Pavljučenkovová v Moskvě slaví sedmý titul a první před domácím publikem

19. 10. 2014, 13:47
Aktuality 15
WTA MOSKVA - Anastasia Pavljučenkovová se v 21leté historii Kremlin Cupu stala čtvrtou domácí šampionkou. Třiadvacetiletá Ruska si v dnešním finále v Moskvě poradila po třísetovém boji s Rumunkou Irinou-Camelií Beguovou a získala svou sedmou trofej na okruhu WTA.
Anastasia Pavljučenkovová

Anastasia Pavljučenkovová letos pouze dvakrát vyhrála víc jak dva zápasy po sobě, pokaždé to pak ale dotáhla až k titulům z turnajů WTA Premier. Na únorový triumf v Paříži, kde uspěla v pěti třísetových bitvách včetně duelu s Marií Šarapovovou, prošla tento týden bez porážky o poznání hůře obsazenou soutěží v Moskvě.

Cestou za vítězstvím nemusela čelit jediné hráčce Top 20. Po Konjuhové, Riskeové, Diatchenkové a Siniakové si v dnešním finále poradila ve třech setech s Rumunkou Irinou-Camelií Beguovou. Třiadvacetiletá Ruska zvítězila navzdory pěti ztraceným servisům 6-4 5-7 6-1 a vyhrála tak i druhý vzájemný zápas.

Anastasia Pavljučenkovová a Irina-Camelia BeguováPavljučenková přetavila jubilejní 10. finále na okruhu WTA v 7. titul a první na domácí půdě. Kromě letošního vítězství v Paříži vyhrála hned třikrát turnaj v mexickém Monterrey a zbylé dvě trofeje přidala v portugalském Oeiras a tureckém Istanbulu. Ve světovém žebříčku se posune z 30. na 24. místo.

Rodačka ze Samary Pavljučenkovová se stala v pořadí čtvrtou Ruskou, jež dokázala Kremlin Cup ovládnout. Před ní to vyhrála dvakrát Anastasia Myškinová (2003 a 2004), Anna Čakvetadzeová (2006) a Jelena Dementěvová (2007).

Čtyřiadvacetiletá Beguová hrála ve finále počtvrté v kariéře a poprvé na turnaji WTA Premier. Svůj jediný titul získala předloni v uzbeckém Taškentu. V žebříčku se v pondělí posune z 60. na 42. místo, jen čtyři pozice za své maximum.

Až dosud Beguová nebyla na podniku WTA Premier ani ve čtvrtfinále a nikdy neporazila dvě hráčky Top 20 na jednom turnaji, v Moskvě si však vyšlápla na domácí Jekatěrinu Makarovovou i Češku Lucii Šafářovou a dostala se až do finále.

- WTA PREMIER MOSKVA -
(Rusko, tv. povrch / hala, 710.000 dolarů)
nedělní výsledky (19. 10. 2014)
• Dvouhra - finále •
Pavljučenkovová (6-Rus.) - Beguová (Rum.) 6-4 5-7 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
Cico93
https://www.facebook.com/safarovalucie/photos/a.579526975445457.1073741827.437408476323975/801986546532831/?type=1&theater
Reagovat
smazaný uživatel
Tak pristi rok uz Top 20 ceka :-) A snad pravidelne uz nejake ty vetsi uspechy :-)
Reagovat
tommr
(staro)novejch kandidátek na top-20 je ale mnohem víc (včetně našich holek) a dost pochybuju, že by se tam dostala zrovna Pavlyuchenková s jejím podáním ... :)
Reagovat
skott
Nasti úspěšnost ve finálových zápasech během kariéry (na všech úrovních)

WTA 7-3
ITF 5-1
juniorské turnaje 13-2
Reagovat
smazaný uživatel
srdce sampionky, ted uz jenom ta hra.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
gratulace Naste, Begu me stejne jen vytacela.. ;-))
Reagovat
FulnekUltras
ale byla v Moskvě sakra dobrá, Irina jedna... ;-)
Reagovat
Frick
Je i fakt, ze podobne pocity by mohly svazovat i Nastu - ona by si to Lucka zaslouzila. Ja uz jeden premier titul z letoska mam apod. To muzem jen spekulovat. Do hlavy jim nevidis.

Z pohledu nekoho, kdo Lucce drzel palec celou sezonu, tak je bohuzel pravda, ze vetsinou mel clovek z jejich vyher pocity typu "fajn, ze se ti to povedlo, bylo by to skoda projet, kdyz si byla favoritka. Opravdu vitezny pocit ve mne byl, kdyz Lucka dala Ekaterinu, tehdy spojen s euforickou myslenkou "ty jo, ona ten Wimbledon vyhraje". Nakonec i jeji vitezne gesto bylo vymluvne. Ostatne, bylo to letos jedinkrat, co na nejake kategorii turnaju prekonala nebo alespon vyrovnala sve maximum.
Reagovat
Frick
Asi by jí Lucka dneska nedala. Někde (otázka jak moc hluboko) v podvědomí by bylo přemýlšení o tom, jak je krásné vyhrát titul doma a že ona by mohla být ta, kterou o to svou kamarádku připraví...

Na druhou stranu je fakt, že i to finále by znamenalo dalších 120 bodů navíc oproti semi a aspoň trofej pro finalistku....

Ale je vlastně zajímavé si oboje deblové parťačky porovnat. Nasťa hned letos 2x dobyla titul, na nějž Lucka celou kariéru marně čeká. Když se ale podíváme do race, zjistíme, že Lucka letos vybojovala o 795 bodů více, čili ten rozdíl je skoro stejně velký, jako body za ty dvě výhry na těch Premier turnajích (470 + 470 = 940). Nasťa vlastně vybojovala o 10 bodů méně než Kája a jen o 70 bodů více než Bára :o)

Pro zajímavost ještě dodám, že vyjma Nasti získaly titul z Premier turnaje ještě Pironková, Keysová, Venus a Petko. I tyto hráčky jsou v race za Luckou (Petko jí může ještě říznout, pokud se jí zadaří na TŠ). Pokud se tak nestane, bude to znamenat, že plnou polovinu z tuctu Premier turnajů vyhrála hráčka, co skončila nyní na race hůře než Lucka. Co se týče International turnajů, tak takových bylo 23 z 31....

Lucka tedy byla celou sezónu velmi konzistentní, na velkých turnajích se téměř vždy vyhla ostudnému vypadnutní s outsiderkou (např. na 3 ze 4 grandslamů došla dále než Petra!) a když jí to konečně všechno "sedlo" (los, forma), tak z toho bylo semifinále Wimbledonu. Což je bodově jen o 120 bodů méně než výhra turnaji Premier 5 a o 310 bodů více než výhra na Premier. Jen bohužel, končí se porážkou a bez nějaké trofeje. :-(

Výsledky Lucka trochu letos skutečně připomínala svého bývalého frajera, jen u něj jsou ty výsledky o řád výše, samozřejmě.
Reagovat
gedzitka
Za semifinále Wimblu Lucka dostala nějakou pamětní medaili nebo něco takového :-)
Reagovat
Jan
Pavljučenková prohraje 5 servisů a vyhraje, Šafářová se stejnou hráčkou prohrála jen 1 servis a prohrála. Je to smutné.
Reagovat
smazaný uživatel
To je holt tenis a jeho systém bodování (v dobrém i zlém)...
Reagovat
skott
Nasťa si nakonec orámovala spíše průměrnou sezonu dvěma tituly Premier z měst, která jsou jejímu srdci nejbližší ze všech. Ale zatímco v Paříži musela k titulu porazit tři hráčky Top 10, tak doma v Moskvě jí k tomu stačily podstatně horší výkony a v cestě jen dvě tenistky z první stovky. Z toho pohledu jsem měl určitě větší očekávání na začátku roku. Samotné finále dnes toho bylo důkazem, Nasťa to vůbec do tří setů neměla nechat dojít, když měla ve druhém setu dvakrát brejk k dobru.
Alespoň se tím ale nenechala rozhodit a znovu ukázala, že je finálová specialistka a konečně zas dala Moskvě ruskou vítězku!
Reagovat
EllNino
Stázka to nakonec urvala, perfektní výkon ve 3. setu, bohužel jsem si přál na 2. straně kurtu Lucinku, ale co už :) ...výborný týden a 2. halový titul Premier tenhle rok, což je super :)
Reagovat
Davor1
Gratulácia, po Paríži druhý tohtoročný prestížny titul. Hala jej sedí parádne ;) Dnes to nemala ľahké, Begu hrala výborne rovnako ako včera, z jej strany zrejme životný tenis, našťastie po druhom sete sa Nasťa skoncentrovala a skvele chytila úvod tretieho, potom to už išlo hladko.
Nebol som veľmi spokojný s jej tohtoročnými výsledkami, ale nakoniec vyhrala 2 výborné turnaje, to sa cení. Budúci rok už snáď bude zbierať body konzistentnejšie a usadí sa napevno v top15, určite na to herne má...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist