Navrátil: Takhle unaveného jsem Tomáše po Austrálii ještě neviděl

31. 1. 2014, 22:28
Aktuality 12
Nerozhodný stav po úvodních dvouhrách není pro kapitána českých tenistů v utkání 1. kola Davisova poháru s Nizozemskem překvapivý. Jaroslav Navrátil ocenil jedničku obhájců titulu Tomáše Berdycha, který se po příletu z Austrálie potýkal v týdnu s velkou únavou, ale svůj zápas zvládl suverénně.
Profily hráčů
Jaroslav Navrátil (© Česká sportovní)

"S Tomášem se dneska nedalo hrát," chválil Navrátil výkon Berdycha, který výhrou nad Igorem Sijslingem dvakrát 6-3 a 6-0 a vyrovnal stav zápasu na 1-1.

Osmadvacetiletý Berdych zvládl zápas výtečně, i když se v týdnu cítil unavený. "Ve středu nemohl chodit, to se na kurtu v tréninku trápil. Ještě jsem ho neviděl, aby byl takhle unavený, protože Austrálie dala jeho tělu strašně zabrat," řekl Navrátil.

Berdych hrál poprvé v kariéře na Australian Open semifinále. Do Evropy se vrátil až v sobotu večer a v pondělí se v Ostravě připojil k týmu. Přes únavu se neuvažovalo o tom, že by dnes nehrál. "To nepadlo," řekl Navrátil a s uznáním dodal: "Ve čtvrtek si odpočinul, zkoncentroval se a je vidět, že to je hráč světové úrovně."

Díky Berdychovi je zápas nerozhodný 1:1, jelikož na úvod prohrál Radek Štěpánek s Robinem Haasem v pěti setech. "Stav to není horší, než jsem čekal. Já říkal, že první zápas bude velice těžký a dlouhý. To se potvrdilo," konstatoval Navrátil.

Štěpánek mohl vyhrát, ale využil jen tři z 18 brejkbolů, což rozhodlo. "Radek tam nechal duši, měl převahu, ale ty brejkboly ho srazily. A jak prohrál čtvrtý set, tak byl hůř na nohách a agresivnější Haase ho přehrál," řekl kapitán.

Do čtyřhry pošle Berdycha a Štěpánka, kteří v Davis Cupu vyhráli 14 z 15 deblů. Otázkou je, koho nasadí Nizozemci. Variant mají několik. Kapitán Jan Siemerink může vybrat třeba Haase se Sijslingem, Haase s dvaadvacátým deblistou světa Jeanem-Julienem Rojerem, nebo Rojera se Sijslingem.

"Myslím, že deblista Rojer bude hrát určitě. Haase toho bude mít plný kecky po pěti setech. Pro mě je Sijsling lepší deblista než Haase, já bych si tipl dvojici Rojer a Sijsling," odhadoval Navrátil.

Nominaci musí kapitáni nahlásit hodinu před čtyřhrou, která v Ostravě začne v sobotu ve 14:00.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

12
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Mira17
hlavne taky není potřeba bojovat každý rok v davis cupu když uz ho vyhral mel by nechat dat prilezitost jinym a pomoct az v pripadne barazi.DC není zas takovy vrchol když se hraje každý rok a hraci top 10 ho pravidelne vynechavaji ob rok
Reagovat
smazaný uživatel
tomík je blbec a labil
Reagovat
tommr
z čeho byl Tomáš tak strašně unavenej? Vždyt na AO došel jen o kolo dál než v předchozích létech a první 4 kola tam odehrál v tréninkovým tempu bez ztráty setu? Že by nám Tomáš začínal stárnout? :)
Reagovat
Jan
Teď nevím, jestli si děláš srandu nebo co :) Zápas s Wawrinkou mu dal asi dost, nejspíš i rozdíl teplot a časových pásem. Asi stárne, kdo ne. U Štěpánka to dnes bylo už hodně patrné.
Reagovat
smazaný uživatel
Možná, až budeš hrát někdy tenis na takové úrovni, tak to pochopíš, i když pochybuju. Nebo že by Tomáš byl taky jen člověk? :)
Reagovat
J.M.
Už loni touto dobou si Tomáš stěžoval, že je unavený jako na konci sezóny. A letos na tom byl ještě hůř. Samozřejmě, že stárne, Výsledky a zápasový zápřah má pořád stejný jako roky předtím, ale tělo už je opotřebovanější a pomaleji se regeneruje. Detailní záběry na Berdychovu tvář až děsí - v posledních týdnech už připomíná tvář strhaného starce. Tenisti stárnou rychle. Obzvlášť pod australským sluncem.
Reagovat
smazaný uživatel
aby nebyl Berda unaveny... stale si pridava, nejen na tvar, podivejte se na jeho nohy...
Reagovat
J.M.
Už loni jsem nechápal, proč Tomáš hrál tu nesmyslnou exhibici v Kooyongu, což je příšerný turnaj, který snad hráče těmi podmínkami (zoufale pomalý kurt, spalující slunce) nejvíc vyždímá, aniž by z toho něco měli (body). Ale proč se tam letos vracel, a ještě rád, nad tím mi zůstává rozum stát. Ostatní hráči tam kolabovali a odstupovali jeden za druhým, ale Tomáš si to střihnul až do finále, a ještě s chutí. A pak hned rovnou na AO, až do semifinále. A takhle to má Tomáš léta. Je to jeho zvyk, být pořád v zápřahu. Třeba New Haven před USO a další zbytečnosti. To, že letos uvažuje o vypuštění DC, ukazuje, že už mu dochází, že špičkový hráč jeho postavení musí se sezónou zacházet inteligentněji. Obzvlášť když léta přibývají.
Reagovat
PetaM
Já jsem třeba vyčerpaný už jenom z toho, že jsem včera dělal od 11:00 do 22:00 Matiku na zkoušku a nejsem ještě ani v půlce. Ale to se s tenisem nedá srovnat, já jenom počítám, oni tam blbci běhají po kurtu. Tak nevím, kdo je na tom hůře :D :D :D

A teď k tenisu, já jsem vyčerpaný po 3 hodinách na kurtu :D Ještě to tak, abych jezdil z Austrálie do Česka a hned hrál, fuj :D To bych si dal :D :D
Reagovat
tommr
s tou úplně zbytečnou exhibicí před AO máš naprostou pravdu. Pokud se Tomáš opravdu cítí tak strašně vyčerpanej tak by měl spíš než o vypuštění DC uvažovat o vypuštění Kooyongu ...
Jinak ten turnaj před USO se jmenuje Winston-Salem, v New Havenu hrajou ženský ... :)
Reagovat
J.M.
Ach, ano, díky...:-) Loni tam Tomáš nehrál (doufám, že ani letos nebude), tak už mi to vypadlo z paměti.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist