Nový trenér Strýcové Krupa: Mužský a ženský tenis? To jsou jiné sporty

3. 9. 2015, 19:02
Aktuality 16
Po osmi měsících se trenér Tomáš Krupa vrátil na tenisový okruh. Do loňska kouč Tomáše Berdycha vede od léta Barboru Strýcovou, snaží se jí zjednodušit hru a učí se poznávat ženský tenis.
Profily hráčů
Tomáš Krupa

Bývalá světová dvacítka Strýcová se po Wimbledonu rozešla s francouzským koučem Jeromem Adamecem a jako prvního při hledání nového trenéra oslovila Krupu. "Protože je dobrý, tak jsem mu zavolala," řekla Strýcová na US Open. "Chtěla jsem Čecha a jsem vděčná a pokorná, že to je Tomáš Krupa," konstatovala. 

Dvaačtyřicetiletý Krupa chvilku váhal. Musel se domluvit s rodinou, která už si zvykla, že je doma a ne věčně na cestách. "Dětem i ženě se to líbilo, takže to byl zásadní krok k organizaci, co a jak doma," řekl. "Měl jsem i jiné nabídky, ale Bára zavolala první a já mám tenis rád. Je to můj život." 

Pět let se Krupa pohyboval s Berdychem na vrcholu mužského tenisu. Nyní si zvyká na ženskou hru. "Není pro něj jednoduché, když vidí, jak se brejkujeme," usmívala se Strýcová. "Asi si člověk musí zkusit všechno," mínil Krupa a k srovnání mužů a žen dodal: "Po tom, co jsem dělal, teď to asi řeknu blbě, ale je to jiný sport." 

Strýcová občas na tréninku slyší od Krupy ironické poznámky. "Někdy si píchne do ženského tenisu, což musím chápat. On má vlastně pravdu. Někdy to tak pokadíme," souhlasila Strýcová. Sama Krupovi ukázala ženský tenis v Cincinnati, kde nevyužila několik mečbolů a ve třetím setu promarnila náskok 5-1. "To už asi nezažiju. Byl jsem v Jiříkově vidění. Snažil jsem se jí pak pomoct, ale zamávalo to s ní," řekl Krupa. 

Ženský tenis Krupa podrobně nesledoval, proto se s ním za pochodu seznamuje. "Jsem úplně ztracen," smál se. "Nevím, s kým hraje, kdo jsou ta jména. Asi jsem zajímavý případ a pro ostatní ženský kouče to musí být zábavné," řekl.

Na prvních trénincích si na sebe Krupa se Strýcovou zvykali. "Makáme dost. Seká to. Je takový přísný," řekla Strýcová. "Vojna, vojna. Psychologem určitě zatím nejsem. Spíš pořád jako voják, nastavuju nějaký režim," uvedl Krupa. Tenistce zavedl i systém pokut za zlámané rakety a sprostá slova. "Jsem v plusu 370 dolarů." 

Krupa pomáhá Strýcové zjednodušit hru
Zpočátku měla Strýcová dojem, že ji kouč bere jako chlapa. "Skloňoval mě v mužském rodu a zapomínal, že jsem ženská," prozradila na Krupu a dodala: "Říkal: Musíš si to uhrát sám. A já na to: Snad sama! To se mi moc nelíbilo." 

Prvním Krupovým záměrem je zjednodušit Strýcové hru. "Protože si to zbytečně komplikuje. Holky se v tom nimrají," podotkl Krupa. "Na to se zaměřujeme. Je pravdou, že přemýšlím komplikovaně. Jsem složitý tvor," přitakala Strýcová. 

"Chci s ní pracovat na detailech, které by mohla víc využít. Třeba z forhendu. Má 29 let, ale vždycky se může člověk něco učit," řekl Krupa. Hráčka už poznala jeho zkušenosti a znalosti. "Vidí detaily a vidí to dobře," řekla tenistka, která se s Krupou na spolupráci domluvila zatím do konce roku. "Pak se uvidí," řekla. 

Zajímavé je, že Krupa stejně jako kondiční trenér David Vydra, s kterým vedli Berdycha, nyní pracují s ženami. Vydra připravuje od Wimbledonu fyzičku Petře Kvitové. "Život si s tebou zahrává sem tam krásně," řekl Krupa.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

16
Přidat komentář
Roger_Federer
Ta Schmiedliva to byla mega hovadina, skoda ze to nakonec nedopadlo.
V prnim vedla Scmiedlova 5:1..nakonec zachranovala 6:4,ve tretim jsem za stavu opet 5:1 prestal sledovat, ted vidim zase 6:4..
Kurz 5,2-vic nesmysl.
Reagovat
janek_da
Ty woe, ja su z toho uplne vykoupany, kolik macu jsem prohral s paradnim kurzem pres 3. Zacina se letosni USO pro obracet :(

Dneska verim princezně proti trpaslíkovi (RBA x Goffin)
Reagovat
Roger_Federer
Svitolina 2,3
Radwanska-Keys 24 avic 2,45
Ted uz i Paire 2,43
Reagovat
janek_da
Paire, Svitolina jasan

A co rikas na Kasatkinu a Kukuškina?
Reagovat
Roger_Federer
Kukušina furt premyslim...kurz kolem 4,5 je asi dobry.Maji to 1:1, ova zapasy ve 3 setech..
Asi by se to hrat melo.
Reagovat
janek_da
Asi neřeknu nic objevného, že Marin nema lonskou formu.

A Dimitrov mi v necem prijde dost podobny Marinovi (servis, forehand), má lepsi pohyb. Presto ho porazil.
Reagovat
Roger_Federer
5,1 Marathon ...
Reagovat
smazaný uživatel
No to sis teda vybrala "odborníka". Nevím, ale od trenéra bych asi očekával, že bude mj. znát soupeřky, jejich hru, slabiny apod...
Reagovat
smazaný uživatel
Zrovna Báru považuji za naší mentálně nejsilnější tenistku,ta zjednodušovat moc nepotřebuje,ale pocit z této dvojice mám výborný
Reagovat
spaniel
Zjednodusit hru.
Reagovat
horska.kraslice
Jen aby se z ní nesnažil dělat hráčku vestylu Berdycha - dva tři druhy úderů, žádný plán B, to by byl Bářin konec.
Reagovat
EllNino
myslím, že v 29 letech už nic měnit u Báry nemá smysl :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ten rozhovor mi zní jako nějaká parodie :D Bára to svými postřehy pěkně zabíjí :D
Reagovat
FulnekUltras
rozdíl naprosto totální...tím líp, když se tyto dva zcela odlišné živly navzájem protnou třeba jen v několika důležitých bodech - a to je potom teprve krásná hra... ;)
Reagovat
Jan
Jako když Berdych začne hrát ženský tenis ? :)
Reagovat
FulnekUltras
sebeprznění se nepočítá... ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist