Osmá Češka Petra Kvitová: Dostihne svůj vzor?

10. 3. 2011, 21:24
Téma 14
Stačily dva měsíce nové sezony a z Petry Kvitové (21) je vycházející hvězda. Jen sedm českých hráček v open éře, tedy od roku 1968, bylo ve světovém žebříčku výš! Titul v Paříži, vyšperkovaný finálovým triumfem nad Clijstersovou, ji katapultoval na dohled Top 10.
Profily hráčů
Petra Kvitová (© Martin Sidorják)

Kvitová je nyní nejvýš v kariéře - čtrnáctá. Co ji dělí od první světové desítky? Maličkost. Ještě jeden úspěch podobný tomu únorovému z Paříže.

„Když srovnám Petru loni ve Wimbledonu, kde postoupila do semifinále, a nyní, vidím velké zlepšení,“ chválí vycházející hvězdičku Jana Novotná, wimbledonská vítězka z roku 1998. Další slavná Češka Hana Mandlíková přizvukuje: „Její úspěchy mě vůbec nepřekvapují. Skvělé výkony a výsledky jsem čekala už od loňska. Do Česka jezdím několikrát ročně a mám dobrý přístup k informacím a lidem z Petřina okolí. Vím, jaký má potenciál. Jde jen o to, aby ho prodala.“

Kvitová má našlápnuto, aby se vydala ve stopách bývalých es. Může vyhrávat turnaje i grandslamy, může být ve světové desítce (tenhle cíl se zdá být blizoučko), může být dokonce světovou jedničkou. Proč ne?! Její moderní rychlý tenis otevírá levačce z Bílovce netušené možnosti. „Neberu to tak, že můžu někdy patřit mezi hráčky jako Navrátilová, Novotná, Suková a Mandlíková. Bylo by to samozřejmě moc pěkné, ale… Zkrátka chci být co nejlepší,“ říká Kvitová.

V březnovém čísle Tennis Areny dále najdete:

Tennis Arena 03/2011• Příběh Jiřího Veselého, který se tenis učil v obývacím pokoji
S Novakem neprohrávám, říká kouč Djokoviče Marián Vajda
Hra na zdi skomírá. A je to chyba, říkají experti
Rady expertů: Schönborn, Kotyza, Plischkeová, Holiš

...a další zajímavosti a exkluzivní fotografie

Předplaťte si tenisový a lifestylový magazín Tennis Arena za pouhých 540,- na rok!

Po triumfu v Paříži sice prohrála v 1. kole v Dubaji, ale to spíš vinou absolutní únavy. Navíc onemocněla a brala antibiotika. Na dva velké březnové turnaje v Americe už bude stoprocentně fit. Indian Wells a Miami, kde se potká s kompletní špičkou, opět napovědí o trochu víc. „Aby byla ještě o kousek výš, potřebuje vyrovnanost. Situace po loňském Wimbledonu, kdy nevyhrála nic, by se už opakovat neměla. Sebedůvěru k velkým výsledkům získá právě tím, že se jí bude dařit častěji postupovat až do posledních kol. Tak jako to dokázala na začátku letošního roku. Pak si sama uvědomí, že to jde dlouhodobě,“ nastiňuje Mandlíková.

I ji Kvitová sledovala jako malá v televizi. Stejně jako další slavné Češky. „Odmalička jsem ale nejvíc obdivovala paní Navrátilovou. Byla světová jednička, Češka a k tomu levačka jako já,“ usmívá se Kvitová. „Navíc ta její agresivita mě vždycky inspirovala. A jak chodila na síť... Doufám, že to do své hry také víc zapojím.“

Lepší vzor si Kvitová najít nemohla.

Nejlepší Češky:
1. Martina Navrátilová
- světová jednička (poprvé 1978), 167 titulů; kariéru ukončila v roce 2006
2. Jana Novotná
- nejvýše 2. na WTA (1997), 24 titulů; 1999
3. Hana Mandlíková
- 3. na WTA (1984), 27 titulů; 1990
4. Helena Suková
- 4. na WTA (1985), 7 titulů; 1998
5. Nicole Vaidišová
- 7. na WTA (2007), 6 titulů; 2010
6. Regina Maršíková
- 11. na WTA, 5 titulů; 1993
7. Renata Tomanová
- 13. na WTA, 4 tituly; 1987
8. Petra Kvitová
- 14. na WTA (únor 2011), 3 tituly

(Věra Pužejová-Suková a Vlasta Kodešová-Vopičková ve výčtu chybějí, světový žebříček na základě bodování turnajů tehdy ještě nefungoval).

pva, Tennis Arena, Viktor Nosek

Komentáře

14
Přidat komentář
vendulkabendulka
No, zatim to pro Petru nevypada dobre. 3:6 6:2 a ve tretim prohrava 3:1
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, každopádně forma jí určitě nevydržela, přinejmenším podávací, protože prohrát z dosavadních 12 her při vlastním servisu 7 x své podání, to je na pováženou.
Reagovat
smazaný uživatel
je to tragédie. tolikrát ztratit podání
Reagovat
smazaný uživatel
Jako u prvního podání (57% úspěšnost) má eště poměrně vysoké procento vítězných míčů: 70 %. Ale u druhého -- pateticky nízkých 28 %.
Reagovat
smazaný uživatel
hmm prohrála. to je v háji. ale prohrála by asi s každým. nemá cenu se zlobit na strýcovou. Kvitová je úplně z formy.
Reagovat
smazaný uživatel
Zápas jsme neviděli, nemůžeme soudit. V Paříži, kde Petra nakonec vyhrála a kde je povrch nesrovnatelně rychlejší než v IW, taky se Strýcovou málem prohrála (pravda, obraz zápasu byl poněkud jiný, ne že by ze 14 vlastních podání prohrála 8 x svůj servis).

Doufejme, že Bára předvede něco slušného i v dalším kole, ať už proti Aně, nebo Kimiko. A Petra nechť se dá trochu do kupy před Miami a Fed Cupem.

Mimochodem, on už to psal i očitý svědek z IW, že se byl podívat na Petřiny tréninky a moc ve formě mu nepřipadala, zejm. její servis prý byl ůall over the place".
Reagovat
smazaný uživatel
snad to dneska Bára Petře pustí
Reagovat
vendulkabendulka
Jsem zvedava jak vecer dopadne. Od Dubaje nehrala, snad ji ta forma ze zacatku roku vydrzela. Akorat je skoda ze budou proti sobe stat dve Cesky :)
Reagovat
smazaný uživatel
Spravne,hraj svuj tenis a bude to dobre. Pekne se na to kouka.Je to ale ohromne silovy styl, tak hlavne at zdravi vydrzi a nemusi z rozjeteho rychliku delat caste zastavky a at se ji z toho zajmu medii nezatoci hlava.
Reagovat
smazaný uživatel
ked chce byt vyssie v rebricku mala by sa asi trochu zlepsit v anglictine nezabudnem jak na tlacovke na minulorocnom Wimbledone zajebal I Happy xDDDDD
Reagovat
smazaný uživatel
Jestli sis nevšiml, od loňského Wimbledonu angličtinu výrazně zlepšila.
Reagovat
smazaný uživatel
typický slovák. jeho nanávist k českým sportovcům nezná mezí.
Reagovat
vendulkabendulka
Souhlasim, kdyz holka vi jak se napriklad rekne anglicky 'snek' hned ji da souperka set zadarmo..
Dobry boze, do cehos to dusi dal ;)
Reagovat
VlS
No, nekdo se neumí vymáčknout ani v rodném jazyce. Jak se dá vyložit:
"nezabudnem jak na tlacovke na minulorocnom Wimbledone zajebal I Happy xDDDDD"
Kdo že to na tiskovce co zajebal? Nedává to smysl.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist