Nadal znovu porazil Wawrinku. Je v semifinále a sezonu zakončí jako světová jednička

6. 11. 2013, 17:31
Aktuality 166
Rafael Nadal zakončí letošní sezonu jako světová jednička. Španělský tenista si první místo v žebříčku ATP pro rok 2013 pojistil díky dnešnímu vítězství 7-6 7-6 nad Švýcarem Wawrinkou, kterého porazil i ve dvanáctém vzájemném zápase.
Rafael Nadal

Stanislas Wawrinka hraje na Turnaji mistrů poprvé a v pondělí si svůj debut osladil výhrou nad Tomášem Berdychem. Po dnešku mohl mít za určitých okolností jistý postup do semifinále, první ze dvou podmínek však bylo porazit Rafaela Nadala. Španěla, s nímž prohrál všech 11 vzájemných zápasů i všech 24 setů. 

A i když dnes osmadvacetiletý Švýcar odehrál zřejmě svůj nejlepší zápas proti Nadalovi, nuly z hrozivých statistik znovu nevymazal. Wawrinka neustále bojoval, v prvním setu smazal manko 3-5 a ve druhém 1-4, jenže nezvládl klíčové okamžiky. Jedním z nich byl i setbol, ke kterému se dostal v tie-breaku druhé sady, jenže ho nevyužil. Naopak španělský tenista proměnil hned první mečbol a po 2 hodinách a 12 minutách vyhrál 7-6 7-6.

"Snažil jsem se, bojoval, ale Rafa zvládá psychicky náročné momenty opravdu fantasticky. Musím mu pogratulovat a věřit, že třeba příště už uspěju," řekl Wawrinka, který má po dnešku proti Nadalovi bilanci 0-12 na zápasy a 0-26 na sety.

Nadal si dnes jako první zajistil postup do semifinále Turnaje mistrů, který dosud ještě nevyhrál. K jistotě postupu z prvního místa finalista z roku 2010 potřebuje v pátek uhrát alespoň set proti Tomáši Berdychovi.

Nadal zakončí rok jako jednička
Sedmadvacetiletý rodák z Malorky navíc dnešní výhrou dostal jistotu, že potřetí v kariéře zakončí sezonu jako světová jednička.

Předtím se mu to povedlo v letech 2008 a 2010 a je tak vůbec prvním hráčem v historii, který dokázal skončit na 1. místě třikrát poté, co v předchozím roce kraloval vždy někdo jiný. S jednou pauzou vládli Ivan Lendl (1985-1987 a 1989) a Roger Federer (2004-2007 a 2009). Nikdo jiný z předchozích 13 bývalých světových jedniček se na trůn po roční pauze už vrátit nedokázal, byť Jimmy Connors kraloval pět sezon po sobě a Pete Sampras dokonce rekordních šest.

"Skončit rok jako světová jednička, to je perfektní scénář, ale je to ohromně těžké, protože na okruhu je nespočet silných soupeřů," řekl v rozhovoru na kurtu Nadal. "Prožívám neuvěřitelný návrat, který bych bez svého týmu nikdy nedokázal," dodal Španěl. 

Levou rukou hrající Nadal se letos vrátil na kurty po zranění ve skvělé formě. Od února vyhrál deset ze šestnácti turnajů včetně grandslamových Roland Garros a US Open. Po dnešku má bilanci 73 výher a 6 porážek.

Výsledky - Turnaj mistrů - dvouhry (tvrdý povrch, dotace 6 milionů dolarů):
Skupina A:
Nadal (1-Šp.) - Wawrinka (7-Švýc.) 7-6(5) 7-6(6)
Berdych (5-ČR) - Ferrer (3-Šp.) 6-4 6-4
Tabulka:
1. Nadal 2 2 0 4:0 2
2. Berdych 2 1 1 3:2 1
3. Wawrinka 2 1 1 2:3 1
4. Ferrer 2 0 2 0:4 0
pva, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

166
Přidat komentář
Marduch
Po dlouhý době (konečně!!!) Tomáš ukázal chuť na kurtu dominovat.
Že by pár dnů bez Ester? Však řikala, že na TM nejspíš nebude...
Jj, je to všechno jenom chémie :-)
Reagovat
smazaný uživatel
:D Taky jsem si všimla, že kamera zabírá jenom Berdychovy rodiče.
Reagovat
Fandina
V pondělí jsem ji tam myslím viděla, ale nevím to určitě.
Reagovat
smazaný uživatel
V pondělí tam byla Ester určitě, dost často jí zabírali. Takže chemií to asi nebude...:)))
Reagovat
Marduch
Ale dnes už je středa a to máte celý dva dny :-)
A v rozhovoru na iděsu povídala: "Ale v Londýně skoro ani nebudu, mám totiž domluvených několik zakázek"
Tak přece jenom chémie. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak oproti tomu zapasu se Stanem se zmenil temer o 100%. Naprosto koncentrovany na kazdy mic a hlavne agresivni od zacatku do konce a takhle si jehu hru predstavuju proti tem nejlepsim :-) Velka gratulace a snad tuto hru zopakujes proti dalsi spanelsky zdi :-)
Reagovat
LukasH
Tomáš hrál dneska nepochybně dobře. Ale s tou agresivní hrou bych to tolik nepřeháněl. Výborný podání - to jo. Akorát, že ti nejlepší mu nebudou hrát všechno do půlky kurtu jako dneska Ferrer.
Reagovat
tommr
když porovnáš dnešní zápas s Ferrerem s tím jak hrál Tomáš proti témuž hráči v Paříži tak je to jako nebe a dudy. Dneska hrál opravdu aktivně, chodil si pro body a Ferrera často přehrával i ve výměnách. Zajímavý taky je, že při tý agresivní hře nekazil tolik jako když hraje ten svůj opatrnej tenis z poslední doby ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Hral agresivne ale s velkou davkou trpelivosti. Zahral agresivni uder treba az jako desaty ve vymene a hnedka to bylo znat. Tak co jsem dneska videl NAdala tak me nijak vubec nenadchl tou pasivitou (videl jsem pouze prvni set) a dost micu hral nekam tesne za servisni lajnu. Jak by si Tomas nato nakrocil proti mici do kurtu tak by mel Rafa hodne velke problemy...
Reagovat
LukasH
Jasně, hrál agresivněji. Ale všiml jsem si, že si výměnu nejdřív rozehraje cca pěti úderama a pak udělá nějakej agresivnější.
Tomáš je výbornej tenista, ale pokud tu spekulujeme, proč nemá na špičku, tak je to asi v tom, že ho třeba Nole k tý hře nepustí a zatlačí ho hned od začátku.
A Ferrer připomíná na TM Agu...
Reagovat
smazaný uživatel
Taky to jsem napsal :-) Mno jinak si myslim ze nemusel hrat agresivne tolik dneska, protoze si dokazal pripravit ten uder i dobrym umistovanim uderu :-) Nepsal bych ze nema na Djokovice ale urcite by se mu proti nemu hralo hur samozrejme.
Jinak me ani ne. :-D Aga byla na TM hlavne bez chuti hrat. Davido se aspon snazi. :-D Tam me Aga dost zklamala.
Reagovat
LukasH
No myslel jsem to tak, že prostě ty hráče nad sebou neporáží....
Uvidíme, jak si povede dál.....
Reagovat
smazaný uživatel
Jsi psal na TM, tak jsem myslel pouze tento turnaj. Tadyto srovnani je docela trefne ale Aga je mnohem technictejsi a hraje chytrejsi tenis. Agu bych spise priradil k Andymu. Ale oni dva maji takovou mensi smulu vtom, ze pred sebou uz maji absolutni spicku. Age nato aby je nejak porazela chybi razance, kterou ikdyz ji bude zvysovat nikdy nedosahne stejne jako ma Petra, Serena nebo i Vika. Proto se to snazi vykompenzovat technikou, pohybem a hlavne strategii. Nektere uz porazila, kdyz zahrala svoje maximum ale to se proste nestava kazdy den (samozrejme ty jako fanousek Petry to vis moc dobre :-)). Ale tedkon v zenskem tenise proste razance dominuje a jinak to asi uz ani nebude. A David zase nema zbrane na ty nejlepsi, protoze je hlavne obranar a pred nim jsou atleti, kteri take malo chybuji. Navic si myslim, ze ztech castych proher uz ma docela mensi komplexik Hlavne tu nejuzsi spicku neporazi pravidelne nikdo, takze se nema zaco stydet. Tomas treba dokaze porazet Fedexe s Andym ale Novak s Rafou jsou pro nej uz jina kapitola. Presto verim, ze Tomas ma nato porazit Nadala vzhledem ktomu jak snim hral vyrovnane zapasy letos v IW a Cincy.
Reagovat
darek.vrana
Hlavně Ferrer skoro nehraje čopy, takže se z toho Tomovi dobře útočilo. Wawrinka mu všechny returny čopoval a to on nerad.
Reagovat
smazaný uživatel
V tom černém to byl Berdych, nebo mě šálil zrak? :)
Reagovat
darek.vrana
Tak dneska Tomáš hooodně dobrej.
Reagovat
Sonja
Ze zápasu jsem viděla jen krátké útržky, ale Tomášovi gratulace;-)
David se před TM rozhodně nešetřil, hrál ve třech týdnech tři turnaje, na nichž vždycky došel až do finále...ještě v Paříži hrál skvěle, tady evidentně už nemůže- bude rád, když uhraje set. Je mi ho trochu líto, když ho vidím, ale jaký si to udělal, takový to má:-(:-)
Reagovat
spaniel
Berda super, i kdyz David dnes nehral dobre. Asi mu konecne dosla stava. Každopádně Tomas se nenechal stáhnout na jeho úroveň a odehrál solidní zapas. Psal jak forhand, tak bekhend. Bohuzel Ferrer s touto formou Wawrinku neda a pokud Tomas neporazi Nadala, tak je postup v háji.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud předvede podobný nebojácný výkon jak dnes, tak má šanci. Kde jinde než v hale by mohl zlomit tu bilanci? A i když se to nepovede, tak se zlobit nebudu, Stan si to zaslouží...
Reagovat
smazaný uživatel
Naprostej souhlas.
Reagovat
Frick
Nelákal by Fedexe teď Davis Cup? Se S.W. by měl velkou šanci...
Reagovat
spaniel
By to Stanoví kazil :D
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud by všechny země mohly nasadit do DC to nejlepší, co mají, pak by finále hrálo bez diskuze Španělsko se Švýcarskem.
Reagovat
Frick
A co Srbové?
Reagovat
smazaný uživatel
Oni můžou, ale hráči se do toho nějak nehrnou. Je to škoda, kdyby to každý bral velmi prestižně jako Grand Slam nebo Turnaj mistrů byla by to hodně zajímavá soutěž.
Reagovat
smazaný uživatel
Srbové by určitě vytasili drápky. Mají Djoku, ale nemají stabilní dvojku. Tipsa už není to, co býval.
Reagovat
Fandina
je týmová soutěž, výhra je super, ale pořád jde o to, že jedn to vyhrát nemůže. Výhra je preztižní, ale úspěch v samostatné soutěži je pro jednotlivce větší než kolektivní vítězství.
Reagovat
smazaný uživatel
Když jsem dneska viděla hrát Radka s Paesem, tak se můžu jen modlit, že se Radek vyhecuje jak to umí, protože Tomáš to těžko zachrání..
Reagovat
Fandina
opravy ... jeden a prestižní ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem to v podstatě tak myslela. Já vím, že nanominovat je můžou, ale prostě Fedex se do DC nikdy nehrnul a pochybuju, že se to změní a na Nadala se Španělé v tomhle taky moc spoléhat nemůžou. Mnohokrát tu na diskuzi padlo, že je Berdych namyšlenej frajer a myslí jen sám na sebe, ale právě třeba DC je jasným důkazem toho, že to není pravda. Který jiný hráč z top10 tak svědomitě reprezentuje svou zemi na DC?
Reagovat
Vojtiik
a prave protoze ta soutez neni poradne bodovana a odmenovana, tak nemuze byt zdaleka tak prestizni, jako turnaje.. a kdo rika neco jineho, tak nema pravdu:))
Reagovat
Fandina
Dneska bylo dneska a za týden při FC bude zase jinak a jiní soupeři. Radek se dovede vyhecovat o tom nepochybuji a Tomáš také. Takže usuzovat podle dneška, jak budou hrát při DC se nedá. Podle mě by se mohly body udělat přes Tipsu a debla. Nevěřím, že Noleho doma a v DC je možné porazit. Na Tipsu a debl Tomovi a Radkovi věřím. Mohou vyhrát, i když favority určitě nebudou, protože Srbové mají i super deblisty, kteří se také dovedou hecnout a hecne se i Tipsa. Držím palce kluci a dejte to!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak zrovna vencape nemá Toma vůbec rád, tak toto těžko ocení :))
Reagovat
Fandina
Oprava ... ne FC, ale DC ... úsměv
Reagovat
spaniel
Mas spatne info. Fedex ma v DC odehráno hodne. Ve stejném veku jako Nole nebo Rafa mel odehráno daleko vic zapasu v DC, coz je úctyhodné vzhledem k tomu, ze na vrcholu odehrál 100 zapasu v roce. Nemel ale tehdy solidního parťáka a v určitém bodu si rekl stačilo a hraje uz jen, kdyz jde o záchranu.
Reagovat
smazaný uživatel
Dneska tady má ale pěkné komentáře, se kterými souhlasím.
Reagovat
smazaný uživatel
Na debla taky věřím, na singl Radka fakt nevím, samozřejmě si to přeju, ale Radek teď v singlu výkony nic moc, i když on je opravdu emotivní hráč, kterého ovlivňuje prostředí a Srbíci budou pěkně nepříjemné publikum.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je možný, že odehrál, to nevím. Já jsem to napsala blbě, protože jsem koukala spíš na současnost.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja verim, ze ikdyby DC nebylo vubec bodovany tak by Tom normalne jezdil. Celkove beru reprezentaci jako velkou podstu at uz je hrac 6. Nebo 85. na svete. Ve fotbale reprezentanti take nemaji zadnou velokou financni motivaci a nikdo neodmitne.

Jinak bych take v DC do budoucna nepodcenoval Kanadu. Az se Venca vyhraje tak duo Raonic-Pospisil + na debl Nestor je nebezpecna kombinace. A Argentina s DelPem by byla take neprijemna. Radci bych tam ale mel dvojku v podani Nalbyho ale uz to nejde ? A Carlos uz ukazal, ze dokaze porazit dvojky ostatnich tymu.
Reagovat
Mayo
veru Berdych je namyslený...nechápem čo s tým má to, že hráva DC celkom pravidelne :D
Reagovat
VlS
super zápas, super tenis. Davídku, je mi tě líto, dva zápasy aani setík.
Reagovat
smazaný uživatel
Super, gratulace Tomovi, konečně předvedl výkon hodný stabilního hráče TOP 8. Ale David, 6 winnerů, to je síla. To měl Berdych za jeden gem.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Berdych super výkon, tohle je špičkový tenis, který umí předvádět. David si zavřel dveře do semifinále. Tomášovi stačí při prohře s Rafou 2:0 jakákoliv výhra Ferrera nad Wawrinkou a postoupí. Já ale doufám, že to STan zvládne.
Reagovat
smazaný uživatel
Před tímhle zápasem jsem si říkala, že si to Stan zaslouží, ale tímhle výkonem si mě Tomáš získal zpátky. Tome, jedeeeeem!
Reagovat
kada.tom
Berďo, parádní zápas, dneska všechno vyšlo :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Óoooooo, ano, to je Tomáš!!! Ferer se nestačil divit.
Reagovat
smazaný uživatel
Stejně se tu bude psát, že byl David unavenej, proto Tomáš vyhrál :)
Reagovat
Padme
Doufám, že to zopákne v DC :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ferer rozhodně nehrál dobře, ale to nijak neshazuje to, co předvedl Tomáš. Jak se tu i psalo, že mají fanoušci pocit, že si Tom ty zápasy už ani neužívá, tak dneska z něj sálala energie na rozdávání. Myslím, že se dobře bavili všichni včetně jeho.
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem zvědavá, jak bude hrát s Nadalem, ale pokud nebude hrát dlouhý výměny a bude si věřit, nemuselo by to být tak jednoznačný.
Reagovat
tommr
to je problém Ferrera jestli je unavenej - měl si na TM načasovat formu a ne těsně před ním objíždět kdejakej turnaj.
Tomáš dneska ukázal, že když chce tak umí hrát i aktivně. Zajímavý je, že přitom kazil mín než když hraje ten svůj údržbářskej tenis ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
No konečně tady čtu od tebe něco pěkného o Tomovi :)) ono to taky jde viď? :))
Reagovat
Fandina
Nádherná hra. To je ono Berdo!!!! Gratulace veliká, věřila jsem ti!!!!
Reagovat
Bob
Snad to dá..
Reagovat
smazaný uživatel
Skvěle Berďo, ty jsi prostě šílenec, hraješ jak ponocnej a pak tohle. Velká gratulka :)
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych si přečetl rady fanoušků, vykašlal se na UE a hraje na winnery. Hurá! :D
Reagovat
smazaný uživatel
No ty bláho, to jsou statistiky.
Reagovat
smazaný uživatel
Tomas dnes dostal od Krupy "licence to kill" a strili paradne :-)
Reagovat
spaniel
Takovyto tenis ocekavam od Berdycha. Parada.
Reagovat
Matti
Super tenis od obou zatím.
Reagovat
Lina
Berďa jede fantasticky, hlavně neubrat plyn.
Reagovat
Mayo
nebodaj Berdych chce vyhrať :D
Reagovat
Fandina
Berda zatím super. Tak ještě jeden set Tome. Pojď!
Reagovat
smazaný uživatel
Proč takhle nehrál se Stanem? ..
Reagovat
tommr
jj dneska hraje Tomáš jako politej živou vodou. Kdyby takhle hrál už proti Wawrinkovi tak by výsledek vypadal úplně jinak ... :)
Reagovat
Mayo
kdyby
Reagovat
smazaný uživatel
Přiznám se, že jsem se na dnešek ani moc netěšila s pocitem, co Tomáš zase ukáže za minely. Ale jsem mile překvapená, že pochopil, jak má hrát na TM :)) Ovšem David opět neskutečnej, co dokáže ubránit.
Reagovat
Sonja
Nadal si post jedničky na konci roku zasloužil, o tom nic. Už se to vědělo dlouho vzhledem k mase bodů, které Novak musel na konci roku obhajovat...šance byla jen teoretická (ale všimla jsem si, že tu mnohé znervozňovala:-))
Každopádně se Nolemu poslední týdny nedá nic vytknout. Post jedničky si prohrál v průběhu sezony, kdy dostkrát zavrávoral a poztrácel body. Jsem trošku i ráda (a co jsem četla na jiných forech, nejsem sama), že Nole musí šplhat nahoru. Pozice jedničky je super, ale jako by ho trochu uspávala... A raději ho uvidím jako dvojku, která jede naplno a vyhrává tituly než jako jedničku, která je neustále pod tlakem a prohrává důležité zápasy.
IDEMO!
Reagovat
Sonja
* , než

Nebij mne, Brozi.
:-)))
Reagovat
Mayo
presne tak os-ať rebríček...ide o tituly
Reagovat
Matti
S tím, že je Rafa na konci roku jedničkou, nemá obhajování bodů Noleho, nic společného.
Reagovat
spaniel
Dobry vtip.
Reagovat
Matti
Jaký vliv ma to, že za letošek nasbíral nejvíc bodů Rafa, to, že Nole obhajuje loňský titul z turnaje?
Reagovat
Sonja
Já jen říkám, že se to vzhledem k tomu, co všechno Nole obhajoval po USO, vědělo. Prostě neměl kde sbírat, proto byla šance jen teoretická.
Jinak vpodstatě píšu, že měl Nole v průběhu sezony nahrát víc bodů (respektive jich míň poztrácet, když obhajoval)...zvlášť na tisícovkách letos dostkrát skončil pod své možnosti.
Reagovat
spaniel
Ona nepsala o bodech za TM, ale v závěru sezóny.
Reagovat
Matti
Tys reagoval na mě a z toho, co jsem psal já, vyplývalo myslím dost jasně, že píšu ( a myslím, že sonja taktéž) o letošní sezoně. Konkrétně o bodech za letošní sezónu, tudíž o tom, kdo letos ukončí rok na prvním místě. Takže proč dobrý vtip?
Reagovat
spaniel
Ten druhy příspěvek byl reakce na "Jaký vliv ma to, že za letošek nasbíral nejvíc bodů Rafa, to, že Nole obhajuje loňský titul z turnaje?"

Ten prvni, ze kdyby Nole vloni nevyhrál TM, byl by porad prvni, ne!

Jinak Nadal samozřejmě zaslouzena jednička, hlavně za to léto.
Reagovat
spaniel
Oprava: ne! --> ne?
Reagovat
Matti
Možná si jen přesně nerozumíme. Ja se bavím o bodech jen za letošní rok.
Reagovat
Sonja
Ti dám "ona"...
:-/:-D
Dobrou, kluci.
Reagovat
Matti
Vidíš jaký je? :-) Já jsem tě aspoň zmínil jménem. (ikdyž zase s malým písmenkem)
Dobrou.
Reagovat
smazaný uživatel
Ten prvni, ze kdyby Nole vloni nevyhrál TM, byl by porad prvni, ne!

Tak to sa mylis kamarat..Ak by na turnaji majstrov Nole pred rokom napriklad nestartoval, mal by predsa o 1500bodov menej a bol by stále za Rafom..Veď aj vdaka tým 1500 to bolo zaujímavé až do konca..
Reagovat
Mayo
aj Nadal keby nevyhral 10 turnajov teraz tak by bol o rok jednotka...
Reagovat
smazaný uživatel
Světové jedničce! :)
Reagovat
smazaný uživatel
jsem zvědavá, co dneska proti Davidovi ukážeš. Jestli chceš jen pinkat, tak snad radši skrečuj... Držím moc palec..:)
Reagovat
Padme
Jde mu to :)
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkně Tome :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nutno povedať, že Rafa bol za rok 2013 jednoznačne najlepší hráč.
Jediný kto mu ako tak sekundoval, bol Nole - ale ten hral okrem Australian Open a halovej sezóny dosť jalovo.

Uvidíme, či sa Nadalovi podarí aj obhájiť post jednotky v budúcom roku, pretože to v kariére ešte ani raz nedokázal.
Reagovat
smazaný uživatel
Stejně je k neuvěření, že ač se zdá, že Rafa vyhrával skoro vše a Novak toho spousty obhajoval, byla tu stejně ještě teoretická šance, že ho Nole přeskočí.
Reagovat
Mayo
teoretická šanca je vždy
Reagovat
smazaný uživatel
Ale to zas není pravda.
Reagovat
Sonja
@stanwawrinka on Toni Nadal:"Before every point,he tried to give to Rafa advices&signals.The umpire didn't give a 2nd warning bcs was Nadal"
Reagovat
Padme
:( chudák Wawroš, uhrál víc bodů a stejně mu to bylo prd platné.
Reagovat
smazaný uživatel
To sa deje bežne, Staník si asi ešte nezvykol ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Zádná novinka, Toni to hojně používal například ve finále Monte Carla. Naštěstí tam mu to nebylo platné, protože na druhé straně stal vrchní pánes a nejlepší tenisat světa :-)
Reagovat
Padme
By se museli všichni tenisté vzbouřit, aby se s tím něco začalo dělat. Některá pravidla jsou nejspíš jen pro okrasu.
Reagovat
smazaný uživatel
Plač..
Reagovat
Mayo
aspoň na USO mu to bolo platné :)
Reagovat
smazaný uživatel
Najlepší tenista sveta vyhráva najväčšie zápasy..Monte Carlá a Pekingy sú druhoradé..
Reagovat
smazaný uživatel
Napriek tomu sa to môže v budúcom roku ľahko otočiť, Nole je skvelý tenista a v tomto roku bol druhý najlepší..Ja ho rešpektujem, ale netreba sa v tom špárať, súperi by mali pogratulovať Nadalovi a hotovo..Mám však pocit, že sa nemôžu premôcť..
Reagovat
tito
Také to tak vnímám. Bohužel. Navíc sledovali jsme ho celou sezonu a já osobně mám pocit, že bez Toniho účasti v týmu hraje Rafa minimálně stejně, ne-li lépe.
Reagovat
Sonja
Vždyť ty statistiky tu jsou pro zajímavost.
Reagovat
spaniel
Vypada to, ze ostatní hraci mají Nadala asi tak radi jako ja. Neni divu, ze nevyhrava Sportsmanship award. Podvodník nesamostatny.
Reagovat
Sonja
To byl příspěvek pod to druhé vlákno...sorry.
Reagovat
Matti
Rafa udělal poslední krok k obsazení jedničky za letošek. Dnešní utkání ukázalo Rafu, tak, jak se ukazoval, během celé sezony.(většina sezony, byla naštěstí ten druhý případ) Rafu opatrného a obranářského, ale i Rafu útočného a agresivniho. Byly momenty, kdy ho Stan proháněl ze strany na stranu, ale byly i momenty, kdy se Rafa v kritických chvílich neohlížel na Stana a nečekal na jeho chyby a výkon, ale sám svým forehandem diktoval tempo. A o jeho mentální sile, kdy projede jasné vedení a vyhraný zápas a na něm to nezanechá stopy a zmákne dva tiebreaky? To v současné době dokáže napodobit snad jen Nole, který zase otáčí zápasy z nepříznivého skóre. Takže výkon, možná ideální nebyl, ale zklamání pro mě rozhodně taky ne, naopak dal naději, že letos ten turnaj mistrů má šanci urvat.
Reagovat
Sonja
http://oi39.tinypic.com/oq97bs.jpg
Reagovat
Sonja
A poměr získaných míčků- 83 x 80 ve prospěch Stana.
Reagovat
jackiec
14 vítězných úderů oproti 30 wawrinky...co na to říct, neskutečná nadálkova útočná impotence (jako vždycky)
Reagovat
smazaný uživatel
Už sem napsal že Nadal dneska nehrál ideálně a málo utočil , ale v těch kličových momentech prostě Standu zatlačil a zahrál bud vítězný uder , nebo donutil Wawru k chybě . Jako vždycky ? Tys tu nebyl letošní sezonu na amerických betonech?
Reagovat
Rafaeoli25
Jako vždycky? Můžeš ho nesnášet, ale aspoň nelži..
Reagovat
smazaný uživatel
Sonja, čo to?..

83-80?..A koľko z nich bolo pri Stanovom podaní a koľko pri Rafovom?
Reagovat
Mayo
tu sa vždy dajú štatistiky len keď má Rafa samozrejme menej winnerov a neviem čo , no cemment...
Reagovat
Sonja
Nadal- vyhrané míče na příjmu 23/74 (31%), na podání 57/89 (64%)
Stan- na příjmu 32/89 (36%), na podání 51/74 (69%)
Reagovat
Mayo
on len ťažko bude mať viac winnerov nejako často aj keby je útočný...nakoľko kopcuje to viac ale ak je útočný vie donútiť k chybe a to stačí si myslím
Reagovat
smazaný uživatel
Ďakujem..Vidíš a napriek tomu víťaz vyhral v dvoch setoch..Tenis je krásny v tom, že má špecifické pravidlá.
Reagovat
Matti
Nevadí. Ty nejdůležitější míče uhrál Rafa.
Reagovat
tito
Viděl jsem pouze druhý set. Bez ohledu na statistiky dotahovat musel celou dobu pouze Stan. Zvláště v závěru byly body hlavně z vítězných a vynucených chyb. Nechápu, proč se to tady dokola pitvá.
Reagovat
worlos6
Ještě jednu statisktiku dodám:

Nadal - Wawrinka 2:0
Reagovat
VlS
se mi líbil, pěknej zápas, Stanovi chyběl k uspěchu kousíček, Rafa zase prokázal, že v nouzi umí zabrat a soupeř většinou naopak zkazí na co sáhne. To je asi ten rozdíl meyi výborným a naprosto výjimečným hráčem.
K diskusi dole - Roger dneska nehrál, takže jakkoliv jej komentovat v kontextu tohoto zápasu je nesmysl ze strany jak Nadalovců, antiNadalovců, Feďexovců i antiFedexovců.
Respekt k hráčům tady obecně často chybí a řada komentářů stále vychazí jen z absolutního zbožštění nebo zatracení. Proč proboha?
Reagovat
smazaný uživatel
Tuto otázku si též velmi často kladu sám...
Reagovat
Rafaeoli25
Souhlas, taky nechápu, jinak já se zatím bavím i Turnajem mistrů, tady to všichni popisujou jako utrpení, co na to říct..
Reagovat
Nola
prvý set som nesledovala, ten druhý sa mi páčil, Rafa to zvládol bravúrne, aj keď som samozrejme fandila Stanovi /rozhodne nie, iba zo sebeckých dôvodov/ Rafa je zaslúžene na tróne, napínavejší záver sezóny si nepamatám...
Reagovat
smazaný uživatel
Good point..Záver sezóny bol super, napínavejší boj o post svetového kráľa nepamätám..A čo viac, budúci rok sa nám javí rovnako podobný..obaja majú obhajovať kvantum bodov, očakávam niečo podobné aj na záver budúceho roku..Zvíťazi ten, kto lepšie zvládne zápasy s Murraym v priebehu sezóny..
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.rozhlas.cz/zpravy/tenis/_zprava/tomase-berdycha-ceka-na-tenisovem-turnaji-mistru-skvely-obranar-ferrer--1277945
Reagovat
jackiec
doufám že nadálka v semi delpo nebo fedex klepne, bylo by zoufalé kdyby hrál finále tenista s nejnepohlednějším tenisem historie, zoufalý obranář a uspávající odpinkávač bez vítězného úderu
Reagovat
Rafaeoli25
To vy antinadalovci píšete pořád, ale je to jen zbožný přání, protože Rafa je ve finále skoro vždycky :D. Jinak Murray podle tebe hraje pohledněji jo? I ty vtipálku..
Reagovat
jackiec
tak murray je snad ještě větí tragéd, ale aspoň se půl zápasu nehrabe v kuliskách
Reagovat
smazaný uživatel
Ale no tak , zoufalý obranář bez vitězného, by nemohl úderu by nemohl vyhrát 13 GS , nemohl byt vyhrát 2 krát US Open a 2 krát W , nemohl by mít v jednom roce na hardu (venku) bilnaci 22-0 , pouze s obranou nejde vyhrávat . Jo dneska nehrál ideálně , částo se zbytečně stahoval do obranné ulity , ale když potřeboval tak Wawrinku zatlačil a došel si pro vítězný úder.
Reagovat
Hypertac
Ty jsi fakt vul! Treba respect. To Ti asi nic nerika, ze?
Reagovat
smazaný uživatel
hrozně mě teší, že z tvého elegoše se stala taková troska .) musí to být pro vás neskutečně těžké :D
Reagovat
smazaný uživatel
Prosimte , trocha respektu by nezaškodila na obou stranách , Federer už neni to co býval , ale pořád je v TOP 10 , pořád hraje pěkný tenis a troska vypadá opravdu jinak.
Reagovat
Rafaeoli25
Přesně tak, jen obranář by na hardu a hlavmě na trávě neměl šanci, i Murray musel zofenzivnit hru, aby vyhrával gs. Rafa mnohokrát prokázal, že umí hrát agresivně a útočně, letos v létě to byla paráda, ve většině zápasů měl víc winnerů než soupeř, což hovoří za vše..
Reagovat
PetaM
Prosím, když už, tak aspoň jmenuj, a nepoužívej výraz "vás". Je to všeobecné a ne všichni fanoušci Rogera haní Rafu :) Já Rafu nemusím, ale pod článkem o něm jsem nikdy nic hnusného o něm nenapsal. Mám respekt k tomu, co dokázal a je mi jedno jak. Nikdy bych nenapsal nic hnusného. Vyjádřím se třeba k jeho názorům, ale to se vyjadřuju k názorům všech :D Děkuji :) :)
Reagovat
Amputace
Dokonce ani Federer se svým krásným, útočným tenisem nikdy nevyhrál v jednom roce Montreal-Cinci-USO. Takže bych byl s výroky, které Nadala deklasují na pasivního obranáře, vskutku opatrný.
Reagovat
Rafaeoli25
Je opravdu k smíchu, když někdo nazývá zoufalým obranářem hráče, který vyhrál dvakrát Wimbl (plus tři finále), dvakrát USO (plus finále a dvě sf), AO (plus finále) a osm betonových Masters (plus šest nebo kolik finále)..
Reagovat
smazaný uživatel
Zaslouženě zakončí rok jako světová jednička , co sa týče zápasu , byl to nejlepší zápas letošního TM , ale vzhledem k tomu že letošní TM stojí kvalitou zápasů za prd , tak to zas takový uspěch neni.
Reagovat
Stan_Borowitz
Sice symboliku světové jedničky na konci roku v rámci průběžně sestavovaného žebříčku moc neuznávám, protože to je v podstatě arbritrárně zvolený referenční bod, ale pokud to má být něco jako vyhlášení nejlepšího hráče roku, tak si ten úspěch zaslouží jednoznačně právě Rafael Nadal.
Reagovat
Rafaeoli25
Díky za uznání, je to tak, 73:6 (zatím) to je paráda a nádherná satisfakce za těch nekonečně dlouhých sedm měsíců :)
Reagovat
Stan_Borowitz
Je to pánes!
Reagovat
Hypertac
Poklona za objektivni nazor.
Reagovat
tito
Vamos!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Je to velký úspěch. Gratuluju!
Reagovat
Hypertac
Vamos Rafane! Ale byli to nervi. Sten je cim dal tim lepsi. Pral bych mu postup ze skupiny.
Reagovat
Hypertac
Samozrejme nervy.
Reagovat
smazaný uživatel
No, alespoň nebude jedničkou Novak Albanec Obranovič.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, je dobře, že bude na prvním místě hráč s tak skvělou útočnou hrou. Kdepak Djokovic, ten nedal winner mnohdy za tři zápasy po sobě.
Reagovat
Stan_Borowitz
Bez těch urážek by to fakt nešlo?
Reagovat
smazaný uživatel
On si to Nole vezme příští rok zpět, to se pose**š :))
Reagovat
smazaný uživatel
Je tomu 9mesiacov, čo je Rafa na kurtoch a dnes symbolicky nadišiel čas na velmi tazký porod..Dobre to vsak dopadlo a fantastická koncoročná jednotka uzrela svetlo sveta..

Ocenenie je výnimočné v tom, že sa udeluje iba raz ročne a Rafa to dokonca dokázal bez startu na jednom GS..To je ozajstný unikát..

Zápas to bol výborný a korunovácie jednotky snáď nemohla mať lepsie vyvrcholenie..Znova sme videli toho nekompromisného Wawrinku schopného porazit kohokolvek..Rafovi ani nemám, čo vytknúť, podla mna hral dobre, mal vsak necakane solídneho súpera..V oboch setoch bol hore, vzdy vsak o náskok prisiel, do TB vzdy vstupoval v lepsej psychickej kondícii Stan a napriek tomu dokázal dvakrát triumfovat Rafa, je to mentálny titán titánov..
Reagovat
Denis92
Stan porazit kohokolvek? Ved to je jeho najvacsi problem,ze nedokaze porazat tich najlepsich..
Reagovat
smazaný uživatel
Na USO dvakrát porazil Murrayho napríklad..Okrem iného dnes Vojta tusim zmienil fakt, ze to je práve Wawrinka, kto má z hráčov druhého sledu najviac skalpov TOP 10 hracov..
Reagovat
Denis92
hej,Murraya som zabudol..bral som ohlad len na trojicu Djokovic,Federer,Nadal
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal sice nestartoval v Australii, ale právě díky tomu potom mohl letět do Jižní Ameriky, kde nasbíral 900 bodů.
Reagovat
pepi
ale zase nebyl v Miami
Reagovat
Pe3k
Chápu, že máš radost, že tvůj hrdina dosáhl postu světové jedničky, což byla vždy jeho slabina, protože většinu kariéry strávil na druhém postu a mlčky sledoval záda Federera a potom Djokovice.

Ale pokud si myslíš, že to byl výborný zápas pak jsi čirý blázen. Wawrinka několikrát psychicky zcela zkolaboval, dělal školácké chyby a porazil se sám. Stačí se podívat na poměr UE/W a i méně bystrým občanům je jasné, že to byl podprůměrný zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovič také jako by tam nebyl :-)
Reagovat
Rafaeoli25
A on snad Wawrinka kolabuje jen proti Rafovi? Pravdou je, že se mu to permanentně stává i proti Nolemu a Rogerovi, podobný případ jako Ferrer a Gasquet, každopádně zajímavá podívaná to byla a já jsem se bavil..
Reagovat
Amputace
Ty si prostě nedáš pokoj, že? :) Sledoval záda Federera a posléze Djokoviče. V roce 2010 Nadal dominoval, v roce 2011 dominoval Djokovič, rok 2012 nelze brát příliš v potaz, jelikož Nadal více než polovinu sezóny nehrál a letos dominuje opět Nadal. Co z toho vyplývá? Boj Djokoviče s Nadalem o trůn světové jedničky je zcela vyrovnaný. Ty napíšeš, že Nadal sleduje záda Djokoviče, přitom strávili oba na postu světové jedničky přibližně stejnou dobu. Napíšeš to navíc v době, kdy se Nadal vrací na trůn. Tu dobu, kdy byl Djokovič věčnou trojkou a Nadal už byl jedničkou, nepočítáš? Z čeho vyvozuješ tvrzení: že jeden sleduje záda druhého?

K tomu Federerovi snad ani nemá smysl cokoli psát, dokud si konečně neuvědomíš, že Nadal sledoval Federerova záda v době, kdy mu bylo kolem dvaceti let.
Reagovat
Pe3k
Gratulace Nadalovi k prvnímu místu. Za své výkony v letošním roce (s vyjímkou Wimbledonu) si to zaslouží. Každopádně dnešní výkon byl dost špatný, naštěstí pro něj Wawrinka byl ještě o něco málo horší.
Reagovat
Rafaeoli25
Z toho co říkáš vyplývá, že Stan tedy vlastně celou kariéru hraje tragicky pokud jeho dnešní výkon pokládáš za skoro katastrofu..
Reagovat
Mayo
vamos Pánes !
Reagovat
smazaný uživatel
Stan ty klíčové momenty nezvládl, jinak ale pěkný zápas. Rafa ukázal v klíčových momentech velikost. Ale výkon zase nikterak oslnivý teda, oproti americké formě bída.
Reagovat
jackiec
já vydržel jen 1 game, jak jsem viděl hrabajícího nadala v kuliskách tak jsem to vzdal
řiť-koule-rameno-rameno-nos-ucho-nos-ucho a tak furt dokola, že mu není hanba,fuj!
Reagovat
smazaný uživatel
no jo, my se učíme: hlava ramena kolena palce, kolena palce...a ve Španělsku tohle.
Reagovat
smazaný uživatel
já su ták šťastný!
Reagovat
Denis92
Dnesny zapas opat ukazal kde je rozdiel medzi dobrymi hracmi a TOP hracmi..Stan rozhodujuce momenty jednoducho nezvladol,narozdiel od Nadala.Avsak bol to pekny zapas a dufam,ze Stan postupi zo skupiny.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist