Největší favorit v Cincinnati je venku. Alcaraz nezvládl úvodní zápas a finále nezopakuje

16. 8., 22:15
Aktuality 78
ATP MASTERS CINCINNATI - Carlos Alcaraz (21) překvapivě nezvládl dohrávku úvodního zápasu na Masters v Cincinnati a neobhájí loňskou finálovou účast. Šampion posledních dvou grandslamů prohrál ve druhém kole 6:4, 6:7, 4:6 s Gaëlem Monfilsem (37), který si připsal teprve 15. kariérní skalp TOP 5 a první po roce. Francouzský veterán ještě v rámci pátečního programu nastoupil k osmifinále a podlehl v něm 6:3, 3:6, 4:6 Holgerovi Runemu (21).
Profily hráčů
Carlos Alcaraz byl na Masters v Cincinnati největším favoritem (© Profimedia)

Monfils – Alcaraz 4:6, 7:6, 6:4

Carlos Alcaraz byl největším favoritem letošního ročníku Western & Southern Open. Šampion posledních dvou grandslamových podniků, který v loňském finále v tomto dějišti nevyužil mečbol proti Novakovi Djokovičovi, však překvapivě ztroskotal hned na prvním protivníkovi. Přitom čelil Gaëlovi Monfilsovi, jenž má celou kariéru potíže porážet nejlepší hráče na světě. Konkrétně proti zástupcům TOP 5 si připsal v 70. souboji s nimi teprve 15. skalp.

Duel s francouzským veteránem rozehrál už ve čtvrtek, v úvodním dějství dominoval na servisu a díky brejku ze třetího gamu šel do vedení. Od druhé sady však začal mít s outsiderem potíže, nicméně po odvráceném setbolu si vynutil tie-break.

Právě v něm byl zápas kvůli dešti přerušen a odložen na pátek. Monfils nakonec vedení ve zkrácené hře dotáhl do vítězného konce a vynutil si pokračování. Na začátku rozhodujícího dějství si oba aktéři udrželi po dvou odvrácených brejkbolech servis, jenže pak Alcaraz poprvé v utkání na podání zaváhal a manko zlikvidovat nedokázal, přestože měl další dva brejkboly.

Alcaraz měl v posledních týdnech hned dva velké důvody k oslavám. Po premiérovém triumfu na antukovém French Open znovu po roce porazil ve finále Wimbledonu rivala Novaka Djokoviče a obhájil na nejslavnějším turnaji titul. Na olympiádě v Paříži však roli největšího adepta na zlatou medaili nepotvrdil, ve strhujícím finále podlehl právě Djokovičovi. Navíc účinkoval v deblové soutěži po boku Rafaela Nadala a hvězdné španělské duo se do bojů o cenné kovy vůbec nedostalo.

V Cincinnati si mohl spravit chuť. Loni byl v tomto dějišti kousek od triumfu a letos mohl využít slabší formy i fyzické kondice světové jedničky Jannika Sinnera, který je už ve čtvrtfinále a v osmifinále měl nakonec po odstoupení Jordana Thompsona volno.

Místo toho ale končí v Ohiu hned po prvním zápase, což se mu stalo letos teprve podruhé (skreč v Rio de Janeiru). Na US Open, kde získal předloni svůj první grandslamový vavřín, tak pojede bez kvalitní přípravy a bude nejlépe nasazenou trojkou za Sinnerem a Djokovičem. "Myslím, že to byl nejhorší zápas, který jsem kdy hrál," řekl po nečekané porážce s Monfilsem.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Monfils, který dorazil do Cincinnati se sérií tří porážek, si připsal další cenný skalp. V úvodním kole vyřadil šampiona pár dní skončeného kanadského Masters Alexeje Popyrina.

Další vítězství si však nepřipsal. Několik desítek minut po senzační výhře nad Alcarazem nastoupil k osmifinále s Holgerem Runem a s trápící se světovou šestnáctkou prohrál 6:3, 3:6, 4:6. Dánský mladík tak už podruhé vylepšil své maximum v tomto dějišti a o první semifinále po čtyřech měsících si zahraje s Jackem Draperem.

O semifinále budou bojovat také aktuální lídr žebříčku Jannik Sinner s Andrejem Rubljovem, bývalý šampion Alexander Zverev s Benem Sheltonem a Hubert Hurkacz s Francesem Tiafoem.


Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Cincinnati

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

78
Přidat komentář
McBorg
Myslím od 2003 US Open.Andy Rodick
Reagovat
Krisboy
No nevím, myslím, že Američané si na domácího šampiona ještě počkají
Reagovat
Nola
nevidela som ani lopticku, ale zeby tak trochu labil Monfils dokazal zdolat Carlita by ma ani vo sne nenapadlo, on ten Monfils bol skvely hrac, ale dost labilny, pamatam, ked z MP prehral s Novakom, kde bol ovela lepsim hracom, aspon prve dva sety, asi uz dospel do veku, kedy ho nic nezvazuje a dokaze svoj potencial predat, ked hra lepsi tenis ako super..... Carlito nezvladol prechod na iny povrch, nic co by nejak ovplyvnilo jeho zapasy na USO, pretoze tam v uvodnych kolach bude stretavat slabsich hracov a rozohra sa, nechapem, ako ho niekto dokaze odpisat
Reagovat
fialka
Bolo to také nijaké. Carlos je zvyknutý na prestrelky, silné rany, využíva kinetickú energiu priletenej loptičky. Gael hral slabým presadzovaním loptičiek, pomaly tenis. Carlos nevedel, čo s tým. Po prehre v 2.sete to už išlo dole vodou. Gael nerobil srandičky, bol sústredený a Carlos chytal nervy. Azda najhorší jeho duel. Nebolo by od veci nabehnúť na psychohygienu.
Reagovat
Patik
To su mi veci..Djokovič ešte donedávna koncil kariéru..jeho zvyšný potenciál siahal maximálne na 250ku v Astane.. následne porazil Alcaraza vo finále OH..ten vypadol v Cinci po prvom zápase na počudovanie rozmlatil raketu Sinner medzitým bojuje so zdravim a psychikou a Djokovič je hľa pre niektorých naj favoritom na US Open..tak ako to teda je..má ešte nato či nemá?
Reagovat
Mistic
Djokovič ešte mnohým zvýši tlak. Nám naopak robí celkom radosť a myslím, že ani tak skoro neprestane!
Reagovat
sojka1
nechapu, co je to za otazku? Jake veci? Djokovic si jede stale svoje a bude to zakonite cim dal tim vic hore dole vodou a zalezi prece pouze na tech klukach.... a jiste ne jen na dvou tebou jmenovanych.....
Reagovat
Patik
Isteže ale tu sa v súvislosti s Djokovičom spomínajú len dvaja hráči ktorí mu bránia v tituloch..ešte som tu asi nečítal komentár typu nemá nato lebo Zverev..lebo Tsitsipas.
Reagovat
ipko
Stefanos pri tom H2H je pre mňa absolútne odpísaný, ale Zverev by mohol mať zvlášť na USO celkom dobrú šancu.. každopádne to zaváhanie Djokoviča by mohlo prísť skôr v úvodných kolách, ale to neznamená, že nemôže byť považovaný za najväčšieho favorita pri súčasnom stave Alcaraza a Sinnera, keďže zatiaľ len tí dvaja sa v poslednej dobe osvedčili, že ho dokážu na grandslame poraziť
Reagovat
diskuse
Největší problém bude přechod na povrch bez přípravného turnaje.

Jinak každý GS čekám (např. toto FO AO) na to, kdy Zverev vyhraje GS. Byla by opravdu škoda, aby tak skvělý hráč jednou ukončil kariéru be GS.
Reagovat
fialka
No, boli aj iní skvelí hráči, ktorí mali smolu, že hrali v čase dominancie Big3 a GS nezískali. Priala som to Davidovi Federerovi.
Reagovat
fialka
*Ferrerovi. Mobil si robí, čo chce.
Reagovat
Nola
David na to nemal, to je treba objektivne priznat, on bol taky behal, co vsetko vratil a dokazal porazit na GS nanajvys Andyho na FO /jeho najhorsi povrch/ a Rafu, ked bol celkom mimo,alebo zraneny, tusim na AO, to skor ten Berdych, Tsonga, to boli utocnici, este aj ten Nishi hral oproti nemu paradny utocny tenis, ale servis mal jalovy
Reagovat
diskuse
Já to z Davidu přál Davidu Nalbandianovi. Ten bohužel trpěl na špatnou fyzickou kondici a životosprávu. V neposlední řadě hrál nevyrovnaně. Chybělo mu pár cm k lepšímu servisu. Ale když byl ve formě, tak najednou Federer nevypadal tak úžasně. Naopak vypadal celkem obyčejně. To jenom dává nahlédnout k tomu, jak špatně by si mladší Roger dlouhodobě vedl proti generačnímu supertalentu jako byl Prime Djokovic.
Reagovat
wojtop
Mimochodom, Nalbandian je jediny hrac, ktory na jednom turnaji porazil vsetkych troch clenov BIG3, aj ked je pravda, ze nie vsetci uz vtedy boli na vrchole svojho potencialu (Madrid 2007).
Reagovat
Patik
Súhlasím.
Reagovat
Mistic
Už dávno platí: nikdy nepodceňujte Djokoviča a začína platiť: nepreceňujte Alcaraza!
Reagovat
Patik
Reagovat
Drzymalski
Bitva dvou robocopů...to muselo stát za to. Najdu si čas a skouknu. Jyrka je zdá se v ráži. Otázka je jak dlouho jeho muskulatura vydrží. Vždy když vidím jak se z původně útlého hocha stane osvalený atlet, kontrolky zablikají.
Reagovat
Pe3k
FAA i Lehečka těsná prohra
Reagovat
darek.vrana
Jirko, taková škoda... Neuvěřitelný zápas, ale na konci mu došla šťáva. Dvojchyba při 4:2 v tb 3. setu mrzí, stejně jako ten neproměněný bb v 1. gemu. Dalo se při tomhle losu postupovat i dál. Ale celkově vzato parádní návrat, v který jsem ani nedoufal.
Reagovat
Trojchyba_Mat
Jak jsem psal vedle, já si užívám to, že hraje. Dnešek zamrzí, ale věřím, že ho to posilní do budoucna.
Reagovat
diskuse
Už jsem to zde říkal při FO a Wimbledonu.... Líbí se mi, že se Carlitos začíná projevovat trochu jako vzteklounek a zmr.dik.

Doufám, že zlomených raket a dalších gest bude jenom přibývat. V téhle pozici se mi líbí nejvíc. Je třeba ultimátního bijce - gladiátora v protikladu ke šlechetnému romantickému rytíři Jankovi.

Z těch dvou jednoznačně víc věřím flegmatické introvertní povaze Sinnera. Nikdy jsem moc nebral a nežral věčně usměvavou verzi Carlose. Agresivita je to, co okruhu chybí. I stylem hry si hodně bere od Noleho (pohyb, bh, přechod z hluboké obrany do útoku, skluzy).
Reagovat
turista
Je škoda že tady nehraje Novak Djokovič. Největší soupeř je venku a zdravotně nepřesvědčivého Sinnera by porazil.
Reagovat
Patik
To by ale nechutilo také výhry.
Reagovat
Mistic
To ten záver sezóny bude ešte "hodně" zaujímavý!
Reagovat
Patik
Dobre pre nás.
Reagovat
Mistic
Tak, tak
Reagovat
NOLE_unvaccinated_GOAT
Váš koment je velmi divný. Chápal bych, kdybyste nesnášel Alkáče. Protože platí, že čím víc rozbitých raket, tím víc nezvládnutých emocí a tím víc proher. Vy však očividně milujete rozbíjení raket jako takové. Já to naopak vidím jako slaboušskou a infantilní záležitost dotyčných, kteří tím kazí pověst tenisu.
Reagovat
Pe3k
Djokovic taky rozmlátil spoustu raket...
Reagovat
diskuse
Jsou hráči, kteří se psychicky sesypou, ale pak jsou borci jako Nole nebo BigMac... Kteří naopak vztek a frustraci použijí jako pohon k vítězství. Což je úžasné sledovat ... Tu dynamiku změny na kurtu ... To jak soupeři cítí, že se blíží jejich konec.

Mám rád lámání raket a "zbytečnou brutalitu". Jeden z důvodů, proč jsem měl rád Safina např. Akorát Safin byl uzlíček nervů a většinou pak už nebyl schopný ty zápasy vyhrávat.
Reagovat
Nola
niektori hraci nerozbijaju rakety, drzia emocie na uzde, je to sice obdivne, ale obcas ten hrac potrebuje vypustit paru...... mne je to sumak, taky Rafa nerozbil tusim nikdy raketu, lebo to mal od strycka zakazane, ale potom trpel inymi nerestami, ktore nedokazal kontrolovat, takze radsej rozbit raketu, ako nadobudnut zlozvyk, ktory fakticky na tom kurte nevyzera velmi elegantne
Reagovat
peRFect
Pravda,a pak jsou vyrovnaní,klidní a sebevědomí hráči co napálí míčkem čárovou sudí.
Reagovat
Nola
jj a niektori to palia rovno k zberacom, alebo rozhadzuju sacky po ihrisku....
Reagovat
Amputace
To je strašný, jak se snažíš obhajovat ty Djokovičovy psycho výlevy. Někdo nerozbíjí rakety a kontroluje na kurtu své emoce, ale nakonec je to vlastně špatně Že nerozbíjení raket a rituály mají souvislost jsi zase vyhrabala ze které konspirační brožurky?
Reagovat
vojtanovak
Bude se po olympiádě aktualizovat debata o GOAT? Myslím, že Djoko od poslední aktualizace vylepšil pár dalších statistik.
Reagovat
GaelM
Až po US Open, proč to po něm znovu přepisovat
Reagovat
diskuse
Reagovat
PetaM
Jo a jaké? OH v tenisovém světě nic neznamenají.
Reagovat
bogo
Ozaj ? Mal by si sa opýtať Nadala, Murraya, Zvereva atď... A prečo sa Carlito rozplakal ? Oni nie sú z tenisového sveta ? Peniaze nie sú všetko...reprezentovať svoju krajinu je pre nich o čosi poriadne viacej...Djokovič svoje zlato z OH zaradil na vrchol svojich úspechov. Ty to ale zrejme nechápeš...
Reagovat
Nola
Petulu netreba riesit, este sa nedokazal vysporiadat s tym, ze Novak ma vsetko co moze tenista dosiahnut, iba ziarli, tak si svoju frustraciu vybija za klavesnicou
Reagovat
diskuse
Stejně jako PetaM. Hihi. :)
Reagovat
Orgasmator
Vždyť Fedals tvrdili, že je to stěžejní velký titul do sbírky, teď když ho má, tak už je to podřadný titul?
Reagovat
GaelM
Reagovat
com
sis dovolil moc, vyradit Vámosáka
Reagovat
Pe3k
Karlos tam pěkně rozmlátil tu raketu 4x za sebou smile
Reagovat
com
bylo zas malo Vámosů a pěstiček
Reagovat
Pe3k
Carlos Alcaraz Annihilates Racket in frustration at Cincinnati Open!

https://www.youtube.com/watch?v=Ta87cnxT8dA

Reagovat
GaelM
to video vypadá jak z r. 2007
Reagovat
Patik
To by som do neho nepovedal..videl som ho rozčuľovať sa ale až hentak..no som zvedavy ako sa ešte vyfarbi.
Reagovat
Patik
Teraz som to pozrel aj so zvukom a ako počúvam ľudia ho ani moc nevybucali..skôr mi to prišlo že sa im to v jeho podaní aj páčilo..niečo čo ešte nevideli..keby to spravil Djokovič tak by riadil ďalší orchester bucania.
Reagovat
Nola
Djokera vykreslili media ako najvacsie zlo v tenise, ved to poznas, co pisu media je svate, nikto nespochybni, a tam je aj ina pointa, Novak proste rozbil duo, ktore bolo preferovane, tak to dostava vyzrat
Reagovat
wojtop
Toto je sice pravda, ale v poslednej dobe sa to uz postupne meni. Pod tlakom faktov a statistiky uz je velmi tazke argumentovat kriteriami ako popularita, estetika, atd. Nejaky kanadsky zurnalista nedavno napisal, ako sa zmenil jeho pohlad na Federera z bezhranicneho obdivu na realistickejsi a rezervovanejsi a coraz viac si uvedomoval Djokovicov prinos pre tenis - nie z hladiska priazne sponzorov, ale z hladiska zmien, ktore - aj cez PTPA - Djokovic dosiahol, alebo k nim prispel. Nakoniec, aj to vnimanie estetiky je do znacnej miery subjektivne, mne sa Djokovicove doklzavacky, rozstepy a gymnasticke ohybanie trupu celkom dobre pozeraju - je to jeho herna vizualna charakteristika. A na margo tej estetiky - svoje caro mal napr. aj tenis, ktory predvadzal Milos Mecir, Yannick Noah a nasli by sa dalsi...
Reagovat
Nola
mozno, ja to az tak nevnimam, Novaka si nemozno kupit, tak ako sa dal kupit Rafa, ktory mal v zaciatkoch kariery spravne nazory..... ked na neho zatlacili media s dopingom, len aby ho potopili, kedze porazal Fedexa na pockanie, tak uplne otocil a zacal sa chovat ako otrok a nakoniec prijal ulohu Fedalskej nekonecnej lasky, to je tak smiesne, aby dvaja rivali sa nadovsetko milovali, ale budiz niektori tomu uverili a veria dodnes.... a k tej estetike, estetika patri k sportom ako krasokorculovanie, moderna gymnastika, aquabely, tanec........takze mne je sumak ako tenista vyzera pri uderoch, dolezity je vysledok, esteticky vyzera pri uderoch trebars Grisha......
Reagovat
annah
Je myslím dost velký rozdíl mezi "nade vše se milovat" a "být přátelé".
Reagovat
sojka1
ja bych to tak nechala, v pohadce O bohatyrovi musi byt pekne barvite a hlavne nazorne kulisy.... :-)
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Nola
priatelia boli na mojej svadbe, s priatelmi sa navstevujem, chodim s nimi na dovolenku, nemyl si obchodne vztahy s priatelstvom
Reagovat
Amputace
Jaké měl Rafa v začátku kariéry názory? Fandím mu až od roku 2007, takže nevím, co říkal do médií třeba v roce 2005. Snad mi to osvětlíš. Díky.

A druhá otázka: odkud bereš definici toho, co je "správné"?
Reagovat
wojtop
Niekde na fb som cital komentar (samozrejme, mysleny usmevne), ze Alcaraz potreboval az dva alebo tri udery, kym ram rakety poovolil, Djokovic je aj v tomto lepsi, zvladal to vraj na prvy šup... Ale je fakt, ze v tom ma aj vacsiu prax.
Reagovat
Patik
A raketu s iným rámom
Reagovat
fialka
Bolo to 5 úderov.
Reagovat
Ondra979
no carlos se teda "prevedl", doufam, ze to byl klasicky vypadek, ktery napravi, ale u nej jeden nikdy nevi, pred W taky prohral...kazdopadne druha prohra v rade s hracem 37+, to je zajimava kuriozitka :)
Reagovat
Dovodo6
Dobře Gael Alcaraz už klasicky ve velkém powimbledonském útlumu
Reagovat
fialka
Bol úplne rozhodeny. Taký strašný skrat sa len tak nevidí, zvlášť u neho. Rozbíjanim rakety sú známi iní experti. Tento exces sa s ním bude dlho ťahať. Nahral svojim neprajníkom, čo už. Stáva sa.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Už na OH ve finále byl nezvykle nabroušenej. Kdoví, co za tím vězí.
Reagovat
hanz
No, možná proto, že ve finále obvykle vítězí a zde mu byly přistřiženy křídla...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Možná i ta zkušenost, že reprezentoval Španělsko a věřil si na zlato.
Reagovat
ipko
no Carlito vyjadrenia o chcení hrať najlepší tenis a byť svetovou jednotkou na konci roku, ale skutek utek a zrazu Djokovič je nakväčší favorit na USO
Reagovat
Ondra979
no presne, taky nto echapu..tak snad ho to posadi zpatky na "zem". favoritem je porad, ale jeho pozice je urcite slabsi, no ma co napravovat chlapec
Reagovat
PetaM
Djokovič, který letos nevyhrál žádný turnaj?
Reagovat
Krisboy
Vyhrál jeden, a to ten, který chtěl letos vyhrát nejvíce.
Reagovat
McBorg
Presne tak,ale myslím že tento rok už nevyhrá nič..US Open vyhrá nejaký amík,čakajú už dlho...pokud se nepletu
Reagovat
McBorg
Od 2003...
Reagovat
turista
Nesouhlasím. Djokovič vyhraje další titul. OH ho nakopnou. Nemusí to být zrovna GS. Ale ten stý titul mu tam letos spadne. Nemám obavy. Možná i 101. nebo 102. kousek.
Reagovat
QacO
Reagovat
McBorg
To by bolo super...aj keby bol iba jeden...len či to neprehnal s dľžko osláv na tej jachte
Reagovat
Orgasmator
Určitě třeba Sheldon, jak si na Novaka věřil a pak skutek, útěk
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist