Olympijský turnaj bude bez světové jedničky. Sinner přijde o premiéru kvůli angíně

24. 7., 17:24
Aktuality 29
Olympijský turnaj ve dvouhře mužů bude poprvé od Sydney 2000 bez světové jedničky. Současný lídr Jannik Sinner se letos v Paříži nepředstaví kvůli angíně, dvaadvacetiletý Ital měl na hrách pod pěti kruhy startovat poprvé. Kvůli zranění se odhlásil i Dán Holger Rune.
Profily hráčů
Jannik Sinner (© Profimedia)

"Se smutkem vás musím informovat, že se bohužel nebudu moci zúčastnit pařížských olympijských her," napsal Sinner na sociální síti X.

"Po týdnu dobrého tréninku na antuce jsem se začal cítit špatně. Několik dnů jsem odpočíval a při vyšetření lékař zjistil, že mám angínu. Důrazně mi doporučil, abych nehrál," dodal italský tenista.

Vítěz Australian Open a dalších tří letošních turnajů na ATP Tour odehrál poslední soutěžní zápas 9. července ve Wimbledonu, kde ve čtvrtfinále podlehl i kvůli únavě a nevolnostem Daniilu Medveděvovi.

V uplynulých dvou týdnech sice odpočíval po boku své ruské přítelkyně Anny Kalinské a čas trávil na Sardinii u moře, po návratu na kurt se mu ale zdravotní potíže vrátily a poslední dny ho paralyzovaly vysoké horečky.

Vedle dvouhry měl rodák z Innichenu startovat i ve čtyřhře mužů po boku Lorenza Musettiho a v mixu s Jasmine Paoliniovou. V pavouku dvouhry Sinnera nahradí elitní deblista Andrea Vavassori, jemuž v singlovém žebříčku patří až 207. místo a původně měl hrát jen debl se Simonem Bolellim.

"Přijít o olympiádu je obrovské zklamání, protože pro mě byla jedním z hlavních cílů sezony. Nemohl jsem se dočkat, až budu mít čest reprezentovat svou vlast na této důležité akci. Hodně štěstí všem italským sportovcům, kterým budu fandit z domova. Forza Italia," dodal loňský vítěz Davis Cupu.

V Paříži se bude hrát v areálu Rolanda Garrose, kde Sinner na červnovém antukovém grandslamu došel do semifinále. Turnaj bude rozlosován ve čtvrtek a dvouhra mužů bude poprvé od roku 2000 bez prvního hráče světa. Před 24 lety v Sydney nehrál Američan Pete Sampras.

Runeho do Paříže nepustí zápěstí

Holger Rune je dalším tenistou, kterého zdravotní potíže připraví o olympijský turnaj v Paříži. Dvacetiletý Dán na premiéru her pod pěti kruhy nedorazí vinou zranění zápěstí, kvůli kterému vzdal minulý týden v Hamburku a tento týden nehraje v Umagu.

"S bolestmi zápěstí jsem hrál během turnajů na antuce i na trávě, takže musím brát lékařská doporučení vážně. Budu sledovat olympiádu z domova a fandit dánským sportovcům," oznámil 16. hráč světa.

Kvůli zdravotním důvodům přijde o olympiádu také stříbrná medailistka z Tokia 2021 Markéta Vondroušová,Polák Hubert Hurkacz či Bulhar Grigora Dimitrova.

V Paříži nebudou hrát ani světová trojka Aryna Sabalenková z Běloruska, Tunisanka Ons Jabeurová, Britka Emma Raducanuová či Američan Ben Shelton.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

29
Přidat komentář
Tennisfan77
Olympijský tenisový turnaj vždy rozděluje sportovce do dvou skupin.

Jednu tvoří ti, kterým jde o atmosféru her, čest, slávu ve vlastní zemi a možnost něco udělat pro svůj národ a tým.

Druhou tvoří ti, kterým jde o body do žebříčku ATP, o peníze a staví vlastní kariéru nad národní hrdost a možnost reprezentovat.

Já asi nemám výhrady ani k jedné variantě, obě jsou pochopitelné.
Reagovat
dorsch2
ja si dokonca myslim, ze tenis by na OH nemusel byt, mohol by uvolnit miesto sportom a sportovcom pre ktore a ktorych je olympiada vrchol ich snazenia, ako ano byt olympijskym sampionom v tenise je fajn, ale neda sa to porovnat s inymi odvetviami, tenista chce skôr vyhrat Wimbledon ako OH co si budeme klamat, aspon mne by tenis na OH nechybal aj tak ho tam nesledujem, ale to je len môj nazor, neviem ci vacsinovy
Reagovat
turista
Souhlasím. Je to na nic. Větší smysl by měla i plochá dráha na OH.
Reagovat
Mantra
Kuličky
Reagovat
turista
Klidně.
Reagovat
Amputace
Tak to samé by se dalo říct o fotbale. Za mě je to v pořádku: tenis je v top5 nejsledovanějších sportech na světe, neměl by tedy přirozeně na OH chybět. Samozřejmě že pro tenistu to není vrchol kariérního snažení, ale to není ani pro fotbalistu, basketbalistu, golfistu... Navíc časem se to může měnit a posouvat.
Reagovat
marsden
Body za OH nejsou?
Reagovat
Patik
Podľa mňa Oh bude mať takého veľkého víťaza ako je veľkosťou Oh samotné..bez svetovej jednotky to rozhodne nebude Djokovič tam štartuje akurát že jeho dočasný náhradník odstúpil..dúfam že to Novak vyhrá..idemo.. štvorhra či mix nieje dôležitá exhibície môže hrať aj po olympiáde.
Reagovat
lvicek
Kdybys pouzival carky ve vete, dalo by se to tvoje sdeleni mnohem snaz pochopit.
Reagovat
Amputace


Řekne ti na to, že jsi zbytečný hnidopich. Ale máš naprostou pravdu - ani prase by se v tom jeho slovním průjmu nevyznalo.
Reagovat
alcaraz.dva
Správné rozhodnutí pro 22letou světovou jedničku...Šance na výhru na ANTUCE je praktický nulová(prý nebyl stoprocentně fit i bez angíny)...samotná účast na žebříček nemá vliv žádný.. Anna odmítla účast na olympiádě již dříve, ačkoliv byla schválená... Motivace?
Reagovat
paddy
OH mix

Laura Siegemund / Alexander Zverev (Germany) [1]
Coco Gauff / Taylor Fritz (USA) [2]
Ellen Perez / Matthew Ebden (Australia) [3]
Maria Sakkari / Stefanos Tsitsipas (Greece) [4]
Gabriela Dabrowski / Felix Auger-Aliassime (Canada)
Sara Errani / Andrea Vavassori (Italy)
Sara Sorribes Tormo / Marcel Granollers (Spain)
Elena Rybakina / Alexander Bublik (Kazakhstan)
Donna Vekic / Mate Pavic (Croatia)
Caroline Garcia / Edouard Roger-Vasselin (France)
Mirra Andreeva / Daniil Medvedev
Zheng Qinwen / Zhang Zhizhen (China)
Katerina Siniakova / Tomas Machac (Czech Republic)
Demi Schuurs / Wesley Koolhof (Netherlands)
Heather Watson / Joe Salisbury (Great Britain)
Ena Shibahara / Kei Nishikori (Japan)
Reagovat
com
tak treba takova Hsieh ma smolika, ze v top100 neni zadnej Taiwanec
Reagovat
Pe3k
A co Emmička?
Reagovat
hanz
É-myčka není na OH, je někde v JŮESEJ.
Reagovat
paddy
OH smile
Nadal už s Alcarazem trénují v Paříži smile
https://www.youtube.com/watch?v=bbvqpV9Pedk
a neustále je zastavují jiní sportovci a chtějí se s nimi fotit

naopak Djokovič zůstane mimo olympijskou vesnici smile
údajně se chce plně soustředit na titul, který mu chybí (a bude chybět navždy)

jaká změna, není to tak dávno, kdy tvrdil, že si vesnici užívá
(jako budoucí politik ví, co je třeba říkat)
-------
It marks a surprising change in approach from Djokovic, as the 24-time Grand Slam winner chose to immerse himself in the Olympic village culture in the delayed Tokyo 2020 games three years ago.

"I'm enjoying every second, in a place with more than 10,000 athletes, exchanging knowledge, life stories and things about sports. You don't get that kind of experience anywhere else," Djokovic said in 2021.
-------

navíc vynechá oba debly smile
dříve tvrdil, jak rád bojuje za vlastní zemi, kterou teď nechá na holičkách

nenechte se zmást, pravý důvod je, že v deblu (career 44%, 67-85) by byl bez šance
jeho "intergalaktické" voleje na síti jsme viděli ve Wimbledonu smile
Reagovat
Marduch
Reagovat
Patik
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jestli to není kremelská angína
Reagovat
paddy
byls blízko smile
kontroloval jsem to na internetu a příznaky odpovídají moskevské kapavce
oficiálně se to samozřejmě musí označit jako angína, aby to nevypadalo blbě smile

tipuji, že Sinner bude do konce sezóny mimo hru o tituly smile
Reagovat
Dovodo6
Tak to mi řekněte, kdo teď bude schopný zastavit Djokoviče ??
Reagovat
PetaM
Kdokoli. Djokoviče na OH porazí i vítr.
Reagovat
com
Nadal v prvnim kole smile
Reagovat
paddy
zítra v 11h proběhne los, který Djodal v 1k oficiálně potvrdí smile
Reagovat
turista
To je zase bejkárna. Djokovič s tou olympiádou blbne. Je to loterie, kterou může vyhrát kdokoliv z první stovky žebříčku.
Reagovat
lvicek
A proc jako loterie? Co je na tom odlisneho od jinych turnaju?
Reagovat
turista
Mnoho. Těch odhlášení už je tolik, že to nemá obdoby. Pak se může stát, že to vyhraje někdo no name komu vyjde životní turnaj. Byli to například Massú (Atény 2004), Puig (Rio de Janeiro 2016) pro něž to byl vrchol jejich kariéry. Těmi specifiky je tenisový turnaj na OH vždycky taková spíš nafouknutá Mickey-Mouse akce, která se nedá srovnávat například s takovým Indian Wells podnikem, který je vždycky zárukou velkého tenisu.
Reagovat
Amputace
Ale od Athén to vyhrál 2x Murray, Nadal a Zverev, takže ti to moc nesedí. Chápu, že je to turnaj, který chybí Djokovičovi, ale takový IW určitě není větší prestiž. Každý, kdo už tam jede, to chce vyhrát. Problém je spíš v legislativě - nejsou za to body a spousta tenistů se na to vykašle. To samé by, co píšeš, by se dalo napsat o TM. Také ho vyhrál Dimitrov, který jinak v kariéře nevyhrál "vůbec" nic. V minulosti to vyhrál Nalbandian, který také nic nevyhrál.

Djokovič vyhrál úplně vše, je to srdcař a vlastenec, tak pochopitelně směřuje energii k OH, která mu chybí.
Reagovat
turista
Ze soutěží družstev měl kdysi velkou prestiž Davis Cup. Byl však velkou zátěží pro už tak zatížené tenisty tak ho hvězdy vynechávaly, pomalu jeho prestiž vyšuměla a nakonec asi vyšumí celý DC jako takový a ztratí se do historie.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist