Nejlepší hráčky poslední dekády. V Top 10 se umístily Kvitová a Karolína Plíšková

18. 5. 2020, 09:38
Aktuality 29
Oficiální stránky WTA si pro nás připravily velmi zajímavý žebříček. Vedení ženského tenisu sečetlo body za sezony 2010 až 2019. V Top 10 se umístily dvojnásobná wimbledonská královna Petra Kvitová a česká jednička Karolína Plíšková.
Petra Kvitová

1) Serena Williamsová (66 308 bodů)
Williamsová je jasnou vládkyní této statistiky. Osmatřicetiletá Američanka od roku 2010 posbírala 11 grandslamových titulů (za jeden grandslamový triumf je 2 000 bodů) a od roku 2010 získala téměř o 20 tisíc bodů více než kterákoli jiná hráčka.


2) Petra Kvitová (46 385)
Kvitová musela od sezony 2010 několikrát bojovat se zraněním a nikdo určitě nezapomněl na to, jak skvěle se dokázala vrátit po přepadení v prosinci 2016. Česká lvice v letech 2011 a 2014 ovládla Wimbledon, loni si zahrála finále Australian Open a v roce 2011 vyhrála Turnaj mistryň. Přestože nikdy neusedla na tenisový trůn, ačkoli párkrát ji od nejvyšší příčky dělila jediná výhra, umístila se v této statistice na druhém místě.


3) Simona Halepová (44 590)
Halepová je další stálicí poslední dekády. Rumunka figuruje v Top 10 nepřetržitě už přes šest let (od ledna 2014) a po dobu 64 týdnů vedla žebříček WTA. Na kontě má dva grandslamové tituly (French Open 2018 a Wimbledon 2019).


4) Angelique Kerberová (41 090)
Kerberové se v poslední době tolik nedaří, ale sezony 2016 a 2017 měla parádní, třikrát se dostala na samotný vrchol světového hodnocení, na něm celkem strávila 34 týdnů. Na grandslamech se stříbrná medailistka z posledních olympijských her radovala třikrát (Australian Open 2016, US Open 2016 a Wimbledon 2018).


5) Viktoria Azarenková (39 325)
Azarenková má za sebou mateřskou pauzu a v letech 2014, 2016 a 2017 odehrála velmi malou porci soutěžních zápasů. I tak se vešla do Top 5. A to hlavně zásluhou skvělého vstupu do poslední dekády. V letech 2012 a 2013 nenašla přemožitelku na Australian Open, v roce 2011 si zahrála finále US Open a Turnaje mistryň. Před osmi lety získala bronz na olympiádě v Londýně.


6) Karolína Plíšková (30 207)
Plíškové sice stále chybí grandslamový titul, jediné finále si zahrála na US Open 2016, nicméně na vrchol žebříčku už se jí podařilo vystoupat (léto 2017). V elitní desítce světového hodnocení se drží nepřetržitě od září 2016, v posledních čtyřech sezonách nechyběla na Turnaji mistryň.


7) Samantha Stosurová (27 461)
Stosurová momentálně figuruje až na konci elitní stovky, byla však už světovou čtyřkou a není to zas tak dlouho, co byla jednou z nejlepších hráček. Šestatřicetiletá australská veteránka většinu dekády strávila v Top 50, v roce 2010 si zahrála finále French Open a v následující sezoně získala na US Open svůj jediný dosavadní grandslamový vavřín.


8) Elina Svitolinová (26 164)
Svitolinová to v žebříčku nejvýše dotáhla na post světové trojky. Talentovaná Ukrajinka má na kontě 14 triumfů na turnajích WTA, jejím nejcennějším je předloňské prvenství na Turnaji mistryň. Na grandslamech je jejím maximem semifinále loňského Wimbledonu a US Open.


9) Garbiñe Muguruzaová (26 056)
Muguruzaová se od roku 2015 čtyřikrát dostala do finále grandslamu a dvakrát byla úspěšná (French Open 2016 a Wimbledon 2017). Bývalá světová jednička se začala na hlavním okruhu objevovat až v roce 2012, přesto jí patří umístění mezi nejlepší desítkou.


10) Venus Williamsová (24 641)
Starší ze sester Williamsových není tak úspěšná jako její mladší sestra Serena, ale i tak patří k největším tenisovým ikonám. Venus, která za necelý měsíc oslaví 40. narozeniny, získala všech svých sedm grandslamových trofejí před startem poslední dekády. V pořadí osmý mohla přidat před třemi lety na Australian Open či ve Wimbledonu.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

29
Přidat komentář
peggy
Patří tam Sarapovova!Za chybu pikala CO???
Reagovat
hippos
Česká lvice opět? Že se ti novináři furt vyžívají v takových infantilně patetický přezdívkách.
Reagovat
EllNino
Reagovat
FulnekUltras
i s kongem to nakonec kvitujeme ;-)
Reagovat
Nola
to je nejaky divny rebricek, aktivne hracky? historia si nic take pamatat nebude, Masha naviac skoncila iba tento rok... WTA je fakt divna organizacia, ale budiz..... ak by Serena skoncila tento rok ako Masha, fakt si nedokazem predstavit, ze by ju tam neuviedli :DDD
Reagovat
Nola
vlastne aj Caro Wozniacki skoncila po AO, obe tam patria a nielen iba oni dve, a co Kim Clijsters, vyhrala 2 GS a vracia sa na okruh?
Reagovat
tommr
Sharapova a Wozniacki tam určitě patří. Clijstersová naopak ne, protože od roku 2011 nehrála a všechny svoje velký úspěchy slavila v předcházející dekádě ...
Reagovat
SwissMaestro
Clijsters v roce 2011 vyhrála GS, skončila na konci 2012
Reagovat
Nola
v roku 2010 vyhrala 5 turnajov, z toho 1 GS USO a TM, 2010 sa pocita do dekady predsa, spolu 2 GS + TM, co by za to dali niekore hracky....
Reagovat
tommr
dekáda 2010-2019 byla pro českej ženskej tenis jedinečná. Vedle individuálních úspěchů naše ženy dominovaly i ve FC ...
Jsem zvědavej jestli se našim bude podobně dařit i v dekádě 2020-2029. Petra a Karolína v jejím průběhu zcela určitě ukončí kariéru a tak je budou muset nahradit mladší hráčky: Markéta Vondroušová, Karolína Muchová a ke konci dekády snad sestry Fruhvirtovy ...
Reagovat
lvicek
Petulka je proste skvela a je myslim opravdu hrickou osudu, ze tou jednickou nidky nebyla. Ja stejne porad doufam, ze to jeste prijde, i kdyz hvezdy tomu nejsou nakloneny!
Reagovat
tommr
Petra má hlavně neuvěřitelnou smůlu. Vždycky když se zdá, že se konečně dostane na vrchol tak příjde nějaká nemoc nebo zranění. A když je jednou zdravá tak příjde pandemie ...
Reagovat
Cico93
A čo Sharapova?
To je asi nejaká chyba, či čo.
Reagovat
George_Renel
A za co by brala body když už léta nic neuhrála?
Reagovat
Krisboy
Uhrála například dva GS tituly + 4 finále, 23 titulů....nevím, jak přesně ty body počítali, ale předpokládám, že jí top10 unikla o vlásek.
Reagovat
rusedski
Měla by tam být, ale nejspíš se počítají jen aktivní hráčky, protože pak by tam musela být i Wozniacki a možná i nějaké další...
Reagovat
rusedski
Taková Radwanska by určitě taky nemohla chybět.
Reagovat
paddy
tzn. vypovídací schopnost nulová

nehrající jsou na tom podobně jako juniorky, nemají všechny sezóny a těží z toho hlavně ty, které se narodily okolo roku 1990, protože tam mají sezóny ve 20-30 roku života

https://www.wtatennis.com/photos/1664915/top-20-wta-players-with-most-ranking-points-of-the-decade
Reagovat
Krisboy
Aha...tak tím se to vysvětluje. Wozejk, Radwa a Shara IN, Plíšek, Svitolina a Stosur OUT :)
Reagovat
misa
Udělat přehled nejlepších hráček dekády jen z dosud aktivních hráček umí pouze myslitelé z organizace WTA.
Reagovat
Cico93
Áno, javí sa to ako poriadna hlúposť.
Reagovat
smazaný uživatel
Druhé miesto pred Halep, Kerber je lichotivé, lebo tak vysoko by ju podľa mňa nedali ani českí priaznivci. No a najväčší gol je, že v rebríčku nie je 2-násobná GS šampiónka Osaka.
Reagovat
EllNino
Tak ta neměla snad ani šanci nasbírat 24 000 bodu nebo víc
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, to sú body..

V tom prípade beriem spat..

Tak body su celkom legitimny nastroj, domnieval som sa, ze ide o anketu.
Reagovat
smazaný uživatel
Forehandovy domněnky...
Reagovat
smazaný uživatel
Forehand nema problem vziat svoje stanovisko prec..

Ked dospejes a prestaneš si honit nad cudzim omylom, dosiahnes osvietenie :)
Reagovat
paddy
A co teprve Andreescu
Všechny mladé hráčky se zbaběle skrývaly na juniorských kurtech, dobře jim tak :)
Reagovat
smazaný uživatel
Forehand opět střílí gól do vlastní branky :-)
Reagovat
Fransoas
Je to určitě pocta,že máme dle WTA dvě naše hráčky v desítce jako hvězdné americké duo.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist