O návrat na post jedničky bojovat nebudu. Federer si ho zaslouží, byl lepší, řekl Nadal

20. 2. 2018, 10:11
Aktuality 75
Rafael Nadal už se v Mexiku připravuje na svůj návrat na kurty, který proběhne v příštím týdnu na turnaji ATP v Acapulku. Novináři si samozřejmě španělskou tenisovou ikonu odchytili, aby okomentovala včerejší změnu na tenisovém trůnu, na kterém jednatřicetiletého Španěla vystřídal Roger Federer. Návrat do čela žebříčku rozhodně není momentální prioritou Nadala. Aktuální světová dvojka ale nezapomněla letos neporaženého Švýcara pochválit.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Rafael Nadal už se v Mexiku připravuje na návrat na kurty. Ten uskuteční v příštím týdnu v Acapulku. V mexické metropoli bude obhajovat finále a odehraje první soutěžní zápas od skreče na Australian Open, kde si ve čtvrtfinále s Marinem Čiličem poranil ohýbač kyčle.

Nadal se loni v srpnu po skončení Masters v Cincinnati po více než třech letech vrátil na post světové jedničky, na němž vydržel až do včerejšího dne, kdy ho vystřídal letos naprosto fenomenálně hrající Roger Federer, který vyhrál Australian Open i halovou akci ATP v Rotterdamu a nad svým rivalem a velkým kamarádem má ve světovém hodnocení náskok 345 bodů.

Změnu na tenisovém trůnu Nadal samozřejmě na přání novinářů okomentoval. "Roger nepotřebuje být světovou jedničkou. Všichni víme, že tenis prostě umí a co pro tento sport znamená. To, co dokázal, je velmi obtížné a nezbývá nic jiného, než mu pogratulovat," řekl. "Žebříček nelže. V posledních dvanácti měsících byl o kousek lepší."

Návrat do čela žebříčku ovšem mezi momentální priority jednatřicetiletého Španěla nepatří. "Několik let jsem patřil mezi dva nejlepší hráče světa. Být světovou jedničkou, trojkou, pětkou není zas takový rozdíl. O post jedničky bojovat nebudu. Chci mít co nejlepší sezonu. Pokud to bude ve finále znamenat návrat do čela žebříčku, tak fajn."

Myšlenky má teď rodák z Manacoru úplně jinde. "Být konkurenceschopný a vyhrávat turnaje. Na tom mi teď nejvíce záleží, a proto tenis stále hraju. Bojovat a hrát o trofeje je teď mým největším cílem. Uvidíme, kde budu na konci sezony."

Nakonec se rozpovídal o svém dalším programu. "V příštím týdnu budu hrát v Acapulku, pak mě čekají podniky Masters v Indian Wells a Miami, kde chci dojít co nejdál. A potom přijde antuka. Pro mě velmi důležitá část roku," uvedl Nadal, jenž loni na antuce vyhrál 24 z 25 zápasů, ovládl Masters v Monte Carlu a Madridu, domácí akci v Barceloně a podesáté v kariéře grandslamové French Open.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

75
Přidat komentář
Ondra979
no je videt, co jsou nekteri Nadalovci zac - sam Rafa potvrdil, co jsme vsichni vedeli, ale oni pujdou i proti svemu idolu..jen aby si to nemuseli priznat :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tebe diplomacia asi veľa nehovorí.
Reagovat
Roger_Federer
No tobe zarucene nerika vubec nic :)
Reagovat
peggy
Rafo,nyni je treba bojovat a branit se zranenim.Tesim se na Tvoje zapasy na antuce.
Reagovat
Krisboy
https://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/964339-neuveritelny-kousek-fogninimu-vypadla-raketa-presto-vymenu-vyhral.html#hp-sez
Reagovat
smazaný uživatel
To, že byl Roger od AO 2017 lepší ví snad každý, kdo se od ledna 2017 do února 2018 podíval alespoň 1x měsíčně na tenisové výsledky. Rafa sám musí vědět, že mimo antuku to proti Rogerovi už asi nikdy nedopadne. Bude rád, když uhraje set. Pokud se setkají v IW, nebo Miami, tak to bude mít stejný průběh jako loni. Roger má už na Rafu zbraně a sebevědomí. Na antuce se nepotkají - pochybuji, že Roger někde nastoupí ( ikdyž v této formě by mohl RG zkusit ) a na hardu už to bude mít býk těžké. Každopádně pěkné vyjádření, ale nějaké halo bych z toho nedělal. Roger by řekl totéž.
Reagovat
Amputace
V čem byl lepší v sezóně 2017? Ve vzájemných zápasech? Určitě. Ve výsledcích? Kde? Jsou u obou velice podobné.

A tvé predikce, že Nadal už nikdy nevezme Federerovi ani set, jsou hodně komické. Zvláště vzhledem k tomu, kolikrát se od roku 2010 různé podobné předpoklady vůbec nenaplnily. V roce 2013 to vypadalo, že Federer už nikdy neporazí Nadala, byl úplně na dně a v jednatřiceti to u něj vypadalo na pomalý konec kariéry. Nadal zase po AO 2012 vypadal naprosto hrozně proti Djokovičovi (tenkrát jsem se i já bál, že už ho nikdy neporazí). A vidíš - Djokovič, u kterého se předpokládalo, že předběhne Nadala v počtu GS, vypadá hodně špatně a laboruje se zraněními. Taky nezapomínej, že Federerovi je 36 let. Ze dne na den u něj může přijít nějaké zranění, nebo nějaký problém, který mu v podstatě ukončí kariéru. To mu samozřejmě nepřeju, ale není mu dvacet. Predikovat, že už mu nikdy Nadal nevezme ani set je úplně mimo realitu. To se s tebou klidně vsadím o co chceš, že vezme - a víš co, že jsem co k čemu, klidně se s tebou i vsadím, že ho ještě porazí (mimo antuku).
Reagovat
Pe3k
Roger byl jasně lepší, krom antuky všude a ve všem.
Kolik setů komu kdo veme je úplně jedno.
Reagovat
Amputace
Třeba na US byl taky lepší, což?
Reagovat
Pe3k
To extrémní štěstí z US open se opakovat nebude ;)
Reagovat
Amputace
To jo. Nevyhrát GS, na kterém netřeba porazit jediného hráče TOP 2O, je pro nejlepšího sportovce vesmíru vážně trapas.
Reagovat
Pe3k
Nevyšlo no, snad to vyjde letos ;)

Btw. moc te štve, jak odborníci z celého světa staví RF do role největší sportovní legendy? Já myslel, že už jste si na to zvykli, já tedy ano ;) ale beru, přišel ses vybrecet až dnes...
Reagovat
Amputace
Ne, vůbec mě to neštve, daleko víc mě štve, že exoti tvého typu v době, kdy celý tenisový svět řeší Federera, stejně mají potřebu řešit Nadala. Vaše chování v takových situacích (a není to zdaleka poprvé) jen dokazuje, že fandíte Federerovi jenom proto, abyste se mohli plácat po zádech, že fandíte tomu nejlepšímu. O nic jiného vám nejde a nikdy nešlo.
Reagovat
Pe3k
A všiml sis, že to je článek o Nadalovi? :D
Fandím RF, protože se mi líbí jeho tenis, že je nej je jen bonus, ale dík, že si to uznal :)

Fandím i Šafince, asi taky proto, že je nejlepší :D :D :D
Reagovat
Amputace
Já mám na mysli spíš jiný článek :)
Reagovat
Pe3k
No to je pěkné, že máš na mysli jiný článek, ovšem tento je o Býčkovi, tak nevidím problém se tady o něm bavit...
Reagovat
Ondra979
zapominas na samotneho NAdala, nebo toho bz snad Roger porazit nepotreboval, kdyby ho byl nezastavil DelPo? Myslis, ze by to Rafa predem zabalil? :)
Reagovat
Kozoroh
Nadal byl v žebříčku výš donedávna proto, že měl na kontě víc odehraných turnajů než Federer. Procentuální úspěšností se Rafa dívá na Rogerova záda, to je jasné snad každému.
Reagovat
Amputace
Ok. V tom případě měl Nadal vynechat hardové Masters a Wimbledon a možná by byl od vás odborníků klid... Jistě, že skončil Nadal na konci první díky většímu počtu odehraných turnajů, zároveň ale kvůli tomu samému má naprosto pochopitelně o něco horší stats (poměr výhry-prohry). Měl Federer startovat na antuce a bylo by to naprosto objektivně zhodnotitelné.
Reagovat
Pe3k
Pokud to chceš mít naprosto objektivní zaříd 3 masters na trávě a pak se můžeme o něčem bavit :p
Reagovat
Amputace
Ok, zařiď dva antukové GS a můžeme se bavit též.
Reagovat
Pe3k
Jeden je více než dost...ty 3 antukové masters jsou obrovská výhoda pro Nadala a přesto, ze Roger celou cihlu vynechal, i tak se stal světovou 1 ;)
Reagovat
Kozoroh
Pozor, pozor, současný stav na GS je ideální - dva majory na přírodních površích (RG, WCh), dva na umělých (AO, USO). Dva GS na antuce znamenají, že bys tuto rovnováhu narušil.

Mimochodem buď rád, že hardy jsou pomalejší, než byly kolem roku 2000. To by si jinak Rafa neškrtl.
Reagovat
Pe3k
Přesně, to si fandové RN vůbec neuvědomují jak Raf vytěžil z těch zoufale pomalých povrchů a ještě by chtěli 2 gs na antuce a turnaj mistrů pro jistotu taky :D
Reagovat
smazaný uživatel
Práve preto je Djokovic v rýchlej Austrálii len štatistom proti Chungom a Istominom, kdežto Nadal tam hral finále a Boh vie, kde by skončil ak by sa nezranil tohto roku. V Cinnci Djokovic taktiež nehviezdi, že áno.
Reagovat
Pe3k
Jo no má tam jen 5 finále :D
Reagovat
Kozoroh
Novak procházel herní krizí a řešil problémy s loktem, to celou situaci na posledních dvou AO staví do jiného světla.
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, zaujímavé.

To, ze Rafa neobhájil jednotku, hoci bol podstatnú cast nasledujucej sezony skoro vzdy zranený, to do ineho svetla asi nestavia.
Reagovat
Roger_Federer
A proc je Rafa zraneny vzdy po veleuspesnene sezone?? 12,14,a ted konec 17, zacatek 18.Nahody jo?
Reagovat
Franky
nie iba zle naplanovany kalendar a prepisknutie s podpornymi latkami :)
Reagovat
Ondra979
presne tak, ale nekterym to nevysvetlis, to je jako kolovratek :) kdyby s povrchy nezpomalily, tak Rafa nema tolik Gs mimo antuku..takze muze byt opravdu rad
Reagovat
Amputace
V čem je to ideální? Prostě jsou dva GS na hardu - na stejném povrchu. To je do očí bijící nepoměr. Samozřejmě nechci 2GS na antuce, to jsem jen rýpal do Petříka a jeho travnatých Masters (jako by snad Nadal mohl za to, že nejsou). Ale jak můžeš nazvat za ideální to, když 1 GS je na trávě, 1 na antuce a 2 na tvrdém povrchu? Čistě matematicky to vyvážený poměr není ani náhodou.
Reagovat
Amputace
A rovněž nechápu neustálé spojování zpomalování povrchů coby výhody pouze s Nadalem. Ten tvůj Djokovič z toho snad netěžil? Já bych ho chtěl vidět, jak by na rychlém hardu někdy z let 1998 vyhrál 6x nebo kolikrát AO. Nebo na někdejší rychlé trávě ve WImbledonu. Murray úplně to samé.

Nicméně lidi přestaly bavit výměny o dvou třech úderech ala Sampras, tak to zpomalili. Trend je trend. Kdyby se to lidem nelíbilo, zase to zrychlí. Nějaký Nadal za to vážně nemůže. Vždycky se hraje na ruku divákům.
Reagovat
Pe3k
Jistě že z toho těžil i Nole a Mura...
Reagovat
turista
Ano a to pořádně. Novak vyhrával tituly i na extra pomalých antukových dvorcích. A vzhledem k tomu, že se Djoker nikdy necítil dobře na síti tak se snažil přetlačit Rafu Nadala v dlouhých výměnách. To se mu leckdy dařilo hlavně díky výbornému bekhendu.
Reagovat
smazaný uživatel
A možno práve kvôli menšiemu počtu turnajov vyhral Federer Wimbledon, to ťa nenapadlo?..

Apropos, podľa percentuálnej úspešnosti je Nadal lepším hráčom na GS. Takže Federer vyhral síce viac GS, ale na čo je mu to platné. Ty percentuálna úspenosť.
Reagovat
Pe3k
Není. RF má lepší statistiky a to o hodně na AO, W i US.

Btw. jak se ti líbí sezóna 2018? Už si konečně vylezl z kanálu? ;D
Reagovat
Kozoroh
Že Federer vynechal před Wimbledonem kompletní antuku, je mi samozřejmě známo. Ale taky vím, že loni Rafa odehrál víc hardových turnajů než Roger, získal však míň titulů. Federerova úspěšnost byla 5 titulů z 9 turnajů, Nadalova 2 triumfy z 12 podniků. Kdo byl loni lepším hráčem na nejrozšířenějším povrchu snad nemusím dodávat.
Reagovat
smazaný uživatel
A teraz by som odbočil k téme a hodnotil tenisový rok komplexne, teda v rámci vsetkých povrchov.
Reagovat
a.magerova
Rafa už v roce 2006 chválil Rogera a od té doby se jejich vztah změnil v kamarádství... ;-)
Reagovat
slacker
okorat ty nadalovo fanousci jsou pekni pi-cusove
Reagovat
Pe3k
njn to víme, ale pšt.
Reagovat
insanezy_
Tak kazdy tym, sportovec atd. ma nejakeho fanouska vola, nejinak je tomu samozrejme i u Fedi.
Reagovat
Pe3k
Njn, ale u Rafy to sou zástupy ulta trollů.
Reagovat
smazaný uživatel
Znám asi 10 fanoušku Djokoviče a to jsou teprve ultra trolls. Těm člověk nevysvětlí nic.
Reagovat
Marduch
Takže 10 ku 1 a ten moudrý jsi samozřejmě ty. Např. "Rafa sám musí vědět, že mimo antuku to proti Rogerovi už asi nikdy nedopadne" WTF??
Reagovat
Amputace
A kde vidíš Nadala? Hraje někde? Zajel bych se podívat.
Reagovat
Amputace
Patří níž ;)
Reagovat
Pe3k
Hraje v Mexiku, neumíš číst?
Reagovat
Amputace
Ano. Možnost účasti v Acapulcu padla v podstatě hned po tom zranění, takže nechápu, co řešíš... Neřeknu, kdyby startoval třeba už v Buenos Aires a Riu.
Reagovat
Pe3k
Takže jedeš do toho Mexika, když tam ten zcela zdravý Nadal hraje?
Reagovat
Amputace
Já měl čas jen tento týden, sorry. Nevím o tom, že by někde hrál tento týden.
Reagovat
Pe3k
Nadal tam už několik dní je a hraje a trénuje, tak jedeš?
Ne, oba víme, že to byl od tebe jen kec a taky víme, že na tohle jsme už zvyklí, Rafa a jeho fans neustále lži a výmluvy.
Reagovat
Amputace
No a co že tam trénuje? :D Panebože, ty jsi vážně lolek.
Reagovat
Pe3k
Nemusíš svolávat božstva, dělám si jen legraci... stejně víme, že budeš sedět na zadince :D
Reagovat
Amputace
Nemám holt prachy, cestovateli :D A i kdybych je měl, určitě nepojedu na tenis zrovna do Acapulca :D
Reagovat
Pe3k
Jasný.
Reagovat
Roger_Federer
Neverim mu ani slovo :)
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrý den, chtěl bych Vám nabídnout jedinečný zážitek a být přímo na 2. grandslamu sezony v Paříži. Budu mít k dispozici několik vstupenek za zvýhodněnou cenu. Také se orientuji v letenkách takže zpáteční do Paříže za 1500 není problém. Poté Vám mohu poradit s ubytováním a s orientací v Paříži. Byl jsem tam již 3 krát a pojedu po čtvrté. Kdo by měl zájem o větší info napiště. Mohu zaslat i videa, které jsem pořídil z dejiště areálu Rolanda Garrose a několik selfie např s Boris Becker, Radwanska atd. Napiště a domluvíme se na všem podstatném. Děkuji a přeji příjemný den.
Reagovat
Mayo
Ako inak Býk vždy skromný, férový, múdro rozpráva, veľký športovec.
Reagovat
Pe3k
Velký faker. Kde je to jeho zranění? :D
Reagovat
Mayo
Nebyť zranenia, tak by hral s Rogim o titul v AO ;(
Reagovat
a.magerova
"Bojovat a hrát o trofeje, je teď mým největším cílem. Uvidíme, kde budu na konci sezony."

Je vidět, že mu nejde o celkový počet týdnů bo ví, že je daleko za svými rivaly, ale jde mu o koncoročnu jednotku, kde už jsem to četla?!
:-P
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Rafa si uvedomuje rozdiel medzi koncoročnou jednotkou a len tak narýchlo zbúchanou priebežnou.

Rogerovi proste stačí pusa na čelo, Rafa chce zasúvať.
Reagovat
Pe3k
Neboj Monaco a Rafa už brzy zasunou :D
Reagovat
Mayo
:D
Reagovat
Ondra979
my se ale nebavime o race rankingu, ty "narychlo"
Reagovat
Roger_Federer
To vis, nebo si to zase myslis?:)
Reagovat
Roger_Federer
Rafa chce zasuvat a manzelka a decka furt nikde :)
Reagovat
a.magerova
Takhle a před 22 hodinou ?!

Roger má bezmála 2x víc týdnů na No1 než Rafa, ty puso na čelo... :-P
Reagovat
smazaný uživatel
A co z toho, ked má len o jednu koncoročnú viac :D
Reagovat
Roger_Federer
Statistika, ktera te do konce roku 17, vubec nezajimala, dokonce jsi ji "opovrhoval", ted najednou je v popredi tveho zajmu,fnukale :)
Reagovat
smazaný uživatel
Zujimala, preto som vzdy povazoval Samprasa za pána vsetkých svetovych jednotiek so 6 vavrínmi.
Reagovat
Roger_Federer
;):):):):):)
Reagovat
Franky
ty si cely pan :D za tych par rokov co si tu meno Sampras ani nepadlo :D teraz sa ti to hodi nic viac...ale vlastne aj tam Rafa zaostava za Rogom tak nvm o com sa tu vobec bavime :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist