Podle trenéra Kvitové není Šarapovová jasnou favoritkou

1. 7. 2011, 18:14
Aktuality 15
Sobotní finále Wimbledonu mezi Petrou Kvitovou a Marií Šarapovovou bude stylem hry zřejmě podobné semifinálovému souboji, v kterém česká tenistka zdolala Viktorii Azarenkovou. Myslí si to trenér Kvitové David Kotyza, podle něhož není Šarapovová ve finále velkou favoritkou a její styl hry jeho svěřenkyni spíš vyhovuje.
Profily hráčů
David Kotyza (© Martin Sidorják)

"Asi to bude podobný styl jako s Azarenkovou," řekl Kotyza po dnešním tréninku. "To že v semifinále přehrála podobný typ hráčky, může být trochu plus. Maria možná hraje ještě agresivněji zezadu, ale ten styl je hodně příbuzný."

Čtyřiadvacetiletá Ruska má podle něho první servis o trochu rychlejší a druhý asi agresivnější než Kvitová. "Ale dává hodně dvojchyb a nemá takovou rotaci. Tím se účinnost toho podání sníží," líčil hru Šarapovové Kotyza. "Obecně je to typ hry, který Petře nevadí. Ale jsou okamžiky, kdy to neplatí, jako ve čtvrtek proti Azarenkové, kdy byla (v druhém setu) trochu nervóznější. A hned ty chyby přijdou," dodal.

Šarapovová má na kontě tři grandslamová vítězství včetně výhry ve Wimbledonu před sedmi lety. "Nemyslím si, že by byla nějaká favoritka, když se podíváme, jak obě hrají," řekl Kotyza. "Mohou hrát roli zkušenosti z velkých zápasů a Šarapovová už wimbledonské finále hrála a vyhrála. Ale já zas vím, co Peťa umí. Pravda, nehrála ještě grandslamové finále, ale jinak vždy ve finále zahrála výborně. Myslím, že se pokusí předvést maximum," zdůraznil.

Připustil, že k takovému zápasu nevyhnutelně patří nervozita. "To je normální, že jsou lidi nervózní. Ale ona, i když je nervózní, dokáže být odvážná a jde si pro ten bod. To jí teď pomáhá a to jí zvedá výsledky," zdůraznil.

Na Kvitové prý zatím není nic znát. "Bereme to jako normální den, jako kdyby šlo o třetí čtvrté kolo. Tam už párkrát byla," uvedl se smíchem kouč.

Kvitová hrála poslední zápasy ve Wimbledonu se svalovým zraněním na pravém stehně a užívala prášky proti bolesti. Podle Kotyzy se její stav nezhoršil. "Dělá poctivě procedury. Byla teď před tréninkem a teď jde zase. Chodí na laser, rehabilitace a masáže. Dává tomu, co to jde."

Dnešní trénink prý probíhal jako vždy. "Půlku jsme trénovali, co tak potřebuje obecně. Druhou půlku jsme se bavili o tom, jak by mohl ten zápas vypadat, na co se připravit a co eventuálně by mohlo na soupeřku platit," řekl Kotyza. "Ale to samozřejmě nebudu říkat."

Dnešní "válečná porada" při tréninku byla podle Kotyzy "takový základ". "Zítra (v sobotu) si ještě něco řekneme při rozehrávce, ale to jsou spíš jednoduché maličkosti. Nemá cenu tam vymýšlet nějaké speciality," řekl.

Zbytek dne se už Kvitová tenisu nemíní věnovat. "Jdeme na večeři do italské restaurace, kde jsme už párkrát byli. Ale dneska už určitě stoprocentně bez tenisu. Dáváme klídek," řekl Kotyza.

Ocenil britské publikum, i když si myslí, že nebude mít na zápas žádný vliv. "Britské publikum je perfektní, je férové a spíš fandí těm ne úplně favoritům, pokud tam nehraje Brit. Ale je to jedno. To nebude hrát v zápase žádnou roli," podotkl. "Petra už si nějaké sympatie získala. Myslím, že si to užije."

Kvitová loni ve Wimbledonu postoupila do semifinále. Povahově se za rok podle Kotyzy nezměnila a tenisově "se přirozeně zlepšuje po všech stránkách". "Hodně zlepšila fyzickou kondici, na úderech pracuje soustavně," konstatoval trenér.

Velké zlepšení vidí v tom, že jeho svěřenkyně nemá takové propady po úspěšných turnajích jako loni. "Je stabilnější a podává vyrovnanější výkony. A to se odráží na jejím postavení na žebříčku," dodal.

ČTK, Adam Bárta

Komentáře

15
Přidat komentář
BooOoo
Nevíte někdo, v kolik hodin začíná zítřejší finále Kvitová - Šarapovová ? A na jakém kurtu a kolikátý zápas v pořadí ? Děkuji !
Reagovat
smazaný uživatel
:-))) Je to finále, takže bych si asi tipl, že to bude na centrkurtu jako první zápas od 15 hod.
Reagovat
smazaný uživatel
viz: http://www.wimbledon.com/en_GB/scores/schedule/schedule20.html

Ten čas je londýnský, takže musíš přičíst jednu hodinu.
Reagovat
petrulinka
Na Nově říkali, že přímý přenos začíná v 15 hodin a hraje se na centr kurtu
Reagovat
smazaný uživatel
nečekaně na Center kurtu.
Reagovat
neznalek
Je to sport a výsledek spočítat nelze, díky té zk... proměnné a neznámé, to by se tipovalo :-). Clijsters byla v Paříži taky favoritkou a všechno nakonec bylo jinak.
Reagovat
lofas
Ne , to víš že jo to víš že je Kvitová favoritkou , tak si na ní vsad své celoživotní úspory ty vole . Není náhodu už světovou jedničkou ?
Reagovat
smazaný uživatel
Pokial viem dobre citat, tak hovori ze neni JASNOU favoritkou.
Reagovat
smazaný uživatel
... ze neni az tak JASNOU favoritkou Šarapova.
Reagovat
smazaný uživatel
Já vidím šance Petry velmi reálně (a to neříkám proto, že je to Češka). Bude to velmi vyrovnané, rozhodne pár míčů. Těším se na to!
Reagovat
smazaný uživatel
Já taky, hlavně doufám, že Petra bude hrát dobře. Když je schopna se od základní čáry držet s Na Li (popř. ji přehrát), proč by to nemělo jít s Maruškou, která je v současnosti od základníčáry srovnatelná, ne-li o něco lepší než Šarapova.
Reagovat
smazaný uživatel
Pro Petru je tráva bejvhodnější povrch, a pro mne je mírnou favoritkou :D
No 1 ?? A proč ne ? Pokud udrží stávající výkonnost a bude se i nadále mírně zlepšovat a vydrží jí ZDRAVÍ má cestu otevřenou !
Reagovat
petrulinka
Na zápas se těším a dle mého názoru, pokud by nevyhrála, tak i tak je to super úspěch. Budu jí moc fandit.
Reagovat
smazaný uživatel
Věta: "Když je schopna se od základní čáry držet s Na Li (popř. ji přehrát), proč by to nemělo jít s Maruškou, která je v současnosti od základníčáry srovnatelná, ne-li o něco lepší než Šarapova."

Měla znít:

"Když je schopna se od základní čáry držet s Na Li (popř. ji přehrát), proč by to nemělo jít s Maruškou, která je v současnosti od základníčáry srovnatelná, ne-li o něco HORŠÍ než Na Li.
Reagovat
prost
Kurde Mates, mi se na tobě líbí synku, jak tady svýma vědomostma perlíš, vysvětluješ a i opravuješ špatnou gramatiku a když není co a koho, tak opravíš i svou vlastní úvahu (gramaticky). :-) Kurde, ale teď si nejsem úplně jistý, jestli jsi si uvědomil, že opravuješ sám sebe.:-) Ale to nevadí, no ni? :-) Hlavně, že bylo co opravit! :-) Jak nejsem závistivý, tak tobě ten pocit uspokojení závidím, ale pozor i přeji, bo jak se říká, " přej a bude Ti přáno!" :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist