Netrpělivý rozhodčí, neposlušné sestry a suverénní Benešová

31. 3. 2008, 18:39
Stalo se... 0
Tak už na něj došlo. Zatímco Novak Djokovič občas brnká na nervy svým soupeřům dlouhými pauzami před servisem, tentokrát rozhodil rozhodčí jeho. Srb po napomenutí od něj prohrál nevídaných třináct výměn za sebou a postaral se o největší překvapení v mužské soutěži v Miami.
Rozhodčí Norm Chryst

Rozhodčí Norm Chryst dal Djokovičovi varování v okamžiku, kdy v souboji s Jihoafričanem Andersonem odvracel brejkbol. Skoro to vypadá, jako by se proti Srbovi muži na umpiru spikli: v Indian Wells ho - znovu ve vypjatý moment - napomenul rozhodčí v souboji se Švýcarem Wawrinkou. Tehdy to Djokovič ustál, nyní už ne a mrzet ho to bude hodně: z loňska totiž v Key Biscayne obhajoval 500 bodů, které mu v honbě za těmi dvěma vepředu budou chybět.

Alespoň nějakou útěchou budiž Djokovičovi cena ATP pro hráče, který se loni nejvíc zlepšil. Stejnou cenu dostala od WTA jeho krajanka Ana Ivanovičová. Tím tenisové organizace jen potvrdily sílu současné srbská generace, v Miami ale jako by toto ocenění nosilo smůlu: ani Ivanovičová "nepřežila" na turnaji první týden, v neděli prohrála s Lindsay Davenportovou. Ta mimochodem dostala od WTA ocenění pro comeback roku. Zjevně právem.

Na rozdíl od srbských fanoušků mohou ti čeští jásat. Zatímco v Indian Wells už neměli ve druhém týdnu příliš komu fandit, v Miami zbývají Češi hned tři: Tomáš Berdych zapomněl na nedávný zápas se Stanislasem Wawrinkou a ve dvou utkáních tu ztratil sedm gamů, set nevzal nikdo ani Radku Štěpánkovi a k dovršení všeho v pavouku řádí kvalifikant Ivo Minář.

Jejich ženské protějšky na tom byly o poznání hůře. Především Nicole Vaidišová. Nejlepší Češka od té doby, co se rozhodla nereprezentovat ve Fed Cupu a soustředit se jen na svou kariéru, odehrála čtyři zápasy, tři prohrála a ve dvou z nich dostala 'kanára'. Toho posledního od stejně staré Rusky Klejbanové, která zkušenější soupeřku poslala domů za necelou hodinu.

Serena a Venus Williamsovy jsou další hráčky elitní světové patnáctky, které diváci při Fed Cupu neuvidí. Sestry odmítají letět za necelý měsíc do Moskvy. Tamním tenisovým fandům to určitě nevadí, ti američtí mohou jen doufat, že Lindsay Davenportová a Ashley Harkleroadová proti ohromně silnému ruskému týmu zopakují stejný výkon, jaký podaly doma proti Německu.

Sestrám Williamsovým nikdo nemůže zabránit ve Fed Cupu nehrát, nad jejich oblíbenou disciplínou - odmítání turnaje v Indian Wells - se ale začínají stahovat mračna. Serena a Venus nejezdí do pouště od roku 2001, kdy Venus nenastoupila k zápasu se svou sestrou. Na Serenu v následném finále diváci bučeli a jejímu otci prý jeden z nich vyhrožoval, že ho svlékne z kůže zaživa. Richard Williams označil publikum v Indian Wells za rasisty a od té doby tento velký turnaj pro jeho dcery jako by neexistoval. Od příštího roku se jim ale zásadovost může prodražit. WTA totiž rozdělí turnaje do nových kategorií a ke smůle Sereny a Venus je Indian Wells v té nejvyšší a účast v něm je tudíž povinná. Neúčast se WTA chystát trestat. Jen ještě neví jak moc.

Stranou světel ramp odehrála minulý týden svůj životní turnaj Iveta Benešová. Svým způsobem životní. Pětadvacetiletá Češka už dokázala vyhrát podnik WTA, takže titul z padesátitisícového turnaje ITF žádným zlomem není. Údiv budí způsob, jakým zvítězila: v pěti zápasech ztratila dohromady 10 gamů a 'kanára' nebyla ušetřená ani bývalá 35. hráčka světa Sesil Karatančevová ve finále. Klobouk dolů.

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist