Potřebovala jsem tvrdě trénovat a být trpělivá, říká Kvitová o zvratu formy

13. 3. 2013, 21:42
Rozhovory 43
Petra Kvitová na sebe v posledních týdnech zase začala poutat pozornost dobrými výsledky. Po slabším vstupu do sezony má nyní na kontě osm výher v řadě a na prestižním turnaji v Indian Wells si dnes zahraje o postup do semifinále. Novináři v Kalifornii udělaly s českou jedničkou krátký rozhovor.
Profily hráčů
Petra Kvitová

Po náročném vstupu do turnaje jste zase našla rytmus. Myslíte si, že se zlepšujete každým zápasem?
"Myslím, že první kolo je pro mě pokaždé těžké. Je to trochu jiné, když hrajete první zápas na turnaji, než když už máte nějaký zápas za sebou. Je to pro mě důležité, teď už se cítím čím dál lépe. Asi vždy potřebuju nějaký čas, než si na povrch zvyknu.

Jak jste v pátek oslavila své narozeniny?
Od WTA jsem dostala pěkný dort a vzpomínám si, že když jsem byla na předzápasové rozehře, tak mi zpívali Happy Birthday - bylo to docela legrační! Pak jsem byla na dobré večeři s trenérem a kamarádkou.

Vstup do sezony byl zklamáním, když jste zvyklá na mnohem vyšší standard. Ale teď se to otočilo, vyhrála jste v Dubaji a tady jste ve čtvrtfinále. Jak se vám to podařilo vše obrátit?
To je těžké. Zejména po Australian Open jsem byla na dně. Nikdy to není jednoduché, když prohráváte, nevyhráváte snadné zápasy a máte málo sebevědomí. Věděla jsem, že musím tvrdě trénovat a na kurtu se to brzy začalo projevovat. Jen jsem potřebovala trochu času a musela jsem být trpělivá.

Jak jste se změnila jako hráčka od wimbledonského titulu? Myslíte, že jste teď lepší?
Myslím, že jsem více konzistentní hráčka. Můj norma je teď trochu výš. Tehdy jsem ve Wimbledonu hrála po celou dobu neuvěřitelně, byl to pro mě velmi zvláštní okamžik. Je pro mě těžké porovnat to, jak hraju teď a jak jsem hrál předtím. Ale určitě se snažím neustále zlepšovat.

Jak se vám po wimbledonském vítězství změnil život?
Změnil se hodně. Před Wimbledonem nikdo nevěděl, kdo jsem. Teď mám během turnajů více starostí kolem. A to i když jsem doma. Myslím tím hlavně setkání s novináři, sponzorské návštěvy a podobně. Jako na hráčku je na mě mnohem větší tlak poté, co jsem po grandslamovém titulu v Top 10. Pro ostatní hráčky je to jednodušší, protože ví, že se mnou můžou prohrát - a to pro ně není špatné.

Trénujete ve stejném klubu v Prostějově jako mužská světová šestka Tomáš Berdych. Trénujete někdy spolu?
Ne, jsme příliš odlišní a v Prostějově se příliš nevidíme. On má úplně jiný harmonogram. Někdy vedle sebe trénujeme. Ale nikdy jsme nemluvili o tlaku a očekávání, která jsou na nás vyvíjena. Hráli jsme spolu Hopman Cup a to byl opravdu pěkný týden, Bylo to skvělé, protože jsme spolu v Perthu vyhráli. Ale o tenise jsme spolu moc nemluvili.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

43
Přidat komentář
Chrenda
No aspoň, že to Tomáš zvládl, už se těším na jeho řežbu z Nadalem, to by ho konečně mohl dát!
Reagovat
dadaft
"Novináři ... udělaly ..."? ))
Reagovat
lars
Peta udelala takticke chyby:Spatne obleceni : tmava barva misto bile, nemela ksilt nechapu v tom horku a slunci
Kdyz si nebyla 100 % jista spravnym nadhozem pri podani tak mela nadhoz opakovat
je to skoda
Reagovat
misa
snad to Petru nevrátí zase někam do australského rozpoložení. Prohrát vyhraný zápas dvojchybama je zoufalé. Navíc s tím má problém od začátku roku.
Reagovat
pepin
Tak bude asi opravdu lepší když ta Petra bude hrát tam, kde ji nebudeme moci vidět. Jako by to věděla a tak nás zase vynervovala.
Reagovat
smazaný uživatel
je pěkné. Dnes někde nastal zádrhel v druhém setu, nevíme proč, je lepší si počkat na Petřino zhodnocení, než tady vynášet rychlé soudy. Snad se Petra brzy z dneška oklepe a pojede dál. Držím palce.
Reagovat
pepin
Ani nemusíme čekat na její vyjádření, Kotyza jí to říkal 3x v čem je problém. A říkal ji to velice správně.
Reagovat
smazaný uživatel
ten ví vše...Já zapomněla..
Reagovat
smazaný uživatel
a Kotyza něco řekl a Petra na to řekla co? Asi nic, že? Tak si opravdu radši počkám na její vyjádření.... Ona je totiž v těle Petry Kvitové a ne Kotyza, takže jdi s tím....
Reagovat
misa
A když ji Kotyza správně radí, co změnit a ona to neplní, co to o ní vypovídá? Že je takticky nevychovatelná? Obávám se, že její výpadky v průběhu zápasů a taktické chyby jí už nedovolí dosáhnout na grandslamový titul. Vika nebo Máša tohle nepromíjí.
Reagovat
pepin
Nevím proč se rozčiluješ, proč Petra prohrála jsme asi viděli všichni a kdo poslouchal Kotyzu tak si to srovná. A jinak, vím toho hodně, ale ne všechno, to pravdu nemáš.
Reagovat
Chrenda
No já myslím, že nejchytřejší tady je FORSTEROVAALICE, tak si počkám, až to holka pořádně zhodnotí! Pa alíku!
Reagovat
smazaný uživatel
jako, myslíš si, že paličetě něco neplní? To je teda nesmysl na entou! ! ! Já jsem se vyjádřila ve smyslu, že si počkám, jak to zhodnotí Petra! ! ! Nic víc, nic míň. A říkám, ona tam ve vedru běhá a my si sedíme v pohodlíčku a ještě budeme soudit? To je teda moc!
Reagovat
smazaný uživatel
prosím, já si nedělám ambice, že jsem nejchytřejší a všechno vím! Jen mě napění ukvapené soudy. Proto za prvé: počkám si na vyjádření Petry,v čem vidí neúspéch 2. setu a za druhé ty se ozýváš hlavně, když Petra prohraje a pak tady vyjadřuješ soustrasti... To je podle mě nevkusné...
Reagovat
smazaný uživatel
Ale Kotyza jí radil dobře, přitom jsem slyšela dost názorů, že by měla Kotyzu vyměnit, že ji brzdí, což se mi dneska při jeho projevu nezdálo. Na Petře bylo vidět, že jí chybí odhodlání, vedrem, oblečením, nevím čím.. Já jí fandím vždycky a moc, ale dneska prostě hrála přesně jako v AO, kdy jí vyklepla Robsonka.. ale věřím, že další turnaje budou lepší.
Reagovat
smazaný uživatel
ty mě nechápeš. My jsme mohli vidět jen to, co Petře nešlo, ale proč ji to nešlo asi těžko. V tom je ten rozdíl... Hau!
Reagovat
smazaný uživatel
ano, s tím souhlasím.
Reagovat
Fandina
Souhlasím s tebou v tom, že nevíme, proč dneska Petra hrála tak jak hrála. Podle mě jí vadilo vedro a od toho se všechno odvíjelo. Co jí radil Kotyza ona vlastně uplatňovala, nadhoz míčku, výskok nohou, ale jak mohla Petra hrát agresivně, když se pořád utírala a dodýchávala. A to proč hrála blbě, ví jen Petra. S tím souhlasím.
Reagovat
smazaný uživatel
Tož, ano. ale proč se tady vynášejí hned takové soudy, viz dole? Mě to tak naštve. Petra by spíš potřebovala povzbudit a ne kritizovat a psát, co udělala špatně. Já bych se z toho vedra zbláznila.Dobrou.
Reagovat
Fandina
forsterovaalice máš pravdu. Musíme Petru povzbudit, aby se příště zadařilo a moc držíme palce. Příště Peťo vyhraj, máš na to! Pojď!
Reagovat
smazaný uživatel
Petra ma tenis na to stabilne porazet vsechny ze spicky vc Sereny, ale jeji hlava ji to bohuzel nikdy nedovoli... A dneska to nebylo o astmatu a teplu...
Reagovat
smazaný uživatel
a ty ses jí ptal? Nikdo nevíme v čem to bylo, moudrá hlavo.
Reagovat
Fandina
Já se bohužel domnívám, že Petra někdy od okamžiku, kdy si ve druhém setu sundala čelenku, pravděpodobně kvůli vedru dost vařila a dýchala jak čtyři a také si posesdávala. Takže je možné, že ten pohyb který také odešel byl ovlivněn vedrem.
Reagovat
smazaný uživatel
Horko a vlhkost Petru dnes urcite do jisty miry ovlivnily, ale ten zapas si prohrala predevsim hlavou. Sam bych byl rad, kdyby to tak nebylo...
Reagovat
smazaný uživatel
já si také myslím, že přišly do hry vnější podmínky... A nevím, proč někteří mají pořád potřebu kritiky, když v tom vedru na kurtu nestáli. Já bych je tam krutě nahnala... Peťi je mi líto, ona tam běhala a my jsme si pěkně v pohodlíčku seděli...
Reagovat
Fandina
když je tělo unavené hlavu neposlechne.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to mě děsně štve, že postupuje Ovečkinová, protože nehrála vůbec dobře a čekala na chyby Petry, která jí to v podstatě od 2. setu usnadnila. Fakt má ty 2. sety zakletý, vůbec to nebyla ta bojovná Petra jako v Dubaji. No nic, snad to bude příště lepší a jdu dokoukat Toma, ten to snad dá...
Reagovat
smazaný uživatel
odpočiň si a pojd dál!
Reagovat
smazaný uživatel
šup s tebou na 2 až 3 hodinky na rozpálený kurt, to bys mrkal, co?
Reagovat
smazaný uživatel
ty, upřimná soustrasti.
Reagovat
Chrenda
Nazdar militantní Alenko, se mi po tobě stýskalo!
Reagovat
smazaný uživatel
zase taková škoda,dělá si to všechno sama,až si to srovná v hlavě tak bude nejlepší,ale prohrála si to zase úplně sama,to snad není možné toto.
Reagovat
smazaný uživatel
No byla to velka skoda. Nevim co ji zlomilo ale od poloviny setu (kdyz si sundala tu pasku z hlavy) to proste nebyla ona hodne chyb nefungoval servis a ty 4 dvojchyby v rade na zaveru 2ho setu ....
Reagovat
smazaný uživatel
Je mi to líto, že Peťa prohrála, vypadalo to tak nadějně v druhém setu.Nedá se nic dělat, je třeba jít dál.
Reagovat
Chrenda
To tedy nezvládla, ach jo. No aby to nebyl zase návrat krize. Ta Kirilenko je pro ní nepříjemná soupeřka, ale Petra se zase vyházela sama a tristní servis. Upřímnou soustrast přeji!
Reagovat
smazaný uživatel
tohle je vážně škoda, doufám, že ji to nezlomí, dobře věděla, že je to vyhraný zápas...ale taky překonala sve maximum, a příští rok to třeba bude už finále :))
Reagovat
smazaný uživatel
takže, další brejk..5:3, je mi té Peťi líto, určitě na tento zápas nebude ráda vzpomínat...
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle je teda zápas... :/
Reagovat
vendulkabendulka
Petru moc trapi to horko, nevim jestli to zvladne
Reagovat
smazaný uživatel
já fandím ze všech sil...Peťo, drž se!
Reagovat
Chrenda
No ta tomu teď dáva s tou Marií. Netrefí jediné podání. Je to zvláštní, co se to s ní vždycky stane v tom druhém setu. No snad se vzchopí!!
Reagovat
Heather_Fedex
wow, to je fotka....tento krat se pan zabloudil vyznamenal, v tom dobrem slova smyslu ;)
Reagovat
freeteepek
Tak bohužel, momentálně to vypadá, že Petru ve druhém setu opustila síla a rychlost. Vypadá to na slabší fyzickou kondici. Snad se z toho ještě dostane. Kirilenková je tvrdá. Já bych v tom vedru hrát nechtěl...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist