Nosková v Monterrey poprvé vyhrála turnaj WTA! V generálce na US Open neztratila ani set

25. 8., 06:08
Aktuality 86
WTA MONTERREY - Linda Nosková (19) na třetí pokus uspěla ve finále turnaje WTA a slaví premiérový triumf. Česká teenagerka dva dny před startem US Open ovládla bez ztráty setu podnik WTA 500 v mexickém Monterrey a zajistila si debut v TOP 25. V boji o titul porazila 7:6, 6:4 senzační čtvrtfinalistku Wimbledonu Lulu Sunovou (23) z Nového Zélandu a oplatila jí týden starou porážku ze Cincinnati.
Profily hráčů
Linda Nosková (© AFP / Azael Rodriguez / Getty Images)

Sunová – Nosková 6:7, 4:6

Zatímco ve dvouhře na olympiádě i na následné tisícovce v Cincinnati skončila hned na první soupeřce a na posledních 12 turnajích během uplynulého půl roku jen jednou vyhrála víc jak jeden zápas, ve čtyřhře to Linda Nosková na posledních dvou akcích dotáhla pokaždé do semifinále. A možná právě rozehranost z deblů tento týden přetavila v životní singlový výsledek.

Devatenáctiletá Češka z pozice nasazené šestky poprvé vyhrála turnaj na hlavním okruhu a hned vyšší kategorie WTA 500. Na tvrdém povrchu v mexickém Monterrey porazila všechny soupeřky 2:0 na sety – po deblové specialistce Anně Danilinové z Kazachstánu, neoblíbené čínské soupeřce Xiyu Wang, bývalé světové trojce a šampionce z roku 2020 Elině Svitolinové z Ukrajiny a 13. hráčce světa Emmě Navarrové z USA si poradila i s poslední sokyní Novozélanďankou Lulu Sunovou.

Nosková prohrála s o čtyři roky starší Sunovou minulý týden v Cincinnati, po 11 dnech ale překvapivé čtvrtfinalistce letošního Wimbledonu porážku vrátila. V úvodu sice nepotvrdila brejk na 2:0, další servis už ale neztratila.

V prvním setu přitom musela vsetínská rodačka za stavů 3:3 a 5:5 odvracet celkem čtyři brejkboly a v tie-breaku dramatické úvodní sady dokonce likvidovala i dva setboly.

Statistiky zápasu Lulu Sunová – Linda NoskováStatistiky zápasu Lulu Sunová – Linda Nosková (@ Livesport)

Ve druhé sadě za stavu 0:1 zažehnala hrozící ztrátu podání, odskočila do vedení 4:2 a náskok si už bez potíží pohlídala. Po téměř dvouhodinovém boji zvítězila 7:6, 6:4, razítko na vítězství dala čtvrtým esem. Soupeřce nepomohlo ani 13 es.

"Nepřijela jsem na tento turnaj v nejlepší náladě, ale hodně se to změnilo a byl pro mě skvělý," řekla Nosková, jež se v novém vydání žebříčku posune na 25. místo a o jednu příčku vylepší své maximum. "Okolnosti a příležitosti, které jsem tady dostala, jsou pro mě i mojí kariéru neuvěřitelné. Jsem hrozně šťastná, že jsem vyhrála, a možná se za rok vrátím," dodala.

Svěřenkyně Davida Kotyzy si v Mexiku zahrála pošesté v semifinále a potřetí ve finále. Poprvé v něm uspěla a dala zapomenout na dva loňské nezdary v Brisbane (s Arynou Sabalenkovou) a především na domácím Livesport Prague Open (s Nao Hibinovou).

Čtvrtfinalistka lednového Australian Open Nosková se tak dostala do velmi dobré formy jen pár dní před startem US Open, na kterém bude bojovat o minimálně obhájení loňského druhého kola proti nasazené Kazašce Julii Putincevové.

Výsledky turnaje WTA 500 v Monterrey


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

86
Přidat komentář
Vlk-v-trave
Lindě gratulace, přesun z Mexika nebude asi tak dobrodružný a zajimavý jako Pelly, který jel z Mexika na USO autem :-)) takže 32 hodinový trip čisté jízdy by byl asi zabijácký... ale i ten letecký je náročný... to tahání se po letištích je už samo o sobě unávné...
Uvidíme jak si zvykne na jiné míče a povrch,...a nakolik bude mít pro to prostor před prvním zápasem,,,, v NY to frčet tak nebude, ani míče, ani povrch...
Nedivil bych se jak by vyletěla z NY Linda dříve než by si přála, ale uvidíme... jak se ten přesun povede.
Reagovat
tommr
dneska se přesune do New Yorku, zítra si tam vyzkouší podmínky a v úterý jde na věc. Soupeřku má těžkou ale hratelnou. To by mohla zvládnout ...
A kdyby ne tak se vůbec nic nestane. Titul z Monterrey jí už nikdo nevezme a ten má větší cenu než čtvrtfinále GS ...
Reagovat
Trojchyba_Mat
trénink má psaný už dnes
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak jistě, titul je titul :-))
Jestli jde o soupeřku... tak z určitého pohledu jsou všechny teoreticky hratelné... v reálu Julča bude celkem výzva... uvidíme...
Reagovat
Kandinsky1
Bezva, parádní jízda
Tak snad aspoň u ní z té čtyřky (Lindy, Sára, Brenda) se vše obrací k dobrému.
Reagovat
sojka1
Lindu Fru by mohlo nakopnout zdarne dokonceni maturity, spadl by ji jeden kamen.... ;-)
Reagovat
1semi1
Linda F odmaturovala?
Reagovat
sojka1
to jeste nevim, ale četla jsem, ze se presouva domu dokoncit druhou cast maturity...
Reagovat
1semi1
To by bylo super pro ní
Reagovat
Blondie
Tak to mám fakt strašnou radost a trochu se mi ulevilo.
Mít střední je základ, nikdo netuší, kam ji život zavane. Na dokončené střední se už dá stavět milion věcí :)

Držím pěsti, ať to dopadne.
Reagovat
1semi1
Když bude úplně nejhůře, tak může dát 3 roky pauzičku na univerzitě... Ale tak daleko snad ještě myslet nemusí.
Zajímavé, že Sára Bejlek by prý na univerzitu nemohla - takže nejspíš maturitu nedělala.
Reagovat
Walda58
Reagovat
Mony
Sára s Brendou to určitě brzy rozjedou taky. I Flinda má to nejdůležitější(na rozdíl treba od Smitkové), a to vůli a trpělivost i s disciplínou hubnout a dřít. U holek tohle plody přináší...
Prostě se to teď jen nějak sešlo, ale příští rok i s Valentovou ,Samson , Šalkovou, Klindou, Ticháčkovou a spol. se máme na co těšit.
Reagovat
muster
snad i Bartůňkovou
Reagovat
Mony
Trimetazidin jen tak neokecá. To bude na dlouho
Reagovat
muster
ale ta bohužel nemá za zády Gaudenziho
Reagovat
A211
Velká gratulace Lindě N k vítězství v turnaji a po přesunu na ÚSO pokračovat v taktice začít naplno a přidávatsmilesmile
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
tommr
a hlavně se nezranit! AHSN
Reagovat
A211
Nevím co to AHSN je ??!!
Reagovat
frenkie57
Vždyť to tam tommr píše.
Reagovat
Trojchyba_Mat
Reagovat
PTP
AŽZ
Reagovat
Trojchyba_Mat
Tak to už je na mě moc
Reagovat
Vlk-v-trave
Reagovat
Trojchyba_Mat
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To od S+S jsem neznal. Hudebně povedený...
Reagovat
Trojchyba_Mat
Že jo
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
A211
Linda N je dost opatrná aby se zranila to nehrozí.
Reagovat
1semi1
Reagovat
sojka1
ja uz jsem z toho TP tak zfanfrnela, ze si rano rikam: no pani, Linda porazila Lulina! :-)) Ted uz jen cekam, kde to zase spolecensky "vhodne" pouziju jako blixovu Prdelku.. ;-) Takze velka gratulace k hodnotnemu titulu, tahle trofej moc slusi. Nevidela jsem, ale sportovne mi imponuje, ze zaver odpodavala s nulou. A s Putkou na USO samozrejme ZNAP! (I kdyz zacit naplno biologicky snad ani nejde.... to umel jen Topek.) :-)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Krásné nedělní ráno, soječko! Já se kouknul na čísla a teda podle nich to byl boj o první set, ale ve druhém ta dominance na servisu u obou hráček... To musela být střelba.
Reagovat
sojka1
:-) ..... pokousela jsem se to najit cele, zatim jen asi 14 min na YT
Reagovat
Mony
Nejlepší byl konec TB .ty 4 balóny, kdy za stavu 5:6 na retutnu odvracela SB a další 3 balóny , to byla nabuzená sebevědomá lvice! I Sun na Bigpointech hrála to nejlepší, hlavně si pomáhala servisem, ale na Lindu to nestačilo..Fakt už vypadá na světovou hračku se vším všudy, tedy i s její dřívější slabinou, pohybem.
Reagovat
Mony
O balón jsem to přehnal
Reagovat
jih
Reagovat
Vlk-v-trave
No vůbec jsem neviděl, jen ty HL na 14min. To co mě přišlo, že ten povrch je slušně rýchlý a žádné pucky míčky, které naopak jsou hodně živé...
...nějak jsem tomu nemohl uvěřit z těch HL, tak jsem koukl, jestli to nejsou nějak urychlené videa, což mě přišlo jako blbost, ale stejně...si to člověk raději zkoukne než naletí....
...pak jsem hledal na čem to hrají, a zajímaly ty míče... nic moc zajímavého jsme nenašel,... pak mě napadlo zkontrolovat nadmořskou výšku toho Monterrey, ale jen půl km.
Na závěr tedy mohu jen pochválit Lindu a Pořadatele... :-)
Reagovat
sojka1
na HL to opravdu vypadalo jako slusny ficak, mne se navic moc libil i kurt, madridska modra je krasna.... :-)
Reagovat
Vlk-v-trave
Potvrzuji, barva parádní... :-)
Reagovat
muster
akorát ty nápisy okolo kurtu jsou dost otravný
Reagovat
Blondie
A to tady dneska zaúřadovala Flinda a mně to vlastně připadá super :D Linda a Flinda. Nice :D
Reagovat
Frick
Tak to je opravdu paráda.

Celkově šestá Česka, co vyhrála v posledních 10 sezonách nějaký větší turnaj.

Ovšem to, že Linda vyhrála svůj první titul hned na Premieru, to je na české poměry unikum!
Reagovat
Trojchyba_Mat
Ohromná gratulace Lindě. Závěr dopodávaný ukázkově. Snad jí pomůže i to, že na US Open začne až v úterý
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Walda58
Reagovat
jih
A co ten Kotyza? Zaslouží taky nějakou (malou) pochvalu?
Reagovat
Blondie
Reagovat
Sinuhet1
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to je otázka... 500 je bezesporu pěkný úspěch, ale je cennější než konzistence? Bude konzistence? Přál bych si to, a pak Kotyzovi řeknu, chlape, dobrá práce!.
Reagovat
sojka1
:-)
Reagovat
Liverpool22
Kotyza zaslouží určitě velkou pochvalu Linda udělala dobře, že si vybrala nejlepšího trenéra v republice.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A já myslel, že to je Vaněk
Reagovat
Walda58
Reagovat
frenkie57
Nezapoměňme na Krupu, má také na úspěchu svůj díl.
Reagovat
PTP
Velkej
Reagovat
Mony
Ano zaslouží! Ta úderová jistota nepřijde sama. Bez náročného a vnímavého trenéra si to nedovedu predstavit
Reagovat
EllNino
Linda

V Monterrey se to všechno skvěle sešlo - podmínky, povrch a skvělá atmosféra, velká gratulace k prvnímu titulu, dotřetice všeho dobrého, už má hodnotnější titulovou sbírku než Muška a Maruška například, ale doufám, že to je jen začátek její skvělé kariéry :)

A teď směle na US Open, kde jsou ty podmínky přeci jen rok od roku rychlejší, tak uvidíme, jestli jí to pomůže udržet výkonnost, Putinceva na začátek bude těžký kalibr, ale když to zvládne, může dojít daleko :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Nevím kam až daleko míříš myšlenkama, ale los má pitomý obecně... je v osmince s Penko, Naomi, které si zahrají první kolo, ...tomu teprve říkám šílený los...
Ale je tam také Bianca, Jasmína, Leyla, a právě ta Julča... uf... a do tohodle další tři cz hráčky,... je to taková osminka smrti... :-))
A je dost možné, že ta šťastná, která z toho vyleze si za odměnu zahraje s Rybkou...
...spíš bych vsázel na ten USkrečOpen efekt... nějakou tu nepředvídatelnost, kde se může stát spoustu věcí díky únavě skrečím atd.
Uvidíme, kdo nakonec bude tou poslední přeživší... :-))
Reagovat
EllNino
Ale vesměs tenistky, které jsou dost nevyrovnané a ani jedna se do té cesty nemusí dostat, takže bych to viděl pro Lindu vlastně jako výhodu, navíc proti lepším hraje většinou lépe, tak uvidíme :) Hlavně na ty podmínky a míče jsem zvědav, US Open poslední roky zrychlilo, Petře se tam dařilo, tak Lindě by mohlo taky :)
Reagovat
tommr
na zrychlování povrchu na USO moc nevěřím. Podmínky si tam diktují hlavně Alcaraz a Gauffová a ti se jakémukoli zrychlování budou bránit ze všech sil ...
Reagovat
EllNino
Alcaraz urcite ne
Reagovat
aape
Velká gratulace Lindě, konečně to finále dotáhla k prvnímu titulu a navíc hned pětistovky
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
turista
Bravo!
Reagovat
com
Lindička dala Lulína Neveril sem
Reagovat
Liverpool22
Velká gratulace Lindě k prvnímu titulu. Snad forma vydrží i na USO. Putinka je sice nyní rozjetá, ale Linda se také dostala na vlnu a pokud jí to tam bude padat mohla by dojít na USO hodně daleko.
Reagovat
jih
Které naše mladice (19 a míň) vyhrály pětistovku (nebo vyšší)? Nestyďte se, řekněte jména. Nevím pořádně, jak to rychle a jednoduše najít.
Reagovat
jackiec
To nevím, taky se mi to nechce hledat, ale třeba je první, páč titul v 19 zas třeba moc našich nemělo
Reagovat
muster
Vaidišová
Reagovat
zfloyd
konečně se dočkala , bylo to dost těsné , ale má to
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Dobry-den
Gratulace Lindě k prvnímu titulu a rovnou z WTA 500. smile

Bylo to docela nervózní finále, ale je to pochopitelné, obě musely cítit obrovskou šanci na velký titul. Linda byla trošku zadrženější a pasivnější než v předchozích zápasech, mohla to být právě ta nervozita, nevěřila si, nebo možná i taktika, protože soupeřka občas pomohla hrubou chybou...
Ani servis Lindě moc nešlapal, už jsem si říkal - podruhé za sebou má ve finále hratelnou soupeřku a zase předvede nejhorší výkon z celého turnaje. No naštěstí se kvalita zvedla a byla z toho nakonec pěkná a vyrovnaná bitva.
Linda odehrála skvělý konec TB, kdy odvrátila setboly svým oblíbeným BH po čáře a bodem ze servisu, sama pak při svém setbolu zahrála výborný return. Kéž by se jí ty returny dařily častěji.
Ve druhém setu začínala mít Linda navrch. Lulu prakticky celý zápas výborně podávala, ale Lindě se podařilo ukořistit jeden brejk a při svém podání už nezaváhala, ba naopak dopodávala to jako velká hráčka.
Reagovat
Dobry-den
Linda opanovala turnaj bez ztráty setu, neporazila sice žádnou hvězdu, ale skalpy Navarro, která bude za chvíli v top 10, a zkušené Svitoliny, jsou taky cenné.
Dařilo se jí zde na servisu, i přes nízkou úspěšnost jej za celý turnaj ztratila jen pětkrát z celkem 51 gemů, to je prostě paráda. A teď si představte, kdyby měla úspěšnost prvního servisu třeba o 10 % vyšší, tady jej měla kromě prvního zápasu pokaždé pod 60 %.
Linda zvládla všechny koncovky, přestože ve dvou zápasech odvracela setboly - stačil jeden míček jinak a celé to mohlo skončit špatně.
Vytknout jí musím dvojchyby v blbý okamžik - v každém TB tam jednu lupla, proti Wang při mečbolu , proti Navarro při setbolu a dneska za stavu 3:4. Ani jednou za to nakonec nepykala, ale hraje si s ohněm, dvojchyby do TB prostě nepatří, zbytečně nám cuchá nervy.

Přál bych Lindě zasloužený odpočinek, ale na to není čas, už v úterý ji čeká otravná Julča. Prohra v prvním kole se dá čekat, ale třeba Linda překvapí a bude pokračovat na vítězné vlně. Držím palce.

Jinak Lulu je docela sympatická hráčka. Gabča ji stvořila, když v kvaldě Wimbledonu při svém mečbolu poslala return druhého podání do autu. Od té doby Lulu jede jak pila, šikovná levačka, hraje dost podobně jako Linda, agresivní, taky se opírá o servis. Brzy jsou doufám obě v top 20.
Reagovat
1semi1
Proti Svitolina měla 91% na servisu (3. zápas)
Reagovat
1semi1
Ty se díváš na 1. serve in - ale to je asi potřeba vidět v souvislosti s úspěšností - pro Lindu znamenaly 1. servisy často přímý bod.
Reagovat
Dobry-den
Měl jsem to napsat líp. Dařilo se jí, pokud trefila 1. podání. Bohužel jej netrefovala moc často...
Reagovat
1semi1
Úspěšnost podání je asi potřeba vidět komplexně. Je to kombinace 1. serve in a úspěšnosti, ale také dalších faktorů jaká změna positioningu soupeře, etc. Viděl jsem jenom zápas se Svitu a tam jí 1. podání vyhrálo zápas
Reagovat
1semi1
Pro Lindu to bylo důležité vítězství a snad jí pomůže. Ale další turnaje bych bral malinko s rezervou - tady ji extrémně sedly podmínky - rychlý povrch, vyšší nadmořská výška - takže to lítalo (Linda má zatím hodně volatilní hru, podle toho, jakji sednou podmínky). Uvidíme co USO - trochu to tam letos zrychlení, ale Putna není jednoduchá soupeřka.
Reagovat
tommr
Linda dneska nehrála tak dobře jako v předešlých zápasech proti Svitolině a Navarro. Zřejmě to bylo daný pochopitelnou nervozitou. Soupeřka navíc taky nepomáhala. V TB prvního setu Linda prohrávala už 4:6 takže musela odvracet 2 setboly ale zvládla to a sama proměnila hned první setbol. Na začátku druhýho setu si prožila další těžký chvilky a musela dokonce odvracet brejkbol. Pak ale poprvé v zápase soupeřku brejkla a náskok už udržela. Na závěr zápasu se ještě blýskla čistým dopodáváním ...
Titul z pětistovky je velmi cennej obzvláště když uvážíme že Linda je ještě pořád teenagerka a má celou kariéru před sebou ...
Reagovat
bardunek666
Linda soupeřku brejkla už z kraje 1. setu :) Jsem zvědavý, zda forma vydrží i proti Putně, doufám, že ano.
Reagovat
tommr
ten brejk ze začátku zápasu ale nepotvrdila takže se nepočítá ...
Reagovat
Mantra
Není to směroplatný viď
Reagovat
Ela-fon-isi
Blahopřání, pěkné to bylo! Kéž by ji klid vydržel i na Putincevu.
Reagovat
Mark976
Prohrála s ní v Cincinati, nikoliv ve Wimbledonu
Reagovat
Stybnat
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist