Nemocný Federer, sestry v akci a nešťastní bratři

10. 3. 2008, 16:25
Stalo se... 0
Ať už se mělo minulý týden udát ve světě tenisu cokoliv, pondělní senzaci to přebít nemohlo. Roger Federer prohrál v Dubaji druhý zápas za sebou. Tečka.
Roger Federer

Pro Federera byl turnaj v Dubaji první od Australian Open. Na úvod dostal zřejmě nejtěžšího možného soupeře - tím nenasazeným byl jedenáctý hráč světa Andy Murray, který světovou jedničku udolal ve třech setech. Tolik stručná informace.

V tenisu moc jistot není, ostatně, co chtít od sportu, ve kterém kdysi nejlepší hráčka světa ukončila ve 27 letech podruhé kariéru. Jestli se o něco člověk mohl opřít, pak o to, že Roger Federer zkrátka neprohrává dvakrát za sebou. Naposled se něco takového na turnaji ATP přihodilo na jaře 2003; tehdy po porážce od Marka Philippoussise Švýcar utržil další hned na French Open od Peruánce Horny.

Od té doby se toho stalo hodně: Česká republika vstoupila do Evropské unie, Američané dopadli Saddáma Husajna, zemřel papež. Byl zvolen nový, Aneta Langerová se stala superstar a Karel Gott se oženil. Proběhla jedna letní olympiáda, jedna zimní a Boston Red Sox vyhráli po 86 letech titul. Nikdy se ale nestalo, že by Roger Federer prohrál na turnajích ATP dva zápasy po sobě. Až teď.

Samozřejmě to vyvolává otázky, jestli období jeho nadvlády nekončí, tím spíš, že podle Novaka Djokoviče už se ho nyní soupeři tolik nebojí. Jak se ale ukázalo, příčina může být jinde - za Federerovy problémy zřejmě může mononukleóza, kterou prodělal na Australian Open, aniž o tom věděl. "Už jsem v pořádku a cítím se dobře," hlásí Federer a dokázat se to pokusí už v Indian Wells.

V diskusích o tom, proč se Federerovi nedaří jako v minulých sezonách, padá i názor, že mu prostě chybí trenér. Švýcar se loni rozešel s legendárním koučem Tonym Rochem a od té doby už se spoléhá jen na sebe. To si teď - alespoň nějaký čas - vyzkouší i Andy Roddick. Američanovi se daří výborně - z posledních tří turnajů si odvezl dva tituly, v Las Vegas ale oznámil, že jeho spolupráce s Jimmym Connorsem končí. "Děkuji mu za celý ten čas, co mi věnoval, chovám k němu velký respekt," prohlásil Roddick.

Když organizátorům turnaje v Bengalúru přislíbily účast Serena i Venus Williamsovy, pořadatelé určitě doufali v to, co se nakonec opravdu stalo: v patnáctý souboj obou sester. Semifinálový sestrovražedný duel trval přes dvě hodiny, prošel několika zvraty a jako správné drama skončil 7-6 ve třetím setu. Pro Serenu, která se díky celkovému vítězství znovu dostala do top 10.

Venus a Serena stály v Bengalúru i na jedné straně kurtu - ve čtyřhře. Titul nezískaly, na tom ale není nic zvláštního, přeci jen se obě soustředí na dvouhru. Titul ovšem nezískala ani další populární sourozenecká dvojice made in USA, bratři Bryanovi. A to už stojí za zmínku. Nejlepší pár světa totiž letos odehrál pět turnajů, čtyřikrát se dostal do finále a tam pokaždé selhal. Že by nový trend?

Co už skoro ani za zmínku nestojí je, že v Las Vegas vyhrál Sam Querrey. Úspěchy nenasazených tenistů jsou letos téměř pravidlem - v Delray Beach předtím překvapil osmnáctiletý Japonec Kei Nišikori, v Memphisu řádil Steve Darcis a v Záhřebu si svůj pohádkový příběh prožil lucky loser Sergej Stachovskij. Dalším turnajem ATP je Indian Wells, kde si dá sraz kompletní světová elita. Dočkáme se překvapení i tady?

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist