Petra špatně regeneruje. Snažíme se ji poslouchat, řekl kondiční trenér Kvitové Vydra

29. 10. 2015, 09:54
Aktuality 37
Už pět měsíců je David Vydra kondičním trenérem Petry Kvitové. Vzhledem ke zjištění, že hráčka prodělala mononukleózu, zatím pracuje s jejím tělem podle toho, jak se dvojnásobná vítězka Wimbledonu zrovna cítí. A při povzbuzování u kurtu se trošku krotí.
Profily hráčů
David Vydra a Petra Kvitová

Zatímco Kvitová v Singapuru hraje na pátém Turnaji mistryň, Vydra už je na Masters posedmé. "Byl jsem na něm jednou s Martinem Dammem a pětkrát s Berďou," připomněl Tomáše Berdycha, kterému se staral o kondici do konce loňské sezony. Pak krátce spolupracoval s Lukášem Rosolem a od konce června je s Kvitovou.

Ve středu sledoval výhru Kvitové nad Lucií Šafářovou, která dala hráčce naději před posledním duelem ve skupině na účast v semifinále. "Je hrozně důležité, že žije až do posledního zápasu. Když od půlky týdne víte, že nemáte o co hrát, nestojí to za nic. Je prima, že se Petra v pátek může porvat o postup," řekl Vydra.

Kvůli špatným krevním testům po mononukleóze Kvitová po Wimbledonu musela trénink výrazně omezit. Třeba na US Open ve volných dnech vůbec nehrála tenis a chodila jen do posilovny nebo imitovala údery před zrcadlem.

Vzhledem k zdravotním problémům Kvitové se zvažovalo, zda by nebylo lepší, kdyby ukončila sezonu předčasně. "Hlavně David (trenér Kotyza), ale doktoři jí hrát úplně nezakázali a ona moc chtěla na Masters a na Fed Cup," řekl Vydra.

V tréninku musí reagovat ze dne na den. Nemůže si udělat plán. "Po dvou dnech volna se Petra ráno vzbudí a je unavená. Pak nemá cenu se do něčeho nutit," řekl Vydra. "Snažím se ji poslouchat. Když vidím, že je jí dobře, přitlačíme."

Kvitová nemůže pracovat na vytrvalosti, protože špatně regeneruje. Neznamená to ale, že fyzičku vynechává. "Může dělat na síle, ale aniž by zahlcovala tělo laktátem. Ale v té skládance něco chybí. Je to, jako kdybyste stavěli barák a do malty nepřidali nějakou složku, taky by to taky dobře nedrželo. Musíme dávat pozor," uvedl Vydra.

Nepříjemné je, že Kvitová chvilku trénuje a pak musí přípravu omezit. To zažila letos dvakrát. V březnu si vzala volno a pak měla omezení v létě. "Podle mě je úplně nejhorší rytmus, kdy se střídá trénink - výpadek, trénink - výpadek. Metabolismus dostává hrozné rány. Pro ni je to fakt strašně náročné, to si málokdo uvědomuje," řekl Vydra.

Už se těší, až doktoři dají Kvitové zelenou pracovat bez omezení. "Po všem, co si letos prožila, má ještě hodně velké rezervy," konstatoval Vydra, který je s Kvitovou domluven na další sezonu a už přemýšlí o zimní přípravě. "Hlavně, aby to Petře vyhovovalo zdravotně a v podmínkách, které jí budou vyhovovat."

Dříve byl Vydra zvyklý, že Berdych vydržel hodně. "Zvládl velkou zátěž a přitom se vyhýbal zraněním," řekl Vydra. "Tomáš hodně investoval do svého těla. Zkoušel novinky, vozil s sebou fyzioterapeuta a nechával si dělat krevní testy."

V hráčské lóži Vydra vždy živě fandí. Často zatíná pěsti, neklidně poposedává a po výměnách hlasitě reaguje.
"Hecovat chlapa je jednodušší. Vím, že mu to pomůže," porovnával Vydra. S Kvitovou, kterou ještě tolik nezná, se musí trošku krotit. "Mám strach, abych něco neudělal špatně. Nevím, jak ten řev na ni zapůsobí. Ženské by to mohlo ublížit. V tomhle jsou holky trochu jako mimozemšťan," řekl.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

37
Přidat komentář
peggy
Petra i Lucina by se mnely venovat tomu co je bavi a neni to tenis.Jejich hra je k placi.
Reagovat
janek_da
ja tezeru
Reagovat
VlS
Až jí potkám, tak jí sežeru
Reagovat
Roger_Federer
m.youtube.com/watch?v=-Ru6ZsbVgXY
Reagovat
Cico93
dobréééé:-)

niekedy som to furt kukal.
Reagovat
janek_da
vsicni maji doma ... :-OOO
Reagovat
Lunej..
to nemá jednoduchý, opravdu atypická hráčka na okruhu. Myslím, že můžeme být rádi, že zatím hraje, kdo ví, jak to bude s jejím zdravím dál. Takže můžu jen držet palce ať se ze všeho nějak vyhrabe.
A Tomáše obdivuju, jak na sobě maká a není skoro vůbec zraněný. Být profi sportovcem není vůbec nic jednoduchýho, jak si mnozí myslí.
Reagovat
Cico93
dobrý obrázok:-))
Reagovat
janek_da
:D
Tos mi pripomnel, jak mi kamos rikal, ze mu uvizla srna v plotu. A druhý na to hned, jestli to s ní zkusil.
Reagovat
Cico93
:)
Reagovat
babolat.cz
Petra zřejmě uvízla v síti...
Reagovat
Fandina
:-)))))) pobavil
Reagovat
babolat.cz
tak to je neveselé. Zítřejší zápas může skončit dříve než začne, pokud se Petra probudí unavená. Tak aspoň Lucka by to mohla vybojovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Vypadá to, že Petra po letech marného hledání konečně našla kondičního, co jí fakt pomůže.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky v to doufám :-) Přece jen, to časté vyměňování kondičních trenérů...
Reagovat
Fandina
Také si myslí, že by to mohl být ten pravý. Celkem dost prožívá ji její hru na lavičce, když ho zabírají a jak sám píše, krotí se v povzbuzování.

Jen ale doufám, že když teď se tak krotí, protože je Petra po nemoci, tak pak aby na ní nezkoušel podobné dryly, jaké sám na sobě aplikuje Berďa, když jel jeho kondičním. Samozřejmě myšleno trochu v nadsázce. Ale co kdyby.
Reagovat
smazaný uživatel
Na mě působí fakt inteligentně a moudře. Věřím, že nic takového neudělá.
Reagovat
Fandina
Ne to byla nadsázka, samozřmě, že asi ne, když píše, že se musí přizpůsobovat co Petra cítí, už vzhledem i mono i celkově, že je to holka, ne Berďa.

Ale vem si, četla jsem, jak si Berďa sám sobě nakládá, do těla a on byl u toho. Celkem mě to pobavilo, ta představa, beru to s humorem ...
Reagovat
janek_da
Hodně zajímavý rozhovor.

Trenovat Petru, kór po mono, je na disertačku.
Reagovat
smazaný uživatel
A co ? O jeho platu si můžeme jen nechat zdát ( alespoň já ), tak alespoň si ho zaslouží.
Reagovat
janek_da
Proč ta agresivita?
Reagovat
smazaný uživatel
Nemyslím, že to janek_da mínil zle. Ostatně na Petře si vylámal zuby i Stober a to je nějaká kapacita.
Reagovat
smazaný uživatel
Agresivita? Že řeknu svůj názor ? Stojím si za svým! Jako trenér má slušný plat, proč bychom ho měli litovat, že má s Petru těžší práci než s Berďou ? Měl by se snažit, kdo je tu mimozemšťan ? Můžeš mi říct konkrétně v čem jsem agresivní ? Čím na tebe útočím ? Že řeknu, co si myslím ?
Reagovat
smazaný uživatel
Prosím, o Stoberovi mi radši nemluv. Mě připadá, že přispěl svým stylem k Petřiným zdravotním potížím. Vydra je moudřejší.
Reagovat
smazaný uživatel
Vydra má něco, co Stoberovi zjevně chybělo a co je v případě Petry asi hodně zásadní - schopnost přizpůsobit se.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale to přece základní předpoklad kondičního. Přizpůsobit se klientovi. Já jsem z něj měla špatný pocit téměř od začátku, když jsem viděla jak Petru honí . A jak byla vyhublá na turnaji Dauhá, Dubaj. To jsem se tak lekla, že na to nezapomenu. Prostě tenhle styl pro Petru není. Ať si některé hlasy tady klidně říkaj opak. Nemají pravdu. Doufám také a zdá se mi, že Vydra bude moudřejší a vyhmátne přesně to, co Petře pomůže. Teď jsou ovšem značně limitovaný proběhlou infekcí. A to infekcí zákeřnou, jejíž virus zůstává na stálo v těle.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale vždyť my nejsme v rozporu, naopak, v názoru na Stobera se zcela evidentně shodujeme. A na Vydru, zdá se, taky.
Reagovat
janek_da
Nevim. Možná Stober přišel ve špatný čas. Zajímal by mě rozdíl v jeho treninku od Všetíčka. Ten Petře hodně pomohl, Stober ne. Úplně na dálku, jenom z Petřiných rozhovorů, bych řekl, že zas tak rozdílné nároky na Petru neměli.
Možná chtěl Stober rychle moc a přepískl to ...
Reagovat
smazaný uživatel
Předně si myslím, že se Všetíčkovi připisují větší zásluhy, než reálně má. A Stober? Včera tady někdo postoval zajímaví článek o Petře a Kotyzovi, ve kterém byl zmíněn i Stober a jeho přístup. Ten zcela evidentně nemohl fungovat.
Reagovat
VlS
Hlavně asi nevěděl o mononukleóze
Reagovat
smazaný uživatel
To určitě nevěděl. Ale o tom, jestli mononukleoza propukne či ne, závisí na aktuálním stavu organismu. S EBV se setká téměř každý. Populace je promořena. A ty řeči o nemoci z líbání jsou k smíchu. Já myslím, že její organismus enormně zatížil a pak to rychlé hubnutí.....To nebylo dobře. Stres, hubnutí , fyzická zátež. To je pěkné prostředí pro EBvirus....
Reagovat
smazaný uživatel
To mu ani nikdo nevyčítá. Ale že nejen nebyl schopen rozpoznat, že ta únava není způsobená jenom nějakým drilem na tréninku, ale že je za tím něco daleko závažnějšího, ale dokonce to i zpochybňoval, to je jeho závažné selhání.
Reagovat
George_Renel
Je-li řeč o tom Němci, vždy si vzpomenu na jeden z turnajů kde nebyl Kotyza, Petře se příliš nedařilo a vysílala ke Stoberovi do lóže vyčítavé pohledy ve smyslu: Já jsem ti to říkala.........
Reagovat
janek_da
Já tady uznám Vydru a ty vyjedeš s kecy o jeho platu a o snech.

Petra se svými trably rozhodně není obvyklá hráčka na okruhu. Musí se na ni u fyzické přípravy hodně opatrně. Kdo to zvládne, ten si uznání zaslouží. A nějaké poznatky z tohoto treninku, nejen tento rozhovor, by uvitali i odborníci, nejen já. Proto píšu o disertačce.
Reagovat
smazaný uživatel
Kecy ? Kdo je tu agresivní ? Z tvé poslední věty jsem měla pocit, že Vydru lituješ. No, zjevně jsem to špatně pochopila. Z mého pohledu je to člověk, který je za svou práci velmi dobře placen, má velké zkušenosti, je moudrý a inteligentní. Ještě sice musí zapracovat na porozumnění ženské duši, neboť zatím pracoval s tou mužskou . Proto jsou pro něj " holky jako mimozemšťani ". Ale mám z něj jinak velmi dobrý pocit a věřím, že Petře pomůže. Uznání je na místě, lítost nikoli. Toť vše.
Reagovat
janek_da
Jestli tobě přijde jako normální konverzační věta "A co? Si můžeme nechat jenom zdát ...", tak jsme asi na jiném levelu.

Mi přijde věta o disertačce ok. A když tam k ní píšu i o mononukleoze, tak tím tuplem.
Reagovat
smazaný uživatel
Jak jsem psala( a už končím ) , zřejmě jsem špatně pochopila smysl té poslední věty. Proto jsem zmínila výši platu. Jsou profese daleko důležitější, kde běží o život a zdraví lidí, a jsou ohodnoceny platem daleko nižším. Co se ti nezdá na souslouví a co ? ? Mám snad provozovat cenzuru ? Jinak vše, co jsem řekla výše, platí.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist