Plíšková a Kvitová objevovaly taje kapitánské role

17. 6. 2020, 10:15
Aktuality 12
Obyčejně sedávají o pauzách mezi gamy na lavičce a naslouchají radám trenéra, co na kurtu změnit. Při Tipsport Elite Trophy na pražské Štvanici se tenisové hvězdy Karolína Plíšková a Petra Kvitová v minulých dnech samy proměnily v kapitánky a snažily se povzbudit a pomoci svému týmu.
Petra Kvitová (© AFP)

"Musím říct, že jsem se v tom našla. Jak tenis pořád sleduji a mám ho nakoukaný, tak do něj docela vidím," řekla novinářům světová trojka Plíšková, která v prvním ze čtyř klání dovedla černý tým k výhře nad růžovým uskupením Kvitové.

"Pro mě je to dobrá zkušenost. Je zajímavé vidět tenis trochu jinak z lavičky a komunikovat s ostatníma holkama," řekla dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová, která kvůli problémům s předloktím do hry nezasáhla a plně se věnovala roli kapitánky.

Plíšková i Kvitová se o pauzách v podřepu před svými "svěřenkyněmi" snažily povzbudit, přidat svůj pohled na hru. "Brutální volej," pochválila třeba Kvitová Barboru Strýcovou. "Zkus občas čop, je vysoká a nemůže se tam složit," radila Karolína své sestře Kristýně v utkání s Ruskou Jekatěrinou Alexandrovovou.

"Nebuzeruju, spíš radím. Někdy to holky neudělají nebo to cítí jinak. Hlavně se snažím je nestresovat a máme na lavičce srandu," řekla Plíšková. Kvitová přiznala, že občas měla nutkání sama naskočit do hry. "Hraju rychleji než většina a přemýšlím, jak bych to zahrála já, a snažím se to pak nějak předat," uvedla Kvitová.

Na lavičkách většinou bývaly všechny hráčky obou týmů, takže neradily jen Kvitová s Plíškovou, ale přidávaly se i ostatní. "Každá něco přidá a možná toho je až moc. Ale na druhou stranu nezapomeneme něco říct," smála se Kvitová.

Obě se shodly, že se díky unikátnímu formátu, který je možné uskutečnit vzhledem k tomu, že světová sezona kvůli opatřením proti koronaviru stojí, s dalšími českými hráčkami lépe poznají. Na turnajích se totiž každá stará sama o sebe.

"Máme skupinu na telefonu a nonstop si píšeme. Ale to je nepublikovatelné," pronesla Plíšková, která měla v týmu například i Markétu Vondroušovou či Karolínu Muchovou a dodala: "Tak nějak jsem se znala se všemi, ale ne takhle blízko. Měly jsme srandu, bylo to nenásilné, nemusely jsme se do toho nutit."

Kvitová vedle Strýcové hraje třeba s Kateřinou Siniakovou a Barborou Krejčíkovou. "Poznáváme se jako osobnosti a docela dobře k sobě pasujeme, to je příjemné zjištění. Je to pro nás fajn zpětná vazba," řekla třicetiletá Kvitová.

Až jednou skončí kariéru, mohly by se dát na trenérskou dráhu. "Asi by mě to bavilo, nebo třeba komentovat. Docela vidím chyby a baví mě na tenis koukat. Nevím ale, jestli se mi po kariéře bude chtít jezdit po světě," uvažovala Plíšková.

Také Kvitová bude možná jednou předávat své zkušenosti dál. "Po téhle zkušenosti mi to nepřijde od věci. Nemůžu říct, že mě to nebaví. Je to zajímavé zjištění," řekla Kvitová.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

12
Přidat komentář
lvicek
Nemohla jsem to sledovat úplně detailně, ale obecně jsem měla dojem, že v růžovém týmu ty porady na lavičce vazly víc. Hlavně teda když hrála Alexandrova. Ta byla celou dobu - jako hráčka i na lavičce víc odtažitá. Holky se tam asi i méně znaly. Nejvíc to zachraňovala Barča ;). U Peti mi připadá, že sama hraje hodně intuitivně, takže pak se možná hůře něco radí... Spíš radši povzbudí a naladí do bojovné nálady a nechá to víc na hráčce, "aby se do toho dostala". U černých byly ty debaty živější a i veselejší a v případě např. Káji i s více tenisovými detaily nebo pokyny. Ale zdaleka jsem neslyšela všechno, některé zápasy jsem neviděla vůbec, takže možná jsem ty lepší promluvy u růžových nezaznamenala.
Reagovat
tommr
Karolína i Petra by měly u tenisu zůstat i po skončení aktivní kariéry a předávat svoje zkušenosti dál ...
Reagovat
jirkaS
bude to taková pěkná tečka za tím naším tenisem
(než nastoupí mladá garda)
Reagovat
sojka1
hodne zdarila akce, prima to bylo... :-) Inspirujici a uzitecne, i kdyz pro kazdou holku z trochu odlisneho tenisoveho uhlu, herne pro vsechny. Ty rozhovory, namatkou se divam na zaznamy, neslysela jsem vsechno, ale je to strasna sranda. Podle me byla nejvecnejsi (predevsim u segry) Kaja, tam byl i ten potrebny nadhled, rada "jak bych to zahrala ja" je jiste nejprirozenejsi a urcite uprimna, ale ne vzdycky nejlepsi. Ta, ktere radim, neni ja, ma jinou hru a je to jiny clovek.... ale dobry chaos a alespon se "na nic nezapomnelo"... :-))
Reagovat
EllNino
Mně se třeba dost líbily komenty Terky Martincové, její projev má opravdu hlavu a patu, neskutečná sympaťanda :))
Reagovat
sojka1
tu jsem jeste neslysela ani jednou... :-) Ale videla jsem ji hrat, je to cele zivejsi, jine nohy a svih, kdyby to ted prodala..... ;-)
Reagovat
Fandina
Ona celá ta věta od Petry byla dost zajímavá, sice řekla, jak bych to zahrála já, ale předtím tam bylo, že sama hraje rychleji a pak přemýšlí, jak by to zahrála ona a snaží se to nějak předat.
Reagovat
sojka1
mysleny holky vubec, trochu mi prislo, ze kazda tak trochu radi prave to "svoje", ale nelezim na tom, zvuk prebijel komentator.... takze taky jen takovy muj vykrik... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Bára si u Petry chvalila jak je klidná a věcná,
Jinak já u Peti zaznamela jasnou radu, prostě to tam nahul! :))
Reagovat
blixa
To je poměrně dobrá rada ! :-D
Reagovat
Fandina
Mně se líbilo, že Petra hodně chválila. Je vidět, že Vaněk má na ní velký vliv. Ten také hlavně chválí a povzbuzuje sebevědomí.
Reagovat
Fandina
Petruška si vyzkoušela, že radit jí baví, takže možná, že už to nebude třeba třeba kosmetika, jak dřív říkala, že by mohla dělat po skončení kariéry. Je to zajímavé zjištění, řekla.

Černý tým byla samá treperenda, hodně se tam povídalo. :-) Mezi růžovkami byl trochu větší věkový rozdíl a ty mladší spíš naslouchaly starším :-).
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist