Preview: 1. kolo Davisova poháru

9. 2. 2012, 13:25
Previews 17
Už zítra startuje nový ročník Davisova poháru a do 1. kola již tradičně zasáhne 16 národů. O překonání první ze čtyř překážek na cestě za ziskem Salátové mísy bude svým zemím pomáhat i celkem pět hráčů z Top 10: Švýcar Roger Federer, Francouz Jo-Wilfried Tsonga, Čech Tomáš Berdych, Srb Janko Tipsarevič a Američan Mardy Fish.

Španělsko - Kazachstán
Španělští tenisté zahajují cestu za obhajobou v Davisově poháru pod vedením nového kapitána a bez svých největších es. Alex Corretja při premiéře v roli lodivoda nemůže letos počítat s druhý hráčem světa Rafaelem Nadalem a v 1. kole proti Kazachstánu mu chybí i další tři obvyklé opory.

Corretjovi, který nahradil po loňském titulu Alberta Costu, se vedle Nadala omluvili i David Ferrer, Fernando Verdasco a Feliciano López.

Na antuce v Oviedu tak bude jedničkou Nicolás Almagro, kterého doplňují Marcel Granollers, veterán Juan Carlos Ferrero a deblista Marc López (více o nominaci Španělů čtěte zde), přesto se čeká jasný postup Španělů.

"Španělský tenis není jen o čtyřech hráčích. Máme jich mnohem víc a nominace závisí na okolnostech, podmínkách a soupeři. Mám čtyři skvělé tenisty, kteří mají zápal a touhu hrát, což je nejdůležitější," řekl Corretja o španělském B-týmu.

Kazachstán loni zaskočil v prvním kole český výběr výhrou v Ostravě a i proti Španělům se pokusí uspět Michail Kukuškin a Andrej Golubjov.

Duel zahájí domácí Ferrero, který se do týmu vrací po třech letech, proti Kukuškinovi.

Rakousko - Rusko
Teprve podruhé za posledních devět let budou chtít postoupit do čtvrtfinále a vyhnout se obvyklé baráži Rakušané. Veškerá tíha úspěchu leží na 40. hráči žebříčku Jürgenu Melzerovi, kterému se nepovedl začátek sezony, minulý týden v Montpellier se však už dostal do slušné formy. Klíčem k úspěchu by mohla být pro Rakousko čtyřhra, ve které nastoupí sehraný pár Oliver Marach a Alexander Peya. Překvapit může dvojka Andreas Haider Maurer, který loni v playoff v Belgii pomohl bodem k záchraně.

Za Rusko poprvé nastoupí Alex Bogomolov, který žil 20 let ve Spojených státech. Až loni v prosinci dostal od ITF souhlas startovat za svou rodnou zemi. "Je to něco úžasného. Vždycky jsem snil o tom, že si zahraju Davis Cup, že budu reprezentovat Rusko," prohlásil čtyřiatřicátý hráč. Po souhlasu od ITF Bogomolova hned zařadil kapitán Šamil Tarpiščev do nominace, ve které je rázem ruskou jedničkou.

Tarpiščev překvapil při losu zápasů, když do úvodní dvouhry nahlásil Igora Kunicyna, přitom se očekával start čerstvého vítěze ze Záhřebu Michajla Južného. V týmu je také zkušený Nikolaj Davyděnko, kterému se však v posledních měsících vůbec nedařilo.

Švýcarsko - USA
Největším tahákem bude souboj Švýcarů, kteří hostí Američany. Domácí mohou poprvé po osmi letech v prvním kole počítat s Rogerem Federerem. Vítěz šestnácti grandslamových turnajů bude hrát v únoru v Evropě po sedmi letech.

Federer před zápasem vzpomínal na jedenáct let starou výhru nad USA v Davis Cupu v Basileji. "Ten zápas mě neuvěřitelně vyčerpal, ale i nastartoval na vítěznou vlnu," vzpomínal Federer, který tehdy v 19 letech vyhrál dvě dvouhry i čtyřhru a o měsíc později porazil na trávě ve Wimbledonu Američana Peta Samprase.

Švýcaři připravili ve Fribourgu v hale na Američany pomalou antuku. "Je to ta nejlepší volba a naše malá výhoda," řekl kapitán Severin Lüthi. "Přechod na antuku je snadnější, protože tenhle povrch je příjemný pro tělo," doplnil Federer, kterému bude sekundovat Stanislas Wawrinka. Olympijští vítězové z Pekingu 2008 by měli nastoupit i v sobotní čtyřhře.

Americký kapitán Jim Courier nemůže počítat se zraněným Andym Roddickem a Bobem Bryanem, jehož manželce se před pár dny narodil první potomek. Nicméně Mardy Fish, John Isner a Mike Bryan s mladíkem Ryanem Harrisonem jsou nebezpeční. "Jsme schopni bojovat a přivézt odtud vítězství," doufal 17. hráč světa Isner.

Do dvouher se proti domácím postaví Fish a Isner, do čtyřhry by měl nastoupit nejlepší deblista světa Mike Bryan s Fishem, byť je zatím nahlášen debutant Harrison.

Kanada - Francie
Vítěz z Fribourgu se ve čtvrtfinále utká s úspěšným týmem souboje Kanady s Francií. Domácí se budou opírat o talenty Milose Raonica a Vaska Pospisila, ve čtyřhře by kvalitu Daniela Nestora měl podpořit Pospisil. Domácí mají k dispozici ještě Franka Dancevice

Francie je přiletěla v plné síle. Kapitán Guy Forget navíc mohl vybírat podle aktuální formy a při nominaci ukázal na světovou šestku Jo-Wilfrieda Tsongu a třináctku Gaela Monfilse, do deblu počítá s Julienem Benneteauem a Michaelem Llodrou, kteří jsou schopni zaskočit i v singlu.

Při čtvrtečním losu ale Forget překvapil nominací Jualiena Benneteaua, který zaskočí za zraněného Monfilse. Souboj tak zahájí Pospisil s Tsongou, do druhé dvouhry nastoupí domácí jednička Raonic s Benneteauem.

Česko - Itálie
Čeští tenisté loni v 1. kole překvapivě nestačili na Kazachstán, letos budou znovu favority proti Itálii. V Ostravě se představí obě opory Tomáš Berdych i Radek Štěpánek. Záda jim kryjí Lukáš Rosol a František Čermák, kteří by mohli nastoupit v sobotní čtyřhře.

Italové přiletěli bez Fabia Fogniniho. Kapitán Corrado Barazzutti sebou přivezl jedničku Andrease Seppiho, dále Potita Staraceho, který však laboruje s virózou, a deblisty Simone Bolelliho s Danielem Braccialim. Bolelli zřejmě minimálně v páteční dvouhře nahradí Staraceho.

Více o losu zápasů Česko - Itálie čtěte zde.

Srbsko - Švédsko
Případný čtvrtfinálový soupeř českých tenistů vzejde ze zápasu Srbů se slabým Švédskem. Šampionům z roku 2010 chybí světový jednička Novak Djokovič, kterého kapitán Bogdan Obradovič nechal odpočívat, ale pro Janka Tipsareviče a Viktora Troického by neměl být problém zdolat soupeře, který má v týmu hráče čtvrté a šesté stovky žebříčku ATP. Srbové mají navíc tradičně k dispozici elitního deblistu Nenada Zimonjiče.

Kapitán Švédů Thomas Enqvist musí oželet služby suverénně nejlepšího Švéda Robina Söderlinga, který od loňského léta laboruje s mononukleózou, a šance Seveřanů na postup jsou tak z oblasti snů. Do dvouher jsou nahlášeni 348. tenista světa Michael Ryderstedt a Filip Prpič, který nefiguruje ani v první tisícovce žebříčku ATP. Nadějí jsou tak zřejmě jen deblisté Robert Lindstedt (10. deblista světa) a Johan Brunström (106.).

Japonsko - Chorvatsko
Poprvé po 27 letech jsou ve Světové skupině Japonci a vyrůstající hvězda Kei Nišikori věří v postup přes Chorvaty, kterým chybějí Marin Čilič i Ivan Ljubičič.

Japonskou dvojkou je Go Soeda, který má letos formu - vyhrál challenger v Honolulu a na turnaji ATP v Čennaí si zahrál semifinále, když porazil Wawrinku či Dodiga, proti kterému v pátek zahájí japonsko-chorvatský duel. Do čtyřhry japonský lodivod Eiji Takeuchi nasadí zřejmě duo Ito/Sugita a své nejlepší singlisty bude šetřit na nedělní dvouhry.

Chorvat Željko Krajan nemohl počítat se zraněným Čiličem a také Ljubičičem, který se omluvil z rodinných důvodů. Kromě Ivana Dodiga tak bude spoléhat na 'bombéra' Iva Karloviče .

Německo - Argetnina
Kapitán německých tenistů Patrik Kuhnen musel dva dny před zápasem řešit, koho nahradí za nemocného Philippa Kohlschreibera, který v týmu nechyběl v 10 zápasech v řadě. Nakonec premiérově povolal Cedrika-Marcela Stebeho.

Do dvouher Kuhnen nahlásil svou jedničku Floriana Mayera a Philippa Petzschnera, se kterým počítá také pro sobotní čtyřhru. Do té vedle Petzschnera nahlásil veterána Tommyho Haase, jenž může nastoupit i ve dvouhře.

Němci si v hale v Bambergu připravili antuku, kterou chtěli elimonovat sílu argentinské jedničky Juana Martína Del Potra. Ten se však kvůli obavám ze zranění novému kapitánovi Martinu Jaitimu omluvil a povrch tak nakonec bude výhodou spíše pro Jihoameričany. Ty povede Juan Mónaco, body se však očekávají především od zkušeného Davida Nalbandiana, který má v Davis Cupu ve dvouhře bilanci 22-5 a na antuce 10-1. Ve čtyřhře se dá očekávat nástup Juana Ignacia Chely s Eduardem Schwankem.

Nominace na 1. kolo Davisova poháru 2012:

Španělsko - Kazachstán
Ovideo, antuka / hala

Španělsko: Nicolas Almagro, Marcel Granollers, Juan Carlos Ferrero, Marc Lopez. Kapitán Alex Corretja.
Kazachstán: Mikhail Kukushkin, Andrey Golubev, Yuriy Schukin, Evgeny Korolev. Kapitán Yegor Shaldunov.

Ferrero - Kukuškin
Almagro - Golubjov
Granollers/López - Koroljov/Ščukin
Almagro - Kukuškin
Ferrero - Golubjov

Rakousko - Rusko
Vídeň, tv. povrch / hala

Rakousko: Jurgen Melzer, Andreas Haider-Maurer, Alexander Peya, Olivier Marach. Kapitán Clemens Trimmel.
Rusko: Alex Bogomolov, Mikhail Youzhny, Nikolay Davydenko, Igor Kunitsyn. Kapitán Šamil Tarpiščev.

Melzer - Kunicyn
Haider-Maurer - Bogomolov
Marach/Peya - Davyděnko/Južnyj
Melzer - Bogomolov
Haider-Maurer - Kunicyn

Švýcarsko - USA
Fribourg, antuka / hala

Švýcarsko: Roger Federer, Stanislas Wawrinka, Marco Chiudinelli, Michael Lammer. Kapitán Severin Luthi.
USA: Mardy Fish, John Isner, Ryan Harrison, Mike Bryan. Kapitán Jim Courier.

Wawrinka - Fish
Federer - Isner
Federer/Wawrinka - M.Bryan/Harrison
Federer - Fish
Wawrinka - Isner

Kanada - Francie
Vancouver, tv. povrch / hala

Kanada: Milos Raonic, Vasek Pospisil, Frank Dancevic, Daniel Nestor. Kapitán Martin Laurendeau.
Francie: Jo-Wilfried Tsonga, Gael Monfils, Julien Benneteau, Michael Llodra. Kapitán Guy Forget.

Pospisil - Tsonga
Raonic - Benneteau
Nestor/Pospisil - Benneteau/Llodra
Raonic - Tsonga
Pospisil - Benneteau

Česko - Itálie
Ostrava, tv. povrch / hala

Česko: Tomas Berdych, Radek Stepanek, Lukas Rosol, Frantisek Cermak. Kapitán Jaroslav Navratil.
Itálie: Simone Bolelli, Daniele Bracciali, Andreas Seppi, Potito Starace.. Kapitán Corrado Barazzutti.

Štěpánek - Seppi
Berdych - Bolelli
Čermák/Rosol - Bolelli/Bracciali
Berdych - Seppi
Štěpánek - Bolelli

Srbsko - Švédsko
Nis, tv. povrch / hala

Srbsko: Janko Tipsarevic, Viktor Troicki, Ilija Bozoljac, Nenad Zimonjic. Kapitán Bogdan Obradovic.
Švédsko: Michael Ryderstedt, Carl Bergman, Filip Prpic, Robert Lindstedt. Kapitán Thomas Enqvist.

Tipsarevič - Prpič
Troicki - Ryderstedt
Tipsarevič/Zimonjič - Brunstrom/Lindstedt
Tipsarevič - Ryderstedt
Troicki - Prpič

Japonsko - Chorvatsko
Nyogo, tv. povrch / hala

Japonsko: Kei Nishikori, Go Soeda, Tatsuma Ito, Yuichi Sugita. Kapitán Eiji Takeuchi.
Chorvatsko: Ivan Dodig, Ivo Karlovic, Antonio Veic, Lovro Zovko. Kapitán Zeljko Krajan.

Soeda - Dodig
Nišikori - Karlovič
Ito/Sugita - Karlovič/Žovko
Nišikori - Dodig
Soeda - Karlovič

Německo - Argentina
Bamberg, antuka / hala

Německo: Florian Mayer, Philipp Petzschner, Tommy Haas, Cedrik-Marcel Stebe. Kapitán Patrik Kuhnen.
Argentina: Juan Ignacio Chela, Juan Monaco, David Nalbandian, Eduardo Schwank. Kapitán Martin Jaite.

Petzschner - Mónaco
Mayer - Nalbandian
Haas/Petzschner - Chela/Schwank
Mayer/Mónaco
Petzschner - Nalbandian

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

17
Přidat komentář
Frick
Bylo by Srbsko doma k poražení, bude-li v plný síle? Pokud bude Štěpec fit, dal by se porazit 2x Tipsarevič + debl? Nebo by Berdič mohl dát Djokera?
Reagovat
smazaný uživatel
chystám se na všechny tři zápasy, tak doufám, že Janko nebude mít dobré dny a kluci postoupí :)
Reagovat
Labi
Těžko říct podle mě bude jedinou šancí zápas Berdycha s Djokovicem, ptž Tipsarevič je chytrý a běhavý nevím zda by ho Štěpánek potrápil
Reagovat
darek.vrana
Ja myslel, ze hrajem s Italii:)
Reagovat
smazaný uživatel
my už myslíme do budoucnosti :D ale samozřejmě základ je vyhrát proti Italům
Reagovat
VlS
Miláček Dlouhej Janek a miláček Roger proti sobě - to si Sojko dej pod strážní větev něco měkkýho, kdybys náhodou upadla. Ale nabízím pomoc - Budu místo tebe fandit Johnovi a domlouvat se Psem podporu woodoo, chceš?
Reagovat
a.magerova
Žádné takové kupčení s hlasy a podporou fanoušků, každý sám za sebe a všichni za Rogera !!! :-)))
Reagovat
VlS
Já s ničím nekupčím, pomoc nabízím bez nároku na odměnu (dokonce i bez nároku na dobrý slovo), jen abych uchránil dámu před schýzou :-D
Reagovat
smazaný uživatel
me asi nema rad.... to je teda SITUACE! Dama je vsak emancipovana a boj rozumu se srdcem zvladne sama, moc diiik, tak jindy VISi... :-))) A na soubojich tohoto typu je sice hrozny, jak jsou bolestivy, ale zase krasny je, ze z nich nikdy nevyjdete jako blb a naopak vypadate vzdycky USLECHTILE... :-)))
Reagovat
VlS
No, a já si bláha myslel, že si udělám oko, no ať. V tomto ohledu se zdržím hlasování a je mi to docela jedno, nikdo z účastníků nepatří na mou bílou, ale ani na černou listinu.
Reagovat
smazaný uživatel
aaaale tak rada dobra stejne byla, pod vetev si neco nastrazim - kdyby mi prece jen povolil uchop... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Úchop ... :-))))
Reagovat
Heather_Fedex
drzim palce kluci, at to vyjde!!!
Reagovat
a.magerova
Jj taky taky :-))
Reagovat
smazaný uživatel
taky se přidám :-)
Reagovat
taffer
Abach pravdu řekl, tak tento duel mě zajímá daleko víc než naši vs. Itálie (naši asi nemůžou nevyhrát). Tak držme Rogerovi palce, ať má letos i salátovou mísu!
Reagovat
smazaný uživatel
Stante se svetovou jednickou v bilem sportu!

http://www.gamesource.cz/detail-400-sports-heads-tennis
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist