Náhradník Štěpánek po půl roce vyhrál, zničil Cuevase. Postoupil i Hájek

23. 8. 2010, 21:20
Aktuality 13
ATP NEW HAVEN - Radek Štěpánek se konečně dočkal vítězného zápasu. Poprvé po půl roce. Český tenista, jenž dlouho laboroval se sérií zdravotních problémů, na betonu v New Havenu smetl Cuevase . Do soutěže se přitom dostal až na poslední chvíli jako náhradník. Ve druhém kole je i Jan Hájek.
Radek Štěpánek

Radek Štěpánek loni zažil skvělý rok, v jejímž závěru atakoval první světovou desítku a zahrál si finále Davisová poháru. Ale právě náročným koncem sezony, kdy ještě v prosinci, během kterého většina ostatních hráčů nabírala síly na dovolených, si zadělal na nepříjemnosti v sezoně nové. Ještě v lednu se vezl na vítězné vlně v Brisbane, když si zahrál ve finále. 

Pak si však postupně stěžoval na únavu a začal prohrávat. V březnu mu lékaři oznámili, že trpí únavovým syndromem a následovala léčba klidovým režimem. Po téměř třech měsících se vrátil na challengeru v Prostějově, kde kvůli nemoci nedokončil finálový souboj proti Hájkovi. Další dva měsíce, během kterých se oženil s Nicole Vaidišovou, zase nehrál vinou zranění levého kolena. 

Na okruh ATP se po pěti měsících vrátil začátkem srpna, ale ve Washingotnu, Torontu i Cincinnati postupně prohrál ve dvou setech s Chiudinellim, Fogninim i Troickým. 

Aby odehrál nějaké zápasy a dostal se před závěrečným grandslamem sezony do tempa, přihlásil se na poslední chvíli do kvalifikace turnaje v New Havenu. Zápasy se Sergejevem a Sweetingem zvládl, v rozhodujícím kole ale prohrál s Gabašvilim.

To už ale asi tušil, že by se do hlavní soutěže mohl dostat jako lucky loser. V pondělí byl do hlavní soutěže dosazen za Fishe a šanci náhradníka chopil za pačesy. V úvodním kole zametl s Pablem Cuevasem z Uruguaye, kterého za 74 minut smetl 6-0 6-4 a po půl roce vyhrál zápas na okruhu ATP. 

V dalším kole jednatřicetiletý rodák z Karviné narazí na turnajovou trojku Fernanda Gonzaleze. Chilan se na kurty vrací po zranění kolena, naposledy se představil koncem května na French Open.

Návrat Štěpánkovy formy by jistě uvítla kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil, neboť jeho výběr za čtyři týdny čeká semifinále Davisova poháru v Srbsku. 

V New Havenu nastoupil k jedinému přípravnému turnaji na US Open také Jan Hájek. Tenista, jenž hraje raději na antuce, v úvodním kole porazil 7-5 6-3 Justina Browna.

Hájek se se soupeřem z Jamajky přetahoval o každý game až do stavu 5-5, přičemž dokázal odvrátit osm z devíti brejkbolů soupeře. Ve druhém setu už neměl při svém podání tolik problémů a 113. hráče světa, jenž žije v Německu, nakonec zdolal za necelou hodinu a půl. V dalším kole jej čeká osmý nasazený Němec Florian Mayer.

- ATP 250 NEW HAVEN (Connecticut, tv. povrch, 663.750 dolarů) -
pondělní výsledky (23. 08. 2010)

Dvouhra - 1. kolo:
Štěpánek (ČR) - Cuevas (Urug.) 6-0 6-4
Hájek (ČR) - Brown (Jam.) 7-5 6-3
Brands (Něm.) - Kubot (Pol.) 6-4 2-6 7-5
Becker (Něm.) - Chiudinelli (Švýc.) 7-6(3) 6-3
Koroljov (Kaz.) - Gil (Portug.) 6-4 6-2
Young (USA) - Robert (Fr.) 6-1 6-2
Luczak (Austr.) - Mayer (Arg.) 6-3 7-6(4)
M. Gonzalez - Zeballos (oba Arg.) 6-3 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
2 zoufalci za zenitem a tenhle zápas akorát rozhodne o tom, kdo z nich je větší zoufalec!!
Reagovat
nando
Jestli je tu nějakej zoufalec, tak jsi to ty!
Reagovat
weak
...jakmile se někdo zraní, je několik týdnů/měsíců mimo hru a logicky mu tak klesne forma, tak je z něj podle tebe "zoufalec za zenitem" ...? zajímavé vnímání reality... možná bys měl změnit nick na "despektor11" ...
Reagovat
smazaný uživatel
Gonzáles bude konečná. a to i přesto že se hraje na betonu a chilan je po dlouhým zranění.
Reagovat
smazaný uživatel
je vidět že se v tenisu vyznáš když říkáš že gonzalez je chilan a dlouho nehral
Reagovat
smazaný uživatel
ale on je fernando gonzalez opravdu chilan a od RG nehral...
Reagovat
weak
mirdo mirdo, ty v tom taky nějak plaveš... :-))
Reagovat
smazaný uživatel
mirda myslel asi Maxiho :DD
Reagovat
smazaný uživatel
super Radek, snad výkonnost půjde ještě výše, aby to nebylo jen druhé kolo. Jinak moc dobrá zpráva pro Davis Cup. Myslím, že Radkovi prospěla kvalifikace kde hrál se slabšími soupeři a dva zápasy vyhrál a z těžším soupeř prohrál až po boji.
Reagovat
smazaný uživatel
4:6 4:6 je boj? Boj si představuji trošku jinak, stejně tak závěry, které se dělají po výhře Radka, mě nijak nepotěší. Klobouk dolů smekalo spoustu lidí po porážce Sweetinga se Sergeyevem a pak přišlo KO od Gabashvilliho. Cuevas nehrál dlouho, na hardu není úplné kopyto, ale je poloviční, co na antuce, navíc má taky na zranění celkem smůlu. nehledě na to, že se mu kolikrát nechce hrát. Já si počkám ještě, abych mohl Radka pořádně pochválit. Pro něj ale každá výhra dobrá pro psychiku, samozřejmě.
Reagovat
weak
...nechápu, proč řešíte zápas s GABASHVILIM, protože pokud štěpánek už před zápasem věděl, že má díky odřeknutí Fishe hlavní jistou, bylo úplně jedno, jak zápas dopadne - resp. pokud Temuraz prispechal s obalkou :-), bylo naopak jasne, jak zapas dopadne....
Reagovat
smazaný uživatel
Proč bych neřešil? Já řeším každý zápas a ten můj příspěvek bude menší spekulace či zbytečnost, než co jsi napsal ty o obálce a Gabashvillim. ;) Radek by měl takové soupeře jako je Teimuraz porážet za každých podmínek. Nehledě na to, že Cuevas se mi zdá lehčí soupeř na betonu aktuálně než Gabashvilli, takže od toho zápasu jsem se odrážel. Uvidíme, co dnes s Fegonem. Ale vidím to z mého pohledu na postup Fernanda. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
mohl vyhrát 6-0 6-2 ale pokazil to ztratil podání a je to 6-0 6-4
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist