Popyrin slaví první triumf na Masters, v Montrealu porazil i pět hráčů TOP 20 včetně Rubljova

13. 8., 05:34
Aktuality 51
ATP MONTREAL - Alexei Popyrin (25) v Montrealu dotáhl svůj životní turnaj až na vrchol. Australský tenista si v Kanadě krátce po vystoupení na olympiádě došel pro třetí titul a první z turnajů Masters 1000, na nichž byl až dosud jen jednou ve čtvrtfinále. Ve finále 62. hráč světa porazil 6:2, 6:4 Rusa Andreje Rubljova (26) a po Tomáši Macháčovi ho tak nezastavilo ani pět členů TOP 20 včetně tří tenistů elitní desítky. Cestou odvrátil i tři mečboly.
Profily hráčů
Alexei Popyrin (© Profimedia)

Rubljov – Popyrin 2:6, 4:6

Alexei Popyrin v červenci na antuce v Umagu prohrál hned v prvním kole s Jakubem Menšíkem a neobhájil loňský triumf. Velmi rychle ale dal na neúspěch zapomenout. Po osmifinále na olympiádě na pařížské antuce se přesunul do Severní Ameriky a aklimatizaci i přechod na tvrdý povrch zvládl bravurně.

Pětadvacetiletý Australan vstoupil do turnaje Masters 1000 v Montrealu výhrou nad olympijským vítězem ve smíšené čtyřhře Tomášem Macháčem a nastartoval cestu k životnímu úspěchu. Nezastavilo ho ani pět hráčů TOP 20 – Ben Shelton (14.), Grigor Dimitrov (10.), Hubert Hurkacz (6.), osm zápasů neporažený Sebastian Korda (18.) a Andrej Rubljov (8.). Poslední tři soupeře porazil během dvou dnů.

V osmifinále s Dimitrovem přitom čelil třem mečbolům, ve čtvrtfinále s Hurkaczem prohrával 3:6 a 1:3 a byl dva míčky od porážky. Nejsnadněji si paradoxně poradil až ve finále se světovou osmičkou Rubljovem, kterého přehrál i díky 18 winnerům z forhendu 6:2, 6:4 a po jarní výhře na antuce v Monte Carlu otočil vzájemnou bilanci na 2:1.

Bilanci s hráči TOP 10 si Popyrin vylepšil na 9:14, přičemž v Montrealu proti nim zaznamenal hned tři výhry. Nikdy předtím přitom na jednom turnaji neporazil ani dva hráče TOP 30.

"Tohle pro mě moc znamená. Je to odměna za veškerou tvrdou dřiny za ty roky, kterou jsem vynaložil. Za všechny ty oběti, které to přineslo. Nejen moje rodina, ale i má přítelkyně a tým pro mě obětují své životy a je úžasné, že jsem vyhrál tuhle trofej," řekl Popyrin, který se stal prvním australským vítězem Masters od Indian Wells 2003 (Lleyton Hewitt).

"Každopádně tohle je jeden z mála turnajů, na který se mnou necestovala přítelkyně. A já ten turnaj vyhrál," rozesmál se Popyrin. "Ale teď doufám, že dorazí do New Yorku," rychle si uvědomil možné následky.

Finále si Popyrin zahrál potřetí v kariéře a opět ho přetavil v titul. Navázal na triumfy z dvěstěpadesátek v Singapuru 2021 a Umagu 2023. Na podnicích Masters 1000 bylo jeho dosavadním maximem čtvrtfinále ze Cincinnati 2023, jehož obhajobu zahájí už ve středu proti francouzskému veteránovi Gaëlu Monfilsovi. V případě výhry vyzve Carlose Alcaraze.

V žebříčku ATP se Popyrin dlouho pohyboval na hraně první a druhé světové stovky, nyní se v ní ale pořádně ukotví. Vyletí z 62. na 23. místo.

Popyrin se stal čtvrtým žebříčkově nejníže postaveným hráčem, který vyhrál akci Masters 1000. V Montrealu byl z tohoto pohledu překvapivější už jen triumf  Švéda Mikaela Pernforse v roce 1993.

Rubljov měl na kanadském Masters mizernou bilanci 1:5, letos však dokázal nejen zkompletovat čtvrtfinále na všech tisícovkách, ale vyšlápl si i na světovou jedničku Jannika Sinnera a nakonec jako první v sezoně postoupil do finále dvou podniků Masters 1000. Potřetí triumfovat a navázat na antukové tituly z Monte Carla 2023 a Madridu 2024 ale už nedokázal. Finálovou bilanci na hlavním okruhu má 16:10.

"By to pro mě pozitivní týden. Udělal jsem velký krok vpřed a jsem na sebe pyšný, že jsem po celý týden udržel psychiku. Dokonce i dnes. I když to bylo finále, byl jsem pod tlakem a dal průchod emocím, odvedl jsem v tomto ohledu dobrou práci," řekl Rubljov, který je na kurtu známý svými emotivními výstupy. Za jeden takový byl v březnu v Dubaji dokonce diskvalifikován a přiznal, že kvůli depresím musel navštěvovat i psychologa.

Nyní Rubljova stejně jako Popyrina čeká generálka na US Open. Do Masters v Cincinnati ruský finalista z roku 2021 vstoupí proti Francouzi Giovannimu Mpetschimu Perricardovi, nebo Zhizhen Zhangovi z Číny. V Ohiu si navíc znovu zahraje i čtyřhru s krajanem Karenem Chačanovem.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Montrealu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

51
Přidat komentář
Patik
Popyrin Masters šampión
Reagovat
Pe3k
A Ruud furt nic
Reagovat
Tennisfan77
Ruud je úplně mega mimo. To je prostě absolutně druhořadý hráč letos, s jeho kvalitou není schopný udělat ani pořádný finále někde na Masters, vyhučí s každým druhým hráčem, fakt šílený jak je z těch velkých zápasů zesraný.
Reagovat
RFanousek
Tak hlavně že je pátý v race. xd
Reagovat
diskuse
Vyšel z bezcenné předražené akademie RN.

Ruud mi vždycky připomínal takového mužského vybírače popelnic ala Carol Wozniacka. I když ta aspoň vyhrála jeden GS. Ruud nemá fyzické schopnosti dominovat dnešním TOP hráčům.
Reagovat
Nola
ako vies, ze je predrazena? Ruud je mily chlapik, ale je to viac-menej antukovy specialista, ale ja by som ho az tak nepodcenovala, hral uz 3 GS finale, to sa moze niektorym hracom T10 o tom iba snivat - Mrazik, Hubi, Grisha, Minotaur..... je porovnavany s Ferrerom, ale ten tiez vyhral iba 1 tisicovku a bol v jedinom finale
Reagovat
diskuse
Rafa Nadal Academy Cost. Is it worth it? Francesco: The price is around 60,000 USD / year. For an individual week it's a little over 2,000 USD.

This program will provide you with year-round training in the JC Ferrero Equelite Sport Academy under the supervision of the best coaches. Tennis and fitness training, full board, accommodation... a complete package for your development as a tennis player for the price of 54 000 Eur per year.

Za podobnou cenu lze jít k Ferrerovi, který z hráčů vytrénuje všestranné univerzální zabijáky jako Alcaraz a ne jednodimensionální antukáře jako Ruud. A nejenom to. Svěřit své dítě k trenérům, které zastřešuje sociopat Toni Nadal, jenž zničil FAA a jeho jediným klientem byl jím šikanovaný synovec Rafa Nadal, je rovněž na pováženou. Jistě, jedná se o zjednodušení, ale dej tomu pár let a celý tenhle RN scam se naplno projeví. To už raději využit Bolletieri akademii atd.

Našel jsem i další akademie a ty jsou levnější - jenom nemají značku a jméno.
Reagovat
Amputace
Reagovat
winsett8
Tak pokud si vzpomínám zrovna ty jsi uváděl, že Iga absolvovala Nadolovu akademii, což by znamenalo, že španělský tenis hraje momentálně prim.
Pro začínající juniory, kdy kariéra je tak trochu ještě ve hvězdách, je to nepochybně velká investice (uspět se podaří tak 1-2/10-ti), ale jak uvádíš, akademií je několik. Ideální bude zřejmě kombinace vyspělejšího věku a odhodlání samotného hráče, který už odehrál nějaké zápasy na menších turnajích. Částky, které uvádíš se dneska v podstatě rozdávají za 1. kolo GS. A jenom pro příklad uvedu, Krejčíková vyhrála GS ve 26 letech při svém 5 nebo 6 startu na GS, pouze Raducanu byla rychlejší. I Novak se defakto prosadil až ve 24 letech, kdežto Nadal měl v tom věku již kompletní sbírku (vyjma tedy TM). Nadal nikdy nebyl dominantní na servisu, a nebyl to takový klasický "klepač koberců"- rozuměj hráče, který je schopen vyhrávat zápasy svým servisem. Což by mohl být nepochybně dobrý základ pro takovéto hráče. Nevím sice, na základě jakých indicií, jsi došel k tomu, že byl Nadal šikanovaný, jako laik můžeš mít svůj názor, ale v podstatě, každý úspěšný sportovec má svůj režim, a bohužel je tam i určitá míra sebeobětování se pro ten úspěch.
Reagovat
Ereinion
spíš spadl tam kam dlouhodobě patří, tzn. někam na okraj TOP10...ty GS finále byly v jeho případě dost haluze, měl obrovské štěstí na los
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak haluz může být jedno GS finále a i tak to není 100% haluz. Ale mluvit tak o 3 je už nesmysl.

Štěstí na los míval často i Nadal, sem tam Joker a tam až na skalní fanoušky asi o haluzích nebude řeč.
Reagovat
Nola
LOL, tak kopnut si do dvoch z B3 a tretieho nespomenut......
Reagovat
Tomas_Smid_fan
zato ty si vzpomeneš hned
Reagovat
Pe3k
Máš pravdu, Nolka spomíná Fedexa v každém druhém komentu už tak 10 let.
Reagovat
Ereinion
Stačí se podívat na ty losy, to se jen tak nevidí...ale ok, haluz byly každopádně 2 ze 3 GS (RG 22, USO 22), ten třetí aspoň porazil Runeho a Zvereva vracejícího se po zranění...ale nikdy na GS neporazil skutečnou světovou špičku (Djokovič, Nadal, Alcaraz nebo Sinner), tam většinou dostal 0:3 na sety.

Když to srovnám třeba s Berdychem a jeho jediným finále GS, tak musel ve Wimblu přejít přes Federera a Djokoviče, aby se tam vůbec dostal, no a tam ho čekal Nadal. Takže na papíře je Ruud úspěšnější než Berďa, ale reálně na jeho level ještě rozhodně nedosáhl
Reagovat
Tomas_Smid_fan
njn, srovnávat nepůjde. Lepší, když se do toho radši nikdo nebude pouštět.
Reagovat
winsett8
A to je právě ten případ, až se historie zeptá na nejlepší hráče jednotlivých povrchů, tak v případě antuky to bude Nadal, pak dlouho, dlouho nic, a pak nastoupí konkurence, tak v případě trávy a hardu, to bude věcná debata zda Djokovic, Federer, Sampras, případně ještě další generační tenisti, či zda budoucí generace se bude chtít zapojit a tyto hráče konfrontovat svými tituly.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To se ale budou muset ptát po domovech důchodců
Reagovat
Amputace
Tak u hardu podle mě není moc o čem, jasnej Djokovič. Vždyť nikdo další není ani blízko. Naprosto zdominoval AO, má tam hned po Nadalově RG nejvíce titulů z jednoho GS. To je počin, který ho podle mě už sám o sobě dává na první místo. On má ale navíc ještě 4x US Open. O Masters ani nemluvím, ty ovládl totálně. Druhý Federer má o tři hardové GS méně, navíc 9 z nich vyhrál před nástupem prime Nadala a Djokoviče. Z hardových Masters má Federer 22 titulů, kdežto Djokovič 29. Není o čem. A to píšu jako člověk, který Djokoviče vážně rád nemá, ale komplexnějšího hráče napříč hardy jsem nikdy neviděl. Je pravda, že ta prohlubeň mezi Djokovičem a Federerem na hardu není tak výrazná jako mezi Nadalem a zbytkem na antuce, ale pořád je dost značná, aby se dal Djokovič prohlásit za nejlepšího hardaře.
Reagovat
winsett8
Asi by bylo spravedlivější rozdělit to na dekády. Samozřejmě 2010s patři jistojistě Novakovi, ale dnešní tenisté mají celkový komfort, který třeba 1970s a 1980s neměli, a přesto svým způsobem dominovali danému povrchu. Právě proto u mne hraje prim %, protože je daleko objektivnější, vzhledem k počtu účastí (i když nezohledňuje titul). Ale zase, je to můj subjektivní pohled.
Reagovat
Amputace
Stejně jako hráči 1980s a 1970s měli ten "komfort", že tenis nebyl zdaleka tak brutální, fyzický a extrémně náročný, jako je dnes. Servis společně s náročností samotné hry jdou ruku v ruce a vyvíjejí se. Takový Djokovič by s dnešními podmínkami proti konkurenci ze sedmdesátých let udělal 40 GS.

Zase ta tvoje procenta. Ale uvědom si, že srovnáváš hráče, kteří třeba ve 3Oti končili kariéru, s hráči, kteří ještě v 37 hrají. Takže jim pochopitelně ta čísla ubývají. Protože když v 37 letech jdeš do sezóny, je jasné, že asi 90% win pertange neuděláš.
Reagovat
Amputace
Jen jedna věcná k tomu Nadalovi. Z big3 má Nadal nejvíce GS titulů přes jednoho z dvojice Federer/Djokovič.

Zajímavé, že nezmiňuješ Federera, jemuž ty brutálně těžké losy přinesly třeba do finále Wimbledonu a AO Čiliče za zenitem, do semifinále AO Chunga nebo finále AO Baghdatise.
Reagovat
Nola
ak pocitas iba finale..... inak asi nie

ale ze je GOAT Fedex establishmentu je nespochybnitelna vec, ako dokazal behom covidu zostat v T10, bez hrania, ked snad 4 x menili pravidla, to mu hraci istotne podakovali, ked vyhravali a na rankingu boli stale kdesi dole...... a tiez to odobranie bodov za W aj vdaka Rafovi,len aby sa stal NO1 na konci roka, nestacilo, ze Novak nemohol pomaly nikde hrat, ale ked prilis tlacis na pilu, nakoniec spravodlivost zvitazi, NO1 sa nakoniec stal Carlito, a nie Rafa, keby som mala robit odpocet, tak je tu toho daleko viac......
Reagovat
winsett8
Federer hlavně pozvedl tenis na vyšší level a později zápasy s Nadalem a Djokovičem udělali tento sport atraktivnějším i pro media.
Reagovat
Nola
to je OK, to nikto snad nespochybnuje, ale pred nim tiez boli hraci, ktori pre tento sport urobili vela, Borg, Sampras, Agassi, dokonca aj Lendl.... ale v tej dobe nefungovali media v podobe ako ich pozname dnes, iba nejake clanocky v tlacenych novinach, soc. siete neboli ani v plienkach, net vsetko zmenil..... pre Fedexa to boli uplne zlate casy, ked bol stale v mediach, nikto nespochybnuje jeho atraktivny tenis, ja uz vobec, rada som ho sledovala, ale podla teba je OK, ze cely rok nehral, bol zraneny a stale bol v T10, alebo ked vdaka jeho a hlasu Rafita Novak stratil body vo W? u mna je to podvadzanie, ale vasa partia si zdovodni cokolvek, lebo tenis pozdvihol do nekonecnych vysin.....
Reagovat
Amputace
Nejde o finále, jde o to, že tady padlo tvrzení, že Nadal měl spoustu snadných losů. Já tvrdím, že pokud máš v pavouku (a je jedno, jestli v semi nebo ve finále) jednoho z big3, nemůže pak být řeč o slabém losu.
Reagovat
Krisboy
US open 2017
Reagovat
Amputace
Australian Open 2018, Wimbledon 2021
Reagovat
Patik
Lebo je to dobry chlapec ktorý nechce nikomu ublížiť na kurte.
Reagovat
Amputace
Ano, Djokovič se od něj má hodně co učit.
Reagovat
baba
Letos to má Popy s našimi 3 ku 1 , paradoxně prohrál pouze s Kubou M., který teď mrší,co může
Reagovat
Krisboy
Po prvním zápase získal takové sebevědomí, že už ho nikdo nezastaví!
Reagovat
Ereinion
Škoda že ho nedokázal porazit Grigor, měl myslím 3 MP...to byla ideální příležitost ještě zkusit vyhrát Masters...ale gratulace
Reagovat
aligo
Ale no tak to by Grigorovi psychika nedovolila
Reagovat
Pe3k
Vyhrál turnaj mistrů
Reagovat
Patik
Otázkou je či by ho vtedy vyhral aj cez Federera.
Reagovat
Pe3k
Přes GOATA by to nedal, on musel jít přes druhořadé hráče typu Goffin či Nadal.
Reagovat
Nola
Djokovic ten rok nehral
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
alcaraz.dva
Popyrin je velmi dobrý, dokazal dostat Rubleva pod tlak hned od zacatku.
Andrej byl navenek docela klidny. Prijemne prekvapuje. Nekdo dela dobrou praci Drzim palce.
Reagovat
frenkie57
Také jsem čekal, kdy roztříská první raketu. Ale zůstal pouze u pár hlasitých zařvání a nějakých těch prupovídek buď k sobě nebo k týmu. Byl frustrovaný, že mu spousta míčů napadala do těsného autu a Popýkovi těsně do kurtu. Na svoje poměry byl ukázněný.
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Tennisfan77
Popyrin je podle mě nejníže postaveným hráčem v rankingu v open éře co vyhrál Masters ne?
Reagovat
aligo
Nevím, Coric vyhrál Cinci z kvaldy
Reagovat
Tennisfan77
Jo pravda, byl 152.
Reagovat
Tennisfan77
Ale former n.12, čili Popyrin je furt úplně o parník jinde.
Reagovat
darek.vrana
Jednou vyhrál myslím Hamburk Roberto Carretero, to byl úplný noname, který předtím ani potom nic nepředvedl.
Reagovat
EllNino
Pohádka velká gratulace, on tenis vždycky uměl :))
Reagovat
frenkie57
Hrál dobře, výborně podával, hlavně v prvním setu, ale kdyby byl Rublov v lepší formě a neposílal pomalu každý druhý míč do náruče sběračů, tak by to asi nedal. Ale šťastnej byl, jako by vyhrál GS, myslím Alexej. A já se mu nedivím.
Reagovat
diskuse
Popy nejspíš trefuje svůj Prime a kariérní výkonnostní level. Nebezpečný hráč pro každého v losu US Open. V téhle sezóně už trápil párkrát i Djoka.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist