Opravdovou jedničkou je Serena, říká Stosurová

27. 12. 2012, 10:42
Aktuality 27
Samantha Stosurová před startem nové sezony prohlásila, že světovou jedničku je podle výkonů Serena Williamsová, i když je v žebříčku až třetí za Azarenkovou a Šarapovovou.
Profily hráčů
Samantha Stosurová

"Ona teď sice není světovou jedničkou na papíře, ale myslím, že když vyhrála dva grandslamy, olympiádu a Turnaj mistryň, tak vás to opravňuje být na tomto místě (postu jedničky)," řekla osmadvacetiletá Stosurová na adresu mladší ze sester Williamsových, která v žebříčku WTA figuruje na 3. místě za Běloruskou Victorií Azarenkovou a Ruskou Marií Šarapovovou. 

"Žebříček vzniká podle toho, jak pracujete, ale pokud neustále nehrajete, tak je potom těžké se tam (na 1. místo) dostat. Serena si asi nastavila nějaká měřítka, ale každý hraje svým stylem a způsobem, jaký mu vyhovuje," dodala Australanka, jež právě po výhře nad Serenou získala loni na US Open svůj jediný grandslamový titul. Celkově s o tři roky starší Američankou vyhrála tři z osmi vzájemných soubojů.

Trio nejlepších hráček světa, tedy Azarenková, Šarapovová a Williamsová, se společně s domácí Stosurovou představí příští týden na prvním turnaji nové sezony v Brisbane. Na kvalitně obsazeném turnaji se objeví také trio Češek: předloňská vítězka Petra Kvitová, Lucie Šafářová a Lucie Hradecká.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

27
Přidat komentář
Malda
Nelze jinak než souhlasit.
Reagovat
smazaný uživatel
Na turnaji mistrin se ukazalo ze Serena si s Azarenkou nebo Sharapovou vytre kdykoli se ji zachce. Spis zapasy se souperkami jsou o tom jestli je totalne deklasuje nebo jestli nahodne par gamu uhraji. Jedina jeji slabina je asi cervena antuka. Tam si zdaleka tolik neveri, ale je to tim ze je to nejpomalejsi povrch a navic se tam moc dobre nepohybuje.
Reagovat
dadaft
no, Vika ji měla ve finále US Open na lopatě, žádné velké "vytírání" to nebylo - řekl bych, že ve vrcholné formě je o něco lepší než všechny ostatní hráčky současnosti. nejvíc na servisu...
Reagovat
smazaný uživatel
Finále USO napovědělo, že pokud Azarenka bude nadále tvrdě pracovat, jakože ona bude, tak brzy ji sejme. A pak se přidá i Masha. Serena je skvělá, ale 2013 už tak suverénní, doufám, nebude.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja souhlasim
Reagovat
smazaný uživatel
ja naopak doufam, ze zustane zdrava a jeste se dokaze minimalne na GS dokonale pripravit, pro me je jeji hra doslova tenisovy svatek.. :-)
Reagovat
dadaft
nedovedu si představit, že by příští rok Serena nevyhrála aspoň jeden GS.
Reagovat
smazaný uživatel
Já ti teda nevím, ale pokud si matně vzpomínám, tak finále US Open byl především o tom, co Serena Vice dovolila, než o tom, že by Vika Serenu nějak aktivně přehrávala. Vika je skvělá hráčka, to bezesporu, a Serenu dříve či později sejme, ale spíš to bude tím, že je o šest let mladší a dříve či později dojde k tomu, že i Serena začne ztrácet na výkonnosti, než že by Vika herně šla extra nahoru. Vika letos udělala velký posun v psychice, ve hře jako takové to podle mě až tak razantní oproti loňsku nebylo.
Mimochodem, o zápas předtím, tj. v semifinále OH Serena s Vikou vyběhla jak s dorostenkou, o zápas později, tj. na TM, taky měla Serena navrch. O Máše ani nemluvím, ta ze Sereny má totální blok.
Reagovat
dadaft
mno, já bych teda řekl, že Azarenková hrála ve finále USO skvěle...
Reagovat
smazaný uživatel
Vidím to jinak. Vika udělala hodně velký pokrok nejen v psychice, ale i herně. Finále USO bylo vyrovnané, Vika šla podávat na vítězství, pak to uspěchala, Serena toho zkušeně využila.
Ale byly momenty, kdy Vika Serenu aktivně přehrávala, Serena něco někomu jen tak "nedaruje", takže když s ní Vika držela krok, tak si to sama uhrávala aktivní hrou..
Reagovat
smazaný uživatel
Hrála skvěle. To ale není v rozporu s mým tvrzením.
Reagovat
smazaný uživatel
Psychický pokrok bezesporu, AO ji nakoplo naprosto neskutečně, ale herní? Nějaký určitě, ale žádný extra zásadní třeba oproti druhé polovině sezony 2011 tam prostě nevidím, už tehdy hrála velice dobře.
Serena je taky jenom člověk a i ona občas propadne iluzi, že se to nějak uhraje samo, stačí si vzpomenout na French Open, jak trestuhodně ztratila tie-break prvního setu, což ji nakonec stálo celý zápas. Vika bezesporu hrála skvěle, jinak by nedošla až do finále, jinak by proti Sereně nehrála tak vyrovnaně. Ale vyvozovat z toho, že ji teď Vika bude pravidelně porážet, to mi přijde až příliš odvážné, zvlášť když další vzájemné zápasy v letošním roce tak vyrovnané nebyly.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak pravidelně porážet asi ne, ono už na týhle špičkový úrovni někoho pravidleně porážet je spíše výjímka, která se týká asi jen Sereny, jinak je to víceméně vyrovnané.
Jj, ten zápas na FO s Virginií byl až epický, bylo tam všechno, co takový zápas má mít :-)
No a Serena pak řekla, že ji to hodně namotivovalo, najala novýho trenéra a pak se v létě rozjela..takže v jejím případě platí na 100 %, že všechno zlý je pro něco dobrý ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak pravidelně porážet všechny, to umí opravdu jenom Serena, ale pravidelně porážet jednu hráčku - třeba Vika má letošní poměr zápasů s Agou myslím 5:0, což už by se za pravidelné porážení asi považovat dalo (a jsou to obě hráčky top 5), ale to je opravdu spíš výjimka, to je fakt.
Jinak ten zápas na FO jsem viděl, a opravdu stál za to. A co to mělo za následek, to jsme myslím všichni viděli. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Když jsem psala o té výjímce, tak jsem myslela právě na tu vz. bilanci Viky a Agy, tam je to spíš už blok, či co..
Reagovat
smazaný uživatel
To máš asi pravdu s tím blokem.
Reagovat
pepin
Naprosto s Tebou souhlasím a i s tím co jsi napsal před tím. Nevím jak to bude v nové sezoně, ale v roce 2012 byla i přes některé výkyvy Serena někde jinde.
Reagovat
smazaný uživatel
Vika se rozhodně zlepšila psychicky i herně. Je pravda, že už ve druhé polovině roku 2011 hrála výborně, ale na rok 2012 se skvěle připravila a hrála ještě lépe. To bylo vidět hlavně ze začátku roku v Austrálii atd. Vika dělá oproti dřívějšku méně chyb a hraje trpělivěji. Hraje konzistentně a dokáže otáčet zápasy, které by před pár lety nejspíš nevyhrála. I když se jí třeba v tom zápase úplně nedaří, tak hraje pořád svou hru a nepanikaří. To je taky důvod, proč se stala světovou jedničkou.

quesh: Upřímně řečeno, Serena by na olympiádě porazila tímto stylem úplně každého. Vůbec nezáleželo na tom, jestli proti ní hrála první nebo padesátá hráčka. Snad se ani nedá mluvit o tom, že by proti Sereně hrál někdo špatně (např. Vika nebo Masha). Ony se totiž skoro nedostaly do výměn a nebylo to tím, že by hrály špatně, ale že Serena hrála naprosto suverénně.

Ema: Ty si pořád myslíš, že to Vika ve finále USO uspěchala... Já si to nemyslím. :) Už v tom předchozím gemu, kdy Vika servírovala, měla trochu štěstí, protože získala snad všechny body přes druhé podání. Když podávala na vítězství, tak už se to bohužel nepovedlo... Prostě málokdy padá první podání celý zápas a ještě k tomu, když je ten zápas na tři sety. Vika v tom prvním setu moc šancí neměla, ale minimálně ve druhém Serenu opravdu přehrávala. Pak i na začátku třetího, i když tam už to bylo spíš vyrovnané... Zkrátka v tom gemu za stavu 5:4 se Vice tolik nedařilo první podání a Serena toho využila. Udělat poslední krok je vždycky nejtěžší a proti Sereně dvojnásob... Ale nemyslím si, že by to u Viky bylo nervozitou nebo něčím takovým. Jak říkám, už při svém předchozím podání uhrála snad všechny body přes druhý servis.
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě co se týče Sereny: Máš pravdu, že si našla nového trenéra a ten jí hodně pomohl. Zároveň je to i její přítel a to si myslím, že Sereně taky hodně pomáhá. Co jsem četl, tak ona měla na chlapy vždycky smůlu. Teď je asi opravdu šťastná, což jí moc přeju. :) Ale co se týká té její suverenity, tak to nebyla suverenita po celý rok (jak pořád někde čtu), ale od 25. června, tj. od Wimbledonu. Od té doby byla opravdu nejlepší, ale v první polovině roku toho moc neuhrála... To je právě důvod, proč teď není jedničkou, čemuž se taky mnozí diví.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale vždyť to je to, co celou dobu tvrdím - že to není o tom, že by Vika nebo Máša hrály špatně, ale že Serena je ještě stále o level přede všemi.
Reagovat
smazaný uživatel
No tak na olympiádě byla Serena přede všemi naprosto jednoznačně, na TM taky neztratila ani jeden set. Ale nedá se to brát jenom podle jednoho nebo dvou turnajů... Serena je asi nepřekonatelná v tom, že se dokáže výborně připravit na zápasy s těmi nejlepšími, ať už je to Vika, Masha, Aga, Petra nebo kdokoliv z první desítky. Jenomže občas má takové zápasy, kdy prohraje opravdu nečekaně. Sice letos prohrála asi jenom čtyřikrát v sezoně, ale ten výpadek v 1. kole RG byl obrovský. Nic takového se Vice ani Mashe nestalo. Obě si vybraly jeden slabší grandslam, na kterém prohrály v osmifinále (Vika na RG, Masha ve Wimbledonu), ale na těch ostatních byly minimálně v semifinále (stejně tak na OH a TM), přičemž obě vyhrály po jednom. Serena sice vyhrála 2 GS, OH a TM, ale na dalších dvou grandslamech si vybrala výpadky a jak říkám, ten na RG byl obrovský... Pak se nikdo nemůže divit, že jsou v žebříčku Vika a Masha před Serenou. Tam se totiž nezapočítávají jenom úspěchy a tituly, ale právě i ty výpadky.
Reagovat
smazaný uživatel
Zkrátka v tom gemu za stavu 5:4 se Vice tolik nedařilo první podání a Serena toho využila. Udělat poslední krok je vždycky nejtěžší a proti Sereně dvojnásob...

Jj, já to původně viděla jako uspěchané, ale když jsi to tak dobře rozepsal, tak ti dávám za pravdu.
Reagovat
smazaný uživatel
Však se nikdo nediví, že teď je Máša s Vikou před Serenou. Jako se za půl roku nikdo nebude divit, že Serena nechala Mášu s Vikou daleko za sebou. :-) Serena je taky jenom člověk a stane se, že prohraje a to vzpomínané FO byl pro Serenu jediný takový výpadek za spoustu let. A jistě i ty si dobře pamatuješ, že moc nechybělo a i Vika se na FO poroučela v prvním kole. A já to neberu podle 1-2 turnajů, to v žádném případě, proto říkám, že Serena, když je dobře naložená, tak ji nelze porazit.
Reagovat
smazaný uživatel
To si povíme za půl roku, já se veškerým prognózám vyhýbám. :) Ano, ten zápas Viky proti Brianti si velmi dobře pamatuju, protože jsem z toho byl pěkně na nervy. :D No vidíš, zase jsme u toho, co jsem psal: Před pár lety by Vika takový zápas nejspíš nevyhrála, ale teď ho dokáže otočit. :)

Ema: Díky. Je příjemné, když mi někdo dává za pravdu. A ještě k tomu někdo, koho si opravdu vážím. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem tě jenom trochu škádlil, taky nerad předjímám budoucnost. :-) Vždyť já mluvím o tomtéž, že Vika vyrostla především a hlavně psychicky, proto ten zápas otočila. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Díky :-)
Reagovat
dadaft
Samantha vyhrála tři z devíti vzájemných utkání se Serenou - ne z osmi, jak je uvedeno v článku.
- ale i tak - co by za to jiné daly, že. ))

já hlavně doufám, že nadcházející sezóna nebude v australské části podobná té loňské, Samantho - 66 bodů za tři velké turnaje, to byla ukrutná bída...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist