Natěšení Francouzi touží po úspěchu. Pomoci jim má i kouzlo Roland Garros

10. 9. 2014, 18:29
Aktuality 2
Plakát zvoucí na semifinále Davisova poháru mluví jasně. Francie touží po daviscupovém úspěchu a k tomu nyní potřebuje přejít přes české obhájce titulu. I proto zvolila za dějiště zápasu antukový areál Rolanda Garrose.
Jo-Wilfried Tsonga a Arnuad Clement

Na plakátu k utkání jsou po vzoru mušketýrů tenisté a heslo "Modrá cesta". Ta má skončit titulem, který Francie naposledy získala v roce 2001. A areál Rolanda Garrose je inspirující tím víc, že byl postaven hlavně kvůli Davis Cupu, před centrkurtem je socha "salátové mísy" a kolem ní slavní hráči Jean Borotra, Jacques Brugnon, Henri Cochet a René Lacoste, kteří týmovou soutěž ovládli šestkrát.

"Jsou natěšení a posedlí," řekl nejlepší český hráč Tomáš Berdych před zápasem. "Berou to vážně, chtějí uspět, ale my taky," řekl kapitán Jaroslav Navrátil.

Na Roland Garros se Davis Cup hraje po 12 letech. V roce 2002 zde domácí vyřadili Američany a současný kapitán týmu Arnaud Clément tehdy zdolal Andyho Roddicka. "Atmosféra měla naplňovala energií a silou. Získal jsem vnitřní pocit, že jsem v uzavřené místnosti a diváci mě ženou dopředu," řekl Clément.

Teď francouzský kapitán doufá, že se do podobného "transu" dostanou jeho svěřenci, vedení světovou dvanáctkou Jo-Wilfriedem Tsongou. "Cítím velkou touhu, což můžu udělat ten konečný rozdíl. Všichni hráči na to myslí dlouhodobě, mají to někde v hlavě a vědí, že je důležité být ve skvělé formě v den D," řekl Clément.

Pro tenisty dělají domácí první poslední, aby jim pomohli postoupit. Na druhou stranu tím na hráče vytvářejí i ohromný tlak. "Trošku uberte," žádal Gaël Monfils, čtvrtfinalista US Open, který nejspíše bude dvojkou pro dvouhry.

Výhodou českých hráčů, především Berdycha a Radka Štěpánka, jsou zkušenosti ze semifinále a finále soutěže. "Tahle generace francouzských hráčů to moc nezná, to je může svázat, tlak na ně bude," řekl Navrátil, ale dodal: "Na druhou stranu to nejsou žádní vykulení mladíci, ale zkušení hráči, kteří by to měli ustát."

Ač jsou Češi v roli obhájců, nejsou favority utkání. Těmi jsou Francouzi. "Mají za sebou obrovský tým, výhodu domácího prostředí. Mají všechny výhody na své straně. Necháme to na nich a budeme vycházet z toho svýho. Zkusíme se poprat o body," řekl Berdych. "Na francouzské straně velká kvalita a síla," řekl Navrátil.

Očekává se 15 tisíc bouřících fanoušků. Francouzi na sportovních událostech zpívají podobně, jako to tenisté zažili v Argentině. Divokou atmosféru si Berdych a spol. zažili také dvakrát v Bělehradu, takže to pro ně nebude nic nového.

"Věřím, že to bude unikátní. Stačí, když tady člověk hraje při turnaji s domácím, a tohle ještě bude Davis Cup," řekl Berdych. "Bude to zajímavé, další zážitek a obrovská zkušenost. Musíme se na to připravit, nic jiného s tím nezmůžeme," dodal.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
George_Renel
http://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/604657-bad-boy-berdych-nemel-ve-francii-dobrou-povest-ale-casy-se-meni.html#hp-sez
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist