Pála nominoval na Fed Cup. Vybíral podle aktuální formy

21. 1. 2012, 15:56
Aktuality 36
S Petrou Kvitovou, ale bez Lucie Šafářové. Kapitán Petr Pála nominoval na 1. kolo Fed Cupu a ze široké základny vybíral podle aktuální formy. Do Německa s wimbledonskou vítězkou poletí začátkem února Iveta Benešová, Barbora Záhlavová-Strýcová a Lucie Hradecká.
Petr Pála

Český tým pro první kolo Fed Cupu proti Německu vytvoří Petra Kvitová, Iveta Benešová, Lucie Hradecká a Barbora Záhlavová-Strýcová. Čtveřici tenistek, která zahájí 4. a 5. února ve Stuttgartu cestu za obhajobou loňského triumfu, nominoval v dějišti Australian Open kapitán Petr Pála.

"Všechny jsem viděl, se všemi jsem mluvil a rozhodl se podle aktuální formy," sdělil ČTK prostřednictvím Karla Tejkala z České sportovní kapitán úřadujících šampionek. "Nebylo to lehké rozhodování, protože k dispozici bylo minimálně osm hráček," dodal Pála. Sestavu navrhl výkonnému výboru Českého tenisového svazu, její schválení by měla být formalita.

Nejlepší Češky současnosti:
Dvouhra:
2. Kvitová Petra
24. Šafářová Lucie
33. Cetkovská Petra
43. Zakopalová Klára
46. Benešová Iveta
49. Záhlavová Strýcová Barbora
51. Hradecká Lucie
100. Birnerová Eva
116. Hlaváčková Andrea

Čtyřhra:
2. Peschkeová Květa (ukončila repre kariéru)
14. Hlaváčková Andrea
15. Hradecká Lucie
23. Uhlířová Vladimíra
29. Záhlavová-Strýcová Barbora
33. Benešová Iveta
58. Zakopalová Klára
59. Voráčová Renata
72. Birnerová Eva

* tučně jsou označené nominované hráčky na Německo

Oproti sestavě z listopadového finále proti domácímu Rusku chybí v družstvu  dle žebříčku WTA česká dvojka Lucie Šafářová, jež na úvodním grandslamu vypadla hned v prvním kole, a deblistka Květa Peschkeová, jež ukončila reprezentační kariéru.

Pátou hráčkou v Moskvě, která tehdy do hry nezasáhla, byla současná česká čtyřka Klára Zakopalová. V úvahu pro nominaci připadaly také trojka Petra Cetkovská a Andrea Hlaváčková, jež by s Hradeckou vytvořila silný deblový pár. 

K hlavnímu pilíři týmu Kvitové se tak opět vrací Benešová, jež v Melbourne prošla stejně jako před rokem do osmifinále. V loňském roce si po dvouleté pauze vysloužila nominaci až pro semifinále proti Belgii a hrála v něm rozhodující čtyřhru společně se Záhlavovou-Strýcovou. Ta tehdy proti Belgičankám dostala přednost v singlech. Ve finále v Rusku hrály v rozhodující čtyřhře Peschkeová s Hradeckou.

Fedcupový tým se do nového ročníku vydá i s jednou změnou v realizačním týmu, protože osobního kouče Kvitové Davida Kotyzu nahradil v pozici reprezentačního trenéra David Kunst. Kotyza se po loňské úspěšné sezoně domluvil s Pálou na odchodu z časových důvodů a bude se nyní naplno věnovat přípravě wimbledonské vítězky. Jeho místo zaujal pětačtyřicetiletý šéftrenér TK Sparta Praha a bývalý kouč například Šafářové a Zakopalové.

Kapitánka Německa Barbara Rittnerová se musí obejít bez své jedničky Andrey Petkovicové, jež má únavovou zlomeninu v oblasti bederní páteře. Jedničkou by tak měla být 15. hráčka světa Sabine Lisická, která však letos laborovala už se zraněním břišních svalů a na právě probíhajícím Australian Open řešila problém se stehenním svatlem. Přesto hraje v dobré formě a v osmifinále vyzve Šarapovovou. Němky mají, stejně jako Češky, ve druhém kole úvodního grandslamu sezony dvě zástupkyně, neboť se v Austrálii daří i Julii Görgesové. Ani ona by ve Fed Cupu chybět neměla. Tým Německa by měla doplnit vítězka z Hobartu Mona Barthelová a Angelique Kerberová.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

36
Přidat komentář
smazaný uživatel
já bych vzal Kvitovou, Cetkovskou, Hradeckou a Strýcovou
Reagovat
Fandina
tak budeš mít možnost ....... lopatičko
Reagovat
smazaný uživatel
Lopato,Petra Cetkovská je moc hezká a milá holka,loni měla skvělou sezonu. Ale po svalových potížích se zatím rozehrává. Její výkony na AO nebyly ideální,Ivet hraje v současné době lépe a je správné,že dostala příležitost.
Reagovat
smazaný uživatel
bych mozna nechal doma, at si holka po triumfu na AO aspon trosku odpocine, navic by to aspon nebylo tak jednoznacne. :-))
Reagovat
vendulkabendulka
Ja bych vzala ctyri holky s lopatama. A jednu s krumpacem, pro pripad ze by se nedarilo ;)
Reagovat
smazaný uživatel
S nominací kapitána souhlasím, pouze bych se rozmýšlel mezi Barborou a Andreou. Pála v úvodním utkání vsadil na zkušenost Báry. Je v pořádku,že nebyla nominována Šafářová. S vyjímkou utkání proti slovenským hráčkám,jsou její výsledky ve FED CUPU bídné. Ve finále v Moskvě podala mizerný výkon a není ve formě ani na počátku sezony. Pokud jde o Andreu a Petru 2,myslím,že pokud budou podávat dobré výkony,šanci v průběhu sezony dostanou.
Reagovat
smazaný uživatel
zajímavá nominace, vcelku jsem spokojený, Pála je lišák, něco vymyslí... dle mě bude rozhodovat debl, Petra a Lucka půjdou na singla proti Sabině a Julii, všechny čtyři hrajou hodně agresivně a fakt dávají peckový rány, Iveta je taky preferuje agresivní styl hry, ale zas to není taková ranařka jako ty 4 holky, takže bych se nedivil, kdybychom viděli 4 zápasy, kde ten míček bude lítat nehorázně rychle:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Petkovic nehraje?
Reagovat
smazaný uživatel
posledni odstavec...
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím že Šafářová poslední doou není ve své kůži a za to Hradecká porazí každou má dobrý servis a vyrovnané údery ja forhend tak beckhend
Reagovat
smazaný uživatel
Osobně si myslím, že by se Lucka Hradecká při konfrontaci s Kerber i Lisicki na počátku rozklepala a ztracený úvod by už nedohnala.
Reagovat
smazaný uživatel
Nominace pro mě dost překvapivá - volil bych spíš sestavu Kvitová, Šafářová, Benešová, Záhlavová-Strýcová (tj. tři kvalitní hrající singlistky + sehraný deblový pár), eventuálně sestavu Kvitová, Benešová, Hradecká, Hlaváčková (tj. dvě dobré singlistky + hodně silný deblový pár). V Pálovo sestavě mi Hradecká přijde tak trochu zbytečná - v singlu máme lepší možnosti a do debla nejspíš naskočí sehraný pár Benešová/Strýcová.
Reagovat
smazaný uživatel
Lucka hradecká je v lepší formě než Šafářová, nebo alespoň momentálně lehce vyrovnanější, navíc Šafářová moc týmu nepomáhá, u Hradecké věřím, že je schopná zahrát dobře i proti Goerges a Lisicki. Spíš mě zajímá, jak bude Petr Pála nasazovat týmovou dvojku, protože Iveta Benešová byla vždy povolána hlavně na debla, ale momentálně má vynikající formu i v singlu. Já bych ji asi nasadil v sobotu, přece jen má větší šanci, a v neděli, bych dal Hradeckou, aby byla Ivet v pohodě na debla, ale možná by mohla hrát i toho singla v neděli, jako v Belgii Bára.
Reagovat
VlS
Hm, na tom něco je. Lucka Hradecká je sympatická holka, ale výsledky nemá nic moc a jako případná náhrada do singlu by byla Lucka lepší.
Makuleke - na tu lepší formu LH než LŠ jsi přišel jak?
Reagovat
smazaný uživatel
To, že Hradecká na AO udělala o kolo víc než Šafářová ještě neznamená, že je v lepší formě, zvlášť když si vezmu její zápas se Zvonarjovovou, která taky formou zrovna neoplývá.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, Pála vidí docela daleko a dokáže si například i promyslet možnosti Němek v deblu. A vůbec, předstanme si následující vývoj ... Iveta přebouchá za pár hodin ve třech setech Viku a Anič další noc vytočí Petru.
Reagovat
smazaný uživatel
Asi se nedá mluvit o lepší formě, ale narozdíl od Hradecké beru ty dvě výhry nad Ivanovic a pak Svetlanou (kterou jasně limitovalo zranění) spíš jako náhodu. Navíc mi Hradecká jako hráčka přijde psychicky odolnější a ve Fed cupu do toho dá víc.
Reagovat
smazaný uživatel
To první by se mi líbilo, vytočení Petry už moc ne:)
Reagovat
smazaný uživatel
Já to za náhodu nepovažuju, navíc Lucka Š. když má den, je schopná porazit kohokoliv, což se o Lucce H. říct nedá. A i ve Fed Cupu umí odehrát dobré zápasy (to obě, ale Šafářová lepší výkonnost).
Reagovat
smazaný uživatel
Jenže mi příjde, že Lucka Š. i když je v top 30, má ty dobré dny opravdu málo. V týmové soutěži bych věřil víc Hradecké, i když možná nemá dobrou bilanci (taky tolik utkání neodehrála), takse dokáže pro tým víc zasnažit, než Šafářová. Tím asi končím tuhle část diskuze, asi se neshodneme ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Neshodneme. Btw. z nedostatku snahy bych nikoho neobviňoval. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Lucku Š. určitě neobviňuju z nedostatku snahy, to bych si vážně nedovolil, hodněkrát týmu pomohla, jen to někdy vypadá, že ji ta zodpovědnost svazuje.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, co si tak pamatuju, tak daleko nejvíc ten Fed Cup svazuje Ivetu, která je v něm poloviční. Lucka Š. s tím až takové problémy nemívá.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že se Iveta jako hráčka od té doby, co počala chodit s Melzerem, značně změnila, zejména psychicky, k jejímu prospěchu. Nemyslím, že bychom ve FedCupu viděli teď nastupovat tu starou Ivetu. To spíš tak Lucka od léta značně ztratila na sebevědomí, jakmile je na kurtu, i když v rozhovorech se tváří, že se cítí skvěle.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím že jako týmová 2. bude Lucka Hradecká která bude hrát singly a nebo pak Ivetga Benešová podle toho v jaké bude formě.Petra byla jasná a debl bude BZS a IB doufám že to holkám víde. Možná by byl taky dobrý deblový pár Hradecká Hlaváčková.
Reagovat
VlS
No nevidím důvod, proč by neměly singly hrát holky s nejlepší aktuální formou, tedy Petra a Iveta. Myslím, že projev důvěry kapitána je i odměnou za výsledky.
Reagovat
smazaný uživatel
No já si právě myslím, že Lucka s Andreou by byly do deblu lepší volbou. Asi takhle: kdybych vybíral já, tak tam jede místo Báry Andrea :-)))
A první dvouhru by zkusila proti Sabině vystřílet Lucka a pokud by to nevyšlo, tak na dvojku by šla Iveta.
Reagovat
smazaný uživatel
asi tak nak nejdriv Lucka a jestli by to nevyšlo šla by iveta a pro ten debl asi lepší Lucka s Andreou
Reagovat
rib
souhlas s lajnou, popravdě volbě Báry moc nerozumím, v singlu nevěřím na její pomoc a v deblu je Lucka líp sehraná s Andreou...
Reagovat
VlS
myslím, že jiná volba by byla těžko obhajitelná.
Reagovat
smazaný uživatel
naprostý souhlas
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Lucka Š už se nevešla ani do nominace. Je to tak, Pála má opravdu z čeho vybírat. Akorát by mě zajímalo co má za lubem, jak to chce rozhodit mezi Luckou, Bárou a Ivetou ??
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Benešeová se Strýcovou debl a v singlu se rozhodne asi těsně před zápasy a podle soupeřek. Buď Hradecká nebo Benešeová by měly dostat šanci.
Reagovat
LubosZabloudil
Tak to asi ani sám Pála teď neví. Bude vybírat dle aktuální formy v Německu, zdravotního stavu, sebevědomí i toho, jal si kdo na koho věří. Do deblu je asi jasná dvojka Benešová/Záhlavová-Strýcová, takže i podle toho se to během víkendu bude odvíjet ;)
Reagovat
majkl005
Nejlepší možná nominace...
Reagovat
Carloss
souhlas. jen je otázka koho postaví Pála vedle Petry do dvouhry. Osobně bych volil pro první den Hradeckou. A když se osvědčí tak i pro druhý den.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist