Povedený comeback: Nalbandian poprvé dobyl americký beton

9. 8. 2010, 05:57
Aktuality 2
ATP WASHINGTON - David Nalbandian dotáhl své nečekané washingtonské tažení až k vrcholu. Argentinec, který kvůli zranění kolenní šlachy téměř čtyři měsíce nehrál na žádném turnaji, v metropoli Spojených států ztratil jediný set a připsal si první titul od loňské operace kyčle. Ve finále porazil Kypřana Marcose Baghdatise.
David Nalbandian

David Nalbandian loni na jaře podstoupil operaci kyčle a sezona pro něj skončila. Na kurty se měl vrátit na začátku nového roku, o turnaje v Austrálii ale kvůli svalovému zranění přišel. Comeback se tak konal až v Buenos Aires, kde postoupil do čtvrtfinále, do kterého už ale znovu vinou svalových problémů nenastoupil. Pak se objevil v Miami, Indian Wells a Monte Carlu, aby si od tenisu dal další pauzu. Tentokrát kvůli zranění kolenní šlachy.

Po třech měsících léčby v červenci pomohl své zemi k postupu do semifinále Davisova poháru, když vyhrál 3-0 nad Davyděnkem i Južným. S návratem na turnaje ATP ještě měsíc počkal, aby se dostal do optimální formy.

A rozhodnutí to bylo mistrovské. Ve Washingtonu, kde startovalo šest hráčů z elitní světové dvacítky, postupně zametl s Ramem, Wawrinkou, Chiudinellim, ztratil set se Simonem, v semifinále zničil dvakrát 6-2 i čtvrtého nasazeného Marina Čiliče a poprvé od loňského ledna postoupil do finále.

O celkově 11. titul si zahrál s Marcosem Baghdatisem. Také pětadvacetiletý Kypřan se dostává do formy po špatném období, kdy na trávě prohrál všechny tři zápasy.

Finálový zápas začal suverénně Nalbandian, který v prvním setu nečelil žádnému brejkbolu a vyhrál 6-2. Druhé dějství ale nabídlo více než hodinouvou bitvu. Baghdatis, který si v semifinále podrvrtl kotník, si proti unavenému Jihoameričanovi dokonce v 2. hře vypracoval setbol, nakonec ale došlo na tie-break. V něm rozhodla šňůra pěti vyhraných fiftýnů, které získal Argentinec.

Osmadvacetiletý rodák z Cordoby tak ve svém 21. finále získal jedenáctý titul, premiérový na americké půdě. Ve Washingtonu navázal na loňský triumf krajana Del Potra a letos se stal prvním hráčem mimo elitní stovku světového žebříčku, který získal turnajový titul. V novém vydání žebříčku se ze současné 117. příčky posune do první světové padesátky.

"Je to pro mě velmi důležité, protože jsem v poslední době tvrdě pracoval. Jsem šťastný, tohle vítězství mi hodně pomůže. Mám z tenisu zase dobrý pocit. Nejen kvůli posunu v žebříčku, mé hře, ale vůbec ze všeho," radoval se Nalbandian.

"Popravdě, vůbec jsem nevěřil, že bych mohl vyhrát hned první turnaj po návratu," uvedl. "Ale když jsem v prvním a druhém zápase cítil, že trefuju míčky jak mám, cítil jsem se dobře a začal jsem si věřit," dodal.

Kyperský tenista získal svůj poslední - čtvrtý - titul letos v Sydney. S Nalbandianem prohrál v pátém vzájemném utkání podruhé. Předchozí tři střetnutí vyhrál.

Z prohry Baghdatis vědu nedělal. "Já nikdy nezapomenu, z čeho jsem se dostal. Loni jsem byl v žebřžíčku až na 150. místě, nyní se zřejmě vrátím do top 20. Těším se už na další turnaje," řekl rodák z Limassolu.

Oba tenisté se nyní přesunou na Masters 1000 do Toronta. Nalbandian na úvod změří síly se Španělem Davidem Ferrerem, Baghdatise čeká Francouz Chardy.

- ATP 500 WASHINGTON (USA, tv. povrch, 1.165.500) -
nedělní výsledky (08. 08. 2010)

Dvouhra - finále:
Nalbandian (Arg.) - Baghdatis (8-Kypr) 6-2 7-6(4)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Je to popsano naprosto presne a podrobne, takze ja jen strucne,protoze se mi chtelo na tento zapas reagovat. Nastup Davida raketovy cistou hrou sebral podani marcose.Celym prvnim setem proletel jako vichrice, V druhem opravdu chyby byly, dvojchyby, urychlene vymeny,ale celkove parada, V prvnim kole v Torontu ma Ferera.Ten ted pausiroval, David je rozehrany, takze by to mohlo vyjit. Preju mu to moc.
Reagovat
smazaný uživatel
No..:), Nalba mel v tom maci uzasne okamziky a taky solidni vypadky. Druhy set bylo trochu WTA, trapeni na servu z obou stran, tuna brejkbolu, dvojchyby. David byl hodne hladovy, ale taky nervozni, nedockavy, nektere vymeny chtel rychle rozhodnout a resil je zbrkle. Ale jeho ruka je proste zlata, uzasny loby i zasahy na siti..a zvlast v prvni setu naprosto presne returnu k zakladni care pod nohy soupere. Baghda ma tragickou uspesnost trefeni prvniho podani, 39% je proste zoufaly a timhle to proste Nalbovi ulehcil. Ale Davidovi to moc preju a uz se tesim na jeho tradicne silny podzim.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist