Preview: ATP Masters 1000 Řím

12. 5. 2018, 18:35
Previews 9
Již zítra startuje hlavní soutěž posledního letošního antukového podniku série Masters. Nabité herní pole v Římě vede světová jednička a sedminásobný vítěz Rafael Nadal. Do italské metropole dorazí kompletní elitní desítka kromě Rogera Federera. Z Čechů se na italské antuce představí pouze dlouhodobě nejlepší český tenista Tomáš Berdych.

Již zítra startuje hlavní soutěž mužské části turnaje Internazionali BNL d'Italia, posledního podniku Masters před grandslamovým French Open. Největším favoritem bude světová jednička a sedminásobný šampion Rafael Nadal, jenž však v pondělí kvůli vypadnutí ve čtvrtfinále v Madridu bude sesazen z tenisového trůnu Rogerem Federerem, který se v Římě jako jediný z Top 10 nepředstaví. Roli nasazené dvojky bude plnit obhájce titulu Alexander Zverev.

Pro letošní ročník jsme zvolili dva černé koně, a sice finalistu posledních dvou ročníků a čtyřnásobného vítěze Novaka Djokoviče, jenž má vcelku příznivý los, a bývalého finalistu Stana Wawrinku, který se představí poprvé od konce února.

České barvy bude na turnaji hájit jen Tomáš Berdych. Dlouhodobě nejlepší český tenista na italské antuce už od roku 2011 tradičně postupuje mezi nejlepší.

Všechny čtyři divoké karty pořadatelé udělili domácím hráčům. Volnou vstupenku do hlavní soutěže obdrželi Lorenzo Sonego, Marco Cecchinato, Andreas Seppi a Matteo Berrettini.

Celková dotace mužského turnaje činí bezmála 5,5 milionů eur (téměř 139 milionů korun). Vítěz obdrží šek na 935 385 eur (skoro 24 milionů korun) a připíše si do žebříčku ATP rovných 1 000 bodů.

INTERNAZIONALI BNL D'ITALIA 2018 FAKTA
• Shrnutí •
Loňské finále: A. Zverev (16-Něm.) - Djokovič (2-Srb.) 6-4 6-3
Nejvýše nasazení: Nadal (1. v ATP), A. Zverev (3.), Dimitrov (4.), Čilič (5.), Del Potro (6.), Thiem (7.), Anderson (8.), Isner (9.)
Kategorie: ATP World Tour Masters 1000
Místo konání: Řím, Itálie
Povrch: antuka
Dotace: 5,444.985 eur
• Možná čtvrtfinále •
Nadal (1-Šp.) - Thiem (6-Rak.) | H2H 6-3
Dimitrov (3-Bulh.) - Isner (8-USA) | H2H 1-2
Anderson (7-JAR) - Čilič (4-Chorv.) | H2H 1-6
Del Potro (5-Arg.) - A. Zverev (2-Něm.) | H2H 2-0
• Soupeři českých tenistů v 1. kole •
Berdych (15-ČR) - Shapovalov (Kan.) | H2H 1-0
Kompletní los


Největší favorité

Rafael Nadal si ve čtvrtfinále Australian Open přivodil zranění kyčle a musel utkání s Marinem Čiličem skrečovat. Téměř tři měsíce mu trvalo se na kurty vrátit.

Návrat uskutečnil ve španělské Valencii, kde v rámci daviscupového utkání snadno přehrál Philippa Kohlschreibera i Alexandera Zvereva.

A na antuce i nadále dominoval. V Monte Carlu ani Barceloně neztratil jediný set a na obou podnicích kraloval pojedenácté. V Madridu naopak skončil překvapivě už ve čtvrtfinále na raketě Dominica Thiema. Rakušan tak ukončil Nadalovu antukovou sérii 50 vyhraných setů a 21 výher v řadě.

V Římě bude Nadal startovat počtrnácté a celkem sedmkrát italské Masters ovládl. V posledních třech letech však nepřešel přes čtvrtfinále. Ze 13 účastí skončil jen jednou dříve než ve čtvrtfinále.

Pokud se chce příští pondělí vrátit na tenisový trůn, bude muset v hlavním městě Itálie triumfovat, jelikož kvůli brzkému vypadnutí v Madridu v pondělí ztratí post světové jedničky.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Barcelona,  Monte Carlo (vítěz)
Největší úspěchy na antuce: Barcelona,  Monte Carlo (vítěz)
Bilance: 18-2
Bilance na antuce: 12-1
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále)

Internazionali BNL d'Italia
Kariérní bilance: 51-6
Nejlepší výsledek: vítěz (2005 - 2007, 2009 - 2010, 2012 - 2013)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Generálka: Monte Carlo (vítěz), Barcelona (vítěz), Madrid (čtvrtfinále)

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: Verdasco (H2H 18-3), NEBO Džumhur (H2H 1-1)
OF: (15) Berdych (H2H 18-4)
ČF: (6) Thiem (H2H 6-3)
SF: (3) Dimitrov (H2H 11-1)
F: (2) A. Zverev (H2H 4-0)


Alexander Zverev se letos dlouho trápil, než začal sbírat úspěchy. Na Australian Open prohrál už ve třetím kole a stále čeká na grandslamový průlom. V Rotterdamu dokonce vypadl už ve druhém kole.

Prvního kvalitního výsledku se dočkal postupem do semifinále v Acapulku, vzápětí však v Indian Wells ztroskotal hned na prvním soupeři. Probudil se až v Miami, kde po zvládnuté bitvě s Daniilem Medveděvem došel do svého prvního letošního finále. V něm ve třech setech nestačil na domácího Johna Isnera.

V Davis Cupu jasně přehrál Davida Ferrera, ale stejně jednoznačně padl s Rafaelem Nadalem. Na Masters v Monte Carlu prohrál semifinálový souboj s Keiem Nišikorim. Na domácím podniku v Mnichově ovšem obhájil loňský triumf a ve výborné formě pokračuje v Madridu, kde dnes bude hrát o finále.

Římské Masters bude hrát potřetí a rozhodně má k němu vřelý vztah. Při své premiéře před dvěma lety sice vypadl už ve druhém kole, nicméně loni si senzačně došel pro titul a slavil premiérové prvenství na akci Masters.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Mnichov (vítěz); Miami (finále);  Monte Carlo,  Acapulko (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Mnichov (vítěz); Madrid (zatím semifinále); Monte Carlo (semifinále)
Bilance: 24-7
Bilance na antuce: 10-1
Grandslamy: Australian Open (3. kolo)

Internazionali BNL d'Italia
Kariérní bilance: 7-1
Nejlepší výsledek: vítěz (2017)
Loňský výsledek: vítěz
Generálka: Monte Carlo (semifinále), Mnichov (vítěz), Madrid (zatím semifinále)

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: Berrettini (H2H 0-0), NEBO kvalifikant
OF: (16) Pouille (H2H 0-0)
ČF: (5) Del Potro (H2H 0-2)
SF: (4) Čilič (H2H 4-1)
F: (1) Nadal (H2H 0-4)


Grigor Dimitrov měl i přes nevyrovnané výkony velmi slušné výsledky. Na začátku sezony v roli obhájce titulu došel do semifinále v Brisbane, v němž padl s pozdějším šampionem Nickem Kyrgiosem. Na Australian Open ve čtvrtfinále překvapivě nestačil na Kylea Edmunda. Poté si zahrál své první letošní finále v hale v Rotterdamu, ve kterém neměl šanci proti Rogerovi Federerovi.

Od té doby se ale Bulhar neskutečně trápil. Úvodní zápas nezvládl v Dubaji, kde prohrál s Malekem Džazírím, ani v Indian Wells po prohře s Fernandem Verdascem. Sérii tří porážek přerušil v Miami, když porazil Maximiliana Marterera. Vzápětí ovšem prohrál s Jérémym Chardym.

Vstup do antukového jara mu celkem vyšel. V Monte Carlu prohrál až v semifinále s Rafaelem Nadalem a v Barceloně uhrál čtvrtfinále. Jeho antukové výsledky však mají letos sestupnout tendenci. V Madridu prohrál hned úvodní zápas.

V Římě si v roce 2014 zahrál semifinále, ale jinak se mu v italské metropoli vůbec nedaří. Dvakrát vypadl ve druhém kole a dvakrát v kole prvním.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Rotterdam (finále);  Monte Carlo,  Brisbane (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Monte Carlo (semifinále)
Bilance: 16-9
Bilance na antuce: 5-3
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále)

Internazionali BNL d'Italia
Kariérní bilance: 6-5
Nejlepší výsledek: semifinále (2014)
Loňský výsledek: 1. kolo
Generálka: Monte Carlo (semifinále), Barcelona (čtvrtfinále), Madrid (2. kolo)

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: Nišikori (H2H 1-3), NEBO F. López (H2H 3-2)
OF: (13) Sock (H2H 2-3)
ČF: (8) Isner (H2H 1-2)
SF: (1) Nadal (H2H 1-11)
F: (2) A. Zverev (H2H 1-2)


Marin Čilič prožil velmi vydařený vstup do letošního roku. Na prvním turnaji v Puné uhrál semifinále a na Australian Open si zahrál své třetí kariérní grandslamové finále, v němž nestačil na Rogera Federera.

Od té doby se ovšem nejlepšímu chorvatskému tenistovi současnosti moc nedaří. Na antuce v Rio de Janeiru vypadl ve druhém kole, s bilancí jedné výhry a jedné porážky odjížděl po prohře s Philippem Kohlschreiberem také z Indian Wells a v Miami ho v osmifinále vyřadil pozdější šampion John Isner.

V Davis Cupu se ovšem ukázal ve velké formě, když deklasoval oba kazašské soupeře. Na tu ještě v Monte Carlu navázal a došel do čtvrtfinále. Jenže v Istanbulu, kde se v roli obhájce titulu představil naposledy, se začal trápit se zraněním a hned ve druhém kole podlehl Džazírímu.

V Římě si dvakrát zahrál čtvrtfinále, loni a před sedmi lety. Ještě jednou byl v osmifinále. Celkem šestkrát vypadl v úvodních kolech.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Australian Open (finále);  Puné (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Monte Carlo (čtvrtfinále)
Bilance: 15-7
Bilance na antuce: 2-3
Grandslamy: Australian Open (finále)

Internazionali BNL d'Italia
Kariérní bilance: 9-9
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2011, 2017)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Generálka: Monte Carlo (čtvrtfinále), Istanbul (2. kolo)

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: R. Harrison (H2H 6-1), NEBO Sugita (H2H 0-0)
OF: (14) Schwartzman (H2H 1-1)
ČF: (7) Anderson (H2H 6-1)
SF: (2) A. Zverev (H2H 1-4)
F: (1) Nadal (H2H 2-5)


Juan Martín Del Potro si hned na svém prvním letošním turnaji v Aucklandu zahrál finále, v němž ale prohrál s Robertem Bautistou. Na Australian Open dohrál ve třetím kole, když jasně nestačil na Tomáše Berdycha. Na svém oblíbeném podniku v Delray Beach skončil už ve druhém kole na raketě překvapivého vítěze Francese Tiafoea.

Od té doby Argentinec nějakou dobu dominoval. V Acapulku v pěti zápasech ztratil jediný set, porazil tři hráče Top 10 a vybojoval 21. titul. Svou vítěznou sérii prodloužil o dalších šest utkání v Indian Wells, kde po vítězství nad Rogerem Federerem ukořistil premiérový titul z turnajů Masters a utnul vítěznou šňůru Švýcara.

V Miami hrál rovněž skvěle a uhrál semifinále. V něm podlehl pozdějšímu šampionovi Johnovi Isnerovi. Poté se na turnajích dlouho neukázal a vrátil se až na právě probíhajícím Masters v Madridu, kde překvapivě skončil v osmifinále na raketě kvalifikanta Dušana Lajoviče.

V Římě se mu až na ročník 2008, kdy vypadl hned v prvním kole, dařilo. Dvakrát byl ve čtvrtfinále a dvakrát v osmifinále.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Indian Wells,  Acapulko (vítěz);  Auckland (finále);  Miami (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Madrid (osmifinále)
Bilance: 22-5
Bilance na antuce: 1-1
Grandslamy: Australian Open (3. kolo)

Internazionali BNL d'Italia
Kariérní bilance: 8-5
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2009, 2017)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Generálka: Madrid (osmifinále)

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: Čorič (H2H 0-0), NEBO kvalifikant
OF: (9) Goffin (H2H 1-1)
ČF: (2) A. Zverev (H2H 2-0)
SF: (4) Čilič (H2H 10-2)
F: (1) Nadal (H2H 5-9)


Dominic Thiem letos pravidelně postupoval do závěrečných kol. V Dauhá útočil na finále, ale nakonec kvůli nemoci musel před semifinálovým utkáním odstoupit. Na Australian Open se dostal do osmifinále. Pro první letošní titul si došel na antuce v Buenos Aires, poté si ještě zahrál čtvrtfinále v Rio de Janeiru.

V Acapulku, kde se připravoval na americké březnové podniky Masters, uhrál čtvrtfinále. V Indian Wells si ve třetím kole proti Pablovi Cuevasovi poranil kotník a vzdal.

Na kurty se vrátil až na prvním antukovém Masters v Monte Carlu. V Monaku porazil Andreje Rubljova a Novaka Djokoviče, ale ve čtvrtfinále schytal výprask od Rafaela Nadala. Do čtvrtfinále se probojoval také v Barceloně, kde překvapivě nestačil na senzaci letošního ročníku Stefanose Tsitsipase. Na právě probíhající akci v Madridu ve čtvrtfinále zastavil antukovou nadvládu Rafaela Nadala a v dnešním semifinále porazil Kevina Andersona.

V Římě se rok od roku zlepšuje. Při své premiéře před třemi lety došel do osmifinále, o rok později do čtvrtfinále a loni do semifinále.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Buenos Aires (vítěz);  Dauhá (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Buenos Aires (vítěz)
Bilance: 25-6
Bilance na antuce: 14-3
Grandslamy: Australian Open (osmifinále)

Internazionali BNL d'Italia
Kariérní bilance: 8-3
Nejlepší výsledek: semifinále (2017)
Loňský výsledek: semifinále
Generálka: Monte Carlo (čtvrtfinále), Barcelona (čtvrtfinále), Madrid (zatím finále)

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: Fognini (H2H 2-0), NEBO Monfils (H2H 4-0)
OF: (12) Querrey (H2H 2-1)
ČF: (1) Nadal (H2H 3-6)
SF: (3) Dimitrov (H2H 2-2)
F: (2) A. Zverev (H2H 4-1)


Kevin Anderson má letos výbornou formu. Jihoafričanovi nevyšlo pouze Australian Open, kde hned v prvním kole prohrál pětisetový souboj s pozdějším semifinalistou Edmundem. Předtím ale vyhrál exhibici v Abú Dhabi a v Puné si zahrál finále.

Po skončení úvodního grandslamu sezony triumfoval v hale v New Yorku a další finálovou účast přidal v Acapulku. V mexické metropoli prohrál s Juanem Martínem Del Potrem. V Indian Wells i v Miami prošel do čtvrtfinále a vyhrál tak 14 z posledních 17 zápasů.

Vstup do antukového jara mu však nevyšel. V Estorilu prohrál hned úvodní zápas, v němž čelil rozjetému Stefanosovi Tsitsipasovi. Jenže v Madridu se už do formy dostal a poprvé v kariéře postoupil do semifinále turnaje Masters. V něm nestačil na Dominica Thiema.

V Římě je jeho maximem osmifinále z let 2013 a 2015. Dvakrát skončil o kolo dříve a třikrát se loučil hned po prvním utkání.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: New York (vítěz);  Acapulko,  Puné (finále);  Madrid (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Madrid (semifinále)
Bilance: 20-7
Bilance na antuce: 3-2
Grandslamy: Australian Open (1. kolo)

Internazionali BNL d'Italia
Kariérní bilance: 6-7
Nejlepší výsledek: osmifinále (2013, 2015)
Loňský výsledek: 1. kolo
Generálka: Estoril (2. kolo), Madrid (semifinále)

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: Bedene (H2H 2-0), NEBO Müller (H2H 2-3)
OF: (10) Carreño (H2H 4-1)
ČF: (4) Čilič (H2H 1-6)
SF: (2) A. Zverev (H2H 0-4)
F: (1) Nadal (H2H 0-5)


John Isner byl na tom letos hodně dlouho mizerně. Americký servisman před startem Masters v Miami vyhrál jediný turnajový zápas, a to v Delray Beach. Vzápětí však vypadl ve druhém kole. V Aucklandu, na Australian Open, v New Yorku, v Acapulku i v Indian Wells skončil na raketě prvního protivníka.

V Miami však ožil. V úvodním zápase ve třech sadách přehrál Jiřího Veselého a v dalších čtyřech utkáních neztratil jediný set. V semifinále navíc vyřadil 15 zápasů neporaženého Juana Martína Del Potra. Ve finále po obratu zdolal Alexandera Zvereva a připsal si premiérový triumf na Masters.

První letošní antukový podnik absolvoval v Houstonu. Na domácí antuce si poradil s Henrim Laaksonenem, ale ve čtvrtfinále prohrál třísetovou bitvu s pozdějším šampionem a krajanem Stevem Johnsonem. V Madridu se probojoval do čtvrtfinále, v němž nestačil na Alexandera Zvereva.

Římského Masters se zúčastní poosmé a prvního kvalitního výsledku dosáhl až před třemi lety, kdy došel do osmifinále. Loni to bylo dokonce semifinále.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Miami (vítěz)
Největší úspěchy na antuce: Madrid, Houston (čtvrtfinále)
Bilance: 12-8
Bilance na antuce: 3-2
Grandslamy: Australian Open (1. kolo)

Internazionali BNL d'Italia
Kariérní bilance: 8-7
Nejlepší výsledek: semifinále (2017)
Loňský výsledek: semifinále
Generálka: Houston (čtvrtfinále), Madrid (čtvrtfinále)

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: kvalifikant, NEBO Ramos (H2H 1-0)
OF: (11) Djokovič (H2H 2-8)
ČF: (3) Dimitrov (H2H 2-1)
SF: (1) Nadal (H2H 0-7)
F: (2) A. Zverev (H2H 1-4)


Černí koně

Novak Djokovič od loňského Wimbledonu nehrál kvůli zranění pravého lokte. Do akce se vrátil na letošním Australian Open, kde v osmifinále nestačil na Hyeon Chunga. Bolestí se ovšem nezbavil a podstoupil menší operační zákrok.

Ten třicetiletému Srbovi sice pomohl od bolestí, ale Djokovič se teď trápí a je momentálně na míle daleko od své nejlepší formy, což potvrzuje fakt, že v Indian Wells (Taro Daniel) i Miami (Benoit Paire) prohrál hned úvodní zápasy. Nyní se pod vedením svého bývalého kouče Mariána Vajdy, se kterým je prozatím domluvený do konce antukového jara, pokouší najet zpět na vítěznou vlnu.

Ani s Vajdou to zatím nefunguje. V Monte Carlu Djokovič porazil Dušana Lajoviče a Bornu Čoriče, ale poté neudržel vedení proti Dominicovi Thiemovi. V Barceloně se loučil hned po prvním zápase a překvapivé porážce s Martinem Kližanem. V Madridu udolal Keie Nišikoriho, následně však nestačil na Kylea Edmunda.

V Římě byl celkem osmkrát ve finále a ukořistil čtyři trofeje pro vítěze. Ve finále nechyběl v posledních čtyřech letech ani jednou. Římského Masters se zúčastní podvanácté a nikdy nevypadl dříve než ve čtvrtfinále.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Monte Carlo,  Australian Open (osmifinále)
Největší úspěchy na antuce: Monte Carlo (osmifinále)
Bilance: 6-6
Bilance na antuce: 3-3
Grandslamy: Australian Open (osmifinále)

Internazionali BNL d'Italia
Kariérní bilance: 42-7
Nejlepší výsledek: vítěz (2008, 2011, 2014 - 2015)
Loňský výsledek: finále
Generálka: Monte Carlo (osmifinále), Barcelona (2. kolo), Madrid (2. kolo)

Možná cesta turnajem
1K: Dolgopolov (H2H 5-0)
2K: kvalifikant, NEBO kvalifikant
OF: (8) Isner (H2H 8-2)
ČF: (3) Dimitrov (H2H 6-1)
SF: (1) Nadal (H2H 26-24)
F: (2) A. Zverev (H2H 0-1)


Stan Wawrinka se stejně jako Novak Djokovič představil loni ve Wimbledonu a pak zbytek sezony kvůli zranění vynechal. V srpnu podstoupil dvě operace kolene a na kurty se vrátil až letos na Australian Open.

Bolestí se tak úplně nezbavil. V Melbourne vypadl ve druhém kole a poté absolvoval tři halové podniky. V Sofii uhrál semifinále, ale v Rotterdamu a Marseille ztroskotal na prvním soupeři. Po skreči v Marseille přiznal přetrvávající problémy s kolenem a doteď se na kurtech neukázal.

V Římě si v roce 2008 zahrál finále, které je jeho maximem v italské metropoli. Dále byl ještě jednou v semifinále. Nejčastěji pro něj turnaj končil v osmifinále.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Sofie (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: první turnaj
Bilance: 3-4
Bilance na antuce: 0-0
Grandslamy: Australian Open (2. kolo)

Internazionali BNL d'Italia
Kariérní bilance: 22-12
Nejlepší výsledek: finále (2008)
Loňský výsledek: osmifinále
Generálka: žádná

Možná cesta turnajem
1K: Johnson (H2H 2-0)
2K: (10) Carreño (H2H 3-0)
OF: (7) Anderson (H2H 5-4)
ČF: (4) Čilič (H2H 12-2)
SF: (2) A. Zverev (H2H 0-2)
F: (1) Nadal (H2H 3-16)


Češi v akci

Tomáš Berdych zahájil sezonu porážkou s Janem-Lennardem Struffem v Dauhá, kde obhajoval semifinále. Poté se však rozehrál do velmi slušné formy. Na Australian Open padl až ve čtvrtfinále s Rogerem Federerem.

V hale v Rotterdamu se dostal do čtvrtfinále, k němuž ovšem kvůli nemoci nenastoupil. V dalším týdnu uhrál v Marseille své jediné letošní semifinále. Na březnových Masters se českému tenistovi nedařilo. V Indian Wells ve třetím kole vypadl s Hyeon Chungem a stejného výsledku po prohře s domácím Francesem Tiafoem dosáhl také v Miami.

Své letošní působení na antuce odstartoval na Masters v Monte Carlu, kde prohrál hned v prvním kole s pozdějším finalistou Keiem Nišikorim. Rovněž v Madridu ztroskotal na prvním soupeři, tentokrát Richardovi Gasquetovi.

V Římě se Berdychovi od roku 2011 daří. V posledních sedmi letech nevypadl dříve než v osmifinále. Jeho maximem je pět let staré semifinále.

Los dlouhodobě nejlepšímu českému tenistovi opět příliš nepřál. Do prvního kola schytal Denise Shapovalova, který dnes zabojuje o finále v Madridu. Kanadského mladíka loni porazil v Queensu. V případě vítězství by narazil na Daniila Medveděva, nebo Robina Haaseho a v osmifinále s největší pravděpodobností na Rafaela Nadala.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Marseille (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Madrid, Monte Carlo (1. kolo)
Bilance: 10-7
Bilance na antuce: 0-2
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále)

Internazionali BNL d'Italia
Kariérní bilance: 19-12
Nejlepší výsledek: semifinále (2013)
Loňský výsledek: osmifinále
Generálka: Monte Carlo (1. kolo), Madrid (1. kolo)


Tipujeme čtvrtfinalisty
Rafael Nadal je jasným favoritem na čtvrtfinále. Antukový král nemá ve své sekci pavouka nikoho, kdo by ho měl výrazně ohrozit. První těžší překážkou by mohl být v osmifinále Denis Shapovalov, případně dlouhodobě nejlepší český tenista Tomáš Berdych, pokud se v Římě rozehraje do lepší formy.
1. čtvrtfinalista: Rafael Nadal

Podobně je na tom také Dominic Thiem. Rakušan, jenž letos zatím jako jediný porazil na antuce právě Rafaela Nadala, na úvod potká Gaëla Monfilse, nebo Fabia Fogniniho, kteří nemají dobrou formu. Ani nasazený Sam Querrey na antuce nepatří k největším hrozbám. Postup do čtvrtfinále je pro Thiema téměř povinností.
2. čtvrtfinalista: Dominic Thiem

Mnohem těžší los má mírně se trápící Grigor Dimitrov. Už ve druhém kole totiž může narazit na nevyzpytatelného Keie Nišikoriho. A právě vítěz tohoto duelu by měl dojít až do čtvrtfinále. Bulhar na japonského tenistu příliš neumí a celkově je na tom Nišikori herně momentálně lépe, pokud ho nezastaví další zdravotní potíže.
3. čtvrtfinalista: Kei Nišikori

Novak Djokovič už by se konečně měl dostat do čtvrtfinále, které si letos ještě nezahrál. V prvním zápase narazí na vracejícího se Aleksandra Dolgopolova, poté změří síly s kvalifikantem. Bývalou světovou jedničku ovšem může v osmifinále potrápit John Isner. Srb by ale opravdu už měl něco uhrát.
4. čtvrtfinalista: Novak Djokovič

Vcelku dobrý los má Kevin Anderson. Sedmý nasazený na úvod změří síly s Aljažem Bedenem, nebo Gillesem Müllerem. V osmifinále nejspíše narazí na Pabla Carreña, na kterého umí. Zamíchat touto sekcí klidně může vracející se Stan Wawrinka, nebo šampion z Houstonu Steve Johnson.
5. čtvrtfinalista: Kevin Anderson

Marin Čilič, pokud je zdravotně fit, by měl potvrdit roli favorita a mezi nejlepší osmičku postoupit. Chorvatský tenista ve druhém kole narazí na Ryana Harrisona, nebo Juičiho Sugitu a v osmifinále možná na Diega Schwartzmana, nebo vítěze francouzského derby mezi Benoitem Pairem a Richardem Gasquetem.
6. čtvrtfinalista: Marin Čilič

Jednoduchý los rozhodně nemá Juan Martín Del Potro. Pátý nasazený už v prvním utkání nejspíše narazí na nepříjemného Bornu Čoriče. V osmifinále to s největší pravděpodobností vypadá na souboj s Davidem Goffinem. Myslíme si, že Madrid (první turnaj na antuce v podání Del Potra) byl pro Argentince hlavně rozehrávkou na oranžové drti, v Římě to bude lepší.
7. čtvrtfinalista: Juan Martín Del Potro

Alexander Zverev má letos na antuce fantastickou formu, a proto musí být jasným favoritem na postup do čtvrtfinále. V prvním zápase bude čelit domácímu Matteovi Berrettinimu, nebo kvalifikantovi. Nasazený Lucas Pouille se neskutečně trápí, domácí Andreas Seppi rovněž nemá dobrou formu. V osmifinále se nejspíše střetne s Kylem Edmundem, i Brita by měl porazit.
8. čtvrtfinalista: Alexander Zverev


Tipujeme semifinalisty
Rafael Nadal právě na poslední akci v Madridu ve čtvrtfinále s Dominicem Thiemem prohrál. Španěl ale bude na rozdíl od Rakušana, kterého zítra čeká souboj o titul, odpočatý a tentokrát by si s ním měl poradit.
1. semifinalista: Rafael Nadal

Kei Nišikori a Novak Djokovič se utkali v Madridu a tehdy ve dvou setech zvítězil srbský tenista. Vítězství by měl zopakovat.
2. semifinalista: Novak Djokovič

Marin Čilič vede ve vzájemné bilanci nad Kevinem Andersonem 6-1. Jihoafričan ukořistil jediné vítězství nad Chorvatem právě před pěti lety v Římě. Historie se opakovat nebude. Dál půjde Čilič.
3. semifinalista: Marin Čilič

Juan Martín Del Potro s Alexanderem Zverevem vyhrál oba souboje, ale antuka více sedí německému mladíkový, který má letos na oranžové drti vynikající formu.
4. semifinalista: Alexander Zverev


Tipujeme finalisty
Novak Djokovič na tom není ještě tak dobře, aby zastavil rozjetého Rafaela Nadala. Na antuce kdysi býval jedním z mála hráčů, kteří dokázali antukového krále porazit, nicméně toho se asi v Římě ještě nedočkáme.
1. finalista: Rafael Nadal

Druhý finalista vzejde z duelu mezi Marinem Čiličem a Alexanderem Zverevem. Německý mladík by byl favoritem, jelikož antuka mu sedí mnohem více a nad Čiličem ve vzájemné bilanci vede 4-1, když vyhrál poslední čtyři souboje.
2. finalista: Alexander Zverev


Tipujeme vítěze
Rafael Nadal bude římskému podniku Masters kralovat poosmé a zahájí novou vítěznou šňůru na svém nejoblíbenějším povrchu. Alexandera Zvereva porazil ve všech čtyřech případech. Naposledy letos v Davis Cupu na antuce ve španělské Valencii.
Vítěz: Rafael Nadal


Shrnutí našich tipů
1. čtvrtfinále: Nadal porazí Thiema
2. čtvrtfinále: Djokovič porazí Nišikoriho
3. čtvrtfinále: Čilič porazí Andersona
4. čtvrtfinále: A. Zverev porazí Del Potra
1. semifinále: Nadal porazí Djokoviče
2. semifinále: A. Zverev porazí Čiliče
Finále: Nadal porazí A. Zvereva

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

9
Přidat komentář
Kozoroh
Místo Dimitrova či Čiliče měl redaktor do ankety samostatně zařadit Thiema.
Reagovat
Fandina
Asi to dal podle žebříčku ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Som rad, ze ma Rafa do QF opat Thiema, lebo snad sa to 3krat za sebou nezopakuje na RG,
To uz je proti matematike..Hoci Djokovica dostaval 4-5krat za sebou vzdy najskor ako mohol.

Rim ako generalka pred RG a neuspesnom Madride, dolezity turnaj. Hoc svojim vyznamom je len akousi miniaturkou oproti RG, ktory Rafa túži este aspon raz pridat do zbierky.
Reagovat
Tornes
Šance, že ho dostane do QF na RG je zcela stejná, jako byla předtím. 1 ku 3. Na sobě nezávislé losování je neovlivnitelné předchozími
výsledky. Matematika.

To s Djokovičem by mne zajímalo kdy?
Reagovat
Ondra979
je to presne tak, ono se to zda, ze kdyz ho ted dostal dvakrat, tak potreti je ta pravdepodobnost mensi, ale neni to tak. Pravdepodobnost, ze ho dostane 3x po sobe, je samozrejme mnohem mensi, ale to uz ted vime, ze ho dostal 2x po sobe, takze takto se kalkulovat neda.
Reagovat
Mark976
On je nějak nově Řím španělská metropole? :-))))
Reagovat
Fandina
:-)))
jj, to je taková bratrská výpomoc v rámci EU
Reagovat
Ondřej.Jirásek
jsem pořád jednou nohou v Madridu, opraveno :D díky za postřeh :)
Reagovat
dorons
Wawrinka urcite ne hned 1.turnaj a Djokovic ani omylem. Autor na nej sazi,ale todle neni ruleta,ze jednou to cislo tam muzi padnout.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist