Pála nominoval na semifinále: do Itálie odletí pět Češek

10. 4. 2013, 10:11
Aktuality 46
Pětici Petra Kvitová, Klára Zakopalová, Lucie Šafářová, Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká nominoval kapitán tenistek Petr Pála na semifinále Fed Cupu v Itálii. Úřadující dvojnásobné vítězky soutěže budou o třetí finále v řadě bojovat na antuce v Palermu během příštího víkendu 20. a 21. dubna.
České tenistky (© Česká sportovní)

Petra Kvitová je jasnou jedničkou, o dvojce ale kapitán Petr Pála jasno stále nemá. Lucie Šafářová se totiž letos trápí, stejně tak deblistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká, kterou navíc trápí zranění ramena. Dlouhodobě stabilní formu si udržuje pouze Klára Zakopalová, která ve světovém žebříčku předstihla i Šafářovou, a tak Pála rozhodl: do Itálie odletíme v pěti. 

"Doufám, že v neděli odletíme v plné sestavě a finální nominaci na zápas udělám až na místě podle zdravotního stavu a formy hráček," řekl Pála na facebooku českého týmu. Nominace pro zápasy Fed Cupu musí obsahovat jen čtyři jména. 

Vedle světové osmičky Kvitové je aktuálně českou dvojkou Zakopalová, která letos hraje dobře a dostala se už na 21. místo žebříčku WTA, což je její maximum. O dvojce do dvouher rozhodne Pála mezi Zakopalovou a Šafářovou, které se letos příliš nedařilo, ale v Charlestonu postoupila do čtvrtfinále a vyhrála čtyřhru. 


© Česká sportovní

"Klára vykazuje dlouhou dobu velice solidní výkony a jsem taky rád, že Lucka dokázala v Charlestonu pár zápasů vyhrát, což je pozitivní," řekl Pála směrem k Šafářové (25. v pořadí WTA), autorce vítězného bodu z loňského finále proti Srbkám.

Italský tým se opírá o sedmou hráčku světa Saru Erraniovou s třináctkou Robertou Vinciovou, které společně tvoří nejlepší deblové duo současnosti. "Erraniová hraje dlouho fantasticky a Vinciová je velice nepříjemná," řekl Pála. V týmu je doplňují Francesca Schiavoneová a Flavia Pennettaová.

Nominace Itálie - ČR (Palermo, antuka)

Itálie: Erraniová (7. WTA), Vinciová (13.), Schiavoneová (47.), Pennettaová (107.).

Česko: Kvitová (8.), Zakopalová (21.), Šafářová (25.), Hradecká (58.), Hlaváčková (76.).

"Bude to tam strašně těžké. Italky mají formu a povrch podle svých představ. Ale zkusíme je porazit. Není to nemožné!" řekla Kvitová deníku MF Dnes. 

Kvitová, Zakopalová a Hlaváčková hrají tento týden na syntetické antuce v Katovicích, Šafářová má volno a Hradecká léčila bolavá záda. "Co vím od ní a od doktora Voráčka, tak by měla být v pořádku a už trénovat," řekl Pála. 

Češky letos v prvním kole porazily v Ostravě Austrálii 4:0. S Italkami si zopakují loňský semifinálový souboj, který doma vyhrály na rychlém povrchu 4:1. V historii samostatné republiky se s týmem z Apeninského poloostrova utkají už pošesté, vzájemná bilance vyznívá lépe pro Italky, které vyhrály čtyři utkání. 

Právě s Italkami a na antuce naposledy české tenistky okusily ve Fed Cupu porážku. V roce 2010 neuhrály Petra Kvitová a spol. v Římě ani set. "V Římě to byla velmi nepříjemná prohra, ale tehdy byly Italky o dvě třídy lepší. Tentokrát to bude velmi těsné," věřil Pála a řekl, že i na antuce budou jeho svěřenkyně útočit na postup. "Máme tým, který dokáže v této sestavě hrát na všech površích," řekl. 

Od prohry s Italkami v roce 2010 tenistky zvítězily sedmkrát po sobě a dvakrát získaly stříbrnou mísu. Pála by si rád s týmem zopakoval loňské finále v bouřlivém domácím prostředí. Češky totiž mají v případě postupu jisté, že by hrály o titul buď proti Rusku, nebo Slovensku před svými fanoušky. "Ta motivace je obrovská. Všichni máme vzpomínky na loňské finále, protože to bylo absolutně úžasný," dodal Pála.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

46
Přidat komentář
Fandina
kde jsi můj chlapče. Po Lukášovi, Tomovi, Ráďovi a dalším českým klukům a Rogerovi tě miluji ... kde jsi frý týpku ... miluji tě ... moooooooooooooooooooc
Reagovat
tommr
u Andrey se to dalo čekat, ale dnešní Klářin výkon je obrovský zklamání. Pokud si nedokáže poradit ani s průměrnou Camerinovou tak jakou by asi měla šanci proti Erraniový nebo Vinciový, který jsou o dvě třídy lepší?
Vypadá to, že proti Itálii se zase budeme muset spoléhat na dva body od Petry a jeden od Lucky Šafářový ...
Reagovat
Titan
Spíš to vypadá na opakování roku 2010. Ne, že bych si to přál, ale prostě to tak vypadá...
Reagovat
pepin
Všechno to musí pocházet z hlavy. Vem si, hrála ted dobře, je v podstatě ve 20, dostala se na 2 místo v republice, hraje proti nějaký 90 hráčce, tak v čem by měl být problém? Petru jsem neviděl , ale na Kláru jsem se díval a již jen pohled na ní jak se tam pohybuje, mimika, prostě celkový dojem nevěstil nic dobrého.
Reagovat
tommr
taky se takovýho scénáře trochu obávám ...
Reagovat
tommr
Camerinová je až na 174. místě v žebříčku a musela hrát kvalifikaci. Pro dnešní výkon Kláry neexistuje žádná omluva - prostě to nezvládla a nechala si vnutit hru soupeřky ...
Reagovat
smazaný uživatel
Já to tak černě nevidím, Petra i Lucka zázračně dokážou vždycky ve FC zabojovat, tak snad to bude i tentokrát. Kláru bych asi na zápas nedávala, přitom by z holek měla mít asi nejlepší psychiku, pokud se tvrdí, že s věkem je to lepší a lepší :) Ale souhlasím, že když by Klára stála proti odolný Sáře, tak taky nevím...jsem zvědavá, jak Petra bude hrát dál, správně by měla vyhrát, ale ono se to lehce kecá...:)
Reagovat
freeteepek
Camerinová byla rozehraná. Klára hrála teprve druhý zápas na antuce. Zápas jsem celý neviděl. Když jsem se koukal, tak Klára zrovna hrála dobře:-(
Reagovat
Fandina
Ano, souhlas. Klárka hrála dobře a měla všechno pod kontrolou, jenže nestačila na protihráčku. Ale já jí to věřím, Klárce, neměla v tom okamžiku na ní a nemohla za prohru. Tak Klárko příště to vyjde uvídíš. Pojď Klárko, máš na to, nepochybuji o tobě. Držím palce.
Reagovat
VlS
selhávala v rozhodujícich momentech. Vypracovala si ( pracně a zodpovědně) pozici na winer a rozhodující úder pravidelně zkazila.
Reagovat
pepin
Tak u Andrejky šlo podle prvních informací o nevolnost či únavu.
Reagovat
smazaný uživatel
Klárka má výraz, že se jí chce brečet nebo se na to vykašlat..:) Já nevím, ale není Klára teď nějaká víc naštvaná, když jí to nejde? Vloni se mi zdála ve větší pohodě, ale možná se pletu..
Reagovat
dadaft
uf, rebreak, ještě že tak.
Reagovat
smazaný uživatel
No, ale je to draaama a ty psi kukadla na mamcu...:-)
Reagovat
dadaft
1:1 na sety.
OK.
Reagovat
Titan
Jsem teď přišel, ale ten výraz Kláry je naprostá klasika. Kdo to nezdá, tomu se může zdát, že se něco děje. Nic se neděje, Klárka má takový výraz za všech okolností...:-)
Reagovat
smazaný uživatel
To ted nejak vzdala...Bojuj Klaro!!
Reagovat
Bob
skreč?
Reagovat
smazaný uživatel
Andrea tam měla doktora, poslouchal ji stetoskopem, tak nevím, únava, nevolnost..? Hlavně ať se Klára nevyhází, začíná jako Petra ne? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Co se stalo Andrejce? :(
Reagovat
dadaft
Andrea Hlaváčková právě vzdala Vinciové - nevím, co se stalo, ale aby se to ještě celé víc nezamotalo...
Reagovat
VlS
jsem neviděl, ale nevzpomínám si, že bych u ní někdy viděl přesvědčivé a hladké 1. , 2. kolo, vždycky se to rodí v bolestech, takže normál.
Viděl jse Andrejku, nevím co jí je, že vzdala, asi málo času na změnu z Charlestonu, únava a tak dál. Na začátku její herní projev vůbec nevypadal špatně. Tak se dej děvče rychle do pořádku.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jsem dokoukala Petru, sice až od 2. setu za stavu 3:1 pro Petru, ale klasika, opět si vybrala slabou chvilku, pak to sice dotáhla, ale ta bojovnost a psychika, se kterou Petra vyhrála Dubaj, mi teď u ní opět chybí. Zajímalo by mě, co se jí v hlavě stane, že vždycky pravidelně má ty 2. sety zakletý, buď je prohraje nebo v nich má krizi. No nic, držím jí nadále palec a hlavně ať se dá do klidu :))
Reagovat
tommr
jj zase tam byla krize ve 2.setu. Za stavu 3:4 a 0:30 při podání Petry tp už vypadalo na třetí set, ale Petra to naštěstí ustála. Výhra cenná, ale výkon nic moc ... :)
Reagovat
tommr
jj zase tam byla menší krize ve 2.setu. Za stavu 3:4 a 0:30 při podání Petry to už vypadalo na třetí set, ale Petra to naštěstí ustála. Výhra cenná, ale výkon nic moc ... :)
Reagovat
tommr
jj zase tam byla menší krize ve 2.setu. Za stavu 3:4 a 0:30 při podání Petry to už vypadalo na třetí set, ale Petra to naštěstí ustála. Výhra cenná, ale výkon nic moc ... :)
Reagovat
tommr
třikrát jsem to posílat určitě nechtěl. TP dneska nějak špatně funguje ...
Reagovat
smazaný uživatel
Stačí mi to napsat jednou :)) Ale mně dneska zlobí dost net tady na portálu, takže kolikrát si tady stránku ani nemůžu načíst. Kdyby tam dneska stála silná hráčka, tak 3. set bude a Petra možná v pytli. Já ji mám moc ráda, ale nějak jí prostě nerozumím, od Dubaje zase stará Petra, která flákne s raketou, tváří se naštvaně, najednou šíleně kazí.. psala, že dělá změny, chápu, že nemůžou bejt hned, ale já je ani zatím nevidím. Věřím, že ve FC podá skvělý výkon, jako vždycky, jako týmová hráčka je výborná. :)
Reagovat
r176
no řekl bych že ji měla cely zápas!return i ostatní údery daleko za lajny a pohyb po kurtu také žádná sláva!Tak snad další kolo to už bude lepší!péťo POJĎ!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já bohužel set předtím nestihla, ale podle výsledku ve 2. setu ti věřím. Snad se dá Petra do pohody, bylo by škoda, aby brzo vypadla, ona právě potřebuje teď vyhrávat a zase bejt tam, kde byla. Držím všechno co mám :) Teda sem dneska napsat příspěvek je nadlidskej výkon :)
Reagovat
freeteepek
Hlavně klid. Petra to zvládne. A turnaj v Katovicích vyhraje:-)
Reagovat
dadaft
anebo Klára.
Camerinová sice není žádná hvězdná soupeřka, nicméně Klára to tam sází brutálně.......
........ před chvíli forhend ve výskoku metr za BL a letělo to náramně. )))))))))))
................. zatím Maria Elena jen bezmocně rozhazuje rukama...
Reagovat
dadaft
mno, teď se Klára trošku vykazila. ))

P.S. dneska Tenisportál funguje dost mizerně, chtěl jsem si projet zápasy, podívat se na tipy atd., ale je to na kujefsky dlouhé lokty...
Reagovat
horska.kraslice
Petra je těsně po viróze, zdravotně nezvládla teplotní skok po příjezdu do Evropy. Sama někde napsala, e se po viróze cítí slabá a neví, jak to v průběhu turnaje bude pokračovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně, takže srovnáno, Kláru pořád zlobí to první podání. TP je dneska šílený.. :)
Reagovat
dadaft
set je v čudu.
Klára se zase tvářila tak nešťastně, až jsem se i já samou lítostí rozbrečel a roním slzy jako hrachy až mám promočené tričko a začíná mi čvachtat pod nohama a jestli se Klárka neusměje a nezačne hrát líp tak se tady asi utopím.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to fakt těžký... Rozbít deblový pár nejde, holkám to sice letos moc nejde, ale přeci jen je to Fed Cup a to jsou vždy jiné výkony. A rozhodovat mezi Luckou a Klárou je taky obtížný... Klára sice teď má lepší výsledky, ale obávám se, že nemá proti hráčkám TOP 15 jako jsou Errani a Vinci tak velkou šanci jako Lucka. Takže nejlepší by bylo buď nechat stejnou čtyřku jako proti Austrálii a nebo to risknout, rozbít deblovej pár a nechat sedět Lucku Hradeckou, která má v současnosti z těch 5 formu nejhorší. V singlu by se pak Klára a Lucka mohly vystřídat a k Andree do debla by se mohla postavit Lucka. Fakt to Pálovi nezávidím.
Reagovat
Titan
Klára letos porazila Kirilenko (13) a Cibulkovou (14).
Dvakrát ji vyřadila až Máša a jednou Petra a Marion...
Reagovat
smazaný uživatel
To bys měl Pálovi závidět. Myslíš,že on si s tím nějak dělá hlavu,to se možná jen tak tváří,jinak je v pohoo. Taková pozice není,dělat si s tím hlavu,možná si jen tak na to hrát..On těžko něco ovlivní,jak se ty holky budou cítit a hlavně chtít hrát..Dělají si stejně co chtějí,kapitán,kdyby byl pravý,tak nedovolí,aby tam seděly třeba na tiskovce a všichni mobil u ucha a ještě hrozná sranda...
Reagovat
smazaný uživatel
Já to vidím naprosto stejně, i co se týče Klárky versus Lucky. Prostřídala bych je v singlu a k Andree nasadila Lucku Š., může být výhoda, že Lucka hraje levou rukou. Už se na holčiny těším a držím moc palce !! :)
Reagovat
Fandina
Ten debl je až nakonec. Takže to by se podle mě řešilo opravdu až když by nebylo rozhodnuto. A mohl by do něj pak nastoupit kdokoli, záleží také na odvaze holek Pály a jejich formě. Na tom, kdo udělal ty dva body v singlu předtím. A všechno bude záležet na holkách tam na místě a tam jak budou hrát na té antuce. Přeji, aby dva body dala Peťka a ten třetí pak také jedna singlistka. Ta která tam na tom bude nejlépe.
Reagovat
Titan
Pro tým bude Hradecká dobrá. Rozhodně je lepší, když tam bude, než kdyby se v dusnu vznášelo "nemá na to a sedí doma"...
Reagovat
Fandina
Přesně tak jsem to tu psala, Pála vybere všech pět holek a rozhodne na místě podle formy třeba až těsně před losem.
Reagovat
dadaft
jj.
podle mě je super, že může Pála po úspěších našich holek být velkorysý a klidně vzít hráčku navíc, i když je jasné, že někdo nebude moct hrát.
Reagovat
dadaft
jj.
podle mě je super, že může Pála po úspěších našich holek být velkorysý a klidně vzít hráčku navíc, i když je jasné, že někdo nebude moct hrát.
Reagovat
Fandina
Klárka byla i vloni při finále v Praze s holkama celý týden a dělala sparing. Myslím, že vždycky je možnost mít v nominaci víc holek, při losu už ale musí být nahlášené jen čtyři.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist