Petra umí zvládat velké zápasy a má jedinečný přístup k přípravě, říká psycholog Šafář

6. 7. 2014, 13:42
Aktuality 59
Jedinečný přístup ke všem typům tréninku stojí za dalším wimbledonským titulem Petry Kvitové. Tvrdí to sportovní psycholog Michal Šafář, se kterým hráčka spolupracuje přes pět let.
Profily hráčů
Michal Šafář

Šafář podruhé absolvoval s Kvitovou a jejím realizačním týmem celý grandslam a v Londýně ji doprovázel na každém kroku. Fakt, že s ním mohla probírat vše okamžitě, ale nepovažuje psycholog za hlavní důvod jejího triumfu v Londýně.

"Má to společného jmenovatele a to je její přístup," řekl Šafář. "Vše si odpracovala v rámci mentální přípravy, ve fyzické přípravě a vše, co donekonečna nadřela s Davidem (trenérem Kotyzou) na kurtu, to vše dohromady dává tenhle výsledek," tvrdí.

Petra Kvitová Ve finále na trávě v All England Clubu Kvitová ukázala, že je stvořena pro velké zápasy. Na centrkurtu hrála téměř bezchybně a Kanaďance Eugenii Bouchardové povolila jen tři hry. Po letech strádání znovu ukázala svoji velikost, o které se mluvilo už před třemi lety poté, co Wimbledon vyhrála poprvé.

Kvitová ve finále přesvědčila, že má v sobě sílu zvládat velké zápasy. "Je to její přirozené nastavení k výzvě," uvedl psycholog. "Přesně se ukázala. Je to něco, co v ní přirozeně je," řekl Šafář. "Pod tlakem okolností a vývoje kariéry to někdy může ustupovat do pozadí, ale toto je její základní rys a celá příprava směřovala k tomu, aby se znovu probudila a byla tam."

V den finále Kvitová působila nejjistějším a nejvyrovnanějším dojmem. Zdálo se, že je naladěná a odhodlaná přijít na kurt a soupeřku zničit, což udělala. "Orientace nebyla někoho zbušit, ale koncentrace na sebe a podat nejlepší výkon, kterého je schopna. To bylo silné v celém turnaji a to zvládla výborně," řekl Šafář. Za tři roky, které dělí její wimbledonské tituly, udělala podle něj posun v tom, že k věcem přistupuje sama a aktivně.

Psychicky to teď Petra zvládne lépe, věří Šafář
Dvě otázky se nyní opakují. První z nich je, jestli Kvitová dospěla a lépe zvládne roli grandslamové vítězky. "Je na ten kolotoč, co přijde, líp připravená. To ale neznamená, že to musí zvládnout, ale já jsem přesvědčen, že to zvládne," věří Šafář.

Druhou neznámou je, jak dlouho bude nyní Kvitová čekat na další grandslamový titul. V mnohých případech je druhý vavřín z turnajů velké čtyřky zlomem, po kterém přichází více úspěchů. "Já nevím. Je to možné, v mentální stránce nefunguje jednoduchý algoritmus. U někoho je to zlomový krok, kdy potom vyhraje na co přijde a u někoho jinak. Přál bych si to, ale nevím," pokrčil Šafář rameny.

Kvitová znovu zvedne svou marketingovou cenu
Marketingový potenciál tenistky Petry Kvitové pomalu uvadal. Letošní druhý titul na trávě ve Wimbledonu ale bude podle jejího manažera Miroslava Černoška znamenat renesanci a lepší výchozí pozici při vyjednávání o smlouvách do budoucna.

"Když vyhrajete Wimbledon, je to vstup do marketingové extraligy, protože tenhle turnaj píše ze všeho nejvíc," řekl manažer české hvězdy v Londýně. Právě on bude stejně jako v roce 2011 po prvním triumfu Kvitové v All England Clubu vyjednávat o nových kontraktech se sponzory.

Čtyřiadvacetileté Kvitové například za rok končí smlouva s oděvní firmou Nike a výhra ve Wimbledonu jí pomůže. "Určitě. Seděl jsem s nejvyšším šéfem Nike v Paříži a říkal mi, že Petra potřebuje uhrát nějaký slušný výsledek," řekl Černošek, jehož společnost M Sport Servis Kvitovou zastupuje a dostává 25 procent z uzavřených obchodních smluv a další procenta z jejích odměn na turnajích.

Miroslav ČernošekPřed třemi lety zažil Černošek marketingovou smršť. Sponzoři se jen hrnuli a stačilo si vybírat. "Tehdejší titul byla bomba, nikdo ho nečekal. Její úspěch oslovil celý národ, vše bylo snazší. Byla taky ještě mimořádně milounká a pozitivní holčička. Firmy se samy ozývaly a měly zájem, aby spojily produkt s jejím jménem," vzpomínal.

Tehdy říkal, že se marketingový potenciál pohyboval v osmimístných číslech a i nyní věří v zajímavé nabídky. "Vzhledem k tomu, že tenisté nejvíc vydělávají na raketách, oblečení a výpletech, bude to zase velice pozitivní."

Rok 2011 dohrála Kvitová jedinečně, vyhrála tehdy i Turnaj mistryň, ale další dvě sezony měla nevyrovnané. I proto ztrácela pozici marketingově zajímavé osobnosti. "Její výkonnost a komunikace na kurtu nebyla úplně odpovídající. Sama cítila, že její tvář není pozitivní," řekl Černošek. Před letošní cestou do Eastbourne hráčce vysvětloval: "Pokud mám někomu pomáhat s penězi a marketingem, musí vyzařovat pozitivní tvář. A nebo musí být tak dobrý, že si může dovolit být i negativní."

Wimbledonské vítězství před třemi lety s tehdy jednadvacetiletou dívkou zatřáslo. "Asi to trošku nezvládla, ale na druhé straně těžko můžete chtít po holce, která přišla v šestnácti z Fulneku, neměla za sebou skvělou juniorskou kariéru a dostala se hrozně rychle nahoru, aby na tohle byla připravená," mínil Černošek.

Manažer dnes oceňuje, jak se Kvitová za tři roky změnila. Jak dospěla. "Potřebovala uzrát. Dneska má naprosto jasnou představu, čeho chce dosáhnout. Její přístup je určitě promyšlenější a sebevědomější," konstatoval Černošek, jenž v Kvitové stále cítí mimořádný potenciál. "Má kariéru pořád před sebou," dodal.

Pro Černoška osobně je druhý wimbledonský titul Kvitové určitou satisfakcí. Věří, že jde správnou cestou. Smluvně pod ním vyrostl Tomáš Berdych, teď se vzhůru derou Jiří Veselý a Tereza Smitková. "V Česku se úspěchy neodpouštějí, všichni mají pocit, že je Prostějov protekční. Ale podívejte se, vstoupil jsem do smluvního vztahu s dvanácti hráči a osm nebo devět bylo ve stovce. Ať to někdo zkusí," řekl.

 

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

59
Přidat komentář
Aresko123
JE MI NA GRC !!!!!!!!!! je mi na grc z toho ako sa ospevuje ta nechutna psychopatka Kvitova. Este aj ten jej drbnuty psycholog ma tu drzost trepat kecy o tom ako psychicky vyzrala... Comu drbe? Ved ona je nejlabilnejsia tenistka siroko daleko !!!!!!!!!!! A on ako psycholog u nej absolutne zlyhaval po cely cas! Je mni na grc ako takato chudera vyhrala W! Vsetky hracky ktore mala v ceste boli urovne chalengeru, a jedina Bouchand sa vo finale posrala ako novacik... Kua ako moze mat taka labilna svina tolko stastia a vyhra GS??? To uz naozaj ten tenis nema spravodlivost? Spina spinava labilna vyhra W uplnym zazrakom a uz sa tu pise ako a kedy bude svetova 1???? Co to ma byt? NIKDY TA SVINA NEBUDE JEDNOTKA !!! NIKDY
Reagovat
mur3na11
chudáček aresko...
Reagovat
A.R.R.
on s tím spamuje všechny články o Petře.....
Reagovat
smazaný uživatel
Ty by jsi taky potřeboval psychologa...
Reagovat
smazaný uživatel
Za těch 25% by se měl Černošek snažit trošku víc. Petra okolo sebe živí hodně lidí a fakt, že vydělává slušně tenisem ještě neznamená, že by neměla vydělávat i mimosportovně. Ať si říká každý co chce, ale tohle ke sportu prostě patří. Je to známá osobnost, která je talentovaná a navíc i pohledná. Lidi jí milulují po celém světě, ne je jen v ČR a já nevidím důvod proč by z toho neměla taky něco mít.
K té psychice jen tolik, že Petra viditelně vyzrála a já nevěřím, že jí to semele jako posledně. Je to dospělá pozitivní holka.
Reagovat
smazaný uživatel
Petra si koupila za Wimbledon náušnice.. :-)

http://isport.blesk.cz/clanek/tenis-wimbledon/208854/odepisovani-na-gratulace-pak-nakupy-tak-slavila-sampionka-kvitova.html
Reagovat
PetaM
Čtyřiadvacetileté Kvitové například za rok končí smlouva s oděvní firmou Nike a výhra ve Wimbledonu jí pomůže.

Tak se Černošku prosím posnaž, ať má Petra oblečení jen pro sebe :D :D Pokud to půjde, tak děkuji :D
Reagovat
smazaný uživatel
ano, taky se primlouvam!!! A at tomu Nike do toho muze kecat, dost bylo sedych pyzam a panskych polokosil!!! Je to krasna holka, tak co!!!
Ale obavam se, ze to nepujde, Nike ma jen dva hlavni kone - Marii a Serenu, ti maji vzdycky veci jen pro sebe a taky Vika a LiNa maji vzdycky neco, co na nikom jinem neni videt :( Pritom GS turnaji maji vsechny tri ted stejne, jen holt Vika byla jednickou a LiNa je z Ciny... Petra je fakt takova Popelka pro ne :(
Reagovat
smazaný uživatel
Tak letos měla ve Wimbledonu Petra stejný tričko jako Li Na a tu šedou polokošily měla Li Na taky, akorát v jiný barvě.. :-) Ale bylo by fajn, kdyby měla svojí kolekci na turnaje. Na druhou stranu, ať si hraje v čem chce, hlavně když bude hrát dobře a vyhrávat turnaje.. :)
Reagovat
smazaný uživatel
ale LiNa byla original co se barev tyce, kdezto to sedy pyzamo Petry melo dalscih x holek uplne stejny :(

zaslouzi si oroginalnejsi pristup proste, ale je pravdou, ze je to jedno, hlavne, kdyz bude zdrava, spokojena a bude se ji darit :)
Reagovat
PetaM
Souhlasím, ať si vyhrává GS třeba v nějakém hnusném oblečení, důležité bude, že je bude mít :D

Ale taky neříkám, že by měla zůstat u Nike, když má tolik koní. Existují i jiné firmy ...
Reagovat
vendulkabendulka
Dneska jsem cetla clanek (bohuzel se mi nedari najit link) o marketingu a Petre. Bylo tam nekolik nesmirne zajimavych veci, zaujalo me zejmena:
- Petra za rok 2012 vydelala neco pres $2mil na prize money a odhadem $0.5mil na mkt aktivitach. Nisikori, ktery nevyhral v te dobe nic vydelal vic nez $10mil. O hracich jako Maria ani nemluvim.
- Autor se pokusil zjistit jmeno agentury, ktera Petru zastupuje po mkt strance. Nepodarilo se mu to.
- Vetsina tenistu Top10 ma pevnou smlouvu s nejakou vehlasnou PR agenturou ktera se ji stara o vsechno. Petra ma jednu holku.
- Petra nemuze fungovat na zaklade vyzkouseneho modelu: Nasad si kramfleky, naaluj se a zacni vymetat vecirky. I kdyby to udelala, nebude to fungovat protoze to proste neni ona. (Rikala Martina Navratilova). Petra je telem i dusi "sportsman" a vlastne introvert. Nikdo se ani nepokusi na tuhle zajimavou vec napasovat nejake mkt strategie. Proste si jedou ty svoje nacancane holky, tam je to vyzkousene.
- Petra prisla odhadem od Wimbledonu 2011 zhruba o $30-50mil
Reagovat
vendulkabendulka
Tim chci rict jedno. Kdyz pak clovek cte "Seděl jsem s nejvyšším šéfem Nike v Paříži" tak si rika, Cernosku, tys sedel maximalne tak v prostejovske pizzerii s nejakym lokalnim socdemakem a navzajem jste si okukovali slamu co vam couha z bot.
Reagovat
smazaný uživatel
Jak správně poznamenala Kitty, Petru zastupuje Česká sportovní, což rozhodně ve světě sportu není neznámý pojem.
Reagovat
smazaný uživatel
zastupuje ji cernosek a jeho ceska sportovni, ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Ale její PR manažerka je Katie Spellman.. :)
Reagovat
smazaný uživatel
To ano. Ta ale rozhodně nemá na starosti dojednávání reklamních smluv. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
kontakt na Kattie je na oficialnich strankach Petry
Reagovat
vendulkabendulka
Ano. Jenomze autor z US to nedokazal z dostupnych zdroju vubec zjistit. A kdyz to nedokazal on, mozna to nedokaze ani firma ktera bude chtit nabidnout Petre smlouvu...
(Samozrejme prehanim. Ale tady se hraje na jmena. A pokud se obecne vi, ze Petru zastupuje vehlasna sportovni agentura ABC tak jsou to dve tretiny uspechu na ceste ke smlouve)
Reagovat
smazaný uživatel
Což znamená jenom to, že autor z US je diletant.
Reagovat
vendulkabendulka
Ok, uz koncim, nema to vyznam.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale přeci to, že nějaký autor z US nedokázal nic zjistit vůbec nic neříká o tom, jak dobře nebo špatně je Petra zastupovaná. Spíš se nabízí otázka, jestli se vůbec obtěžoval něco zjišťovat..
Reagovat
vendulkabendulka
Vsimnete si prosim jeji marketingove aktivity. Trikrat do roka zajde do Steilmann, butiku treti tridy kde ji milostive daji nejake hadriky a ona o tom tweetne. Dvakrat do roka dostane k uzivani noveho bavoraka, necha se vyfotit a tweetne o tom. A dal... NIC. Dvounasobna Wimbledonska vitezka. Srovnejte to treba s cojavim, Azarenkou.
Reagovat
smazaný uživatel
no a to ji to jeste pak fanousci vycitaji, kdyz ty fotky nasdili, ze jako ma radsi trenovat :P lidem se nezavdecite :P

na duhou stranu, k cemu ty miliardy by ji byly, penez ma na tri zivoty dopredu uz ted ;)
Reagovat
smazaný uživatel
ale tak k zamysleni to urcite je, jen ja nemam tohle marketingove vzdelani, tak se k tomu nemuzu a nechci moc vyjadrovat....
Reagovat
vendulkabendulka
To by mel v zivote nenapadlo, ze tohle budu muset vysvetlovat.
- Zaplati z tech penez dane, spolecnost je bohatsi
- Utrati je lokalne za sluzby a zbozi, spolecnost je bohatsi
- Investuje je do rozvoje nejakeho lokalniho byznysu, spolecnost je bohatsi
Reagovat
smazaný uživatel
- nebo je může bezúčelně rozfofrovat jako spousta lidí před ní...
- nebo je může nechat se bezúčelně válet někde v bance...

Jenom proto, že zbohatne Kvitová ještě nutně nemusí zbohatnout společnost, i když minimálně na daních to pro společnost přínos je, to ano.
Reagovat
vendulkabendulka
Vy byste si s Cernoskem mohli podat ruce a vymenit navstivenky. Lituji, ze jsem vubec tohle tema otevrela. Stacilo.
Reagovat
smazaný uživatel
Nemohli. Černošek je, na rozdíl ode mě, úspěšný sportovní manažer.

To téma bezesporu je zajímavé, jen to chtělo přijít s něčím lepším než s výcucem z článku, u něhož si ani nepamatuješ původ. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
jezis marjaaaa, to ja vim!!! ja jen rikam, ze i takhle ji to jiste staci ;) ze bez toho neumre hlady do konce zivota.
nemusite mi to vysvetlovat, vim co jsou dane a dalsi veci, klid
Reagovat
smazaný uživatel
Má smlouvu s Nike a Wilsonem, dělala reklamy pro poštu, banku a elektrárenskou společnost + se určitě vyskytovala na akcích, které třeba nám veřejnosti unikly.
Reagovat
smazaný uživatel
+ ještě přede dvěma dny dvojnásobná grandslamová vítězka nebyla. Přesněji - od roku 2011 až do včera na podobný úspěch nedosáhla. A protože nemá tak hezkou modelkovskou tvářičku jako Ana, která nemusí hrát ani prd a stejně bude vydělávat, ani za ní nestojí tak ohromný trh jako třeba za Li, tak je její marketingová hodnota menší..
Reagovat
VlS
Máš pravdu, už ani nepamatuju, kdy jsem viděl Peťu v televizní reklamě na cokoliv. Biathlonisti leto byli vidět třeba.
Reagovat
smazaný uživatel
tak vyhrala teprve vcera, proboha ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Naposledy byla v reklamě na nějakou banku asi před 2 roky a ta reklama byla příšerná..
Reagovat
smazaný uživatel
Já si zas nemůžu vzpomenout, kdy jsem naposledy v reklamě viděl třeba Serenu.
Reagovat
VlS
A díváš se na bednu v Americe?
Reagovat
smazaný uživatel
Nedívám. A?
Reagovat
smazaný uživatel
poslední Sereny reklamy jsou z loňska

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2398358/Nike-marks-25-years-Just-Do-It-campaign-ad-starring-Serena-Williams-LeBron-James-Gerard-Pique.html

https://www.youtube.com/watch?v=sWsbRkXzshc

http://www.thehollywoodgossip.com/videos/banned-serena-williams-ad/
Reagovat
smazaný uživatel
to určitě je zejména ve výši finanční odměny a zisku bodů. Prohlašovat, že Kvitová podala nejlepší výkon v historii ženského tenisu, nebo že utkání bylo na světové úrovni je značně přehnané. Je třeba si uvědomit přes jaké soupeřky turnajem prošla - mimo Bouchardovou, která zahrála skoro nic, naší Šafářovou v semifinále, střetla se s hráčkami od 31. místa dozadu. Vím, že někdo řekne, že na to se ptát nikdo nebude. Proto píši je to úspěch, ale hlavně, aby jí to vydrželo. Světový tenis díky oběma hráčům jsme viděli v dnešním finále mužů.
Reagovat
smazaný uživatel
Naprosty nesouhlas, porovnavas hrusky s jabkama, zensky jsou jiny nez chlapy a hrajou jiny tenis. A casto utocnejsi :P, aspon Petra se s tim teda nepare ;).
Navic jsem slysela zahranicni zkuseny kometatory a ti rikali vcera neco jineho, hodne to chvalili a to je pro me smerodatnejsi, nez nazor tvuj.
Reagovat
LukasH
Jenže víš, proč Bouchardová nezahrála skoro nic? Protože jí to Petra nedovolila. K ničemu jí nepustila. Na Petřinu hru nebyla včera odpověď. Ono je třeba se totiž podívat, jak ty hráčky aktuálně hrají a ne sledovat žebříček. Venus je možná hráčka mimo top 30, ale máš pocit, že ta její hra tomu odpovídala?
To finále prostě nebylo o slabosti soupeřky jako minulej rok s Lisickou, ale o Petřině dominanci.
Reagovat
PetaM
Petra nemůže za to, že žebříčkově lepší soupeřky vyhořely. Asi nejsou tak dobré.
Reagovat
smazaný uživatel
proste jim to nevysvetlis, lidi ceskemu neni nikdy nic dobreho....
Reagovat
smazaný uživatel
a koho z TOP 10 měla porazit když kromě Petry, Simony a Angelik tu nezahráli vůbec nic je to velká ostuda TOP 10 že pouze 3 postoupili do ČF to jenom ukazuje že jediná Petra z TOP 10 dokáže hrát na trávě kvalitní a vyrovnaný tenis Petra porazila dobré travařky a hráčky se skvělou formou (Venus, Lucka, Eugenie) tady nejde o to kolikáté na žebříčku byly Petřiny soupeřky ale o to jak byly kvalitní. Tady se jenom ukazuje že nejde o žebříček že světová jednička nemusí nutně vyhrát ale může vyletět i v 1.kole
Reagovat
smazaný uživatel
Petra ale nemůže za to, že ty hráčky top 10 podaly tak špatný výkon, že se do čtvrtfinále probojovaly pouze tři. přičemž všechny, co vypadly, prohrály celkem jednoznačně, o nějakých nešťastných porážkách nemůže být ani řeč. Argumentovat tedy, že to má menší hodnotu, protože nehrála s hráčkami top 10 je holý nesmysl - Wimbledon jenom naplno potvrdil to, co já říkám celou dobu: žebříček je jenom pomocná statistika, o aktuální formě hráčů a hráček neříká zhola nic.
Reagovat
slacker
Vyrazovaci system nenirka vubec nic. Potencialni Finalista muze vyopadnou uz v prvnim kole kdyz se potka s budoucim vitezem a muze byt 10x lepsi nez skutecny finalista. Jedine ligovy system kazdy z kzdym nebo skupiny po vice hracich ksou spravedlive :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím, že tabulka by byla nejspravedlivější, jenže systém "každý s každým" je kvůli velkému počtu hráčů nerealizovatelný a švýcarský systém by zase nevydejchali diváci a hlavně televize, protože by nebylo dopředu vůbec jasné, kdo s kým bude hrát. :-)
Reagovat
VlS
Ty tak kecáš, bavíš se hodně hromadným utokem fandů. To jsi chtěl, ne, tenis je ti fuk.
Reagovat
tommr
ale za její propad v minulejch dvou letech zjevně žádnou spoluodpovědnost necítí. Neměl by přitom právě on Petře pomáhat se zvládáním toho tlaku, kterej byl na ní vyvíjenej?
Jinak je logický, že bez dalších úspěchů marketingovej potenciál rychle uvadá. Z jednoho GS titulu se donekonečna žít nedá. Ted to snad bude zase o něco lepší, ale bez stabilní výkonnosti to bude mít Petra vždycky těžší než výkonnostně srovnatelný tenistky. Velice fundovaně se o tom píše v tomhle článku: http://www.forbes.com/sites/miguelmorales/2014/07/05/petra-kvitova-wins-wimbledon-but-bouchard-will-win-sponsorship-race-because-of-how-we-market-female-tennis-stars/
Reagovat
VlS
Profesionální sport ( jakejkoliv ) je tvrdej bussines, žádná charita. Neříkám, že se mi to líbí, ale je to prostě tak.
Reagovat
deLaFere
Z článku jasně vyplývá jak hluboce už je Černošek zatížen penězi a lidskost se pomalu vytrácí, byť nepochybuji, že sponzorský úhel pohledu je vykreslen přesně.
Reagovat
blixa
On jinej nikdy ani nebyl. Aspoň nepamatuju a že hodně pamatuju :D On se takovej už snad narodil. Zase lidi co to mají nastavený jinak by asi jeho práci dělat nemohli.
Reagovat
Roger_Federer
:), uvedomujete si vy placky, ze Kvitova dneska ve 24 letech multimilionarka, Cernosek na tom ma hodne velky podil..
Reagovat
blixa
Dyk taky neříkám že neumí dělat svojí práci ! ;-)
Reagovat
blixa
Placko ! :D
Reagovat
smazaný uživatel
Černošek je byznysmen, ne charita, samozřejmě, že chce, aby se mu ty prachy, co do hráčů vráží, vrátily.
Reagovat
LukasH
Hm a tenhle text v zeleným rámečku dokonale vystihuje podstatu věci. A to je asi jen zlomek toho, co souvisí s touhle tenisovou kariérou. Možná, že je tenhle text odpovědí na to, proč to Petra "nezvládala". Pokud se podívám na její video z dětství, rodiče a život vůbec, muselo to, co následovalo úspěších v roce 2011, pro ni být úplný scifi. A teď jí ještě řekli - když už nevyhráváš, tak se aspoň tvař mile.
Reagovat
deLaFere
Amen!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist