Nadalova vítězná touha

11. 10. 2010, 11:35
Téma 7
Mohl by mít přezdívku Pan Dokonalý. Rafael Nadal (24) letos vyhrál tři grandslamové turnaje a soupeře drtí právě díky ohromné touze stát se nejlepším a nejdokonalejším tenistou na světě. Tak zažraný jako on není do tenisu nikdo další!
Profily hráčů
Rafael Nadal

Poslyšte tuhle příhodu: Jsou to čtyři roky, co Nadal, vycházející hvězda, toužil po večeři s jednou půvabnou českou tenistkou. Na turnaji v Miami souhlasila s pozváním, ale odpoledne jí přišla sms: „Moc se omlouvám, ale musím schůzku zrušit. Doteď jsem trénoval a ještě musím na masáž. Nezlob se. Rafa.“

Je třeba další důkaz Španělovy obdivuhodné touhy být nejlepší?

„Jeho největší zbraní je to, že se chce pořád zlepšovat. Má v sobě ohromnou zavilost a touhu být nejlepší,“ tvrdí daviscupová legenda Jiří Hřebec a Jimmy Connors říká jinými slovy totéž: „Nadal se snaží všemi dostupnými způsoby dosáhnout dokonalosti.“

Právě to je Nadalova největší zbraň, byť zdaleka ne jediná. Jaké jsou ty další?

• Ohromně zvýšil agresivitu a postup do kurtu, už dávno se nepohybuje za základní čarou
• Servis povýšil mezi své největší zbraně
• Hraje fantastický bekhend po lajně, nejtěžší úder ze všech, a hraje z něj vítězné míče
• Má mimořádné sebevědomí a dnes už možná lepší nervy než Federer, jenž ve Flushing Meadows herně zkolaboval v pátém setu semifinále při mečbolech s Djokovičem
• Disponuje dokonalou kondicí, z hlediska pohybových schopností je na vrcholu

Zdá se to jasné: Pokud Nadala nezradí zdraví, může příští tři čtyři roky dominovat mužskému tenisu. Každým rokem se zlepšuje. Nejdřív vypiloval slajs z bekhendu, pak vylepšil voleje. Teď zvýšil agresivitu a postup do dvorce. V kurtu teď s přehledem zabíjí forhendy - to dřív nedokázal.

V novém čísle Tennis Areny také najdete:

Srbové zhasli český sen - vše o semifinále DC a něco navíc: návštěva luxusního klubu Novaka Djokoviče
Pan Grand Slam aneb Rafael Nadal vyhrál i US Open; přečtěte si, jakými zbraněmi si podmanil Flushing Meadows
Manhattan je rájem nákupů - s českými tenisty v newyorských obchodech
Dominik Hrbatý se oženil a bude otcem

Říjnová Tennis Arena přináší i další zajímavosti, exkluzivní fotografie z US Open, metodiku Richarda Schönborna a rozhovor s žokejem Josefem Váňou plus atraktivní bonus od Tipsportu.

Předplaťte si tenisový a lifestylový magazín Tennis Arena za pouhých 540,- na rok na www.tennis-arena.cz!


„Myslím, že může překonat Federera a získat ještě víc grandslamových titulů, ale má to jednu zásadní podmínku - musí mu vydržet zdraví. Hraje totiž strašně náročný tenis,“ upozorňuje Hřebec.

Prvním předpokladem toho, aby byl Španěl fit, je kondiční příprava. A v tomhle směru jako by Nadal čaroval. Ještě na jaře, po patáliích s koleny, mu svalová hmota chyběla, během dvou tří měsíců od návratu ji ale obdivuhodně rychle získal zpět.

„Po fyzické stránce, z hlediska pohybových schopností - tím myslím rychlost, vytrvalost, obratnost, sílu a pohyblivost - je absolutně na vrcholu,“ říká kondiční trenér Radka Štěpánka Marek Všetíček, jenž sleduje Nadala po celý rok na turnajích. A upozorňuje na jeden zajímavý "detail": „Jestli měl dřív Nadal svaly kulturisty, objemné bicepsy, teď vypadá úplně jinak. Svaly má spíš protažené, svalovou hmotu zkrátka jinak rozložil. Je z něj větší atlet a díky tomu může mnohem líp využívat energii a vytěžit ze svých schopností maximum. Je to samozřejmě otázka změny tréninku i výživy,“ říká Všetíček, jeden z největších expertů na kondiční přípravu v tenisu.

Nedávno v New Yorku ovšem Španěl zaskočil všechny soupeře ještě jednou nečekanou super zbraní: dělovým podáním. Změnil držení a míčky mu začaly létat rychlostí až 217 kilometrů za hodinu! O tom se mu v minulosti mohlo jen zdát. Tady je řeč čísel: v průběhu sezony byl španělský gladiátor až 22. v procentuální úspěšnosti vyhraných výměn po prvním podání, na US Open skončil v téže disciplíně třetí! I to napovídá, že servis byl na US Open jeho ohromnou zbraní. To bylo v minulosti nemyslitelné.

„Podání mi opravdu začalo jít až pár dní před US Open, teď jsem s ním spokojený,“ usmívá se šampion z Mallorky. Na US Open ztratil první servis až ve čtvrtfinále s krajanem Verdaskem - víc než jeden brejkbol mu ale nedovolil! V semifinále s Južným ztratil podání rovněž jednou a ve finále s Djokovičem třikrát. „Rafael svůj servis vylepšil pro soupeře přímo drasticky,“ nechal se slyšet Novak Djokovič. Možná měl dodat, že každý další zápas s »Rafou« bude pro jeho soupeře drastický.

Anebo ne?

pva, Tennis Arena, Jiljí Kubec, Viktor Nosek

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
Otázka do pranice - která česká půvábná tenistka to byla?
Reagovat
smazaný uživatel
před čtyřmi roky...to by mohla být i Vaidišová
Reagovat
a.magerova
Vaidišová-Štěpánková?!
No toto... škaredá není, ale půvabná taky ne.
Reagovat
smazaný uživatel
tak to bys asi měla necha na Rafově vkusu ale pro mě je prostě Nicole 2. nejhezčí tenistka po Ivanovičové co kdy byla i když se to tu někomu asi nebude líbit
Reagovat
smazaný uživatel
tak to bys asi měla necha na Rafově vkusu ale pro mě je prostě Nicole 2. nejhezčí tenistka po Ivanovičové co kdy byla i když se to tu někomu asi nebude líbit
Reagovat
darek.vrana
Jeho typ by mohla být Ivetka:-). Ale nevylučuju, že to byla Helena Suková, příp. Jana Novotná.
Reagovat
smazaný uživatel
Hádám, že se tu nerozvine žádná velká negativni debeta, když se nehraje GS. Článek vyznívá hodně oslavně, ale pochybovat lze pouze nad formou obsah je podle me vice nez pravdivi a nijak vlast prekvapujici. Těším se na příští tenisový rok.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist