Nervozita před zápasem a svázanost během něj, hodnotila Kvitová svůj start

20. 1. 2015, 09:21
Aktuality 20
Předchozí dva ročníky Petře Kvitové na Australian Open nevyšly. I proto byla před dnešním vstupem do turnaje nervózní, ale s Nizozemku Richel Hogenkampovou si poradila a postoupila do druhého kola.
Profily hráčů
Petra Kvitová

Po semifinále v roce 2012 vypadla Kvitová o rok později už ve druhém kole a loni dokonce už po prvním utkání. Proto se, ač jasná favoritka, musela před soubojem se 138. hráčkou světa Hogenkampovou vyrovnat s vlastní psychikou.

"Ráno, při čekání na zápas i během utkání jsem byla nervózní a nebylo vůbec jednoduché se s tím vyrovnat," řekla Kvitová na tiskové konferenci. Zápas ale odehrála jistě a za hodinu a tři minuty zvítězila 6-1 6-4. "Jsem ráda, že jsem si letos vedla líp než loni, i když jsem se cítila svázaná a nemohla se dobře hýbat."

Na klidu svěřenkyni trenéra Davida Kotyzy před zápasem nepřidalo, že první den turnaje vypadlo hodně nasazených hráček. "Samozřejmě to máte v hlavě a není to jednoduché. To je ale sport. Já to zažila loni a vím, jak se cítí," řekla.

Povzbuzená titulem ze Sydney z minulého týdne ale Kvitová do duelu s Hogenkampovou vstoupila jistě a první sadu získala za 21 minut. "Začala jsem moc dobře, výborně jsem podávala a měla zápas pod kontrolou," pochvalovala si turnajová čtyřka. I ve druhém setu šla první do brejku, ale pak o servis přišla. "Nepodávala jsem, jak bych potřebovala, a ona se vrátila do setu," řekla.

Druhý set tak Kvitová rozhodla až v závěru. Znovu získala podání Nizozemky na 5-4 a zápas pak při svém servisu ukončila. "Měla jsem ve druhém setu trochu problémy, nehrála jsem dost agresivně a jsem ráda, že jsem vyhrála," podotkla.

Kvitová by se teoreticky mohla stát po Australian Open světovou jedničkou. K tomu by musela turnaj vyhrát a doufat, že současná jednička Serena Williamsová z USA vypadne ve čtvrtfinále a ruská dvojka Maria Šarapovová v semifinále.

Dalším krokem k případnému vrcholu bude další zápas. O postup do 3. kola si čtyřiadvacetiletá Kvitová zahraje s Monou Barthelovou. Němku (43. ve dvouhře WTA) v obou předchozích zápasech porazila, naposledy snadno loni ve Wimbledonu.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

20
Přidat komentář
freeteepek
První set až do stavu 5:0 naprosto v pohodě. Když už si říkám, že to má Petra pod kontrolou a komentátor eurosportu mluví blížícím se konci zápasu, Petra si vzpomněla, že hraje první kolo Australian Open a začala být svázaná. Najednou se žebříčkový rozdíl mezi hráčkami - 134 míst - smrskl na minimum. A Petra začala být i nervózní. Nemyslím, že by hrála málo agresivně. Spíš se špatně hýbala, takže nebyla u úderů včas a nešvihala rukou při podání tak uvolněně, jako na začátku zápasu. Zvláštní, ale u Petry vlastně nijak překvapivé. Divím se, že se vůbec zajímá před zápasem o to, kdo už z nasazených hráček stihl vypadnout. Nebo že by jí poslala esemesku sama Hradecká, že odrovnala Ivanovičovou? Z toho by měla mít Petra spíš radost:-)
Reagovat
PetaM
Nevidím v tom velký problém. Druhý set nakonec dotáhla do vítězného konce. Taková Mášena měla s prvním setem mnohem větší problémy, než Petra s tím druhým ...
Reagovat
pepin
Máš pravdu, je to opravdu neuvěřitelné jak u Pety ta změna rychle proběhne. Sám jsem si říkal, že dnes to bude v klidu a pohodě po tom co předváděla do toho stavu 5-0 a 6-1. Kdo ji nezná tak by si musel říci, že má v uchu dálkový vysílač, který ji prostě diriguje. Celý druhý set se musel člověk obávat, zda se to nezvrtne a nepůjde to do třetího. Fakt neuvěřitelný.
Reagovat
FulnekUltras
ve čtvrtek ve druhém kole už doufejme plně odvázaná a uvolněná. Barthel je hratelná překážka, jen pozor na vedro (v Melbourne má být nadlouho naposledy +34°C) - kéž by zápas začínal až večer.
Reagovat
misa
Barthel ve 2. kole mi připomíná loňskou cestu Wimbledonem :-)
Reagovat
FulnekUltras
Snad se dočkáme ještě Venus... ;-)
Reagovat
Kozoroh
A nakonec Evženku ve finále ;-)
Reagovat
Fandina
Takže Peti držím palce, přeji výhru, obvzlášť, když čtu, že by mohla být světovou jedničkou. Tak to by bylo super. Peti pojď!!!
Reagovat
FulnekUltras
Ty podmínky tentokrát zas nejsou tak úplně nesplnitelné. V nejhorším stojí za to třeba i jen několik dnů příjemně snít... ;-)
Reagovat
babolat.cz
Péťa by měla HLAVNĚ porodit 4 děti a všude je ukazovat, protože by pak skalní fanouškové na TP a novináři řešili pouze děti a nikoliv tenis a Petra by měla klid.
Reagovat
Roger_Federer
Nebo by si mel konecne poridit deti Rafa, aby byl konecne uz dospeli chlap, jako Novak a Roger.
Reagovat
smazaný uživatel
dospělý zralý|vyzrálý|zletilý|velký
Reagovat
Cico93
Výborna reakcia. Super.
Reagovat
Kozoroh
A co když je Rafa neplodný? Těsné spodní prádlo totiž zabíjí spermie...
Reagovat
Cico93
ďalšia vysoko inteligentná reakcia.
Reagovat
Kozoroh
Další potrefená husa se ozvala.
Reagovat
freeteepek
Kdyby Petra rodila ty děti, tak by nemohla hrát tenis! Takže souhlas až na to, že by je měla všechny adoptovat: 2 černý kluky z Afriky, holčičku z Indie a ještě jedno dítě třeba z Japonska. Pak by se pořád mluvilo o těch dětech a ne o jejím tenise, což by jí dostatečně rozvázalo ruce a nohy:-) Hlavně při zápasech s hráčkou z druhé stovky:-))
Reagovat
poutnik
A o ty děti by se staral kdo? :-)
Reagovat
freeteepek
4 chůvy. Z Filipín.
Reagovat
freeteepek
Uz vidím tu hráčskou loži: Alex, David a čtyři chůvy s dětmi! Kamery by si při zápasy Petry moc nevšímaly...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist