Ohlédnutí za AO: Federer vítězí i jako otec, Serena je jako Kingová

31. 1. 2010, 17:45
Stalo se... 48
Tenisová scéna má na začátku roku 2010 staronové krále. I když, všechno úplně stejné není. Švýcar Roger Federer sice vyhrál na Australian Open svůj šestnáctý grandslamový titul, ale první jako otec. Američanka Serena Williamsová v Melbourne obhájila titul a vyrovnala se krajance Billie Jean Kingové v počtu 12 vavřínů z velké čtyřky.

Před rokem Federer v Melbourne plakal a mnozí ho odepisovali, Švýcar ale již v létě získal ztracenou sebedůvěru. A letos znovu ukázal, v čem je jeho síla - je mistrem tenisu každým coulem. Jeho hra je univerzální, a přitom každý míč hraje precizně a přesně. 

"Federer je schopen minimalizovat opotřebování svého těla, protože nutí oddřít všechnu práci na kurtu své soupeře. Vypadá u hry lehce, má perfektní kondici a na kurtu bude hrozbou ještě dost dlouho," předpověděl bývalý čtvrtý hráč světa Tim Henman z Velké Británie.

Federer porazil ve finále Brita Andyho Murrayho, kterému mnozí předvídají budoucnost. "Jseš dost dobrý a jednou grandslam vyhraješ," říkal i Federer. Murray za poslední dobu výrazně zlepšil forhend a k prvnímu vavřínu mu chybí využívání šancí. "Až se tohle naučí a bude hrát finále na hranici možností, uspěje," řekl Boris Becker.

V roli černého koně hrál v Melbourne Nikolaj Davyděnko, ale ukázalo se, že Rus je schopen přelstít Federera zatím jen v dvousetových bitvách. Na tři sety mu došel pod tlakem světové jedničky dech, ale je možné, že by mohl Davyděnko uspět třeba už na Roland Garros v Paříži.

Otazník visí nad Španělem Rafaelem Nadalem. Loňský vítěz Australian Open se už už dostával opět do formy po zranění kolen, ale ta ho znovu zradila, což by ho mohlo psychicky poznamenat. "Kdy to zas zabolí?" mohl by si říkat Nadal a podvědomě kvůli tomu kolena šetřit.

Serena odrazila čínsko-belgický atak
Serena Williamsová dokázala letos odrazit čínsko-belgický atak. Především postup dvou Číňanek do semifinále způsobil na světové scéně šok. Američanka ale ukázala, že její silový tenis je nad síly většiny hráček. "Ještě nikdy se mi nestalo, že bych věděla, že zápas nejde vyhrát, ale s ní jo," vystihla Češka Petra Kvitová její sílu.

Ve finále Serena  porazila Belgičanku Justine Heninovou, která i tak prožila skvělý návrat na kurty. Heninová zastoupila krajanku Kim Clijstersovou, která loni krátce po návratu na dvorce vyhrála US Open. Už letos se tenisový fanoušek může dočkat belgického grandslamového finále, tak jako ho obě hrály v Brisbane.

Češi mají za sebou nejhorší grandslam ve dvouhře od Wimbledonu 2001, protože nikdo nepřešel druhé kolo. Po loňském postupu tenistů do finále Davisova poháru by se mohlo zdát, že jde o výrazný ústup z pozic, ale na turnajích velké čtyřky Češi neprorazili už dlouho.

Radek Štěpánek ukázal formu finálovou účastí v Brisbane a v jeho případě se dá mluvit o smůle, jelikož Chorvat Ivo Karlovič je na první kolo nevyzpytatelný soupeř. Tomáš Berdych stále čeká, až dokáže na grandslamu prodat talent, který mu odborníci přisuzují.

Úspěch přišel opět v deblu, zajistil ho Jaroslav Levinský finálovou účastí ve smíšené čtyřhře. Sedmnáctiletá Karolína Plíšková při své první účasti v grandslamové juniorce získala titul a mohla by být budoucí nadějí. "Vyhrávat chci především mezi ženami," řekla po triumfu hráčka I. ČLTK. Dokázat to ale nebude jednoduché.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

48
Přidat komentář
smazaný uživatel
o Samprasovom rekorde sa tiež predpokladalo,že nebude možno nikdy prekonaný,vzhľadom k sile a konkurencii súčasného tenisu,takže či Fedex získa 16,17 atď. titulov,tak rekordy sú od toho aby sa prekonávali...ale neverím veľmi,že by sa našiel hráč,ktorý bude počas nejakej periódy tak dominantný v rámci GS...
Reagovat
smazaný uživatel
Co myslíte - objeví se někdy lepší tenista než Federer..? Třeba někdo kdo vyhraje až 30 GS..? Jak vidíte budoucí tenis, za 10 nebo 20 let..?
Reagovat
Kox
Ani náhodu 30 je moc. A to fakt nevim jakej bude tenis za tolik let
Reagovat
smazaný uživatel
Já o tom silně pochybuju, takový hráč se rodí jednou za století a může se narodit hráč, který bude mtí takové tenisove schopnosti, ale nidky toho tolik nevyhraje. Protože Federer je mentální vítěz, spoustu zápasů uhrává hlavou a psychikou, nejen tenisovým umem. Nemám ho rád, ale nikdo lepší nehrál ještě tenis a nikdo lepší už asi nebude.
Reagovat
smazaný uživatel
To je právě ono..Roger nastavil tu laťku tak vysoko, že už ani není vidět..16 GS a to jeste asi pribude..Takze na tech 20 by to mohl zaokrouhlit a dost..Treba nekdo s vyskou 220 cm se nauci paradne koordinaci a bude jenom vyhravat..:-D
Reagovat
smazaný uživatel
Anebo začnu já hrát tenis a vyhraju kalendářní grandslam :D Mám času dost, takže kdyby mi to šlo, za tři roky bych mohl jet na grandslam.
Reagovat
smazaný uživatel
Kolik ti je..? Jestli to není tajemství..
Reagovat
smazaný uživatel
Není to tajemství. V září mi bude 18.
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrý, konečně někdo v mém věku na tenisportalu..mně bude v červnu 18..Ale tenis závodně teda nehraješ..?
Reagovat
smazaný uživatel
Ne, hrál jsem ho dvakrát, ale od jara se mu chci věnovat rekreačně aspoň jednou za dva týdny. Už jsem si našel i partnera na tenis, takže se budu zlepšovata třeba jednou porazím i Rogera :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ale možná jako jeden z amatérů hraju one hand backhand.
Reagovat
smazaný uživatel
ja vyhraju 33.gs ve 33 letech
Reagovat
Vojtiik
ja bych tohle zkousel tipovat az federer definitivne skonci karieru :)
Reagovat
smazaný uživatel
tom,bsb chlapci, vy jste mladickove :-) taky me bavi tenis, jen jsem se naposledy celkem dost flakala raketou do kebule, takze boule jak krava :-) ale jeste radeji mam squash

a k otazce, myslim, ze mozny to je, ale 30 gramtitulu, to uz je fakt moc.
Reagovat
VerdascoForever
Ja bych urcite Potra nepodcenoval,ale spise mas pravdu.
Djoker se mi na antuce hodne libi,pred FO porazi kohokoliv,ale jak zacnou 3 sety tak je to nevolnost sem, nevolnost tam :-D
Reagovat
Kox
Djoker je dobrej na antuce...Na FO má šnaci jako vidim jí tam. Hlávně ve Francii neni takový horko a je to antuka tam sou podmínky lepší...a wimbledon taky může dál zlepšil hodně volleye
Reagovat
smazaný uživatel
nejvetsi djkovicovo nepritel je jeho lemplvatost, takze jsem zvedava, co a jestli s tim neco udela
Reagovat
smazaný uživatel
Dufam ze RG vyhra Henin. Williamsky na antuke nikdy neboli najlepsie sice Se.ena raz vyhrala RG ale na Henin si myslim na RG by nemala ak sa stretnu, plus Henin sa dostane do lepsej formy teraz odohra par turnajov zlepsi kondicku a v Parizi vyhra. A na US open by mohlo byt potom belgicke finale. Justine aj Kim by do US open mali mat dost bodov aby v rebricku boli dost vysoko aby sa stretli najhorsie vo stvrfinale, ci semifinale so stastim dufamze az vo finale. S. Williams je dobra roky ano ale proste myslim si ze ma slabinu v pohybe ak Belgicanky budu lepsie podavat tak vo vymenach budu mat navrch v porovnani s nou. A este Dementieve by som prial daky uspech ta si to uz zasluzi aj tohto roku mala smolu na zreb inac by v semifinale bola na beton
Reagovat
smazaný uživatel
Je pravda, že Elena měla v Austrálii smůlu nehoráznou. Kdyby totiž měla v pavouku kohokoliv jiného než Justine, myslim, že by ho dokázala porazit. Serenu, když má dobrý den, dokáže vyklepnout z kurtu, ani si nestačí škrtnout.
V Paříži si také od výkonu Justine dost slibuji a tajně doufám ve finále se Safinou(dvě nejlšpí hráčky na antuce posledních let), sice Dinaru, právě z důvodu, že ukončila kariéru Justine dvakrát nemusím, ale jejich srovnání po dvou letech ve finále by bylo více, než zajímavé a mohl by z toho vzejít napínavý, třísetoý zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
Hm neviem nechcem ti odpisovat Safinu ale ja si myslim ze odkedy dosli Kim a Justine spat a taktiez dalsie hracky su tu proste Dinara mala jeden dobry rok a vdaka nastaveniu wta rebricku takako to je sa stala jednotka ale ona GS uz nevyhraje uz je zase velka konkurencia, proste Dinara vyuzila obdobie ked proste nebola ziadna velka hracka na okruhu a Williamsky na antuke proste to nevedia. Ja si myslim ze Dinara pojde rebrickovo uz len dole a bude rada ak bude na konci roka v top 10. V zenskom tenise sa objavilo vela hracok ktore raz zaziarili a potom nic- napr. Ivanovic naposledy.
Reagovat
carolyn
oni se tam u Fedexe snad pořád hádaj :-)
chjooo mě už to tak nebaví:-( škoda že se tímhle portál tak ničí :-((((
Reagovat
smazaný uživatel
tak to necti :)
Reagovat
carolyn
nečtu, já jen vidím jak tam naskakuje počet komentů :-D
Reagovat
Kox
Přesně na Wimbledonu nemá šanci.
Reagovat
carolyn
Tak se nám trošičku po AO zamíchalo pořadí. Jsem zvědavá zda na velkých turnajích se do finále dostanou i jiní hráči. Musím říct že Djoka trošičku zklamal, doufám, že se to už někdy zlomí ty jeho nevolnosti, a pokud trochu víc zabere mohl by něco vyhrát. Nadalovi bych přála USO, opět :-) ale myslím že problém je v tom, že se to hraje ke konci sezony a to s jeho zdrav.problémy asi bude mít těžký. Pokud se dá dokopy možná na FO potrápí Rogera. Potro si myslím, že má taky dobře našlápnuto, jistě jeho čas jednou přijde.
Reagovat
smazaný uživatel
Docela bych souhlasil, jen si myslim, ze na FO bude Nadalovo, mozna ho Federer potrapi..ale pokud bude Nadal zdrav, tak vyhraje na antuce docela jasne.
Reagovat
carolyn
Záleží jak se Rafa dá dopořádku, Roger jistě bude chtít obhájit, jen doufám, že pak bude zapálenej do všeho jako doposud, přeci jen ted už docílil toho oč usiloval, má rodinu, kdo ví kde budou jeho priority? :-) Tak tvrdí, že bude hrát dokud bude moci, stejně tak by byla škoda Rafaela, kdyby mu zdraví nedovolilo hrát.
At už si každý o tom myslí cokoli, bez nich by to ztratilo štávu:-))))
I když zas by se jiní dostali, dopředu, ale to by měli postup ulehčený, takhle je to přeci jen zajímavější :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nebejt sester v juniorce a Levinskeho v mixu, tak byla ceska stopa na AO chaba. Tak snad na FO..Stepka by mohl zopaknout vystoupeni z pred dvou let, kdy mohl jit pres Ferrera az do ctvrtfinale. Ale ve Wim budou sance nasich kluku asi vetsi, nez na antuce.
Reagovat
carolyn
Přeci jen každé období si nese někoho, kdo je nej ...... :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Na RG bude Nadal jednoznačne favoritom č.1 a záleží na koho narazí počas pavúka,ak by dostal hráča,ktorý mu herne nesedí a zahraje svoj super zápas (napr. Soderling minulý rok),tak može skončiť opať bez titulu....
Reagovat
carolyn
češi na AO zkončili brzo, noo, škoda že máme jen dva ty tahouny, chtělo by to s tím něco udělat :-D
Reagovat
VerdascoForever
Federer ma velke stesti, ze Rafa neni zdravy.Jinak by nikdy FO neziskal.Doufam,ze tohle byl jeho posledni GS.Zacina mi tam cim dal tim vic vadit.
A hlavne proto,ze uz fakt zabira ostatnim misto.
Idealni scenar pro rok 2010: FO Nadal,Wimbledon Del Potro a USO Djokovic....
Reagovat
carolyn
Taky Roddick by se mohl už někde vyšvihnout :-DDD Ale ja fakt že poslední dobou je to tak nějak vyrovnaný :-) v tý konkurenci
Reagovat
smazaný uživatel
Jako souhlas, taky bych videl jineho viteze nez Federera. Ale nesouhlasim s tipem na Delpa ve Wim. Delpovi zatim delaly problem ty rychle a nizsi odskoky na trave, nemyslim, ze Wim vyhraje. Pral bych Roddickovi konecne!
Reagovat
smazaný uživatel
*rad videl..
Reagovat
carolyn
Ale to je to co říkám, pokud by sám zkončil a ted odešel, bylo by to moc jednoduchý, podle mě si právě musí to první místo vydobyt i přes Fedexe, nebo až bude pomalu upadat, pokud chce hrát dlouho....jak říkám, takhle je to zajímavější
Reagovat
smazaný uživatel
Ono to jde i pres Federera, viz Nadal, Delpo..
Reagovat
carolyn
Já myslím, že Del Po má ještě čas tak rok, dva, nemyslím že by byl Wimbl. jeho letos
Reagovat
carolyn
já bych ráda viděla změnu v tom, že bych ve finále na nějakém velkém turnaji viděla někoho jiného než R+R třeba: Roddick, Djoka :-DDDD a nesmějte se mi :-P
Reagovat
smazaný uživatel
Hmm..Djok to bude mit slozity, nejvetsi sance mozna na USO..jako pral bych mu, ale tezky..
Reagovat
carolyn
protože je trubec :-( on by na to měl, ale s jeho přístupem si to dělá sám :-/
Reagovat
smazaný uživatel
no, pokud by Djoka hrál na antuce stejně jako loni, finále RG není nic nereálného, navíc pokdu bude dvojka stále a Rafa bude v polovině s Rogerem.
Reagovat
smazaný uživatel
Jinač, abych dodal, Del Potro Wimbledon určitě nevyhraje, tam to vidím na souboj - Federer, Murray,Roddick, Nadal(pokud bude fit). US Open může vyhrát kdokoliv ze špičky a na RG by mohl něco uplichtit i Djoker.
Reagovat
VerdascoForever
Roddick me zatim letos pekne nastval.Nevim,jestli ten pocit mam jen ja,ale letos mu zatim moc neslape servis.Nevyuzit proti Cilicovi v prvnim setu a hlavne v tie-breaku tolik sanci pri vlastnim servisu....Nechtel jsem to rikat, ale ten Wimbledon fakt zase celej zkazi Federer :-D
Reagovat
VerdascoForever
Rika,ze snad chce hrat i po olympiade.Nevim,proc to chce tak natahovat.Kdybych ja byl svetova jednicka :-D tak by mi asi hodne vadilo, kdybych vedel, ze drive jsem na to mel a ted uz ne....A taky si prece pak bude kazit jmeno !!! At se uz radeji stara o deti :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že řekl něco v tom smyslu, že po OH bude hrát turnaje, na kterých ještě nehrál a exhibice, což si já vykládám tak, že po OH končí ...
Reagovat
carolyn
říká se v nejlepším přestat, ale on asi bez toho prostě nemůže být, vem to tak: budeš denně mít něco co je pro tebe to nejvíc v životě (třeba jako zpěváci mají koncerty a fanoušky) rozhodneš se přestat a najednou ze dne na den nic, nikam nejedeš, prostě konec...začne ti to chybet. Někdo se na ten klid těší, někdo si to nedovede představit.....
Reagovat
VerdascoForever
Mas pravdu.Ja napriklad miluji prazdniny a taky s nimi nechci nikdy koncit...:-D
Ne,vtip.Trochu ho chapu,ale podle me si akorat zkazi jmeno.A to je skoda.Sice ho moc nemusim,ale dlouho tady nikdo takovy nebude.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist