci posbírat cenné body pro účast na Turnaji mistrů. Titul bude obhajovat trápící se Jack Sock a finálovou účast Filip Krajinovič. Největšími favority jsou Rafael Nadal, 18 zápasů neporažený Novak Djokovič a Roger Federer.

Již v pondělí startuje hlavní soutěž posledního podniku série Masters v Paříži. Mezi největší favority se řadí bývalá finalista a světová jednička Rafael Nadal, který odehraje první soutěžní zápas od skreče v semifinále US Open, čtyřnásobný šampion a 18 zápasů neporažený Novak Djokovič a vítěz ročníku 2011 Roger Federer.

Titul bude obhajovat Jack Sock. Američan však letos posbíral dohromady jen sedm výher a na žádném turnaji nevyhrál dva zápasy v řadě. Loňské finále se pokusí zopakovat Filip Krajinovič.

Letošní ročník se bude muset obejít bez české účasti. Divoké karty obdržely domácí hráči Jo-Wilfried Tsonga (šampion ročníku 2008), Pierre-Hugues Herbert a Ugo Humbert.

Nadal může po skončení pařížského Masters přijít o tenisový trůn. Na něj si totiž brousí zuby Djokovič, který na Španěla ztrácí pouhých 215 bodů a v hale Bercy loni nestartoval. Nadal bude obhajovat loňské čtvrtfinále.

Bojovat se bude také o start na Turnaji mistrů. Volná jsou ještě tři místa a ve hře je celkem pět hráčů (Anderson, Čilič, Thiem, Nišikori a Isner). Jistou účast v Londýně mají Nadal, Djokovič, Del Potro (Argentinec si ovšem zlomil kolenní čéšku a jeho start je ohrožen), Federer a Zverev.

Celková dotace letošního ročníku Rolex Paris Masters činí necelých 4,9 milionu eur (přes 126 milionů korun). Vítěz dvouhry si připíše do žebříčku rovných 1 000 bodů a odveze si šek v hodnotě téměř 974 tisíc eur (přes 25 milionů korun).

ROLEX PARIS MASTERS 2018 FAKTA
• Shrnutí •
Loňské finále: Sock (16-USA) - Krajinovič (Srb.) 5-7 6-4 6-1
Nejvýše nasazení: Nadal (1. v ATP), Djokovič (2.), Federer (3.), A. Zverev (5.), Čilič (6.), Thiem (7.), Anderson (8.), Isner (9.)
Kategorie: ATP World Tour Masters 1000
Místo konání: Paříž, Francie
Povrch: tvrdý / hala
Dotace: 4,872.105 eur
• Možná čtvrtfinále •
Nadal (1-Šp.) - Thiem (6-Rak.) | H2H 8-3
A. Zverev (4-Něm.) - Isner (8-USA) | H2H 4-1
Anderson (7-JAR) - Federer (3-Švýc.) | H2H 1-4
Čilič (5-Chorv.) - Djokovič (2-Srb.) | H2H 2-15
• Možná osmifinále •
Nadal (1-Šp.) - Sock (16-USA) | H2H 4-0
Čorič (11-Chorv.) - Thiem (6-Rak.) | H2H 1-2
A. Zverev (4-Něm.) - Schwartzman (15-Arg.) | H2H 0-1
Edmund (12-Brit.) - Isner (8-USA) | H2H 1-1
Anderson (7-JAR) - Nišikori (10-Jap.) | H2H 2-5
Fognini (13-It.) - Federer (3-Švýc.) | H2H 0-3
Čilič (5-Chorv.) - Dimitrov (9-Bulh.) | H2H 3-1
Tsitsipas (14-Řec.) - Djokovič (2-Srb.) | H2H 1-0
Kompletní los


Největší favorité

Rafael Nadal si ve čtvrtfinále Australian Open přivodil zranění kyčle a téměř tři měsíce neodehrál soutěžní zápas. Do akce se vrátil na svém nejoblíbenějším povrchu a během antukového jara stejně jako loni dominoval, když pojedenácté dobyl Monte Carlo a Barcelonu, poosmé Řím a pojedenácté grandslamové French Open. Přemožitele na antuce letos našel pouze v Madridu (Thiem). Na trávě odehrál 17násobný grandslamový vítěz jen slavný Wimbledon, kde v semifinále prohrál maratonskou bitvu s pozdějším vítězem Djokovičem.

Nejlepší výsledky: Toronto,  French Open,  Řím,  Barcelona,  Monte Carlo (vítěz);  US Open, Wimbledon (semifinále)
Největší úspěchy v hale: první turnaj
Bilance: 45-4
Bilance v hale: 0-0
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (vítěz), Wimbledon (semifinále), US Open (semifinále)

Poslední dva turnaje odehrál Nadal na amerických betonech. V Torontu si dokráčel pro rekordní 33. titul z podniků Masters, když v pěti zápasech ztratil jediný set. Výbornou formou se prezentoval také na závěrečném grandslamu sezony US Open. Španěla však zastavilo zranění kolene, kvůli němuž musel vzdát semifinálový souboj s Del Potrem.

Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Generálka: žádná

Paříž je jedním ze tří podniků Masters, které Nadal nikdy nevyhrál (trofej nezískal ještě v Miami ani v Šanghaji). Jeho maximem v hale Bercy je finále z roku 2007. Hlavní soutěž si zahraje posedmé v kariéře a vždy došel minimálně do čtvrtfinále. Loni kvůli problémům s kolenem právě ke čtvrtfinálovému utkání nenastoupil.

Kariérní bilance: 16-5
Nejlepší výsledek: finále (2007)
Loňský výsledek: čtvrtfinále

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: Verdasco (H2H 18-3), NEBO Chardy (H2H 2-0)
OF: (16) Sock (H2H 4-0)
ČF: (6) Thiem (H2H 8-3)
SF: (4) A. Zverev (H2H 5-0)
F: (2) Djokovič (H2H 25-27)


Novak Djokovič se po zranění pravého lokte na kurty vrátil na Australian Open a po prohře v osmifinále přiznal, že se bolestí nezbavil. Ty zmizely až po menším operačním zákroku, ale do herní pohody se Srb dlouho nemohl dostat. Povedlo se mu to až po návratu k trénerovi Vajdovi, pod nímž Djokovič znovu začal sbírat úspěchy. V Římě si zahrál semifinále, na French Open čtvrtfinále a výrazný herní posun zaznamenal na trávě. V Queensu sice prohrál finále, nicméně ve Wimbledonu přemožitele nenašel. Na generálce v Cincinnati ve finále porazil Federera a jako první hráč v historii zkompletoval sbírku trofejí ze všech devíti podniků série Masters. Poté ovládl i US Open a získal 14. grandslamový titul.

Nejlepší výsledky: Šanghaj (vítěz),  US Open,  Cincinnati,  Wimbledon (vítěz);  Queens (finále); Řím (semifinále)
Největší úspěchy v hale: první turnaj
Bilance: 46-10
Bilance v hale: 0-0
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (vítěz), US Open (vítěz)

Ve fantastické formě a momentální neporazitelnosti pokračoval Djokovič na Masters v Šanghaji, kde postupně porazil Chardyho, Cecchinata, Andersona, Zvereva a Čoriče, všechny bez ztráty setu. V Šanghaji získal 32. trofej z podniků Masters. Srbský tenista neprohrál už 18 zápasů v řadě.

Bilance z posledních 10 zápasů: 10-0
Generálka: Šanghaj (vítěz)

Djokovič dokázal v hale Bercy triumfovat celkem čtyřikrát, poprvé v roce 2009 a poté nenašel přemožitele v letech 2013 až 2015. V případě pátého titulu může v počtu trofejí vyrovnat rekord Nadala. Naposledy se zúčastnil předloni, kdy vypadl ve čtvrtfinále. V Paříži bude startovat potřinácté.

Kariérní bilance: 29-7
Nejlepší výsledek: vítěz (2009, 2013 - 2015)
Loňský výsledek: nehrál

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: Cecchinato (H2H 1-1), NEBO kvalifikant
OF: (14) Tsitsipas (H2H 0-1)
ČF: (5) Čilič (H2H 15-2)
SF: (3) Federer (H2H 24-22)
F: (1) Nadal (H2H 27-25)


Roger Federer prožil vůbec nejlepší vstup do sezony. Švýcar obhájil triumf na Australian Open a připsal si rekordní 20. grandslamový vavřín. Dále triumfoval v Rotterdamu, na chvíli se vrátil na tenisový trůn a zahrál si finále v Indian Wells. Antukové jaro stejně jako loni kompletně vynechal a vrátil se až na trávě. Na nejrychlejším tenisovém povrchu vyhrál Stuttgart a zahrál si finále v Halle. Ve Wimbledonu ovšem neuspěl, když ve čtvrtfinále nevyužil mečbol proti Andersonovi. V Cincinnati prohrál finále s Djokovičem a na US Open se překvapivě loučil už v osmifinále po porážce s Millmanem.

Nejlepší výsledky: Stuttgart, Rotterdam,  Australian Open (vítěz);  Basilej (zatím finále);  Cincinnati,  Halle,  Indian Wells (finále);  Šanghaj (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Rotterdam (vítěz);  Basilej (zatím finále)
Bilance: 43-7
Bilance v hale: 9-0
Grandslamy: Australian Open (vítěz), French Open (nehrál), Wimbledon (čtvrtfinále), US Open (osmifinále)

Po překvapivě brzkém konci na US Open se Federer představil na Masters v Šanghaji, kde vydřel výhry nad Medveděvem a Bautistou, porazil Nišikoriho, ale v semifinále nestačil na Čoriče. Sedmatřicetiletý Švýcar momentálně bojuje v hale v rodné Basileji, kde zítra bude usilovat o úspěšnou obhajobu loňského triumfu.

Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Generálka: Šanghaj (semifinále), Basilej (zatím finále)

Federer se pařížského Masters zúčastní potřinácté v kariéře. Na samotný vrchol dokráčel pouze jednou, a to v roce 2011. V hale Bercy se představí po tříleté pauze. Na Masters bude útočit na celkově 28. titul, naposledy se radoval loni v Šanghaji, letos byl nejdále ve finále v Cincinnati.

Kariérní bilance: 21-10
Nejlepší výsledek: vítěz (2011)
Loňský výsledek: nehrál

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: Raonic (H2H 11-3), NEBO Tsonga (H2H 11-6)
OF: (13) Fognini (H2H 3-0)
ČF: (7) Anderson (H2H 4-1)
SF: (2) Djokovič (H2H 22-24)
F: (1) Nadal (H2H 15-23)


Tipujeme
Rafael Nadal se představí poprvé od skreče v semifinále US Open a velkým otazníkem bude jeho zdravotní stav. Pokud totiž bude v pořádku, měl by do semifinále projít. Na úvod změří síly s Fernandem Verdascem, nebo Jérémym Chardym, s nimiž má výrazně pozitivní bilanci. Jeho dalším soupeřem bude nejspíše Richard Gasquet, nebo Denis Shapovalov, jelikož obhájce titulu Jack Sock se letos extrémně trápí.

Nadalův čtvrtfinálový soupeř rozhodně není jistý a může to být kdokoli. Favorizujeme však někoho z kvarteta - Borna Čorič, Daniil Medveděv, Gilles Simon, Dominic Thiem. Všichni tito hráči teď mají slušnou formu a mohli by ve čtvrtfinále Nadala minimálně potrápit. Pokud však Španěl dojde do čtvrtfinále a stále bude fyzicky fit, neměl by žádné zaváhání připustit.

Zajímavé zápasy 1. kola: Gasquet - Shapovalov, Simon - Pouille
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Čorič - Medveděv (2K), Nadal - Shapovalov (OF), Čorič - Thiem (OF), Medveděv - Thiem (OF)
1. semifinalista: Rafael Nadal


Alexander Zverev by měl minimálně do čtvrtfinále projít. Německý mladík má teď slušnou formu a nad jeho síly by neměl být Frances Tiafoe či kvalifikant, ani nikdo z tria - kvalifikant, Alex de Minaur, Diego Schwartzman.

Mnohem zajímavější bude druhá polovina této sekce. Hlavními aspiranty na čtvrtfinále jsou Kyle Edmund, jenž v neděli získal premiérový titul v Antverpách, Karen Chačanov, který v neděli dobyl domácí halu v Moskvě, a předloňský finalista John Isner. O postup mezi nejlepší osmičku si to zřejmě rozdají Edmund s Isnerem. Na oba by však Zverev měl ve čtvrtfinále recept najít, ze všech hráčů je na tom teď herně nejlépe.

Zajímavý zápas 1. kola: Chačanov - Krajinovič
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Edmund - Chačanov (2K), Edmund - Isner (OF), Chačanov - Isner (OF)
2. semifinalista: Alexander Zverev


Největším favoritem další části letošního losu je Roger Federer. Sedmatřicetiletý Švýcar ale momentálně nehraje v optimální formě a bude se muset vypořádat hned s několika překážkami.

Už v prvním zápase narazí na Milose Raonice, nebo Jo-Wilfrieda Tsongu, kteří umí být obzvláště v hale hodně nepříjemní. Raonicovi se nicméně momentálně nedaří a Tsonga po operaci kolene stále ladí formu. Proti Fabiovi Fogninimu by měl také uspět. Zajímavější bude čtvrtfinále, do něhož se nejspíše probojuje Kevin Anderson, nebo Kei Nišikori. Anderson na posledních halových turnajích podobně jako Federer neexceluje a Nišikori na švýcarské eso příliš neumí.

Zajímavý zápas 1. kola: Raonic - Tsonga
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Anderson - Basilašvili (2K), Raonic - Federer (2K), Tsonga - Federer (2K), Anderson - Nišikori (OF)
3. semifinalista: Roger Federer


Osmnáct zápasů neporažený Novak Djokovič je jasným favoritem na postup do semifinále z poslední čtvrtiny. Momentální dominanci srbského tenisty by neměli zastavit Marco Cecchinato, rozjetý Stefanos Tsitsipas ani trápící se Marin Čilič s Grigorem Dimitrovem. Největší hrozbu tak zřejmě představuje nasazený Tsitsipas.

Čtyřnásobný šampion Djokovič hrál v hale Bercy naposledy předloni, kdy prohrál ve čtvrtfinále s Čiličem. Předchozí tři ročníky ovládl.

Zajímavé zápasy 1. kola: -
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Čilič - Dimitrov (OF), Djokovič - Tsitsipas (OF)
4. semifinalista: Novak Djokovič

Semifinále: Zverev porazí Nadala ; Djokovič porazí Federera
Finále: Djokovič porazí Zvereva

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tady není moc o čem diskutovat. Djokovic je absolutní favorit na titul, je k nezastavení a nemyslím si, ze má někdo šanci ho porazit.

Přikláním se k názoru, ze u Rafy visí otaznik nad zdravotním stavem. I kdyby byl připraveny, což určitě bude (jinak by nestartoval), tak to bude mít v hale na tvrdém povrchu strasne těžké. Neuměl hrát haly ani v dobách neporazitelnosti, když byl o několik let mladší a z BIG3 má podle mě nejmenší šance na úspěch.

Jsem zvědavý, zda to Roger odpiska, nebo opravdu nastoupí. Pokud vyhraje dnes titul v Basileji, tak bude psychicky nahoře a muže být taky nebezpečný. Bohužel má čím dal větší výpadky, takže mu na nějaký titul moc nefandim. Ale budu rad, když se utká s Djokovicem. Snad ten zapas nepokazi nějaký hráč top50, který odehraje životní zapas a jednoho z favoritu vyřadí, aby vyhořel hned další kolo.

Bercy je turnaj Masters, který mám rad úplně nejméně ze všech. Fadni prostředí a zelené kurty nejsou příjemné na oko.
Reagovat
Mayo
Aká neporaziteľnosť, netáraj zase ;(
Reagovat
smazaný uživatel
Dej si vlevo na obrazovce kolonku hrači a mrkni na stats v hale cele big3. Pak se můžeme bavit. Rafa je král na otevřených kurtech o tom žádná, ale jakmile se začne míchat tvrdý, rychlý povrch s uzavřenou strechou, tak jeho šance padají strmě dolu. To je proste fakt.
Reagovat
dunphy
Co to znamená fádní prostředí? To tam má vypadat jako v cirkuse nebo někde na párty, aby to nebylo fádní? :D A za mě je ta barva kurtů sice trochu netypická, ale naprosto parádní - tmavě zelenou můžu.
Reagovat
smazaný uživatel
Proti gustu...mě osobně se ta hala těžce nelibi. Krásná je třeba Basilej, nebo TM. Modré kurty jsou na oko pro mě hezčí. Ta zelená je taková, no proste fadni. :)
Reagovat
Patik
Ani mne sa nepáči kurt v Paríži nejako..najradšej mám Australian Open a Sunshine Double
Reagovat
Patik
Favorit jasné že Djokovič..Federer určite nenastúpi..radšej potrénuje na Turnaj Majstrov.
Reagovat
Kozoroh
Wimbledon 2016 shodil No1eho z vítězné vlny a v Paříži-Bercy 2016 ztratil 1. místo.
Wimbledon 2018 vrátil Serbinátora zpět na vítěznou vlnu. Zdá se být osudem předurčeno, aby si v Paříži-Bercy zpět vybojoval 1. příčku. Ať se tak stane :)
Reagovat
Roger_Federer
Skončí v blázinci, pokud se to stane.
Reagovat
turista
Taky předpokládám, že tuhle Paříž a pak ještě Londýn sebere Djoker.
Reagovat
Mayo
Djokovic zvíťazí bez straty setu.
Reagovat
steve79
Bude Roger hrat??
Reagovat
Pe3k
Snad yo, nemyslím si že je nějak unavený...
Reagovat
Denis92
Bol by som velmi prekvapeny ak by v Parizi hral. Podla mna urcite nie a aj dufam, ze nebude. Odohral teraz dost zapasov. Radsej nech si oddychne pred TM a hlavne dnes vyhra, aby mu to dodalo sebavedomie.
Reagovat
FerrariF50
jj taky bych to viděl snad se 100% jistotou že tam hrát nebude a rovněž si myslim, že by ani neměl a soustředit se na dnešek a na TM.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist