Petra s Luckou mají výborné základní údery, vyzdvihuje Kotyza. Mezery vidí v obraně

2. 7. 2014, 20:26
Aktuality 29
Pro trenéra Davida Kotyzu má české semifinále wimbledonské dvouhry žen zvláštní nádech. V minulosti připravoval Lucii Šafářovou, která se ve čtvrtek postaví jeho současné svěřenkyni Petře Kvitové.
David Kotyza

"Už to je přeci jen pár let, co jsme byli s Luckou. Já myslím, že to je speciální v tom, že to je semifinále grandslamu. To je mimořádné!" řekl Kotyza.

S Šafářovou slavil její první turnajové tituly na okruhu WTA v roce 2005 v Estorilu a ve Forest Hills. Od roku 2009 ale jezdí po světě s Kvitovou, s kterou slavil největší úspěch právě ve Wimbledonu díky triumfu před třemi lety.

V soubojích Kvitové s českými tenistkami, které trénoval, Kotyza přeci jen krotí více emoce v hledišti. "Pro Davida to asi není úplně jednoduché," myslí si Kvitová. Její kouč ale vnímá jen svoji svěřenkyni. "Soustředíme se na sebe," řekl Kotyza.

Porovnávat Kvitovou a Šafářovou po lidské stránce odmítl. "To by bylo na dlouho a já bych nechtěl, aby to sklouzlo do povrchnosti," omlouval se v tréninkovém areálu Aorangi ve Wimbledonu. Mluvit o herním stylu bylo snazší. "Obě těží z výborných základních úderů, které mají vysokou razanci. Na druhou stranu mají určité handicapy ve hře v obraně a s pestrostí hry. To jsou maličkosti, které je odlišují," řekl.

Šafářová letos pod vedením kanadského kouče Roba Steckleyho zažívá nejlepší sezonu. Především je psychicky odolnější. "Faktem je, že Lucka hrála v posledních letech dobře všude možně, ale na grandslammech se jí tolik nedařilo. Letos úspěšnost zvedla a postupy do závěrečných kol grandslamů ji opravňují si myslet, že v tomhle udělala největší pokrok. Herně se stala vyrovnanější a není tolik zraněná jako dřív. Spolupráce s Robem jí jde určitě k duhu," řekl Kotyza.

Kvitová se Šafářovou jsou kamarádky. Poprvé se setkaly v prostějovském klubu, ještě víc se skamarádily při Fed Cupu v Bratislavě v roce 2007, kde byla Kvitová jako pátá hráčka. "Náš vztah není, že se jenom pozdravíme a tím to končí. Myslím, že kamarádky jsme," řekla Kvitová.

Tenis je hra individualit a ve Wimbledonu není čas na party. Každá z hráček si pronajala se svým týmem dům nedaleko areálu. Obě se maximálně pozdraví, když se míjí na trénincích. "Jako s každou jinou hráčkou," řekl Kotyza.

V letošní sezoně Kvitová porazila Šafářovou už čtyřikrát. S levačkami i s českými soupeřkami má světová šestka pozitivní bilanci. Tentokrát ale půjde o výjimečný duel. "Jak obě vstoupí na kurt v semifinále, tak to bude něco speciálního pro obě z nich. To, co zažily doteď na turnaji, už bude pasé. Je to úplně otevřená záležitost," mínil Kotyza.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

29
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Frick
Pořád lepší Petra jak Alexandrová. :-)
Reagovat
Frick
(Počítáno do začátku Wimblu, bez HC či FC)

2011
TOP 10: 6:2
TOP 11-20: 2:0

2012:
TOP 10: 0:4
TOP 11-20: 2:1

2013:
TOP 10: 3:3
TOP 11-20: 3:3

2014:
TOP 10: 0:3
TOP 11-20: 1:2

Vám nevim. Nejsou takovýhle výsledky pro hráčku, jenž je největší favoritkou Wimbledonu, naprosto tragický?

Neměl by případný GS trimuf být vyústěním povedené (dosavadní) sezóny, tak jako tomu bylo v roce 2011?

Mělo by se fakt skutečně tak moc spoléhat na nějaký zázračný vstaní z mrtvých?

Není výhra nad Venus až příliš přeceněná? Vedlo se jí do Dubaie, ale pak v dalších 8 zápasech na 4 turnajích už to nestálo za moc. Neporazila hráčku TOP 40.

Oproti tomu Lucka:
TOP 10: 2:9
TOP 11-20: 5:0

Po odečtení 4 porážek od Petry tam máme dvě veletěsný porážky od Li a Marie, dále byla blzíko i výhry nad Halep + další důstojný 3-setový zápas s Mašou. Jedině v zápase s Jelenou J. nebyla schopna soupeřce z TOP 10 schopna Lucka vzít set. To Petra ve svých 3 duelech s TOP 10 uhrála jen jeden set s Halep, proti Jeleně a Maše neměla moc šancí (vždy v min. 1 setu o dva brejky). Pak můžeme přidat zápas s tehdy 11. Cibulí, který byl v totožném duchu. ...To jsme se tedy přesunuli do TOP 11-20... Vyrovnanější byla bitva s Carlou S. N., jenž ztratila až v TB 3. setu. Na hardu v Dubaji, ale měla určitě Petra proti antukářce vyhrát. Jediná výhra tedy přišla nad Anou v Miami.
Reagovat
smazaný uživatel
Já ti odpovím: nevíš ;-)
Reagovat
PetaM
A na co ti tohle všechno je? Petra vyhraje talíř, bude její, bude dvojnásobná GS vítězka a z těchto porovnání budeš mít exkrement ...
Reagovat
Frick
Exkrementem se po vědění výsledku stanou všechny předzápasové články, komentáře, analýzy apod.
Reagovat
tommr
ty tvoje údaje se mi moc nezdají. Udělal jsem namátkovou kontrolu a objevil jsem tam zásadní chybu. V roce 2012 vyhrála Petra 2 turnaje (Montreal a New Haven) a na nich porazila 3 hráčky z top 10 (Bartoli, Wozniacki a Errani) a 3 hráčky z top 11-20 (Li, Šafářová a Kirilenko). Ty ale uvádíš 0 výher nad top 10 a jen 2 výhry nad top 11-20 v celý sezóně. Tak jak to vlastně je?
Reagovat
smazaný uživatel
taky tam je napsáno "do začátku Wimbledonu"...
Reagovat
smazaný uživatel
A k čemu pak taková statistika je? Teda kromě kopnutí si do Petry..
Reagovat
gigin
Sázkaři mají rádi takové stats.
Reagovat
tommr
takový časově omezený statistiky mají ale jen minimální vypovídací hodnotu ...
Reagovat
VlS
bývá hlavní potíž v psychice, sebedůvěře, trpělivosti. Petra těží z palebné síly, pokud trefuje kurt. Lucka je taky bomberka, vzhledem k dispozicím o trochu míň než Peťa, ale zase je pohyblivější.
Řekl bych, že Lucka s Robem letos ušla větší kus směrem k vyrovnanosti výkonů než Petra s Davidem a nic na tom nezmění ani když teď Petra ten Wimbl vyhraje.
Reagovat
smazaný uživatel
souhlasim. Lucka uz od poloviny minulyho roku se strasne zvedla a lepsi se a lepsi... Na Petre takove vetsi zlepseni nepozoruji, krome pohybu a vizualni stranky postavy...
Reagovat
freeteepek
Petry hra bohužel postrádá nápaditost. Proto má problémy se výrazněji prosadit na ostatních površích zatímco na trávě dominuje. Její levácký servis má na tomto rychlém povrchu největší účinek. Kotyza by s ní ale měl rozvíjet především hru na síti vést ji k tomu, aby nemlátila všechno hlava nehlava bez ohledu na okolnosti. Učit jí hrát chytře. Škoda, že to nedělá. Je ale pravda, že pokud si Petra bude dostatečně věřit, může bojovat o tituly s kýmkoliv a prakticky kdekoliv. To je pak otázka pro psychologa, jak přenést tu jistotu z Wimbledonu na jiné turnaje. Ten má taky máslo na hlavě:-)
Reagovat
Jabadu
Nejsem kvalitní tenista a nikdy jsem nebyl, ale v tomto souhlasím s Pálou st., že tenisté se na leváky jenom vymlouvají. Jasně, že je jich méně, ale z logického a geometrického hlediska jsou na tom oba soupeři naprosto stejně!
Reagovat
slacker
A ze statickeho pohledu levaci delaji problem i levakum :-))
Reagovat
vendulkabendulka
Petra uz davno umi hrat velmi chytre. Bylo to videt napriklad v zapase s Peng ktera pritom neni zadne orezavatko. Petra ji vsechno sazela pod nohy a ta se z toho naprosto rozsypala, do konce zapasu nenasla protizbran.
Reagovat
Jan
Kotyza vidí mezery v obraně. Od toho je trenér, aby ty mezery odstranil a ne o nich mluvil. Aspoň u Petry. Kanadský kouč Lucky aspoň ukázal, co dokáže dobrý trenér.
Reagovat
PetaM
Lucka má taky mezery a nikdo na nich nepracuje ... Nebo to minimálně nejde vidět :P
Reagovat
Jan
Í Tý ? :)
Reagovat
PetaM
Jo, já taky :D A pokaždé, když jsem na kurtu, se na nich snažím pracovat :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
a ty? ty umis jen kritizovat :P Tak proste posli svoje CV Petre a treba si te vybere za trenera :P
Reagovat
Jabadu
A výšku a hmotnost u Petry jsi zaznamenal? Nebo si myslíš, že s jejími parametry bude bránit jako Murray? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Murray je vyssu a tezsi.
Reagovat
Jabadu
To je dobrý joke. :D Teď vážně. Kotyza není osel a ví, že žádný plán B u tak vysoké a robustní hráčky nemůže fungovat.
Vždycky jí říká: "Napal jí to pod nohy, nebude mít co hrát a pak už si vybereš roh!"
Podle mě je to rozumné. A nějaký ten kraťas, přechod na síť, slajz ... bych vůbec neřešil. Třešinky, višně. :-D
Reagovat
VlS
Já jako plán B v okamžiku, kdy to lítá z kurtu vidím to dávat do kurtu. Teď to jen realizovat.
Reagovat
smazaný uživatel
:)))
at ji trenink pohybu v mladi zanedbali nebo fakt s tema dispozicemi jde hnout jenom malo(prsa jako u Halep?:), co me na Petre stve jsou jasny winnery, ktere dava do site, autu. Nemyslim ty jakoby lehke mice, ktere maji v sobe jed. Ale ty, kdyz je souperka uplne mimo a staci prehodit mic temer kamkoli. Petra do nej praskne, jak smyslu zbavena. O tom, jak s Barcou na zemi v rohu, uklidila mic 5cm pred zadni lajnu jsem psal. Jindy si zas na podobnou situaci musela brat jestraba!
Reagovat
VlS
To je přesně ono. Prostě hrát většinou tak, jak dokáže někdy a neprokládat to množstvím totálních black outů, jak taky dokáže a bohužel ne jen někdy. Těch 9 gemů v druhým setu s Barčou byl názornej příklad, auty, sítě na returnu nic moc servisů .... prostě máme na chvíli zhasnuto. Někdy se povede rozsvítit včas a někdy ne. Zápas s Venuškou byl paráda, 4. kolo bylo dobrý, jen servis nic moc, včera s Barčou teda nic moc, ani ten první set nebyla uplně hitparáda a za výsledek mohla spíš Barča, než Petra, ale místo toho, aby v druhým zapla na plno a Barču definitivně zlomila si vzala náhradní volno.
No nic, uvidíme jak to bude dál zítra, kdybych musel tipovat, tak asi tipnu spíš Petru, ale fandím Lucce. No, vidím to tak 55:45 pro Petru, ale víc ne.
Reagovat
VlS
Jinak Genie je Petra v růžovým, má v zápasech podobný vlny. Simona je natolik chytrá, že si dokáže počkat na tu vlnu a v ní to rozhodnout. Uvidíme.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist