Olympijské příběhy: České medailové naděje, Djokovič o první zlato či loučení bývalých jedniček

26. 7., 14:55
Previews 5
V sobotu začne na olympijských hrách tenisový turnaj, k němuž se tradičně upínají zraky českých fanoušků. V historii samostatného Česka získali tenisté a tenistky osm olympijských medailí. O jediné zlato se před třemi lety v Tokiu postaraly ve čtyřhře Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, které budou v Paříži obhajovat. V areálu Roland Garros bude k vidění i řada hvězdných příběhů včetně boje čtyřiadvacetinásobného grandslamového šampiona Novaka Djokoviče o jedinou trofej, která mu ve sbírce chybí.
Tenis na olympiádě (© Profimedia)

Na olympijských hrách sice kvůli zranění chybí obhájkyně stříbra Markéta Vondroušová, ale ani tak v ženské dvouhře není Česko bez šancí na úspěch. Krejčíková přijede na olympiádu povzbuzená triumfem z wimbledonské trávy a v Paříži v roce 2021 vyhrála Roland Garros. Karolína Muchová se sice vrací po zranění, ale na pařížské antuce se loni dostala do finále grandslamu.

Jednoznačnou favoritkou je ale světová jednička Iga Šwiateková z Polska, která před necelými dvěma měsíci suverénně a celkově již počtvrté vyhrála Roland Garros. Český tým v singlu doplňují Linda Nosková a Siniaková, která do dvouhry nastoupí jako náhradnice za Vondroušovou.

V deblu s Krejčíkovou kvůli olympiádě obnovily spolupráci, kterou na popud Siniakové na konci minulé sezony přerušily. V generálce na olympijský turnaj spojily síly na turnaji WTA v Praze, který dnes vyhrály. Bezprostředně po finále zamíří do Paříže, kde by měly už v sobotu odehrát první kolo čtyřhry proti tchajwanskému páru Hao Ching Chan a Latisha Chan.

Na poslední chvíli přicestuje do dějiště OH také nejmladší účastník mužské dvouhry Jakub Menšík. Osmnáctiletý český reprezentant je stále ve hře na turnaji v Umagu, dnes ho čeká semifinále. V Paříži už je Tomáš Macháč, který stejně jako jeho partnerka Siniaková nastoupí ve všech třech kategoriích. Ve čtyřhře spojí síly s deblovým specialistou Adamem Pavláskem, v mixu se Siniakovou.

Djokovič o první zlato

Sedmatřicetiletý Djokovič chce jako pátý v historii vyhrát všechny grandslamy i olympijské hry. Zatím se to podařilo Steffi Grafové, Sereně Williamsové, Rafaelu Nadalovi a Andremu Agassimu. Hvězdný Srb se chystá už na pátou olympiádu, ale jeho jedinou medailí je zatím bronz z dvouhry z Pekingu 2008. V Tokiu vypadl v semifinále s pozdějším vítězem Alexanderem Zverevem z Německa a pak ho v duelu o třetí místo porazil Španěl Pablo Carreňo.

Při neúčasti světové jedničky Jannika Sinnera bude Djokovič nejvýše nasazeným, ale aktuálně nejlepší formu prokazuje Španěl Carlos Alcaraz, který vyhrál Roland Garros i Wimbledon. Na OH spojí síly ve čtyřhře s někdejším králem pařížské antuky Nadalem. Nadal ale ve čtvrtek vynechal trénink a jeho trenér Carlos Moya včera účast svého svěřence pod pěti kruhy zpochybnil.

Loučení Murrayho a Kerberové

Na tenisových kurtech v grandslamovém areálu oblečeném do olympijské modré barvy budou k vidění také velká loučení. Poslední turnaj kariéry odehrají Brit Andy Murray, který podobně jako ve Wimbledonu nastoupí jen do čtyřhry, a Němka Angelique Kerberová.

Olympijský tenisový turnaj potrvá devět dní. Medaile se budou rozdělovat od pátku 2. do neděle 4. srpna.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

5
Přidat komentář
tetst
">
Reagovat
dorsch2
beriem vsetko spat, ked som pisal, ze tenis by nemal byt na OH, ked som videl stastneho Rafu, tak asi je dobre, ze tam ten sport je, aj ked mne by tam nechybal, navyse som velmi rad ze , na lodke boli dvaja tenisti Rafa a Serena, pretoze tym podporili moju viziu rôznorodosti, pretoze tenis tam bol zastupeni disproporcne, to znamena ziadne kvôty napr. 50% zien 50% muzov v parlamente a podobne blbosti, nech si kazdy a kazda spolocnost zije podla seba, ak chce byt niekto multi-kulti nech je, ak niekto nechce nech nie je, to je ta prava rôznorodost, to co sa deje dnes je diktat, autoritarstvo, aj ked nepochybujem, ze s dobrym umyslom, ale ten mam aj ja
Reagovat
lars
Zaba nebude "hrat" za Afriku na OH ??
Reagovat
tommr
Jabeur hraje místo OH ve Washingtonu ...
Reagovat
Trojchyba_Mat
Škoda, že si Macháč s Pavláskem nezahráli spolu před OH
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist