Neporažený Federer je v Londýně ve finále

26. 11. 2011, 16:54
Aktuality 41
Pokud Tomáš Berdych dnes večer postoupí do finále Turnaje mistrů, zahraje si o titul s jeho obhájcem Rogerem Federerem. Bývalý nejlepší tenista světa si ve svém semifinálovém utkání podle očekávání poradil s Davidem Ferrerem, kterého porazil 7-5 6-3, a může si odvézt už šestý titul z Turnaje mistrů.
Profily hráčů
Roger Federer (atpworldtour.com)

David Ferrer k dnešnímu zápasu s Rogerem Federerem nastoupil jen necelých šestnáct hodin po včerejší porážce s Tomášem Berdychem a na druhé straně kurtu stál soupeř, s nímž prohrál všech 11 dosavadních duelů na okruhu ATP, zarputilý Španěl ale i v dnešním zápase potvrzoval, jak nepříjemným soupeřem umí být.

Proti Federerovi, který v Londýně stále nenašel přemožitele, podával lépe než v posledních dvou sadách souboje s Berdychem, a Švýcar ho při jeho servisu v úvodním setu příliš neohrožoval. Federer, jenž v úvodních gamech ulehčoval pátému hráči světa život občasnými chybami, promarnil v páté hře brejbol a zdálo se, že se vyrovnaný set rozhodne až ve zkrácené hře. Těsně před ním ale Federer zpřesnil hru, vypracoval si další dva brejkboly a ten druhý konečně proměnil. Při vlastním podání pak už švýcarský tenista neměl problém po 50 minutách set ukončit.

Na svůj druhý brejk nečekal Roger Federer dlouho. Hned v první hře dalšího setu si vypracoval další příležitost, kterou po vynikajícím returnu využil. Od té chvíle už čtvrtý tenista žebříčku ATP dění na kurtu ovládl. Při vlastním servisu nechal Ferrera za celý set uhrát jediný míč a za stavu 5-3 si při jeho podání vypracoval první mečbol. Ten ještě zahodil, při druhém už byl ale přesnější a po výhře 7-5 6-3 postoupil do svého jubilejního 100. finále na okruhu ATP v kariéře.

"Myslel jsem si, že to bude náročný zápas," prohlásil po utkání Federer. "Je mi jasné, proč tu David porazil Murrayho a Djokoviče. Hraje míče rychle po odskoku, dokáže zahrát skvělé úhly a je ohromně konzistentní. Klíčovým momentem bylo, když jsem udržel game za stavu 5-4 a potom ho v další hře brejknul. Ve druhém setu jsem ho vlastně taky rychle brejknul, to bylo klíčových patnáct nebo dvacet minut," dodal Švýcar.

Jeho soupeř po utkání litoval, že v důležitém zápase nedokázal lépe podávat. "Možná jsem měl šanci v prvním setu, když to bylo 5-4, ale udělal jsem chybu z bekhendu," vrátil se ke koncovce úvodní sady Ferrer, kterého ještě příští týden čeká daviscupové finále s Argentinou. "Ve druhém setu už hrál líp. Víc si věřil a já moc dobře nepodával. Tenhle týden jsem hrál dobře, ale rozdíl byl asi v mém servisu. Když nemám vysokou úspěšnost prvního podání, je moc těžké porazit nejlepší hráče. Proti Murraymu a Djokovičovi mi šel servis výborně. Včera ve třetím setu jsem podával mizerně," řekl Ferrer.

Federerova výhra nad Španělem znamená, že rok zakončí na třetím místě světového žebříčku, a svým 806. vítězstvím v kariéře se Roger Federer v historické tabulce vyrovnal Stefanu Edbergovi. Švýcar navíc postoupil do finále Turnaje mistrů posedmé, což se vedle něj povedlo už jen Ivanu Lendlovi (devět účastí) a Borisi Beckerovi (osm). V případě nedělního vítězství navíc může třicetiletý tenista získat rekordní šestý titul na závěrečném podniku sezony. Zatím se o první místo v počtu triumfů z Turnaje mistrů dělí s Lendlem a Petem Samprasem.

"Zítra to pro mě bude samozřejmě výjimečný zápas. Budu hrát sté finále, možná vyhraju 70. titul a můžu pošesté vyhrát Turnaj mistrů. To by byl rekord," těší se Federer.

Druhé semifinále mezi Tomášem Berdychem a Jo-Wilfriedem Tsongou začne ve 21 hodin.

Výsledky - Turnaj mistrů (tvrdý povrch, dotace 5,93 milionu eur):
Dvouhra - semifinále:
Federer (4-Švýc.) - Ferrer (5-Šp.) 7:5, 6:3.

Komentáře

41
Přidat komentář
smazaný uživatel
favoritem je jistě Roger, forma JWT však roste a já doufám, že Roger se vyvaruje tvorbě nevynucených chyb a bude hrát spíše jistotu. Na riziko bude hrát zcela určitě soupeř!
Reagovat
smazaný uživatel
Nevíte náhodou,jestli by se dalo odněkud stáhnout zápas Federer-Ferrer event. i další zápasy z Turnaje mistrů ?
Reagovat
smazaný uživatel
Dá se to sledovat online? :) Odkaz? :)
Reagovat
gigin
livesocrehunter, sportlemon..
Reagovat
gigin
livescorehunter... promiň
Reagovat
gigin
jako teď jsem myslel Tomíka...
Reagovat
Padme
http://www.sportlemon.tv/c-4.html
Reagovat
Stan_Borowitz
Myslím, že při této příležitosti není od věci připomenout slova jednoho místního experta, který sám sebe pasuje na génia a ostatní považuje za blbce, přičemž tuto svou genialitu projevuje svérázným způsobem někde na úrovni nižších tříd základní školy, např. komolením jména nebo milým oslovením "hovienko": "Ja by som Federerov úspech nijak nepreceňoval... Posledné dva týždne prakticky potvrdili, že Roger môže vyhrať čokoľvek, ak sa nestretne s Nadalom a Djokerom." Pak tam bylo ještě cosi o tom, že Federer patří do jakého "druhého sledu". V Londýně se Federer s Nadalom stretol a jak to dopadlo, jsme viděli všichni, včetně našeho génia. A pokud jde o Djokoviče, i tenisoví odborníci - sice ne tak skvělí odborníci, jako pan Forehand, nicméně světově uznávaní - se shodli na tom, že je rád, že s Federerem nemusel hrát. Tož asi tak...
Reagovat
Pe3k
Hilarious comment. Palec nahoru.
Reagovat
smazaný uživatel
Volowitz

V prvom rade chcem pripomenúť, že sa nepovažujem za génia a už vôbec si nemyslím o ostatných že sú blbci. Myslím si to len o tebe. Zároveň som celkom prekvapený, že sa debatuje o mne bezo mňa. To od teba nebolo pekné VOLowitz :)..Ak teda smiem, dovolil by som si skopírovať link na celú diskusiu, keďže je nutné ju prečítať celú a pochopiť celkový kontext problému a nielen pár riadkov vyňatých do tvojho zrežírovaného diela. Ale pekný pokus, ty krivák..
Zároveň sa obávam toho, že si pod dojmom sobotnej eufórie stratil aj tú štipku rozumu, čo ti zostala. Snažíš sa tu znegovať moje tvrdenie mapujúce niekoľko mesačné/ročné výsledky na základe pár vydarených zápasov, navyše zbúchaných za pár dní? Takže jeden turnaj maže predchádzajúcich 10-15, z ktorých tvrdenie vyplýva?..Máš to trošku pomýlené, nadraďuješ moment nad obdobie. Úplne si sa pomiatol, teba fakt nikto nedokáže zhodiť viac, než ty sám.Samozrejme, stále si myslím, že Federer bude vo všeobecnosti vyhrávať GS+Masters, len ak sa nestretne s Rafom, či Nolem.. Masters hraný v hale, teda na povrchu, ktorému sa újde len krátky úsek na konci kalendára má na situáciu regulérny vplyv, no v konečnom dôsledku nevyvolá veľké zmeny...Ako pomôcku možeš použiť aj výkonnosť prvých troch hráčov, ktorí unavení na konci sezóny podávali výkony výrazne horšie, než je normál, takže je možné išlo o ojedinelú skutočnosť a šancu dostali iní. Ak chce Federer zmeniť zažité, bude musieť potvrdiť výsledky začiatkom novej sezóny vonku, hlavne na GS. Určite to on sám dobre vie. Ten tvoj postreh teda považujem skôr za preafektovaný detinský výstup, ktorý bol písaný perom hlupáka, prvoplánovo pod vplyvom pozitívnych emócii, bez štipky racionality. Ale strieľaš slepými ty trúbka.
Reagovat
smazaný uživatel
Apropos, to že sa realizuješ aj za mojim chrbtom, ma teší. Zrejme ťa naposledy moje slová ranili a nemôžeš na mňa zabudnúť ani po dlhom čase. Presne to bol účel, ty blbeček.:) Nepriamo si mi tak potriasol pravicou a pogratuloval k víťazstvu..Veľmi milé gesto Volowitz, za to si s tebou budem dopisovať aj naďalej. No ak to robíš takto poza "bučky", sám vyzeráš ako blb..Áno, ešte väčší blb. + Pe3k, samozrejme aj ty si veselá postavička, si môj druhý najobľúbenejší :) +Natrafil som na tvoje extempóre z piatka. Prepáč, musel som reagovať.

http://www.tenisportal.cz/zpravy/federer-ozil-v-parizskem-semifinale-prehral-berdycha-9055/
Reagovat
Stan_Borowitz
:-) Díky, příteli. Tušil jsem, že ti stačí nahrát a ty už se znemožníš sám.
Reagovat
smazaný uživatel
haha, tými smajlíkmi to nezahovoríš debílku.
Reagovat
nando
Sice tady někteří fandové RF jsou přímo v extázi, ale já žádnej super výkon dnes od něj neviděl. David podával stejně špatně jako včera, sice měl 56% prvních servisů, ale z nich vyhrál jen 64%, žádný eso a 5 dvojchyb, navíc mi připadal taky dost unavenej a taky si to prohrál v hlavě, evidentně tam má blok Federer, což se jasně ukázalo v 10.hře 1.setu. Roger byl fantastickej na síti a velmi dobře podával, ale udělal taky dost zbytečných UE, zejména z bekhendu.
Reagovat
Pe3k
Agree.
Reagovat
Padme
Jedno eso tam bylo, ale na tom nesejde. Roger dneska udělal hodně zbytečných chyb, doufám, že zítra bude stoprocentní. David předvedl skvělé dva zápasy a dneska byl v dlouhých výměnách taky perfektní, ale flustrace z včerejší prohry a na druhé straně Roger byli dnes nad jeho síly. Každopádně zanechal velice dobrý dojem!
Reagovat
smazaný uživatel
Hezky Mirnyj/Nestor. Když už ve dvouhře je to úplně na ho*no, tak aspoň v deblu je to dobrý.
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Padme
Věřím, že si Roger odveze ještě nějaký grandslam! Jeho tenis je prostě nepřekonatelně krásný!:) Snad bude hrát ještě dlouho! A získá i to vysněné olympijské zlato!
Reagovat
Pe3k
Amen.
Reagovat
Pe3k
Očekávaný výsledek. Průměrný zápas. V prvním setu hrál Federer otřesně. Gratulace k postupu.
Reagovat
smazaný uživatel
do "rozdelane prace" Mistrovi mluvit nechci, ale gratuluji Davidovi k dustojnemu vystoupeni na TM, paradni zaver paradni sezony. A jeho rozhozene ruce po vitezstvi nad Nolem nominuji timto na "Gesto roku"! :-))
Reagovat
gigin
Nech si toho :-))
Reagovat
smazaný uživatel
rozhodne nic ve zlem! :-) Bylo to lidsky a bohaty, omluva i udiv, respekt, nesmela radost.... kazdopadne prijemna zmena oproti zatate pesti teda.
Reagovat
gigin
Ale mi to pěstičkování a emoce jakéhokoliv druhu tolik chybí :-( Jinak David je moc symp... Lítá po kurtu jak motorová myš :-)) borec..
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas Federer je živoucí legenda. Zrovna jsem procházel rekordy ATP a Federer je všude v TOP 10. A hlavně v otázkách grandslamu nemá konkurenci. Jediné rekordy, které nikdy nezíská je počet turnajových vítězství 109 a celkových vítězství přes 1200 Jimma Connorsse,ale upřímně Jimmy objížděl malé turnaje kde turnajové vítězství takového hráče je povinností. Roger objíždí jen grandslamy, turnaje Master + rodnou Basilej.
Reagovat
smazaný uživatel
Proste parada,je to mistr a smitec:)
Reagovat
misoSK
Vsetko nasvedcuje tomu, ze sa Roger buduci rok stane svetovou jednotkou, aj ked je samozrejme tazko odhadovat co bude buducu sezonu, ale u Noleho cakam pokles na rebricku, Nadal mi nepride uz tak silny ako po ine roky a Murray nie je psychicky pripraveny stat sa jednotkou...
Reagovat
Matti
Nepřeháněj. Loni hrál na turnaji mistrů ještě lépe a jak to dopadlo v sezóně? Takže takové výkřiky jsou neopodstatněné.
Reagovat
nando
Teda, tomu říkám euforie :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Teda tvoje názory patří tady na TP k těm nejrozumnějším, ale tohle je příspěvek úrovně zaslepených federerovských fanatiků.
Reagovat
misoSK
Tak ja teda federerovec rozhodne nie som, ale objektivne si treba priznat, ze Nole nema sancu obhajit buduci rok vysledky, Nadal mimo antuky vela vody nenamuti, tak kto dalsi bude o tron bojovat?
Reagovat
Jiri
FEDEX opet fantasticky! A to lze rict, ze mu to v 1. sade tolik "neslo". Presto dokazal s houzevnatym (a solidne hrajicim) Davidem vyhrat. To mluvi za vse. ROGER FOREVER!
Reagovat
smazaný uživatel
v prvním setu hra vyrovnaná, místy měl více ze hry Ferrer az do stavu 5-4, kdy si pri nekonecnych shodach David nadelal do kalhot, nevydrzel psychicky a pokazil mnoho nalitých BH.. Federer srovnal na 5-5 a tím vlastně rozhodnul zápas.. ve druhem setu už to byla estráda dokonalé fedexovi techniky, byl tam vidět naprosto markantní rozdíl tenisových kvalit (voleje, čopy střídané s přeliftovanými udery, extrémní variace úderová, vyuzivani uhlu atd.) kdy jednoduse nechal ferrera zaběhat si... a ackoliv federerovi fandim hooodne dlouho, tak dneska me zase nechal zirat s otevrenou pusou ceho vseho je az schopny, gratz
Reagovat
smazaný uživatel
Klasika no, v 10. hře mu dal čuchnout a pak si ho rozebral.
Tady to byla jenom otázka skóre, ale to bylo předem jasný
Reagovat
smazaný uživatel
Nyní ještě pár čísel. Federer bude zítra hrát jubilejní 100. finále, může získat jubilejní 70. turnajový titul, kterým by byl rekordní 6 z Turnaje mistrů, upevnit pozici 3. hráče na žebříčku a překonat Edberga v celkovém počtu vyhraných zápasů, nebot´ zítřejší Federerovo vítězství může mít číslo 807.
Reagovat
SwissMaestro
Jedním slovem nádhera.... c mon Roger :)
Reagovat
smazaný uživatel
"bývalý nejlepší tenista světa" ??? To mi trochu nesedí :) Samozřejmě Djoki je nejlepší tenista téhle sezóny, ale tenista světa se podle mě nezměnil :) jen můj názor
Reagovat
smazaný uživatel
a hned tak se nezmeni. I kdyz jsme dneska videli, jak je ten tenis uzasne snadny. :-))
Reagovat
majjkaa
súlasim!
Reagovat
Tomasito
..ako len vravis..:-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist